Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 15 octombrie 2014

Ca sarea’n bucate ...

 ... sau bucătăria - între sensibil și penibil! 

   De ceva vreme, în România face furori la televiziune un anumit subiect, face furori este puțin spus din moment ce posturile concurente se luptă pentru a fura protagoniștii altora: ați ghicit cu siguranță, vorbim despre bucătăreală! Atențiune, nu despre bucătării, ci despre bucătăreală! Buuun, să vedem dar ce se petrece ...
   Păi lucrurile stau cam așa: alegi trei chef-i (nu cumva să le spui bucătari, că se simt ca la cantină), îi așezi într-un ... „format” și-i înveți să înjure, să arunce farfurii, să repete de mult prea multe ori glume răsuflate de la prima apariție pe post, plătești pentru asta mulți bani și aduni o liotă de amărășteni cărora li se scurg ... numai la gândul că ar putea câștiga premiul! Că premiul este deja dat, mi se pare mai mult decât probabil, dar chiar și așa, oamenii se aleg cu un fel de vacanță all inclusive, iar unii dintre ei, chiar capătă cunoștințe ce ulterior le pot folosi. Așa va să zică ... chef-ii deci, aleg pur și simplu numai pe baza gustului și a creativității concurenților un număr de fericiți - oare? - care, sezon de sezon respectă aceeași rețetă: un concurent al dracului, unul cu gură spurcată, unul trădător, un altul pare-se talentat, etc, etc! Rețineți vă rog, an de an, aceeași formulă!
   „Mon Dieu” - ar spune Coșbuc - mon Dieu, dacă le place așa ... foarte bine! Și dacă prin contract, impui unuia dintre jurați să vorbească românește mult mai prost decât o face în mod curent, se spune că ai inovat formatul!
   Să ținem partea asta la cald ...

   În ultimul moment însă, sistemul media canibal autohton, a permis ca o televiziune să devină peste noapte din - să zicem, așa, cu titlu de exercițiu - Antena 1, Antena ProTV1, cumpărând, transferând, aducând chiar și cu roaba, cam tot ce a putut de la concurență: în pachetul ce părea adus de Moș Crăciun, au descoperit confiscații lui Voiculescu și trei tenori - pardon! - trei bucătari ... sau chef-i ... Așadar, bucătarii îi aveau, ce să facă cu ei? Că doar banii i-au dat,  nu-i așa? Și atunci, s-au hotărât să pună pe picioare un alt format în bucătărie, cel al unui - pare-se fabulos - bucătar, pe numele lui Gordon Ramsay! Zis și făcut, s-au apucat băieții de treabă și dă-i și înjură și dă-i și bip bip bip, și dă-i și fă scandal, și dă-ți poalele - n brâu? - peste cap ... ce să vă mai spun, o nebunie, cu deosebirea că aici lucrurile se desfășoară după părerea anteniștilor despre distracție: femei contra bărbați, blonde contra brunete, amante contra soții, etc contra etc!   
   Păstrați rogu-vă și partea asta la cald!  

   Că ambele formate au multe momente de un prost gust absolut scandalos, nu este o surpriză, că ambele formate sunt un divertisment de proastă calitate, iar nu este o surpriză, că ambele formate folosesc mâncarea ca un pretext pentru etalarea unor false și prefabricate vedete, din nou nu este o surpriză: și atunci, vor întreba unii dintre dumneavoastră, și atunci, care este surpriza? Luați vă rog cele două preparate de la cald, amestecați-le fără teamă și veți observa cu ușurință că sensibilitatea gustului unui adevărat maestru bucătar, a fost înlocuită cu penibilul unei pseudo sensibilități, al lacrimilor ce curg din abundență și al manifestărilor pe care le aștepți de la un pacient care tocmai a aflat că a scăpat de cancer!
   Plâng masculii noștri tatuați, de nu mai ai nevoie să pui sare în bucate, se smiorcăie ditamai bivolii de crezi că și-au pierdut cine știe ce rudă de gradul întâi! Mai au puțin și inundă platourile - de filmare, nu de mâncare! Asta este surpriza: respectarea formatelor - cine a văzut emisiunile pe posturile străine știe că sunt imitate până și gesturile! - a dus la o formă de prostituție imitativă, o copiere prostească și inutilă a unui original care nu pare să fi fost mai breaz! Adică, revenind la Coșbuc, să-l cităm și să-l actualizăm după mintea bucătarilor:
„Să plângem dar viteaz răsad,
Să fie-un hohotit și-un plâns
Din ceruri până-n iad!”
   Drept care, acum că este totul la cald, să ne întrebăm:
-         de ce se pune bază pe cazurile sociale?
-         de ce televiziunile nu-i învață măcar pe „vedeții” fabricați peste noapte să facă acordul în limba română (eu unul m-am săturat de „doișpe ouă”)
-         de ce trebuie să înghițim aceeași și aceeași fadă mâncărică ani la rând?
-         cui folosește smiorcăiala generală și limbajul abject ce trebuiește împănat cu bip-uri?
   Premiul, mic sau mare, dați-l cui vreți: nouă, poate ar trebui să ne dați un altfel de televiziune!
 
   Ω

    Așteptăm cu nerăbdare emisiunea intitulată „Gătesc pentru tine”, prezentată de Bănică junior și jurizată de Andra și Măruță!

   Poftă bună!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu