Faceți căutări pe acest blog

luni, 13 martie 2017

Vând munte cu orgoliu și parc natural

   Masivul Bucegi are ghinionul și norocul de a fi foarte aproape de București: cu toate că masivul în sine nu este foarte întins, este spectaculos, este chiar frumos în multe locuri ale sale, este plin de trasee, de cabane, de turiști, de drumeți, de gunoaie ...
   Însă, nu despre tipul de gunoaie la care vă gândiți dumneavoastră vreau să vorbesc ci, despre un alt tip de gunoi, mult mai greu de îndepărtat, anume construcțiile ilegale din munții României.
   Am început să vorbesc despre Bucegi pentru că vreau să dau un exemplu chiar de aici: cabana Diham, un loc frumos, plasat cu vedere la abruptul estic al Bucegilor, a fost zeci de ani un punct de reper în drumul spre Mălăiești și Vârful Omu. Cabana, de obicei primitoare, are în vecinătate Gura Diham și cabana Steaua, bașca ceva vânători de munte. Cam astea au fost construcțiile din zonă multă vreme și era chiar bine. Parcul natural Bucegi, cu statutul lui aparte, ar fi trebuit să apere muntele și natura, ar fi trebuit să ne oblige să ne civilizăm ... ar fi trebuit, pentru că, în schimb, în jurul Dihamului, în drumul spre Pichetul Roșu, au răsărit de ceva timp mai multe căsoaie care rivalizează cu bătrâna cabană! Ce caută ele acolo? Cum a fost permisă construcția în parcul natural Bucegi? Ar fi interesant de aflat!
   Apoi, pe drumul spre Diham, în șaua Baiului, au fost ridicate două antene de telecomunicații; or fi fost necesare, nu știu dar așa îmi place să cred și, chiar dacă urâțesc peisajul, tind să devină un reper vizibil în zonă. Așa cum ne-am obișnuit cu releul de pe Coștila și cu crucea de pe Caraiman, ne-om obișnui și cu antenele astea!
   Dar nu ele sunt problema: alături de cele două construcții zăbrelite, au răsărit construcții, au răsărit niște chestii oribile, enorme, cu aspect de (faimoasa deja) pensiune montană! Și din nou întreb: cine a dat autorizația de construcție în Parcul Natural Bucegi?

Iată și minunea pe care au reușit s-o facă autoritățile cu buzunare fără fund și falșii investitori fără pic de minte și (presupun) loviți de criză („căsuța” care se vede în spate, părăsită și neisprăvită, este o operă a celor mai sus pomeniți):
 
   Dincolo de construcția în sine, să nu uităm stress-ul la care este supus mediul din zonă, cu tractoare, camioane, betoane, etc, etc!
   Îmi doresc foarte mult ca justiția să-și scoată cârpa de la ochi, să vadă, să judece și să hotărască pentru vinovați desființarea construcțiilor pe banii lor, în solidar! Ar fi un semn de normalitate!

   Ω

   Credeți că este posibil?
   Nu cred, mai curând vom vedea construindu-se în Herăstrău sau Cișmigiu decât să fie cineva tras la răspundere pentru mita luată cu două mâini și multă bucurie!
   Păcat ...

   Situația se întâlnește în multe locuri în țară, locuri în care orgoliul nemăsurat al unor îmbogățiți peste noapte, oameni cu avere dar fără educație, este mai important decât legea, bunul simț și rușinea de cel de alături!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu