Faceți căutări pe acest blog

marți, 11 aprilie 2017

Care este diferența dintr-un porc?

   Văd și mă minunez cum face jurnalism valul cel tânăr și a toate reclamant! Oamenii, total nemulțumiți, critică absolut tot, făcându-ne pe noi să credem că nici la respirat nu suntem buni, că poate ne pute gura! Așadar ...
   Am văzut pe proTV un reportaj legat de (nu, nu de cutremur!) consumul de pește în România prin comparație cu cel din Grecia: foarte interesant reportajul dar total irelevant, ca să nu spun chiar dăunător! Aflăm astfel că importăm cea mai mare parte a peștelui consumat în țară, uitând că este unul dintre motivele aderării la piața comună numită Uniunea Europeană. Aflăm apoi, din gura unui grec oarecare că noi mâncăm ca grecii de acum 20 de ani, că ne place peștele mare (care este și bătrân!) în locul celui mic și plic de oase, că preferăm peștele de apă dulce celui oceanic, că așa și pe dincolo, adică, aflăm „că ce proști e românii”! Bineînțeles că toată vorbăria în care se compară mere cu macrou, nu se poate încheia înainte de a ni se aduce la cunoștință că avem un consum mediu de pește pe cap de locuitor de x% din consumul european!
   Am ascultat și mi s-a făcut rușine!
   Nu din cauza consumului scăzut de pește și nici din cauza faptului că el vine din import, ci din cauza imbecilității autorului reportajului și a celor ce-i cred necondiționat! S-o luăm deci ... pe firul apei!
   Românii preferă peștele mare de apă curgătoare și nu cel de crescătorie, care-i mai gras: este adevărat că mulți au pierdut noțiuni elementare privind alimentația, mai ales de când peștele nu mai este cel mai ieftin aliment, dar oamenii vor învăța din nou ce și cum este bine și trebuie: peștele mare are un gust preferat de consumatorul autohton, are oase mari și ușor de scos, se pretează la mâncăruri ce nu se pot face din cel mic (plachie, pește umplut, etc)!
   Apoi, românii preferă peștele autohton de apă dulce pentru că niciodată Marea Neagră nu a produs suficient de mult și de bun pentru a fi un concurent al râurilor și bălților interioare: de aici și până la a spune că românii nu știu să curețe și să prepare peștele este cale lungă ca de la „bună ziua” la „dute`n ..... ...ii”!
   Faptul că peștele este importat în loc să provină din Delta Dunării ar trebui să ne bucure, în speranța că Delta este ajutată să se refacă, să redevină paradisul de altă dată!
   Nu avem o bursă de pește la fel cum nu avem o bursă a legumelor sau a cerealelor, pentru simplul motiv că cineva (nu spui cine, persoană importantă!) a avut în anii `90 interesul să existe un monopol asupra anumitor domenii, monopol care a adus (mai aduce?) bani negri pentru campanii albe!

   Așa că mă întreb: ce rost a avut reportajul cu pricina? Nu au mai găsit nimic care să meargă prost în țară și s-au luat ca proasta`n târg tocmai de comerțul și consumul de pește? Uitând să spună cu cât a crescut consumul de fructe de mare sau de pește scump ...
   A propos de pește și palicarul acela care ne-a dat sfaturi ca pe un ... dar: nu ar trebui întrebat ce alege pentru masa de Crăciun? Chiar așa, știe mândrul urmaș al unicului Alexis Zorba să facă deosebirea între porc, purcel, scroafă și vier? 
   Dar autorii pseudo reportajului, știu?

   Ω

   După gândirea proTV-ului, francezii ar trebui să facă crize de nervi cu spume la gură că au consumul mediu de telemea de oaie (de Sibiu, firește!) mai mic de x ori decât în România!

   Trebuie schimbate obiceiurile alimentare din bătrâni?
   Dacă da, de ce?
   Cui folosește comparația dietei tradiționale românești (în care peștele mic este inferior și se folosește pentru mâncăruri inferioare, cum ar fi saramura) cu dieta unui stat mediteranean?
   Grecii se compară cu noi la consumul de carne de porc?
   Cu asemenea gândire absurdă și rudimentară au apărut bucătarii care fac maioneza cu ulei de ... măsline!

   Suntem sau sunt tâmpiți dacă pun pe post lucruri de-a dreptul jignitoare și forțate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu