Faceți căutări pe acest blog

luni, 12 iunie 2017

Ciocanul pneumatic

   Nu sunt unul dintre susținătorii necondiționați ai Simonei Halep, așa cum cu siguranță știu cei ce mă cunosc cât de cât: am criticat-o de fiecare dată când a greșit și am refuzat mereu să-i găsesc scuze unui profesionist într-un anumit domeniu de activitate! Pot spune chiar că a-i căuta și găsi scuze unui sportiv profesionist echivalează cu a înțelege, scuza și ierta un strungar care greșește un șurub sau un geamgiu care taie geamul prea mic sau un croitor care face o haină prea mare: un profesionist este profesionist tocmai pentru că spre deosebire de mine, amatorul, nu greșește! Niciodată!

   Dar ce am văzut sâmbătă mi-a depășit nivelul așteptărilor!
   Rusoaica (știu, nu-i din Rusia, dar pentru mine, cei care se recomandă cu patronimicul rămân ruși chiar dacă trăiesc în alte țări) nu a jucat tenis, rusoaica a lucrat ca un ciocan pneumatic, ca o forjă grea, rusoaica a reușit ceea ce nici la băieți nu se prea reușește: în 29 de game-uri a trimis cel puțin o sută de lovituri cu o intensitate, cu o forță, cu o explozie ieșite din comun! Ceva pute în această performanță, ceva ne amintește de chinezoaicele și coreenele minuscule aduse la olimpiade la gimnastică cu acte dovedind că au douăzeci de ani!

   Oricum ar fi, ...enko sau ...ova într-o țară de ...is ne-a arătat din nou că marea educație nu piere: a fost agresivă, arogantă, a lăsat impresia că i se cuvine și, nu în ultimul rând, că nu există decât EA! Într-un cuvânt, experiența și educația imperiului țaristo-sovietic-rus sunt binevenite în sport, acolo unde bunul simț și gestul civilizat par a nu mai avea ce căuta de când sunt la mijloc experiențe financiare atât de mari!

   Halep nu a putut mai mult și a o judeca pentru că a pierdut în fața unei forțe dezlănțuite de natura slavă ar fi o greșeală la fel de mare și impardonabilă cu a-i găsi scuze atunci când nu merita scuzată! A făcut tot ceea ce putea face un om normal: și atât! A fost exact ciocnirea dintre Rusia și România la orice nivel și în orice domeniu: cu tot eroismul, puterea și numărul tot îți dau de cap (să nu uităm ce spunea cel mai mare asasin al tuturor timpurilor, IV Stalin: „și cantitatea este o formă de calitate!”). Așadar, supus unui foc constant, cu muniție la discreție, cu un tir nu foarte precis dar abundent și chiar norocos, nimeni nu poate rezista la infinit în fața Rusiei și a rușilor: au învățat asta și nemții și francezii și finlandezii și toți cei care au avut proasta inspirație să creadă că simpla calitate poate stăvili cantitatea de nestăvilit ce se revarsă furioasă odată cu lumina ce ne vine de la răsărit! Asta este istoria, asta este educația, asta este posibilitatea de moment!

   Oricum ar fi, bravo Simonei Halep: nu s-a făcut de râs și nici n-a abandonat din cauze ... medicale! 

   Ω

   Cum spuneam, performanța fizică a câștigătoarei mă pune pe gânduri: dacă este reală, rescrie modul de a juca tenisul de câmp, dacă nu, în șase luni vom fi uitat de ea!
   SĂ AVEM RĂBDARE ȘI SĂ NU NE PRONUNȚĂM!
ÎNCĂ ...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu