Faceți căutări pe acest blog

joi, 8 iunie 2017

Neamuri proaste fără frontieră

   La Cluj se desfășoară un festival din ce în ce mai interesant, anume TIFF. Festivalul a crescut an de an, ca și Clujul de altfel, ajungând un nume în domeniu, nume girat de alegerile inspirate și bunul gust manifestat de obicei de organizatori. 
   Dar ...
   Dar cum pădure fără uscături nu există, dacă ele nu se găsesc în cadrul festivalului, atunci au grijă să se lipească de eveniment, nu de alta, dar dă bine să fii și tu pe acolo, chiar dacă te afli ca proasta-n târg!
   Ei bine, primii care s-au băgat în seamă au fost (din nou!) frizerii și coafezele din media centrală, cei care ne-au anunțat că la Cluj s-a petrecut un INCIDENT în timpul unei proiecții! 
   Să fi sărit Armand Assante  la gâtul lui Alain Delon?
   Să-și fi amintit francezul un rol tip „Samuraiul” sau „Clanul sicilienilor” și să fi jefuit vreo bancă prin oraș?
   Să fi apărut Claudia Cardinale incognito la festival?
   Să fi pus cineva vreo bombă de presă?
   Nici gând, nimic din toate astea: pe o stradă din apropiere, circulația aglomerată a generat claxoane, ceea ce a generat un oarecare disconfort spectatorilor proiecției în aer liber!
   Faptul că în ultima vreme cuvântul „incident” a căpătat o conotație ușor diferită de cea de dicționar ne face să credem în continuare că autorii textelor nu înțeleg foarte clar ceea ce scriu.

   Să lăsăm însă la o parte această neînțelegere și să revenim la titlul nostru: claxoanele deranjante au fost auzite pentru că, din cauza aglomerației datorate întoarcerii din vacanța de Rusalii autoritățile s-au văzut nevoite să deschidă temporar circulației o stradă pe care de obicei o închideau în timpul festivalului. Acum, noi putem discuta mult și bine pe marginea subiectului „ce este mai important: un film sau traficul din oraș?”, dar nu asta mă interesează acum, ci reacția unui personaj spectator la proiecție!
   Spune dumnealui cam așa:
într-un moment important al filmului, au început să se audă claxoane, adică „a fost spart de claxoanele unui bou, care probabil nu-i clujean, altfel nu-mi explic”.
   Partea scrisă cu italice a dispărut de pe pagina proTV, dar amintirea nu mă înșeală privitor la spusele lui tudor giurgiu, cel care astfel trage o linie clară între buna creștere clujeană și proasta creștere a restului țării! Clujeanul din el s-a trezit dintr-o dată revoltat de comportamentul oamenilor care, dacă este altfel decât își dorește el este blamabil și sigur venetic!

   Ω

   Așa cum ne-am obișnuit, se manifestă alianțe pentru ridicarea mingiei la fileu (vezi Mândruță - giurgiu și statul la coadă după Budapesta), oamenii își dau mult mai multă importanță decât au în realitate încercând cu disperare să devină „cineva” și în speranța că vor avea susținători manifestă un nesimțit și impardonabil patriotism local! 
   Este penibil că giurgiu, cel care ne învață de bine și este mândru de originile sale ne vorbește cu ochei și cu rahat: 
probabil nu-i clujean, altfel nu-mi explic”!  

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu