Faceți căutări pe acest blog

vineri, 30 iunie 2017

„Pleacă ai noștri ...

 ... Vin ai noștri,
Noi rămânem tot ca proștii!”

   Cam așa zicea acum vreo optzeci de ani un mare comediant, pe numele lui Constantin Tănase. S-a schimbat ceva? 
   Poate în rău, că în bine ...
   Puterea, oricare a fost ea și oricum s-a numit, a avut grijă să se protejeze, să-și aroge din ce în ce mai multe drepturi și libertăți, iar cetățeanul are obligația să plătească pentru toate aiurelile astea: așa cum în modă există ... o modă, așa în limbaj există o modă (acum cuvântul „urban” este foarte la modă) iar construcția gramaticală „pregătit pentru ...” adică traducerea mot a mot a englezescului „ready 
to ...” deși nu are predicat, verb (ori altceva pe acest post) și este monumental greșită face furori în publicitate și nu numai, în comportament există o modă (vezi gorilele șofând cu o mână atârnată în exterior) și chiar și în modul de a face bani există o, ați ghicit, modă! 
   Doar această succintă enumerare și v-ați lămurit cred că moda este de fapt, irațională!
   Însă moda furtului nu este irațională ci, din contră, extrem de bine gândită: nu se mai fură ordinar, de-a dreptul, încât să te prindă și șeful de post, se fură mult mai subtil și mai modern - se fac parcuri (la țară, în mijlocul grădinilor!), se fac terenuri de sport (eventual în pantă), se schimbă bordurile drumurilor neasfaltate, se ridică săli de spectacole cu mai multe locuri decât numărul de locuitori ai localității ... dar ultima modă, ultima și cea mai tare, este aceea a construirii (ce ciudat sună!) gropilor de gunoi! 
   Multe primării, fără a ține cont de reguli, nevoi, dezvoltare viitoare, s-au repezit să facă gropi de gunoi! 
   În zone turistice, acolo unde oamenii ar veni de dragul peisajului și al aerului curat, se fac gropi de gunoi! 
   Unde este apa mai curată, hop și ei cu o groapă de gunoi!
   Cu siguranță miasmele emanate de o asemenea intreprindere în combinație cu defrișările necesare obținerii spațiului vor aduce muuult mai mulți turiști în zonele în discuție! Pentru că, nu-i așa, oamenii vor să vadă munți de gunoaie și mulțimi de câini vagabonzi plus (dacă este posibil) pitorești șatre de țigani cocalari și nu munți împăduriți, ape cristaline și aer curat! Este la mintea cocoșului am putea spune!

   Dincolo de defrișările zis necontrolate dar în realitate foarte controlate de cine trebuie, dincolo de poluarea otrăvitoare datorată bruștei îmbătrâniri a parcului auto prin relaxarea taxelor de mediu la înmatricularea oricărui junghi sau hârb de mașină, dincolo de murdăria istorică din toată țara, asta ne mai trebuia: gropi de gunoi pentru îmbogățirea localităților! Mă rog, îmbogățirea lor prin reprezentanți, dar tot îmbogățire se cheamă, nu?

   Să luăm ca exemplu comuna Măldărești din Vâlcea (lângă Horezu): comuna este cunoscută datorită complexului muzeal ce conține casa lui IG Duca și culele de la Măldărești (culele cel puțin, sunt adevărate bijuterii ale arhitecturii oltenești vechi, lucrări de apărare, făcute fără arhitecți sau alți specialiști, inspirându-se din arhitectura populară) și datorită peisajelor absolut încântătoare! Aici au fost turnate mai multe filme, ultimul fiind Aferim. Așadar, cula Greceanu de exemplu, va fi colegă și vecină cu o groapă de gunoi!
   Ca o paranteză, chiar și palatul de la Mogoșoaia are în el ceva de culă, iar dacă ar arăta ca pe vremuri, adică tencuit și văruit în alb, asemănarea ar fi și mai izbitoare!


Cula Măldărescu

Palatul Mogoșoaia

Cula Greceanu

Casa IG Duca

Culele „alor noștri”


   Dacă cineva dorește mai multe amănunte, poate urmări această legătură, dar fiți atenți, nu este nici pe departe un caz izolat, ci doar un exemplu!
   Ω

   Nu am fost și nu sunt un nostalgic al regimului comunist, dar cred că în aceeași situație ceaușescu îi împușca pe cei implicați! Și cred că bine le făcea!
   P.S. Nu cumva la Măldărești se construiește primăria cu trei etaje într-o comună cu nici două mii de suflete? 
   Ba da ...
ÎI ÎMPUȘCA SIGUR!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu