Faceți căutări pe acest blog

marți, 6 iunie 2017

Un Digicult incult!

   Am văzut cu speranță din ce în ce mai diminuată o emisiune la DigiTV, o emisiune care discuta problema monumentelor plasate în orașele României post revoluționare.
   Emisiunea, sub numele Digicult, a început în forță, arătându-ne deja faimosul „cartof în țeapă” din Piața Palatului. Apoi, au fost tangențial discutate biscuitul și chelnerul din Piața Aviatorilor dar și statuia ecvestră a lui Carol I. 
   Încet încet, am înțeles că sunt vizați câțiva autori abonați la lucrările comandate de stat și porcăriile produse de aceștia. Din păcate, emisiunea nu a discutat absolut deloc problema busturilor ridicole împrăștiate prin diverse locuri din oraș (Maria Tănase pe Tineretului, Brâncoveanu pe ... Brâncoveanu sau buchetul de domnitori și voievozi din parcul lui Piedone din sectorul 4) și prețul plătit pentru ele!
   S-a căutat ridiculizarea unor lucrări numai pe baza poreclelor atribuite lor popular, uitându-se că pentru parizieni turnul Eiffel este „Domnișoara” (Mademoiselle), nu a fost căutat înțelesul și nici nu ni s-a dat o explicație a simbolului pe care poate, în unele cazuri noi nu-l pricepem! Asta așteptam de la o asemenea emisiune și nu ridiculizarea unor lucrări (de altfel blamabile) neînțelese!
   
   Autorii emisiunii au fost asmuțiți pe beneficiarii comenzilor de stat, dar nu vorbesc nici un moment despre complicii lor, adică primăriile și ministerul culturii: degeaba te iei de aripile de la Piața Scânteii dacă nu spui că monumentul ar fi fost perfect dacă era închinat ornitologilor sau parapantiștilor ori parașutiștilor!

   Într-un cuvânt, chiar dacă ni s-a părut ridicol că unul dintre autorii întrebați s-a asemuit cu Brâncuși, la fel de ridicol este să faci o emisiune nu împotriva unui principiu ci împotriva unor persoane! Altfel, nu se poate explica de ce nu a disecat nimeni ideea și costurile așezării vulgarității numite „Zoofilie” pe treptele din fața Muzeului Național!

   Ω

   Așteptăm o altă emisiune, una care să discute nu oamenii ci calitatea artistică a lucrărilor expuse orgiastic în tot orașul:
în scurtă vreme, vor fi mai multe decât bordurile ...
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu