Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 17 ianuarie 2018

Scurtă lecție de economie politică

   Se ia un guvern fără minte și fără viziune și i se dă pe mâna o țară ipotetică.
   Guvernul acestei țări ipotetice vrea să se facă plăcut populației deloc ipotetice, pentru a putea face praf și pulbere ce a mai rămas prin țară, așa că trece la planul îndelung gândit:
FĂRĂ SĂ ȚINĂ CONT DE FACTORI ECONOMICI 
MINORI (CUM AR FI PRODUCTIVITATEA 
ȘI EFICIENȚA MUNCII) CREȘTE PRINTR-O LEGE 
ARBITRARĂ SALARIILE ȘI PENSIILE!
   Asta, la prima vedere, nu ar fi rău, dar ... dar banii care sunt o reflectare a mărfii numită muncă, sunt dintr-o dată prea mulți și, imediat chiar, prea ieftini! Populația care atârnă de bunăvoința statului (bugetari, pensionari, asistați social, etc) se bucură: le-a pus Dumnezeu mâna-n cap, AU BANI!
   În spatele veseliei generale, unii mai cu moț (din guvern și parlament) pun mâinile și colții pe ce pot din țara aceasta ipotetică și nimeni (din cauza veseliei cumpărăturilor) nu bagă de seamă!
   Oamenii cumpără, comerțul DUDUIE, factorii economici arată formidabil pe hârtie, toată lumea este fericită, 
„PUPAT TOȚI PIAȚA ENDEPENDEȚII!”
   Banii sunt însă puțini, așa că guvernul ia aproape tot ce mai lăsase la investiții: nu se vor mai construi drumuri, școli, spitale, azile de bătrâni, nici stadioane și nici cazemate!    
   Banii sunt și mai puțini: polițiștii pot patrula pe jos rupți în ... dos, medicii pot lucra fără bani sau dacă nu le place pot pleca acasă, școlile pot fi lăsate în paragină pentru că, toți cei din guvern știu că prea multă învățătură tâmpește!
   Banii tot nu ajung: guvernul, pentru a mulțumi asistații social și pensionarii „speciali” crește pe furiș taxele și impozitele!
   Guvernul crește prețul utilităților și al energiei!
   Populația este în continuare fericită!
   Pe ascuns, parlamentul modifică legi în propriu-i interes!
   Tineri și specialiști școliți ani de zile părăsesc ipotetica și trista țară: să fie sănătoși!
   Populația este exuberantă!
   Banii, sunt și mai puțini, nu mai ajung nici de furat și cu atât mai puțin pentru pensii: guvernul caută disperat un împrumut extern! 
   Indiferent de costuri, împrumutul este imperios necesar: populația se bucură mult prea tare, bucuria asta a devenit obositoare, așa că se va liniști când va începe să plătească!
   Opoziția parlamentară și de pe străzile acestei ipotetice republici, atrage atenția că un împrumut extern ar fi bine venit dacă banii ar fi băgați în investiții, dar guvernul popular și socialist face orice pentru fericirea IMEDIATĂ a alegătorilor, așa că va băga banii în consum! În final, comerțul este o ramură importantă a economiei, nu-i așa?
   Nu, nu-i așa, pentru că strămoșii actualului guvern s-au îngrijit de distrugerea industriei și agriculturii acestei țări ipotetice, așa că astăzi majoritatea bunurilor comercializate (industriale sau de papa) sunt din import! Nasol, ar zice un golan de la colțul străzii, foarte nasol ar zice un parlamentar dacă n-ar fi la putere, groaznic spun cei câțiva nefericiți care înțeleg că fiecare € sau & împrumutat se duce direct în salariile polonezilor de la care luăm mere, ungurilor de la care importăm carne, nemților de la care aducem toate gioarsele obosite cu care sperăm să ne impresionăm mândrele și colegii de garsonieră!
   Banii sunt din ce în ce mai puțini, șomerii din ce în ce mai mulți!
   Toate țările se dezvoltă și se bat să pătrundă cât mai adânc în secolul XXI în timp ce ipotetica țară despre care vorbim se îndreaptă în pas grăbit spre sec XIX (nu contează, sunt aceleași semne, numai altfel aranjate)!
   Banii sunt și mai puțini, șomerii și mai mulți, pensiile nu se mai plătesc, salariile la stat nici ele nu se mai plătesc, guvernul crește taxele și impozitele și caută disperat un împrumut extern, în orice condiții: nu-l mai dă nimeni, nu mai are nimeni încredere în ipotetica țară cu guvern generos! 
   Soluția este plecarea de la putere sau acceptarea unui ajutor ... 
RUSESC!
   - Ce-ai alege în situația asta, elev dragnea?


   Ω

   Numai răuvoitorii caută asemănări!

Un comentariu:

  1. Nu pot să mulțumesc suficient serviciului de finanțare lemeridian și să-i anunț pe cât de recunoscător sunt pentru toată asistența oferită de dvs. și de personalul echipei dvs. și aștept cu nerăbdare să le recomand prietenilor și familiei în cazul în care au nevoie de consultanță sau asistență financiară. Împrumut de afaceri .Via Contact:. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. Mențineți treaba excelentă.
    Mulțumesc, Busarakham.

    RăspundețiȘtergere