Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 14 februarie 2018

Piață liberă sau protejată?

   Am avut ocazia să umblu prin lume și, pot spune că sunt puține țările în care se poate găsi nebunia de pe piața românească de orice fel și pentru orice! 
   La noi găsești pere din Peru și mere din Polonia, usturoi din China și roșii din Olanda sau Turcia! 
   La noi poți face orice afacere, oricât de oneroasă, cu condiția să nu fii licențiat pentru așa ceva! 
   La noi piața este controlată de o mână de importatori!
   La noi carnea de porc vine din Germania și fasolea din Chile!
   La noi orice țigan poate deveni „dezvoltator imobiliar” deși este încă analfabet!
   
   Și, ca să continuăm în același ton ... numai la noi producția internă nu este în nici un mod protejată!
   Dacă în cadrul acestei piețe unice numite UE înțeleg că protecția nu are rost, atunci în fața produselor non UE poate ar trebui stabilită o formă de protecție a mărfii autohtone: dacă oaia de la agricultură ar avea în minte și altceva decât „plapume”, ar pricepe că un producător din străinătate se bucură de subvenții generoase și are piața internă aproape numai pentru el, produsele de import fiind supuse unor taxe prohibitive - această cheltuială a statului, se întoarce la același stat prin impozite pe salarii, prin taxe tip TVA și, nu în ultimul rând, prin faptul că respectivul producător FACE EXPORT!
   Piața românească de orice fel este încă la început și trebuie ajutată să se dezvolte: prin suprataxare și supra impozitare acest lucru cu siguranță nu se poate face!

   Toți guvernanții de după revoluție se fac vinovați de înaltă trădare și subminare a economiei naționale! 
   Vă sună exagerat? 
   Dacă da, priviți cu atenție statisticile privitoare la șomeri, la români fugiți în străinătate, la copii fără părinți în țară, la sistemul de pensii aflat deja în colaps! Toate astea se trag de la lipsa de locuri de muncă pe care guvernele românești le susțin în alte țări prin deschiderea totală, imbecilă și inutilă a pieței autohtone în fața produselor străine cărora românii ÎNCĂ nu le pot face față! Pe o piață care ar proteja producătorul intern onest, care ar ajuta și ar subvenționa producția internă, marfa ar crește în calitate, oamenii ar învăța să facă și să ambaleze și să vândă, ar putea ieși la export și cu altceva decât materie primă pentru alții.

   Cele câteva produse românești ce par a avea succes la export vor muri probabil în curând, pentru că „Magiunul de Topoloveni” dacă va deveni prea interesant, se va transforma peste noapte în „Gem eco de Wroclaw” sau „Pastă bio de Szekeyfehervar”!

   Am vrea ca ministerul agriculturii să-i învețe pe micii producători să se asocieze, am vrea ca băncile să aibă programe speciale pentru agricultori, am vrea să reapară Banca Agricolă și această bancă să fie cu adevărat agricolă! Am vrea să se termine cu vorbăria fără rost și ceea ce este numit IMM să fie cu adevărat ajutat să se dezvolte! Am vrea ca și băncile să-și asume o parte din risc și să nu mai arunce totul în curtea clientului!
   Am vrea noi multe, dar se pare că statul român, indiferent cine a fost la guvernare, nu a vrut și nu vrea!

   Ω

   Statul român va continua să se împrumute de bani.
   Banii vor ajunge în salarii.
   Salariile vor fi cheltuite (în special) pe marfă de import.
   Banii se vor duce la producătorii străini, adică
SE VOR ÎNTOARCE LA CEI DE LA CARE STATUL S-A ÎMPRUMUTAT!
   Și ciclul se reia până ce problema va fi similară cu cea a Greciei!
NOTAȚI VĂ ROG CĂ ÎN ACEST CICLU TOXIC NU APARE NICIODATĂ ȘI NICĂIERI CUVÂNTUL 
INVESTIȚIE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu