Faceți căutări pe acest blog

luni, 19 martie 2018

De fă-i mare sau de fă-i mică?

   Legea defăimării zisă și legea defăimării a lu` dragnea, ne dă târcoale: că l-ar fi defăimat cineva pe dragnea, asta-i discutabil, dar că o asemenea lege este o formă de cenzură, suntem sper cu toții de acord!
   Așadar, să vedem pe îndelete și bucată cu bucată ce vrea să zică legea sau  mai simplu spus, să ne dumirim cine o fi principalul câștigător de pe urma apariției și aplicării unei asemenea legi care sună în mare, cam așa:
„Defăimarea socială constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv amendă de la 2.000 lei la 60.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup social"”
   Interesant, nu?
   Dar să vedem ce înseamnă defăimare, pentru că mai zilele trecute discutam aici un caz care se lega de un cuvânt inexistent în limba română:
a defăima defăimare 
1 A lua în batjocură. 
Blamare. 
3 Calomniere. 
4 Hulire.
   Așadar, asta înseamnă de fapt „a defăima”.
   Dar fiecare cuvințel în parte (de la 1 la 4) or însemna poate ceva ocult? Să vedem ...
a batjocori batjocură 
1 A face pe cineva sau ceva de râs, de rușine, de ocară Si: a-și bate joc, a lua în râs, a batjocura 
2 A umili. 
3 A necinsti o femeie (asta sper că nu se pune!)
a blama blamare
1 Exprimare publică a dezaprobării față de o atitudine considerată reprobabilă. 
2 Facere de râs. 
3 Păcălire.
calomníe calomnia 
Afirmație mincinoasă și tendențioasă făcută cu scopul de a discredita onoarea sau reputația cuiva.
a huli hulire 
A spune vorbe de ocară sau de batjocură la adresa cuiva, a ocărî pe cineva; p. ext. a vorbi de rău, a calomnia, a defăima. 

   Din moment ce am terminat de citit și de înțeles textul de mai sus, putem spune că ori este retrasă legea și redefiniți niște termeni, ori viața socială românească va avea extrem de mult de suferit! Da da, indiferent de ce spune sau vrea dragnea, oamenii nu se vor mai putea înjura suculent pe motiv de echipă de fotbal (grup social, amendă 60,000 lei), va muri spectacolul de stand up comedy din moment ce dacă te iei de un gras bagi și mâna-n buzunar și scoți 30 de miișoare ...
   Este?
   Este! 
   Dar ce facem cu mulguța, tocmai cu ea care a defăimat logica matematică explicând că „a dubla” nu înseamnă neapărat „a mări de două ori”, ci poate însemna și a scădea zece procente (sau chiar mai mult)?
   Ce facem cu toți miniștrii care ne-au defăimat promițându-ne autostrăzi pe care nu le avem nici astăzi?
   Ce facem cu toată clasa politică ce are principal obiectiv 
UMILIREA ȘI BATJOCORIREA ȘI ÎNȘELAREA ȘI PĂCĂLIREA 
poporului român?

   Ω

   Dacă o asemenea lege ar fi promulgată și aplicată după litera cărții, ar da majoritatea oamenilor politici sume enorme înapoi sub formă de amenzi!
   Era să uit ... organizația pesede (este grup social?) de Argeș i-a retras sprijinul politic lui Kalashnikov rădulescu pe motiv de declarații așa și pe dincolo! Adică, să înțelegem că pesede-ul a început deja să aplice respectiva lege la nivel de partid? Nu ar vrea să înceapă ei cu dragnea liviu? 
SAU A ÎNCEPUT REGLAREA DE CONTURI? 
Legea împotrivă defăimării mi se pare rezultatul gândirii unor oameni mici ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu