Faceți căutări pe acest blog

luni, 14 mai 2018

Precupeții roșii

   Am văzut la televizor cum guvernul, în mărinimia lui, îmi ia din buzunar mie, cetățeanului, dând lor, cei care-l susțin direct ori indirect sau măcar votează PARTIDUL! Am văzut așadar cum guvernul și partidul au hotărât să susțină producătorii autohtoni! 
URA, URA, URA!
   Sincer, vă spun că mi s-a părut un lucru bun susținerea producătorilor locali în lupta lor cu produsele turcești, olandeze sau de aiurea: și 
m-am bucurat!
   Programul care m-a făcut atent a fost în primul rând cel numit 
„PROGRAMUL TOMATE ROMÂNEȘTI”.
   Mi s-a părut ciudat ca în țara roșiilor să-i spui țaței Lenuța că vrei tomate, dar hai să treacă de la mine! Apoi, am aflat suma pusă în joc de către pesede din banii mei pentru realegerea lor: peste 180 de milioane de lei! Asta după ce guvernul pesede a făcut mult tam și tam pe marginea lui!

   Așadar, am lăsat cititul ziarelor și știrilor și, mânat de la spate, am ajuns în piață: câteva șorțuri roșii, mândru inscripționate „pă chept” cu „PROGRAMUL TOMATE ROMÂNEȘTI” împodobeau burțile mai multor precupeți pe care-i știu că vând acolo în piață de zeci de ani! 
   Asta ... nu mi-a plăcut!
   Am constatat că cireșele de mai au scăzut sub 50 lei/kg și au ajuns la prețul „rezonabil” de 25 lei/kg, m-am întrebat când vom putea face dulceață de căpșuni (și nu de căpșune sau alte tâmpenii inventate de precara educație a comercianților) și m-am îndreptat spre zona vânzătorilor de roșii autohtone:
18 lei kilogramul!
   Cât?
   Da, 
patru (4)   un kilogram de roșii amărâte, 
roșii care seamănă izbitor cu cele turcești din galantarul hypermarket-ului aflat cam la o stație distanță și pe care la nici 6 lei pe kilogram 
le-am considerat scumpe în lipsa garantată a gustului!
   Oare patru euro un kilogram de roșii subvenționate nu este cam mult?
   Iarăși o lege proastă permite și chiar încurajează șmecherii?
   Sau cele 180 de milioane de lei au fost aruncați pe piață cu dedicație?

   Ω

   Oricum ar fi, le doresc precupeților din piețe să vândă când mă voi lăsa păcălit eu: și pesedeilor le doresc același lucru!

Un comentariu: