Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 6 iunie 2018

Discriminare: cum se spune pe rusește?

   Discrimináre sf [At: IORGOVICI, O. 4/3 / Pl: ~nắri / E: fr discrimination, lat discriminatio, -onis
1 Distincție făcută între două sau mai multe obiecte, idei etc. Si: (învdiscriminație. 
2 Politică prin care un stat sau o categorie de cetățeni ai unui stat sunt lipsiți de anumite drepturi pe baza unor considerente etnice, rasiale, sexuale etc. 
3 (Îs~ națională Persecutare a unor categorii de cetățeni pe motivul apartenenței lor la o anumită națiune. 
4 (Îs~ pozitivă Acordare a unui tratament favorabil unui grup, categorii sociale etc. pentru a-l ajuta să devină egal cu celelalte.

   Acestea fiind scrise, spuse și citite, să vedem ce se întâmplă cu sinecura botezată consiliu împotriva discriminării: și pentru a înțelege, vom lucra pe exemple!

   Primul exemplu ar fi Băsescu, cel care într-o discuție particulară a spus despre cineva că ar aparține unei anumite etnii nu tocmai agreată în România: faptul că discuția a fost privată și înregistrată din greșeală nu intră în discuția de acum. Așadar, Băsescu s-a făcut vinovat tratând-o pe respectiva persoană ca fiind inferioară numai și numai în baza presupusei apartenențe la etnia respectivă! Mi se pare corect (înlăturând celelalte aspecte ale problemei) să discutăm dacă a fost discriminare sau jignire: dacă respectiva persoană era din zisa comunitate a fost discriminată (deși nu văd cum), dacă nu făcea parte a fost jignită și asta este altă problemă!
   Dar să continuăm ...
   Zice definiția de dicționar (și credem că sinecura antidiscriminare funcționează în baza limbii române) că discriminați sunt cetățenii unui stat care sunt lipsiți de anumite drepturi și libertăți pe baza unor considerente etnice, rasiale, sexuale (așadar date de bunul Dumnezeu): nu zice nimic de apartenența aleasă din proprie inițiativă la grupuri de genul hoți, tâlhari, șantajiști, escroci, grei de cap, șmecheri, pungași, patroni de firme abonate la contracte cu statul sau politicieni! Nu, nu spune așa ceva definiția de dicționar pentru că astea nu sunt un dat al sorții, ci respectivii AU ALES CU BUNĂ ȘTIINȚĂ să fie parte a unia sau tuturor acestor grupuri!
   Și atunci, unde se găsește în definiție grupul numit de șeful statului, penali?
   Altă surpriză ne-a fost rezervată de antidiscriminaționiști (aș vrea s-o aud pe madame PM citind acest cuvânt!) cu prilejul plângerii depuse de fina primarului de Alexandria! Tot circul „made in Teleorman” se poate citi aici și aici! Și merită citit chiar în această ordine!
   De ce persoana eventual jignită s-a simțit discriminată?
   De ce consiliul care funcționează pe banii noștri ia în discuție o asemenea plângere care poate fi eventual legată de o jignire și nicidecum de o discriminare?
   De ce se creează această stare de bau bau?
   Și mai ales, de ce se deturnează scopul unei instituții a statului și i se deformează acțiunile?
   PM dăncilă nu ne discriminează pe noi, vorbitorii de limbă română corectă? Și nu a reclamat-o nimeni, deși ar merita!

   Ω

   Ca și în cazul amenzilor date de jandarmerie, se urmărește aducerea populației în situația de a-i fi frică, de a se teme de ceva ce poate veni oricând, pentru un Like sau pentru un strănut ori pentru faptul că treceai pe acolo! Exemplul surdo mutului amendat pentru SCANDĂRI este elocvent!
NU VI SE PARE CĂ NE ÎNDREPTĂM SPRE UN STAT PUTIN-IST?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu