Faceți căutări pe acest blog

luni, 16 iulie 2018

Statul, ciorditor din buzunare?

   Să facem un mic exercițiu de imaginație ... 
   Luna iulie, concediu (eventual în străinătate), cheltuieli pe măsură ... 
   Se apropie finalul vacanței și, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, ți-ar mai trebui niște bani, vreo trei sute de euro, bani pe care-i ai pe un card, dar nu prea ai vrea să umbli la ei! În sfârșit, după ce te-ai tot sucit și te-ai gândit, în lipsă de fonduri, pentru că mai ai numai trei zile și ai vrea totuși să mănânci și să bei atât tu cât și familia, intri în cei trei sute de euro de pe cardul ținut în rezervă!
   Vă este cunoscut scenariul până aici?
   Cu siguranță, da!
   Să continuăm ...
   Copilul vrea o jucărie, soția o bijuterie, tu o bere ... așa că intri fuguța la o terasă și hotărăști (că doar nu degeaba ești capul familiei!) să începi cu o bere! Și cu o înghețată pentru ăla micu` și un aperol spritz pentru cucoană: vacanța este vacanță și basta!
   Chemi la sfârșit chelnerul și ceri plata cu cardul.
   Vine omul cu pos-ul după el, bagi cardul, tastezi PIN-ul ... și nu merge!
   Nu-i nimic, ai fost neatent, mai încerci o dată: același rezultat!
   Chelnerul se uită cu atenție pe hârtiuța scoasă de aparat și îți traduce cu glas cam tare: fonduri insuficiente! Cum să fie fonduri insuficiente când consumația nu face decât vreo 20 €? Sigur este o greșeală, așa că plătești cu bani peșin. Ceilalți clienți te privesc cu subînțeles: v-au auzit vorbind parcă românește, deci ești sau sunteți hoți - cu siguranță!
   Te oprești la primul bancomat, scoți cardul plin de draci și-l verifici, iar cicăleala nevestei nu te ajută deloc! 
   Dar deloc! 
   Bagi cardul, ceri interogare de sold și rămâi mut: cardul pe care trebuiau să fie cei trei sute de euro este ...
GOL!
   Este mai gol decât mintea premierului!
   Ai băgat-o pe mânecă!
   Primul gând este că ai fost furat!
   Suni la bancă, în țară!
   Ți se răspunde și ... și-ți cade cerul în cap!
ANAF-UL A CERUT ȘI A OBȚINUT DIN PARTEA BĂNCII 
O POPRIRE PE CONTUL TĂU, 
LUÂNDU-ȚI TOȚI BANII DIN EL!
   Te cerți cu funcționarul de la telefon, îl întrebi cum stă treaba cu secretul bancar, îl întrebi de când a devenit ANAF-ul instanță de judecată să aibă dreptul să emită sentințe EXECUTORII, îl întrebi de ce nu ai fost anunțat, îl întrebi cum își permite banca să facă operațiuni în contul tău fără permisiunea ta: ai impresia că îl vezi prin telefon cum ridică din umeri! Pe el nu-l interesează, pe nimeni nu interesează! Îi spui că știi că ai o datorie la ANAF, dar că ai încheiat cu ei o convenție (cu nici zece zile în urmă!) conform căreia datoria urmează să se compenseze cu banii (sensibil mai mulți) pe care ți-i datorează ȚIE statul în urma înapoierii unor sume pe care ți le-a luat în trecut pe nedrept, că ai făcut o cerere, că a fost aprobată și înregistrată! 
   Funcționarul nu este interesat!
   Banca nu este interesată!
   ANAF-ul nu este interesat!
   Adică ești jefuit la drumul mare și pe nimeni nu interesează?
   Greșit, este cineva interesat: chiar tu!
   Copilul urlă că vrea, nevasta este botoasă că tu ești atât de naiv încât să crezi că statul român nu este INAMICUL PUBLIC NUMĂRUL UNU
   Vacanța, până atunci reușită, este dintr-o dată un dezastru: te gândești ce poți vinde ca să ajungi în țară, te gândești pe cine să suni să-ți trimită (dacă are!) niște bani! Toată lumea se uită la tine, fără înțelegere: dacă ți-a făcut propriul tău stat, propria ta țară așa ceva, sigur ești vinovat!

   Ω

   Nu este ficțiune ceea ce ați citit, li se întâmplă multor români în aceste zile.
   De ce poate umbla banca în banii tăi fără să te anunțe, în situația în care primești de la ei mulțime de SMS-uri și e-mail-uri promoționale?
   Cum își permite cineva să-ți ia banii deși a promis că va compensa cu o sumă (mult mai mare) pe care o ai de luat de la acel cineva?
   De ce statul este atât de lipsit de minte încât nu pot comunica între ele departamentele aceleiași instituții?
   P.S.1 Lui voiculescu statul i-a luat banii? Sau altui mare datornic? Din câte știm noi, nu: pentru că hoțul a furat suficient încât să pună pe capul lor o armată de avocați!
   P.S.2 Avocatul poporului se sesizează la aceste încălcări ale legii? Sau dacă nu i se întâmplă lui dragnea, nu contează?
   P.S.3 Da, cei care ne privesc uimiți și ne cred vinovați, au dreptate: suntem vinovați că trăim în această țară atâta timp cât are o administrație și o conducere de tot ....tul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu