Faceți căutări pe acest blog

joi, 2 ianuarie 2020

Entr`acte: „Banditul Whiskey” sau radiografia subtilă a unei vecinătăți


   Dacă nu ați văzut – și sunt convins că cei mai mulți s-au ferit – filmul maghiar „Banditul Whiskey”, atunci ați pierdut: ați pierdut un film est european foarte bine gândit, foarte bine făcut și foarte bine jucat, ați pierdut povestea celui mai mare spărgător maghiar de bănci dar, în special, ați pierdut o radiografie a vecinătății româno ungare!

   Filmul este lucrat evident în stil est european, cu mijloace mai sărăcuțe și cu mult talent, egalând sau depășind însă multe superproducții cu pretenții: atenția la detalii minore, cum ar fi linia arhitectonică a unei biserici ori un număr de înmatriculare, face dintr-o realizare posibil oarecare, una bună! Clișeele sunt prezente în număr mult mai mic decât în alte filme. Jocul actorilor este foarte bun, făcându-te să treci cu vederea greșeli de genul infanteriei care apăra frontiera națională în colaborare cu grănicerii sau de ținută militară – astea-s pentru cârcotași, este clar! Apoi, dacă vă așteptați să vă delectați cu imagini din frumoasa Budapestă, nu veți avea cine știe ce ocazii!
   Eu nu mă apuc să vă povestesc filmul care de altfel este destul de liniar și ușor de înțeles, dar vă povestesc că urmărind povestea povestită a celui mai mare spărgător maghiar de bănci, vă veți lăsa transportați într-o altă poveste, una socială cu note propagandistice, câteodată chiar sordidă, într-o poveste cu oameni buni și răi, cu povești cu fixuri naționaliste bine înfipte în mintea unora și, mai ales, spectatorul român – indiferent de etnia lui – va înțelege că unii sunt priviți dincolo de frontieră ca niște cetățeni de mâna a doua - și asta nu este o poveste se pare - ca niște ocupanți ai unui teritoriu care, dacă ar fi nelocuit, ar fi și mai tentant decât este acum! Chiar și povestea de dragoste se termină în aceeași notă, demonstrându-se încă o dată că unii sunt născuți să fie instrumente!

   În sfârșit, un film bun, pe care spectatorul român TREBUIE să-l vadă aproape în aceeași măsură ca și vecinul său maghiar - se mai găsește pe HBO.GO!

  

   În ultima sută de ani, după ocuparea Budapestei în vara lui 1919 și mai apoi semnarea tratatului de la Trianon, relațiile dintre cele două țări scârțâie de zor, scârțâie când mai tare, când mai molcom, dar scârțâie: atunci când vom pricepe că nu avem nimic care să ne despartă și că mai și suntem extrem de asemănători, lumea se va schimba în bine, regiunea noastră în special! 
   Până atunci, ne putem înjura pe la colțuri, uitând că într-o ceartă nu câștigă nici o parte ci că ambele pierd: așa crede un om, de pe stradă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu