Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 12 august 2020

Liber la sponsorizare


   Recunosc că, din când în când mai casc gura pe la așa zisele documentare știnnțifice. Din când în când, pentru că am observat că unele pseudo documentare sunt repetate și de sute de ori (nu glumesc, este adevărat!) iar informația conținută de ele tinde vertiginos, spre zero ...
   Luând toate acestea în considerație, chiar și „când și când” și poate însemna prea des pentru niște programe devenite vectori purtători de publicitate, palide copii ale vechiului Discovery ori NG!
   Dar, dând la o parte acest strat al poveștii, dând la o parte și idioțenia de reality show repetată obsesiv cu aceeași temă și cu personaje diferite pe mai toate aceste inutile posturi, ce mai rămâne? Ei bine, rămâne o modalitate nu prea subtilă de a face bani din propagandă! Nu glumesc deloc când spun asta, așa că vă dau două exemple ...
   Primul: un arheolog (?) transformat în prezentator TV în lipsă de altceva mai bun, umblă prin lume și prezintă cu pretenția de senzațional lucruri absolut comune. Seamă izbitor cu un alt „erou” al Discovery, unul care trăiește singur în sălbăticie și se descurcă mâncând te miri ce, dar care fiind în România, în Apuseni mai exact, a filmat la circa 30 de minute de mers pe jos de drumul național Alba Iulia – Oradea! Ei bine și acest erou face ce face și calcă-n străchini, cu deosebirea că aici călcatul în străchini pare a fi fost mult mai generos răsplătit: omul nostru se deplasează în Ungaria pe urmele mormântului lui Attila! Că în 2014 mormântul a fost deja „descoperit” într-una dintre încercările de păcălire a opiniei publice nu are importanță și temele sunt reluate. Este reluată și povestea cu Sicambria, capitala hunului Attila, este spusă din nou și din nou istoria sicrielor de fier, argint și aur în care ar fi fost înmormântat marele cuceritor. Toate aceste locuri comune sunt spuse pe fondul imaginilor care se derulează liniștit pe ecran: ba Dunărea albastră – dacă preferați, Duna! – ba Parlamentul dar fără opincă, ba Bastionul Pescarilor, ba chiar și catedrala cea mare din Budapesta! Nu a lipsit decât sinagoga de pe Dohany Uța sau n-am văzut-o eu! Amicul nostru cel arheolog, s-a grăbit să-l amestece pe Attila cu Arpad, deși unul era hun și celălat maghiar, s-a grăbit să ne descopere locul orașului Sicambria, capitala hunilor, uitând a ne spune că acest oraș se afla – dovedit – pe locul unde se află Budapesta, s-a grăbit și a uitat să ne spună că Attila avea mai mult ca sigur o capitală mobilă, adică unde era el era și capitala a ceea ce astăzi noi numim stat iar el habar nu avem cum numea când vorbea cu blonda Ildico!
   În toată graba asta, amicul nostru un lucru nu a uitat cu siguranță: să încaseze banii din sponsorizare, pentru că pseudo documentarul istoric a fost de fapt unul turistic, cu o țintă bine definită: Ungaria și Budapesta, mai ales după discursul laudativ rostit de către ... arheologul prezentator la adresa orașului!
   Hm ...

   Al doilea: tot pe Discovery, un individ cumpără, repară și vinde mașini. Îl știți cu siguranță, a avut diferiți mecanici de-a lungul timpului și emisiunea urmează un tipic de-a dreptul anost. Aici ar fi ultimul loc în care te-ai aștepta să te împiedici de sponsorizări, nu-i așa? Ei bine, cine gândește așa, greșește! Amarnic! Pentru că dolofanul nostru amic se gândește să se ducă în Polonia de unde să cumpere o mașină pe care cred că și polonezii au uitat-o: Syrena! O știți? Mai mult ca sigur nu: eu recunosc aici și acum – dar să nu spuneți nimănui – că am văzut pe vremuri, în Polonia, circulând asemenea ciudățenii! Ei bine, este o arătare, o struțo cămilă aducând cu vechiul Wartburg (vi-l mai amintiți?), cu un motor în doi timpi și trei cilindri, o chestie care cu tot cu fum depășește 50 de metri! Da, omul nostru cumpără așa ceva, o duce în UK, o recondiționează și o vinde cu profit!
   Bravo lui!
   Da?
   Bravo lui?
   Poate și bravo lui, dar mai ales bravo lor, polonezilor! În emisiunea de cel mult 40 de minute s-a pronunțat de câteva sute de ori Polonia, polonez, poloneză, s-a vorbit despre și a fost arătat drapelul alb roșu al Poloniei, a apărut (ilar) și ambasadorul Poloniei, cum să vă spun, a lipsit numai „Marea Poloneză” a lui Chopin!
   Dacă nici asta nu a fost o minciunică sponsorizată din gros, atunci nu mai știu care!

   În concluzie: în lumea asta mare se luptă cu ghearele și cu dinții, se dă la gioale, se cumpără și se vinde orice, se calcă pe cadavre fie de dușmani, fie de prieteni, iar oameni dispuși să bage un ban în buzunar se află oricând!

  

   Pe când un documentar despre agatârși vorbind despre Brâncuși, documentar în care să ni se explice cum se fabrică brânza de oaie și zaibărul și poale`n brâu, totul având ca fundal Sfinxul din Bucegi și Sfinxul din Bratocea și Sfinxul din Topleț și Intercontinentalul din București?
   Când?
   Că prostituarea a atins cote maxime în instituțiile de media!
   Asta vede un om, de pe stradă ...





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu