Faceți căutări pe acest blog

luni, 7 martie 2022

Ras-Putin

   Ce am învățat noi din acest nou război european?

   Păi ... păi am învățat că pentru majoritatea așa zișilor oameni de televiziune vorba nu face doi bani și că orice rahat, oricât de urât mirositor care le iese din gură este bun și de dat pe post, proștilor care eventual ascultă și/sau privesc! Atâtea inepții ca acum nici la olimpiadă nu mi-a fost dat să aud! A propos, știați că orice vehicul vopsit în verde este militar și dacă este militar este tanc? Dacă nu, aflați odată cu mine de la TV! Apoi, mulțimea de specialiști și specialiste, mulțimea de reporteri de teren care întreabă niște bieți copii traumatizați ce le-au spus taților rămași să lupte, idioata aceea care la intrarea în România întâmpină refugiații cu „va fi ochei, va fi ochei” că bine este de rușine! Sunt mult prea mulți cei care ar merita niște șuturi undeva pe principiul că așa poate le vine mintea la cap!

   Dincolo de monumentalele prostii de limbă și comportament, dincolo de prețiozitatea exprimării goale (gâdea e campion) vine suferința unor amărâți, suferință care ne-a cam tocit simțurile, suferință de care într-un timp oarecare cetățeanul mediu, român sau de aiurea, se va plictisi. Asta este marea problemă și cred că pe asta mizează și conducerea rusă: nimeni nu se așteaptă ca opinia publică internațională să accepte la nesfârșit prețuri mai mari, ajutor dezinteresat dat altora, pericol de război la frontiere! Iar atunci când simțămintele noastre vor fi fost suficient de tocite, un ziar de două parale va veni cu bomba: niște refugiați ucraineni au furat, au violat, au accidentat sau mai știu eu ce – nici măcar nu va trebui să fie adevărat! Acel moment va fi începutul sfârșitului simpatiei fără margini de până acum! De ce? Pentru că nu suntem educați, pentru că trăim din sentimente în sentimente, pentru că nu putem înțelege drama în profunzimea ei ci doar în ceaiul fierbinte de moment! Acel moment va fi sfârșitul nașterii unei națiuni, naștere la care asistăm practic neputincioși astăzi!

   Pentru că am vorbit de educație, vă rog să nu vă închipuiți că spațiul exsovietic este mult mai răsărit! Și acolo educația are lacune și urmărește niște interese de stat: cel mai bun exemplu sunt cuvintele „fascist” și „nazist”, cuvinte care în toată lumea asta largă au conotație istorică, în spațiul exsovietic par a fi cea mai tare și mai scabroasă insultă la adresa unei persoane sau unui grup de persoane! Rușii îi acuză pe ucraineni că sunt fasciști și naziști, ucrainenii urlă la soldații ruși „fasciștilor”! Oricât am căutat, nu am găsit o traducere a acestor termeni în limba română modernă, pur și simplu nu-i poți traduce decât în litera dar nu și în spiritul lor! Au o încărcătură subtilă, venită din vreo 70 de ani de educație sovietică, încărcătură care nouă, cei care nu am făcut școala rusească, ne scapă!

  

   Așadar? Ce ne așteaptă? Ce va urma? Nimeni nu știe, nici un pseudo specialist nu ne poate spune ca mama omida ce ne pregătește viitorul ... dar, posibilitățile sunt numărate:

-          Putin este înlocuit și noua conducere rusă își cere scuze și se retrage (scenariul este cel mai puțin plauzibil)

-          Rusia se mulțumește pe moment cu estul și sudul Ucrainei, urmând ca viitorul să decidă

-          Rusia decide să termine cu visurile europene aici în est și ocupă Moldova (Transnistria este cu arma la picior) și Georgia odată cu bucăți mari din Ucraina

-          Rusia și Occidentul cad la înțelegere și pentru a avea pace rup Ucraina în două (scenariu foarte plauzibil)

-          Nimeni nu se înțelege cu nimeni și ajungem la un război generalizat între civilizațiile orientală și occidentală, între economiile și industriile lor (improbabil)!

   În oricare dintre scenarii, sancțiunile economice își vor pierde încet încet efectul, statul rus fiind cu siguranță dispus să devalorizeze și mai mult rubla și să coboare și mai mult nivelul de trai al cetățenilor în efortul de susținere a unui război altfel fratricid și inutil! Și NU, nu vă faceți iluzii: Crimeea este și va rămâne rusească iar dacă mâine Navalnâi îi ia locul acestui Ras-Putin modern, în câteva luni va gândi și el la fel, pentru binele și gloria și strălucirea Maicii Rusii! Așa crede un om ... de pe stradă ...

vineri, 4 martie 2022

Fără emoție

    Întâmplările nefericite de acum au indus o stare de emoție generală în societățile non ruse, lucrul fiind chiar bine venit. Dar, dacă stăm strâmb și judecăm drept, trebuie să spunem că a ajuta este una și a sări peste rând este alta! Vorbesc, ați înțeles sigur, despre aderarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei la UE. Nu, nu sunt împotriva acestui lucru, pot spune că m-ar bucura pentru că ar împinge și mai departe linia care ne separă de mult prea marele și flămândul nostru vecin de la est dar acest lucru nu trebuie făcut sub imperiul emoției, deci nu trebuie folosit un regim de urgență numai și numai pentru a mai pune o iluzorie piedică în calea Rusiei! Ucraina luptă și are toată admirația mea, dar corupția din România este ca și inexistentă pe lângă cea din Ucraina (mame ucrainene declară după trecerea frontierei în România că vameșii ucraineni cer bani pentru a lăsa civilii să fugă din țară)! Și nu numai ... Extinderea UE acum, ar însemna o sinucidere teritorială, o frontieră comună cu Rusia (Bielorusia nu cred că merită pomenită separat), cu Armenia și cu Azerbaidjan: nu este cam mult? De fapt, nu mult cât rapid! Să nu uităm prin ce a trebuit să treacă România pentru a fi membru al UE (de NATO să nu mai vorbim!), să nu uităm cum am perceput cu toții că am fost obligați să facem frumos pentru aderare, să nu uităm ce s-ar întâmpla în Europa cu grupuri rusofone și rusofile atât de masive, convinse și compacte cum sunt cele din estul Ucrainei! Cu Transnistria, pseudo republică pro rusă în mijlocul Europei, ce am face? Cu Crimeea cum rămâne? Dar cu hotărârea Ucrainei de a nu recunoaște de fapt alte naționalități pe teritoriul ei, adică așa cum face cu românii care sunt considerați moldoveni în continuarea politicii naționaliste sovietice care considera că românii și moldovenii sunt neamuri diferite? Chiar și Moldova ar veni cu găgăuzii și cu o comunitate rusă din nou foarte puternică! Despre Georgia putem spune cam aceleași lucruri! Așadar, are rost graba atunci când ai atâtea belele și nici un câștig de moment ci o iluzorie și îndepăratată bunăstare? Trebuie să lăsăm emoțiile de-o parte, trebuie să ne ajutăm pe mai departe aproapele în mod umanitar și dacă este posibil chiar și militar dar pentru aderarea la blocul comunitar cred că este prea devreme! De fapt, să fim sinceri: România și Bulgaria au prins un tren formidabil în 2007 pentru că în realitate, nici astăzi cele două țări nu întrunesc 100% condițiile aderării care a venit într-un moment favorabil!

  

   Ținem cu Ucraina și ucrainenii, îi ajutăm cât putem, dar pentru aderarea la UE cred că trebuie trecut prin statutul de candidat și prin toate reglajele cerute de uniune pentru o cât mai ușoară și mai perfectă alăturare într-un viitor mediu ca durată! În caz contrar, dacă UE se va extinde necontrolat, este posibil să se trezească pe neașteptate că s-a lăsat cucerită de fosta uniune sovietică și nu invers ... Așa crede un om, de pe stradă ...

miercuri, 2 martie 2022

Doctrine nu numai militare

   Suntem puși în fața faptului împlinit al războiului în vecini și asta trebuie să ne facă atenți la multe amănunte. Am mai spus că sunt surprins, eu ca simplu amator, de modul în care funcționează ofensiva rusă, pornind de la greșelile de logistică, trecând prin înșirarea vehiculelor de luptă și aprovizionare pe kilometri întregi de drum îngust și sfârșind cu măcinarea moralului ucrainenilor prin atacarea intenționată a zonelor locuite de civili! A propos de asta, trebuie să vă amintesc ce scandal a fost mai ales în USA când s-a părut că armata americană a atacat o nuntă în locul bârlogului lui Bin Laden! Așadar, cum funcționează cele două doctrine militare, cea rusă și cea occidentală? Trebuie să spunem că de la bun început se vede disprețul conducătorilor pentru cei din subordine: în perioada 2001 – 2021, în 20 de ani de război crâncen în Afganistan, americanii au pierdut 2271 de oameni iar coaliția în întregul ei (inclusiv România) 3374! În 20 de ani de război cu fiarele numite talibani ... în primele cinci zile de război în Ucraina, Rusia a pierdut peste 5000 de militari și asta nu pare a alarma pe nimeni! În toată istoria ei, Rusia a avut mari comandanți militari, unul dintre ei, poate ultimul, fiind mareșalul Gheorghi Jukov, omul care a apărat Leningradul, a apărat Moscova, a apărat și despresurat Stalingradul, a comandat bătălia de la Kursk, a cucerit Berlinul și a mai avut la activ multe, multe alte alte fapte de arme! Tot el a pus la cale și a comandat ofensiva spre Rjev, rămasă în istoria militară sub numele de „mașina de tocat carne de la Rjev”, unde pierderile i-au înspăimântat până și pe sovietici! Dacă ne documentăm nițel, ne luăm cu mâinile de cap! Pierderile totale ale URSS s-au ridicat după propriile surse la circa 26 de milioane de oameni în timp ce cele americane au depășit cu puțin ... 405.000 ... Veți spune că URSS a suportat singură frontul de est și este adevărat, dar USA au suportat singure frontul din Pacific unde japonezii numai blânzi nu au fost! Aceste cifre nu fac altceva decât să arate care este poziția conducătorilor față de omul de rând! Se știe că în lipsă de armament sovieticii trimiteau câte doi sau trei oameni la luptă, armă având doar primul, ceilalți urmând să i-o ia când cădea în luptă, se știe că au adus pe front trupele siberiene, feroce dar neinstruite și necivilizate, se știu poveștile adevărate cu „davai ceas, davai palton”, se știe cum au ajutat România în `47 să moară de foame luând aproape întreaga producție agricolă ca pradă de război în plină secetă și foamete, se știe cum a fost cu intreprinderile de comerț exterior numite Sov – Rom, cele prin care spunea românul de rând, le dădeam grâul iar ei, în schimb, ne luau petrolul! Astea-s așa, câteva vorbe aruncate despre momente și date cunoscute, vorbe care spun clar că omul obișnuit nu face nici doi bani în fața conducătorilor ruși, sovietici sau din nou ruși: ce se petrece acum în Ucraina este același lucru pe care l-au făcut peste tot pe unde au trecut de-a lungul timpului, iar faptul că bombardează criminal zone civile nu este o greșeală ci o încercare de slăbire a moralului apărătorilor, apărători despre care rușii știu că sunt doar oameni și că li se va termina odată și odată rezerva de rezistență! În partea cealaltă, avem huliții occidentali în frunte cu USA: am văzut ce pierderi au avut în războaie, am văzut cum au jefuit ei lumea prin implementarea planului Marshall, am văzut cum spoliază țările și națiunile pe unde trec! Să nu mă înțelegeți greșit, nu există numai ruși răi și occidentali buni, nici gând, dar doctrinele celor două țări sunt total opuse și asta aș vrea să se înțeleagă de aici!

   Avem apoi problema echipamentului: dacă resursa umană o mai încropești (deși cu oameni flămânzi, neinstruiți și duși la luptă cu forța nu faci mare brânză), cu tehnica treaba stă altfel! În războiul modern se pare că spusele lui Stalin „Calitatea este și ea o formă a calității” nu se mai potrivesc! Dacă armata rusă are nevoie de cercetare în adâncime pentru a marca terenul și a indica țintele mânjindu-le cu vopsea în timp ce armatele occidentale au implementat internetul și controlează câmpul tactic în timp real ... cred că nu mai sunt multe de spus!

   Deasupra tuturor acestor lucruri se află comanda armatei. Ucrainenii, conștienți că în câmp deschis nu au nici o șansă în fața tăvălugului rusesc, au ales inteligent să se apere în orașe, acolo unde sunt stăpâni și, cum se spune, te ajută și pereții: așa că, dacă planul era ca astăzi noul guvern ucrainean pro rus să depună jurământul, de el s-a ales praful pentru că armata rusă comandată se pare de generali și mareșali numiți politic (cam ca la noi) a trecut la măcinat orașele pe care încă nu a reușit să le cucerească! Mai vedem erori de organizare (așa ne învață istoria!), de aprovizionare, de transmitere a ordinelor, ascultăm siderați amenințări cu războiul nuclear și, pe măsură ce trece timpul ne întrebăm:

ASTA POATE ARMATA RUSĂ SAU CONDUCEREA ESTE SABOTATĂ

DIN INTERIOR ȘI OFENSIVA NU ESTE SUSȚINUTĂ CI AJUTATĂ SĂ

SUCOMBE INDIFERENT DE PIERDERILE MATERIALE ȘI UMANE?

  

   Indiferent care este adevărul, abia acum s-a tras o linie clară între fosta URSS și restul lumii: dacă până acum răsăritul Europei putea fi ușor amestecat cu Rusia și interesele ei, este evident până unde se întinde influența rusă, adică până la vreo sută de kilometri de Viena mulțumită politicii „fraților” noștri maghiari! Așa crede un om, de pe stradă ...