Religiile românilor
Românii au fost întotdeauna credincioși : născuți creștini , în timpuri imemoriale , au o mare și puternică înclinație spre credință ! Personal , admirăm acest lucru , chiar dacă ne amintim de domnii și boierii ce cu o mînă se închinau , cu cealaltă-și scurtau dușmanii de cap iar cu a treia ( dacă ar fi avut-o ) ridicau mănăstiri !
Alte vremuri ! Indeed ar spune un modernist , noi însă fiind mai tradiționaliști , zicem doară așa-i , și ne gîndim să purcedem la o lucrare simplă , însă dintre cele mai grele ! Ne-am zis noi așadar , că este un moment bun să discutăm despre religiile românilor și , ca de obicei , apelăm la definiția oficială :
III . Rând dintr-un text, tipărit cu caractere mai grase, spre a fi scos în evidență față de rest.
III - indiscutabil , de la francezi numai tîmpenii ne vin : ce o fi asta ” Rând dintr-un text ” ? Așa că răspunsul este din nou , NU !
Românii au fost întotdeauna credincioși : născuți creștini , în timpuri imemoriale , au o mare și puternică înclinație spre credință ! Personal , admirăm acest lucru , chiar dacă ne amintim de domnii și boierii ce cu o mînă se închinau , cu cealaltă-și scurtau dușmanii de cap iar cu a treia ( dacă ar fi avut-o ) ridicau mănăstiri !
Alte vremuri ! Indeed ar spune un modernist , noi însă fiind mai tradiționaliști , zicem doară așa-i , și ne gîndim să purcedem la o lucrare simplă , însă dintre cele mai grele ! Ne-am zis noi așadar , că este un moment bun să discutăm despre religiile românilor și , ca de obicei , apelăm la definiția oficială :
RELÍGIE, religii, s. f. 1. Sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituțiilor și organizațiilor corespunzătoare; confesiune, credință. ♦ Fig. Crez, cult. 2. Disciplină predată în școală, având ca scop educarea și instruirea elevilor în spiritul religiei (1) date. – Din fr. religion, lat. religio, -onis, germ. Religion. Sursa: DEX '98 (1998)
În acest moment , știind exact despre ce este vorba , să cercetăm cum se aplică asta concetățenilor noștri !
Acestea , credem că sînt , în mare și într-o listă evident incompletă , manifestările religioase majore ale românilor , credințele lor , motivele pentru care se declară peste 80 % creștini credincioși ; așadar , în ce cred românii :
- în BOR
- în Iepuraș
- în Iliescu - cu subcategorii
- in Moș Crăciun
- în vedete
- în partide politice
- în tehnologie - cu subcategorii
- în feșiăn
- în viața sănătoasă
- în mîncarea sănătoasă
- în sala de fitnes
- în șoping
- în venirea pensiei
- în ce se spune la coadă
Am spus clar că lista aceasta este incompletă , însă vă stă la dispoziție posibilitatea de a o repara , așa că , nu vă sfiiți , veniți cu propuneri !
Însă , să le luăm pe rînd ....
1. Credința in BOR ?
Da , in BOR : românii , de multă vreme , cred în popi și în biserică ! Nimeni nu-i învață pe oameni ce diferență este între biserică și Dumnezeu ! Adevăru-i că nici nu are cineva interesul să le explice ” credincioșilor ” că se închină cui nu trebuie : oamenii nu au fost astfel educați , așa că îndeplinirea riturilor , se face după cum știe o babă de la părintele ! Dar baba este cam surdă , părintele nu intervine atîta timp cît enoriașii contribuie în continuare la bunăstarea lui și a bisericii lui ( nu a Lui ) și , toată lumea este mulțumită ! Statul român nu se bagă : popii sînt un alt rînd de stăpîni pe care romînii îi suportă , chiar cu voioșie !
Am făcut o pauză , așteptînd trăznetele : ce ciudat !!! N-au venit !!!
Asta ne dă timp să expunem și motivele pentru care am spus tot ce am spus ! Așadar , printre altele și fără pretenția de a epuiza subiectul :
- nuntă fără taxă , se poate ? Nu !
- botez fără taxă , se poate ? Nu !
- înmormîntare fără taxă , se poate ? Nu !
- orice serviciu religios în biserica ortodoxă română , fără taxă , se poate ? Nu !
- sfințesc ”sfintele lor sfinții ” orice li se cere atîta timp cît fraierul plătește - de la bordeluri la cazinouri , de la fabrici de alcool la sala parlamentului , de la stadioane la fabrici de armament ? Sfințesc !
- se amestecă sfințiile lor în politică ? Se !
- au pseudo sfințiile lor afaceri în afara bisericii ? Au !
- este bor una dintre cele mai bogate și puternice corporații din România ? Este !
- plătește bor taxe și impozite pe terenuri , clădiri , profituri ? Cum dr..u să plătească ?
- plătește biserica vreun bănuț , cît de mic și de amărît , pentru cîștigurile obținute din comercializarea obiectelor de cult ? N-ai să vezi !
- poate face bor fapte caritabile , muncesc prin spitale măicuțe , fac donații , educă niște amărîți ? Să ne anunțați și pe noi cînd o-ți afla de așa ceva !
- o ultimă întrebare , pentru care credem că riscăm afurisenia : v-a tăiat popa vreodată chitanță ? Mie nu ...
Așadar , prima și cea mai importantă credință a românilor , poate fi înlocuită oricînd cu închinatul la ghișeul de relații cu publicul ori la ” Carul cu boi ” al lui Grigorescu : cînd oamenii vor învăța să facă diferența între Dumnezeu și birocrație , exagerat de fericitul Daniel nu se va mai simți obosit cînd va ajunge la Iași și , se va duce direct să se închine preacuvioasei !
Așa să ne ajute Dumnezeu !
2. Credința în Iepuraș ?
Ei bine , DA : credința în Iepurașul de Paște este un lucru bun și cel puțin două zeci de procente din populație are puternic înrădăcinată această convingere !
Am vrea și noi să credem : Iepurilă nici măcar nu ne cere să credem în el și , mai e și simpatic pe deasupra !
Suferă însă de sindromul Moș Crăciun !
3. În Iliescu ?
Cu subcategorii ?
Da , credința în Iliescu este o formă aparte de religie !
Numai credință oarbă se poate numi încrederea de nezdruncinat într-un om care s-a apucat la 60 de ani de legănat colive , deși pînă atunci se legănase doar în ședințele de partid !
Este religia celor mulți , cei de 50 ani în momentul revoluției !
Este religia celor pensionați înainte de termen !
Este religia băncilor scorojite din fața blocurilor mizere !
Este religia lui ” cînd vine pensia ? ” .
Este religia ” latifundiarilor ” cu cîte 1 - 2 Ha de pămînt !
Este religia analfabeților ( n-o spunem noi , o spun studiile sociologice ) !
Este religia lui ” înainte era mai bine ” !
Este religia posesorilor de mașini bune , la mîna a doua , aduse din Germania !
Este religia devoratorilor de Gigi !
Și mai este și religia unor tovarăși de care nu cred să mai scăpăm !
De ce cu subcategorii ? Pentru că a născut ... sfinți ! Ca orice religie care se respectă , religia Iliescu are un Panteon , în care deocamdată germinează mini culte : cultul Ponta , cultul Năstase , etc .
Credinciosul de rînd își închipuie că participă și el activ la aceste culte , însă se înșeală : astea-s culte cu mistere , în care trebuie să fii inițiat - ca de exemplu , misterul doctoratului lui Ponta , misterul libertății senatorului Cătălin V sau misterul vînzării hidrocarburilor României OMV-ului !
Cînd vom fi inițiați și noi în aceste mistere , vom crede : pînă atunci , nu !
Să nu uităm : sfîntul Iliescu se serbează pe 22 decembrie ; cu cruce roșie ...
Sau poate cu stea roșie ?
4. În MoșCrăciun ?
Ce credință frumoasă ! Chiar foarte frumoasă , iar cei 20 % din populație declarați credincioși ai Iepurașului se regasesc și aici !
Amîndouă credințele sînt frumoase , sînt binevenite , sînt lăudabile , însă ... Însă suferă - la fel ca alte sărbători - de sindromul Moș Crăciun ! Acest sindrom , această manifestare ” specială ” a sărbătorilor este o nouă formă de alăturare a religiozitații unui eveniment creștin ! Să întrebăm pe stradă ce înseamnă , să vedem ce știu majoritatea consumatorilor despre sărbătorile religioase ? Nu sfătuim asta pe nici o persoană mai slabă de înger ! Răspunsurile pot dăuna grav sănătății : vom afla că de Paște , cînd s-a născut ... cine ? ... ăăăă.... dar Crăciunul ? păiii ... Așa vor fi circa 50 % dintre răspunsuri : de ce ? Pentru că sărbătorile religioase bătrînești , au devenit sărbători religioso-comerciale ! Pentru că însemnătatea evenimentului în lumea credinței nu mai există - normal : falsă credință , falsă sărbătoare - iar valoarea ei se verifică ” după ” , prin evaluarea profitului realizat de comercianți ! Tuturor ni se pare normal , credința creștină este doar o glumă , o poveste , un fel de mitologie pe care o acceptăm de dragul copiilor și al obiceiurilor ! Chiar așa să fie ? Păi atunci , ce facem cu milioanele de consumatori care se declară credincioși ? Ce facem cu sutele de mii care se calcă în picioare la raclele cuvioaselor și cuvioșilor făcători de minuni ? Unde este adevărul ? În magazinele luate cu asalt de sărbători sau în frigul de la Iași - unde părinți sau bunici inconștienți pot ține nedormiți și nemîncați minori , timp de peste 24 de ore , fără ca protecția copilului să intervină ?
Care credință este cea adevărată ? Dar chiar este o credință adevărată ? Există ea ? Probabil că nu : falsa credință , arătată cu ostentație prin cruci pînă-n pămînt , este numai o formă de asigurare , un CASCO pentru lumea cealaltă ! Adică , eu nu cred ; dar dacă există ?
Care credință este cea adevărată ? Dar chiar este o credință adevărată ? Există ea ? Probabil că nu : falsa credință , arătată cu ostentație prin cruci pînă-n pămînt , este numai o formă de asigurare , un CASCO pentru lumea cealaltă ! Adică , eu nu cred ; dar dacă există ?
5. În vedete ?
Da , credința în vedete : ce vă surprinde ?
Dacă o persoană căreia un post de televiziune a hotărît să-i atribuie ” statutul de vedetă ” spune sau face ceva , atunci sigur are dreptate și , așa se procedează ! Exemple ? ”Cîtă frunză , cîtă iarbă ” , sînt atît de multe că este și greu să alegi : de la ce se poartă , la ce se mănîncă ; de la numele copiilor , la cheltuielile și aranjamentele de nuntă ; de la marca chiloților , la exercițiile de la sală ! Toate acestea sînt dictate de ... vedete ! Iar dacă o vedetă este atît de importantă în viața noastră , să vedem ce înseamnă :
I. 1. Actor sau actriță care deține un rol principal într-un spectacol, mai ales într-un film (și se bucurăde renume, de mare popularitate); 2.sportiv de mare talent și popularitate;3.p. ext. persoană care vrea să iasă în evidență, să epateze.
II. Navă mică (de război) care navighează pe fluvii sau în apropierea litoralului, pe o rază redusă de acțiune.
Din fr. vedette.
Sursa: DEX '98 (1998)
Este clar ce spune sfîntul dicționar ? Recitim cele trei posibile definiții , ne lămurim - dacă n-am facut-o încă - și aplicăm cunoștințele proaspăt dobîndite , într-un exercițiu menit să le fixeze !
Și pentru acest mic exercițiu , propunem la întîmplare numele cîtorva vedete autohtone , să spunem Nicoleta , Bianca , Madelaine Ghenea ... ( adăugați domniile voastre ce nume mai doriți ) ! Iar acum să verificăm starea de vedetă:
I.1 - actoria adevărată iese din discuție , răspuns NU
I.2 - sport de înaltă performanță ? răspuns NU
I.3 - categoric DA
II - dacă vorbim despre nave de război , atunci ar trebui să fie vorba cel puțin despre ... distrugătoare , așadar răspuns NU
Exercițiul fiind aproape încheiat , mai rămîn de tras doar concluziile : singurul capitol la care vedetele noastre primesc un binemeritat DA , este cel care le definește ca ” persoane care vor să iasă în evidență, să epateze ” și noi nu putem contrazice rezultatele acestui mini studiu !
Lăsînd la o parte această glumă - care a vrut să arate cît de prostesc este gestul de a te lua după cineva și nu după propria-ți minte - întrebăm persoanele care leșină în fața unora ce și-au cîștigat nemeritat notorietatea publică , de ce le admiră ! Chiar așa , de ce le admirați ? V-au dat cu adevărat motive ? Pentru că pozează goale ? Adică pentru lipsa de pudoare și de bun simț ?
Dar voi , părinți , v-ar plăcea ca fiicele voastre să ajungă așa ? V-ar mulțumi ? Sau să devină ... cacolumbeanu în urma unei închirieri ?
Dacă răspunsul este da ...
Dacă răspunsul este da ...
6. În partide politice ?
Da , da , da , de trei ori da ! Cu disperare DA ! Compatrioții noștri au mare încredere în partidele politice , iar dacă sondajele de opinie vă răspund altceva , atunci au fost făcute într-un moment nepotrivit ! Asta pentru că , în România , credința în partidele politice este , ca să spunem așa , sezonieră ! Da , sezonieră : cu cîteva luni înainte de alegeri - în special parlamentare - românul nostru șaormizat , guțizat , amutizat , găletizat și gigizat , se scutură și se trezește ! La viață ! Se scutură de toate greutățile cotidiene , se scutură cu mîndrie , se scutură cu vigoare și își dă seama , dintr-o dată , ce-i lipsește ! Chiar așa , ce-i lipsește ? Ah , da , alți conducători îi lipsesc ! Și-a dat seama la timp , chiar cînd se scutura : alți conducători ! Cu alți conducători , n-ar mai fi sigur printre ultimii europeni la educație și igienă , nici printre primii la infracțiuni ( mă rog , sau nu l-ar prinde ) ! Cu alți conducători n-ar mai scuipa pe stradă , iar în trafic ar fi un domn ! Da , da , cu alți conducători am fi cineva , civilizația ar veni singură peste noi și bunăstarea la fel : băgami-aș , nici nevasta nu mi-aș mai bate-o ! Să mor io !
Înțelege că îi trebuiesc alți conducători ?
Da , cum înțelege peștele că îi trebuie pelerină de ploaie !
Și ce alți conducători ar fi mai buni ?
Cu ce doctrină ?
Cu ce orientare ?
Ce surse de venit au pentru a-și respecta promisiunile ?
Ce-au mai făcut pînă acum ?
Cît sînt de pregătiți ?
Au avut probleme cu justiția ?
S-au plimbat între partide ?
Ori sînt poate beizadele fără minte ?
Toate aceste întrebări nu necesită răspuns , pentru că masa cea mare a votanților nu și le pune niciodată !
( De ce nu-mi vii - Mihai Eminescu )
Și tot așa se duc și alegerile ; și tot așa se duc și promisiunile ; și tot așa se duc și speranțele ; și tot așa se duce și credința în oamenii politici și partide ; pînă la următoarele alegeri , pînă la următorul Mesia , pînă la următorul salvator , pină la următorul zîmbet larg ... pînă la următorul puseu de credință !
Ciudat și inexplicabil : deși știu că vor fi din nou înșelați , deși din patru în patru ani li se spune verde-n față că nu dă nimeni doi bani pe ei ( ” odată la patru ani TU decizi - conduci - hotărăști , etc ” ) , credința oamenilor în partide va renaște ! E bine , e rău ?
” Din această dilemă nu puteți ieși ! ”
(Ați înțeles cît de subtil se leagă punctul ăsta 6 , de punctul 3 ? Dacă nu , vă rog recitiți !)
7. În tehnologie ?
Ei bine , da ! Tehnologia este ultima găselniță în materie de religie !
Mulți cred că tehnologia poate înlocui cu succes niște chestii obținute de obicei doar prin muncă : cultură generală , educație , bună creștere , bun simț , ba chiar și cei șapte ani de acasă ... Vrem pe această cale să le aducem la cunoștință tristul adevăr : nu poate ! Pe cuvînt de onoare : NU POATE !
Cei ce vă vînd diverse divaisuri și gadgeturi vă păcălesc , iar voi cumpărîndu-le doar recunoașteți în fața lor la ce nivel vă aflați : la ce nivel coborît , vrem să spunem !
Unora le trebuie un smartfon ca să poată da laicuri pă feisbuc și să aibă mooltzi prieteni ! Pentru atîta lucru ? Iar tableta de dimensiunea unui bloc de desen este bună și pentru convorbiri telefonice pentru că te maschează ? Așa , cel puțin nu se va mai vorbi la volan ... Ori poate da ...
Cei ce vă vînd diverse divaisuri și gadgeturi vă păcălesc , iar voi cumpărîndu-le doar recunoașteți în fața lor la ce nivel vă aflați : la ce nivel coborît , vrem să spunem !
Unora le trebuie un smartfon ca să poată da laicuri pă feisbuc și să aibă mooltzi prieteni ! Pentru atîta lucru ? Iar tableta de dimensiunea unui bloc de desen este bună și pentru convorbiri telefonice pentru că te maschează ? Așa , cel puțin nu se va mai vorbi la volan ... Ori poate da ...
Însă cu adevărat grav în cazul tehnologiei , este altceva : nu se mai creează calculatoare pentru lucru , pentru a ne ajuta , pentru a produce ceva ! Nici gînd , nici nu se mai vorbește despre calculatoare - ca să nu dea dureri de cap - astăzi avem de a face numai cu gadgeturi create pentru FAN . Nu ne mai interesează decît partea de fan , de rețele sociale , de feisbuc și de laic sau anlaic : v-ați gîndit vreodată că fan vrea să zică distracție ; și că rețelele sociale sînt de fapt de socializare
( adicătelea de stat de vorbă ) ; și că feisbuc și acele laicuri devenite o nouă religie nu fac altceva decît să vă controleze permanent ? Că astfel știu unii cum să vă îndrume în direcția dorită de ei ?
Părinți , chiar au nevoie copiii voștri ( de școală primară ) de telefon mobil ? Exceptînd cîteva cazuri speciale ( boli , distanțe mari , etc ) divaisul nu este numai inutil , ci și dăunător , însă contează mai mult ... impresia asupra celorlalți ! Chiar cu riscul pervertirii minții copilului ? Da , chiar cu acest risc , trebuie să aibă ? Că altfel ne crede lumea proști , săraci sau ... amîndouă ?
Greșit , abia luîndu-i ce vorbeam dovediți că sînteți ....
Continuăm data viitoare ... ?
Ω
P.S. Și pînă atunci , pentru cine dorește , o mostră de credință modernă : Voyage extraordinaire de J ( Extraordinara călătorie a lui I ) - 2000 , Domenico Mangano
Ω
P.S. Și pînă atunci , pentru cine dorește , o mostră de credință modernă : Voyage extraordinaire de J ( Extraordinara călătorie a lui I ) - 2000 , Domenico Mangano
Va urma ...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu