Faceți căutări pe acest blog

joi, 31 octombrie 2019

A chiuli sau a nu chiuli? Aceasta-i întrebarea! (AUDIO)



   Pentru că nu sunt om politic, fac bine și mă informez deoarece vreau să învăț. Astfel, am ajuns la fostul președinte al CCR Augustin Zegrean, cel care într-un interviu foarte interesant care se găsește pe ziare.com, explică cu tact și pe înțelesul oricui 
CUM STĂ TREABA CU ALEGERILE ANTICIPATE ȘI CUM SUNT ACESTEA
PRIVITE DIN PUNCT DE VEDERE CONSTITUȚIONAL, DIN AFARA JOCULUI 
POLITIC!
   Așadar, iată pe scurt, ce aflăm:
   Articolele din Constituție care se referă la dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate sunt următoarele:
   Art. 89 - Dizolvarea Parlamentului
   Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de investitură.
   Art. 103 - Investitura guvernului
   (1) Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută in Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
   (2) Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.
   (3) Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încrederea Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

   Scenariul cel mai simplu și cel mai improbabil ar fi: 

„Președintele a făcut deja o solicitare de investitură prin numirea persoanei care să formeze guvernul. Această persoană merge la Parlament și solicită votul. Data de la care încep cele 60 de zile este data de la care s-a solicitat votul pentru prima investitura (24 octombrie).

Parlamentul trebuie să stabilească ședința în care să se ia în discuție investitura, să îi audieze pe candidații la funcția de ministru - toate aceste informații se găsesc în regulamentele Camerelor.
Dacă toți primesc votul de la comisiile de specialitate, se ajunge în plen: se discută programul, după care se votează. Dacă se obține numărul de voturi necesar (233) se merge la Cotroceni ca să se depună jurământul. Nu este o regulă, depinde de momentul când îi cheamă președintele (de obicei, Johannis îi cheamă în aceeași zi).”

   Însă, în cazul extrem de probabil în care pesede-ul ar boicota ședințele comune în care ar trebui acordată investitura noului guvern, fostul președinte al CCR a explicat cum se vor petrece lucrurile: 
„Se fixează un nou termen pentru ședință, ca de obicei. Se reia ședința și dacă nici atunci nu este cvorum, se mai reia o dată. Până la primăvara ...”. 
   Sau ad calendas graecas! În concluzie, Constituția permite dintr-o greșeală sau nu pesede-ului să câștige timp prin propria-i neprezentare!

   Cum se poate ajunge la dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate? 

      „Ca să se dizolve Parlamentul, trebuie să cadă la vot cel puțin două propuneri în termen de 60 de zile. Numărând 60 de zile din data de 24 octombrie, ajungem la Crăciun. După aceea, președintele României poate să ceară dizolvarea Parlamentului.
   Președintele îi convoacă pe președinții celor două camere ale Parlamentului și pe liderii grupurilor parlamentare; dar să știți că nu este o regulă, poate ori să îi cheme la el, ori să se ducă el la Parlament, sau chiar să le trimită în scris. Iar ce spun ei nu îl ține în loc pe președinte, ei nu îl pot opri. 

  Dacă îi spun „Nu dizolvați Parlamentul”, președintele tot o poate face. 
   Președintele emite un decret prezidențial, decretul de dizolvare a Parlamentului și din ziua aceea parlamentarii își iau frumos bocceluțele și pleacă acasă” 
conform spuselor aceluiași Augustin Zegrean care ne spune că tot președintele este cel care decide data începând de la care este dizolvat Parlamentul.
   „În decret se spune că „Începând cu data de ...” Parlamentul este dizolvat. De regulă, decretul intră în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial. Dar președintele poate să scrie că dizolvă Parlamentul începând de luni să zicem, nu din ziua aceea”.   

   Într-o astfel de situație, România rămâne și fără Parlament și cu un guvern interimar, cu puteri limitate.
„Da, rămânem fără Parlament și în termen de trei luni (90 de zile conform Legii) trebuie să se aleagă un nou Parlament. Data alegerilor o stabilește guvernul în funcțiune, prin hotărâre. Constituția spune că guvernul interimar (demis de Parlament) rezolvă problemele curente de administrare a țării.
   Noi nu avem reguli speciale pentru alegeri anticipate. Se aplică aceeași lege a alegerilor, 30 de zile este durata de campanie și sunt niște proceduri care trebuie urmate - se constituie birourile electorale, se fac secțiile de votare etc.” 
a reamintit A Zegrean.

   Cum se numără cele două solicitări de investitură absolut necesare pentru dizolvare?

   „Constituția este foarte permisivă. Spune că președintele „poate” și se folosește expresia „cel puțin două”. E clar că președintele nu e obligat să facă asta, chiar și dacă pică a treia propunere, să zicem.
   Apoi, guvernul poate să nu primească investitura din cauza altor persoane de pe listă, nu a prim ministrului. Poate că unul trage lista în jos. Dacă Parlamentul nu îl vrea pe unul de pe lista miniștrilor, pică toată lista. Iar prim ministrul trebuie să știe care e persoana care nu convine Parlamentului, ca s-o înlocuiască pe aceea. Ăsta e motivul pentru care președintele poate veni și a doua oară cu aceeași propunere de prim ministru.
   Dacă președintele propune aceeași persoană să formeze guvernul și a doua oară, chiar dacă pică și a doua oară, asta nu declanșează procedura alegerilor anticipate, pentru că este vorba despre aceeași persoană desemnată ca premier.
   Dacă în cele 60 de zile pică două guverne formate de aceeași persoană, nu se declanșează procedura alegerilor anticipate.
   Președintele nu este legat de nimic acum, nu este obligat să țină cont de nici o părere, pentru că nimeni nu are majoritate în Parlament. Însă, președintele poate să desemneze același premier și a doua și a treia și a cincea oară. Dar respingerea ei nu declanșează procedura de dizolvare a Parlamentului, pentru că în Constituție este vorba despre două propuneri. Asta înseamnă doi oameni, nu același om de două ori. Dacă propune aceeași persoană, chiar dacă nu trece a doua oară, nu se poate dizolva Parlamentul”.

   Alegerile anticipate se pot organiza cel mai devreme în luna martie
   „Nu pot să sară peste niște timpi. Parlamentul nu se poate dizolva până în 21 decembrie sub nici o formă, asta e clar (Constituția spune ca Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni de mandat ale președintelui în funcție). După aceea, noul președinte poate să îl dizolve, dar trebuie sa aibă deja procedura parcursă, cu cele două propuneri de guvern respinse prin vot.
   Urmează calendarul stabilit de guvern, cum spuneam, trebuie tipărite buletinele de vot etc. Mai repede de luna martie nu are cum să se întâmple așa ceva. Riguros, dacă totul se face așa cum trebuie, ar putea fi pe 29 martie.
   Teoretic, probabil că s-ar putea da o ordonanță de urgență prin care să se reducă termenele de 90, 45 sau 30 de zile prevăzute de lege pentru anumite etape procedurale, însă este foarte greu de crezut că guvernul Dăncilă, care ar rămâne în funcție până la anticipate, ar avea vreun interes să facă așa ceva, adică să plece mai devreme de la Palatul Victoria, unde încă mai poate lua decizii care avantajează PSD.”

   Augustin Zegrean a și ironizat actualul parlament:
   „Dar, vedeți, că avem Parlament sau că nu avem, tot la fel ne merge. Avem atât de multe legi! Iar multe stau acolo și nu le dezbat, așa că trec prin adoptare tacită de prima cameră. Uneori așa vor, alteori uită de ele ... Iar apoi, în camera decizională pot să stea legile cât or vrea ei.
   Iar anul viitor, Parlamentul va avea maximum 3-4 luni de muncă. În ianuarie sunt în vacanță, în februarie vor dezbate bugetul (durează cam o lună), mai rămân martie și aprilie, pentru că în luna mai începe campania pentru alegerile locale. În iunie sunt alegerile locale, iar la 1 iulie începe vacanța de vară. La 1 septembrie se întorc la Parlament, dar apoi se pregătesc pentru alegerile generale (decembrie)”.
   Cam asta este!

   Ω

   Ce ar mai fi de spus?
   Numai și numai că și actuala criză este un prilej de a învăța, de a repara constituția pe ici pe colo și de a înțelege ce înseamnă democrația dincolo de ideea puerilă și sordidă a libertății primitive și absolute!
   Probabil că pesede-ul va boicota un timp ședințele, probabil că va întinde coarda la maximum, probabil că va uita că nu întotdeauna apuci cuțitul de mâner dar până la urmă vor ceda, în momentul în care dizolvarea parlamentului ar fi deja inutilă!
   Așa crede un om, de pe stradă ...

miercuri, 30 octombrie 2019

Patru ani! (AUDIO)

   Se fac patru ani de la tragedia din clubul Colectiv și, așa cum era și normal într-o țară coruptă până peste poate, nimeni nu este vinovat, nimeni nu plătește pentru cei peste 60 de morți, nenumărați răniți și apropiați marcați sufletește pe viață! Vinovați par a fi fost numai și numai cei cărora le plăcea acel gen muzical, cei care de bunăvoie și nesiliți de nimeni au intrat naivi în capcana morții: ei și nimeni altcineva!
   Pompierii care au închis ochii la neregulile din club au făcut Paștele și Crăciunul, și-au serbat onomastica, au plecat în concediu cu tichete de vacanță plătite inclusiv de urmașii morților din Colectiv!
   Primarul zis piedone, își vede liniștit de afaceri alături de familie!
   Patronii clubului s-au liniștit și învârt alte afaceri, probabil prin Centrul Vechi!
   Măria Sa, imuabilul arafat raed, își vede de departamentul pentru care a fost propulsat de SMURD și nu se simte deranjat că a devenit exemplul viu al unei zicale a lui Murphy: fiecare om promovează până își atinge nivelul maxim de incompetență!
   Artificierii își văd și ei de ale lor.
   Procurorii au adunat un munte de hârtii tocmai bun de înecat instanța și s-au spălat pe mâini!
   Judecătorii, îngroziți de un asemenea proces mamut caută o sală tip Sala Polivalentă pentru a declanșa procesul iar atunci când o găsesc mai amână nițel speța în așteptarea unei alte vacanțe a magistraților!
DAR MORȚII?
MORȚII NU MAI FAC NIMIC!
POATE AȘTEAPTĂ POMANA CEA MARE, AIA DE ȘAPTE ANI! 
POATE ATUNCI LI SE VA FACE DREPTATE!
ÎN CERURI POATE, PENTRU CĂ PE PĂMÂNT ...
   Așadar, cine este vinovat de tragedia din clubul Colectiv?
   Cine este vinovat că până acum nu a fost găsit nici un vinovat?
   Cine este vinovat că vinovații sunt încă liberi?

   Ω

   Dosarul Colectiv pare a avea soarta dosarelor revoluției, ceea ce naște trei întrebări:
1) de ce?
2) când se prescriu faptele?
3) dacă acum se întâmplă același lucru în orice club din București, câți dintre clienți scapă cu viață?
   Asta se întreabă un om, de pe stradă ...

marți, 29 octombrie 2019

Entr`acte: „La mahala” (AUDIO)

   În ultima vreme, nu mai vedem, nu mai simțim, nu mai trăim fără luptă politică: parcă ne-am întors în anii `90, atunci când ne apucau orele mici ale dimineții cu ochii în televizoarele alb negru devorând dezbateri politice pe care, ca să fim sinceri nu le înțelegeam nu numai noi ci, de multe ori, chiar și participanții „din studio”!
   Și pentru că vremurile acelea au trecut, fac și eu o pauză și vă povestesc despre o cârciumioară bucureșteană fără mari pretenții, ceva ce amintește în mare măsură de defunctele grădini de vară ale Bucureștiului de altă dată: 
LA MAHALA! 
   În epoca internetului nu trebuie să vă dau adresa dar, dacă veți fi atenți, o să observați că există și stația de tramvai cu acest nume chiar la intrare!

   Ei bine, de ce vă recomand acest loc: mâncarea este bună (mititeii sunt formidabili), berea obișnuită are un preț obișnuit, muzica - toată românească și nu mai tânără de vreo 40 de ani - nu urlă și sună chiar bine așa cum este plină de șlagăre de altă dată, serviciul este peste medie deși ar fi loc de mai bine! Și, să nu uit: nu hrăniți pisicile!
NU HRĂNIȚI PISICILE!
   Într-adevăr, prin restaurant își fac veacul cel puțin trei mâțe (printre ele și un motan negru, plictisit și frumos) pe care ești rugat „să nu le hrănești! Este drept că nu par a avea nevoie, dar spiritul felin care nu ține cont de dimensiune sau de burta plină tot le mai îndeamnă să tragă pe la mese câte o ocheadă ... poate le pică ceva!

   Ω

   Este un loc bun și liniștit de stat de vorbă cu cei dragi și apropiați, rude sau prieteni, un loc fără pretenții, un loc așa cum mi-aș dori să existe mai multe!
   Cel puțin așa gândește un om ... de pe stradă ...

luni, 28 octombrie 2019

Despre un altfel de viitor (AUDIO)

   Ați auzit de Isaac Asimov? 
   Dar de Arthur C Clark?
   Dar de Gene Roddenberry?
   De Ray Bradbury?
   Dar de Stanislaw Lem?
   De Frank Herbert?
   De Philip K Dick?
   De Orwell, de Wells, de Orson Scott Card, de Arkadi și Boris Strugațki?
   Sau de Pierre Boulle?
   Cu siguranță, răspunsul este DA!
   Am auzit de-a lungul timpului de toți aceștia chiar dacă nu suntem pasionați și consumatori de science-fiction.
   Dar de COMPUTERELE CUANTICE ați auzit? Adică, vă întreb dacă ați auzit de un calculator care în câteva secunde poate face exact ceea ce ar face un calculator clasic (și nu vorbim despre ce avem noi prin casă, da?) în, țineți-vă bine ... 10.000 de ani, adică are o viteză de calcul de circa 100.000.000 (UNA SUTĂ MILIOANE) de ori mai mare!
   Pare imposibil, nu-i așa?
   Totuși, Google, folosind qubiți și fenomenul de superpoziție (noi, oamenii normali, nu prea înțelegem chestiile astea) se laudă că ar fi reușit!

   Explicația barbară și rudimentară a vitezei acesteia uluitoare este aceea că un computer (PC, telefon, tabletă, etc) calculează matematic folosind unități de informație numite biți, unități care se pot găsi într-una dintre cele două stări: 0 (fals) și 1 (adevărat). Opt biți formează un octet (byte) și așa mai departe (mega, giga, tera etc). Funcție de 0 sau 1, calculatorul lucrează prin intermediul unor tranzistori care sunt de fapt niște întrerupătoare care transmit sau nu un semnal electric, tranzistori organizați în „porți logice” („și”, „dacă”, „nu”, „da”) - mai multe asemenea porți formează module, mai multe module formează un procesor.

   În schimb:
„ ... calculatoarele cuantice operează în baza biților cuantici, denumiți și qubiți. Aceștia, spre deosebire de biții clasici, se pot găsi în toate stările clasice și combinațiile sale (0-1 și 0+1), în același timp. Simultaneitatea stărilor este posibilă datorită fenomenului de superpoziție. (jurnaluldeafaceri.ro)

   IBM însă, care lucrează la rezolvarea aceleiași probleme, spune că se îndoiește de realitatea afirmațiilor Google: vom vedea!

   Problema mea este că science-fiction-ul devine dintr-o dată realitate! Că ceea ce au descris marii autori mai sus enumerați este posibil să devină normalitate în decursul vieții noastre! Că dacă Gene Roddenberry vorbea despre „găuri de vierme” ele chiar există și mâine ne putem întâlni pe stradă cu klingonieni! Că „Men in black”, oricât de nostim pare la o primă și superficială vedere, poate avea un sâmbure de adevăr care să ne pregătească pentru ceea ce va să vie!

   Ω

   Să fie posibil un asemenea salt?
   Nu-mi permit să spun nu, pentru că acum doar câțiva ani și 5G-ul părea o utopie și mașinile de spălat inteligente sau frigiderele care te trag de mânecă să cumperi lapte la fel!
   Nu îndrăznesc să pun pariu că peste câțiva ani nu se va juca Solitaire pe un calculator cuantic, pentru că simt că aș pierde! 
   Așadar, să-mi sau să ne fie frică de acest viitor prevestit deja de Google? Să ne temem de ce poate aduce el nou, nemaivăzut și de neimaginat?
   Nu știu ... străbunicii noștri s-or fi temut de viitor citindu-l pe Jules Verne?
   

vineri, 25 octombrie 2019

Și în sfârșit s-a întâmplat! (AUDIO)

   În sfârșit s-a întâmplat: primul ministru desemnat Ludovic Orban a definitivat programul de guvernare și lista guvernului cu care va cere votul de investitură în parlament! Ce putem remarca: numărul ministerelor a fost redus de la 24 la 16, aparatul birocratic al statului este amenințat cu restructurarea și noi toți suntem anunțați că se va lucra pentru reluarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului! 
DĂ DOAMNE!
   În guvernul propus face o figură aparte viitorul ministru de finanțe Florin Câțu, om de bancă și acuzator virulent al Adonisului teodorovici al guvernului pesede! Sunt curios dacă va putea demonstra că actualul ministru de finanțe este cu adevărat toxic și dacă acesta va putea fi tras la răspundere pentru dobitociile enorme făcute: ordonanța lăcomiei 114 este numai una dintre prostiile monumentale prin care numitul teodorovici orlando a dat cu toporul în rădăcina economiei românești și ne-a băgat mâna în buzunar nouă tuturor, dar nu este singura!
   Restul miniștrilor propuși sunt, cu puține excepții, oameni ce par în regulă: din păcate se pare că nu putem avea un guvern format numai din Bogdan Aurești!

   Programul de guvernare pare consistent, vine cu niște propuneri interesante, iar promisiunea de a deplasa economia și societatea românească din direcția creșterii prin consum (idioțenie pesedistă) în direcția creșterii prin investiții este un lucru îmbucurător! Ca să vă spun sincer, mi-a plăcut revenirea la impozitarea muncii part time în mod corect în timp ce renunțarea la supra acciza pe carburanți îmi pare o măsură populistă urmărind o modificare spectaculoasă a prețului combustibilului, chestie care îi cam arde pe români la buzunar! În rest, mai buna colectare a veniturilor, un șut în koor-ul ANAF-ului, excluderea rudelor și altor incompetenți din aparatul de stat, astea-s lucruri care pot numai să bucure o minte limpede și normală: cu condiția să se și facă și guvernul să aibă și bani - depinde și de ce lasă pesede-ul în urma lui, pentru că mulguța vasilescu, specialista în ministerul muncii, a început deja să plângă în media că va fi foarte rău! O înțeleg, dacă se termină epoca veniturilor fără muncă și a nepotismelor este de rău! 
DACĂ!

   Până acum, sună bine și voi continua să le scriu numele cu majusculă: le doresc să dureze asta cât mai mult, poate pour toujours!

   Ω

   Programul de guvernare pare în regulă, oamenii propuși pentru guvern de asemenea, în concluzie guvernul nu va trece de parlament: 
PARE PREA BUN PENTRU A FI LĂSAT SĂ LUCREZE!
CU NUMAI 16 MINISTERE?

   

Sângele apă nu se face (AUDIO)

   În urmă cu circa o lună, bonta victoraș ne dumirea și pe noi, ăștia mai proștii, cum că alegerile anticipate sunt cea mai proastă soluție cu putință și că bine ar fi nici să nu ne gândim la așa ceva: astăzi, același victoraș spune cu aceeași gură ex pesedistă că alegerile anticipate nu sunt o soluție ci că sunt singura soluție! Așa că, deși a votat moțiunea de cenzură, partidul (?) domniei sale nu va vota guvernul Orban! Puteți crede ce doriți de aici încolo, iar eu vă voi spune ce cred eu ...
   Așadar, victoraș își urmărește cu încăpățânare scopul de a pune mâna din nou pe pesede: în acest scop, el nu numai că manevrează cu pro România în lumea politică, dar încearcă să manevreze și cu parlamentul! Principalul său scop este așa zisa salvare a pesede-ului, care pesede, recunoscător, i s-ar oferi pe o tipsie de argint! Da, eu cred că victoraș al mamii lui nu susține guvernul Orban nu dintr-un calcul sincer, eu cred că știe la fel de bine ca și mine că alegerile anticipate în situația în care dizolvarea parlamentului depinde de parlament sunt practic imposibile, eu cred că victoraș nu are nici o treabă cu lumea politică românească în general dar cred că are o treabă foarte specială în particular cu pesede-ul: eu cred că victoraș nu dorește decât zdruncinarea pesede-ului suficient de mult încât actuala conducere să nu mai poată ține partidul în mână și, linia a doua de astăzi sperând să devină linia`ntâi de mâine să-l cheme, să-l roage, să-l implore să vină călare pe un cal roșu să salveze fecioara pesedistă „din somnu`i cel de moarte în care-o adânciră ...”!
   Da, victoraș bonta face tot ce face cu unicul scop de a reveni în pesede dar nu oricum, ci la conducerea partidului!
   Nu poate fi condamnat că încearcă iar luptele intestine în pseudo stânga românească nu pot decât să ne bucure!

   Ω

   După tot jocul de picioare făcut de fostul premier, țața veorica oare să nu-și fi luat măsuri de prevedere?
   Ce uită victoraș este un lucru simplu: dacă veorica pierde guvernarea, poziția ei în partid devine suficient de șubredă încât să nu mai fie practic luată în seamă; dacă însă țața veorica rămâne la putere are șanse mari să intre totuși în turul doi, iar dacă în turul doi va pierde (așa spun sondajele) se va putea lăuda că ea a căzut de pe cai mari iar poziția în partid s-ar putea chiar să se întărească! 
   Cum este deci mai bine pentru bonta? 
   Să aștepte ca țața veorica să fie la guvernare și să nu intre în turul doi?
   Sau să o debarce acum și peste câteva luni să salveze pesede-ul din mâinile oportunistei, analfabetei, etc, etc, etc?

   Cred că încă nu-i este clar ce trebuie să facă, așa că dă târcoale pe la geamul tizei lui fără să știe că ea, țața veorica victorița nu se culcă niciodată fără a avea la ea o piatră! 
   De ce ar avea la ea o piatră? 
   Ca să verifice dacă este geamul închis ...
   Iar dacă-i dă sângele oricine va putea vedea că este sânge și nu apă: ce să-i faci, așa-i cu dragostea din`tâi!

   P.S.1 Ieri, 24.10.2019, au fost făcute publice imagini filmate de un angajat ISU în timpul intervenției de la Colectiv, tragedia de care, după patru ani, nimeni nu este vinovat în afara morților, aceeași care a generat căderea celui despre care vorbim astăzi că vrea să revină: modul jenant în care se intervine, modul absolut haotic în care oamenii aceia încearcă să salveze ceva, modul absolut barbar în care este coordonată acțiunea ne spune multe despre impotența statului român și a celor care i-au stat în frunte - inclusiv mult prea bontul și muuult prea micul Titulescu!
   P.S.2 Mă tem că apariția imaginilor astăzi, în plină negociere a guvernului și în preajma alegerilor nu este absolut deloc întâmplătoare!

joi, 24 octombrie 2019

Un fel de filosofie (AUDIO)

   În ultima vreme a crescut parcă numărul de mașini aflate în trafic, nu vi se pare?
   A crescut numărul de turisme, de utilitare, de TIR-uri ... a scăzut numai numărul de polițiști aflați în trafic! Să vedem așadar, cine este de vină pentru traficul infernal (din București cel puțin).
   Dacă lăsăm la o parte chestiile pe care cei mai mulți dintre noi nici nu le înțeleg cu adevărat, chestii mari cum ar fi libertate, egalitate, drepturile omului, egalitatea în fața legii și altele asemenea, rămâne viața de zi cu zi. Ne pasionăm în general în legătură cu aceste probleme mari, unele filozofice și le uităm pe cele mici, chiar mărunte, dar cu care ne lovim zi de zi: în concluzie, până la desființarea sau păstrarea secției speciale, din ce cauză pierdem în trafic cel puțin două ore în plus pe zi?
   Primăria zice că de vină sunt mașinile, că ar fi prea multe: aș invita-o pe coana primărie în Mexico City sau Shanghai ori Chengdu sau Bangkok, toate orașe cu o populație net superioară numărului românilor trăitori în țară, aș invita-o și i-aș demonstra că se circulă fără ambuteiaje, fără scandal, fără înjurături și că nimeni nu intră pe contrasens pe linia de tramvai!
   I-aș mai arăta dumneaei primăriei cum se practică taxarea antipoluare în alte orașe cum ar fi Londra sau, mult mai aproape, cum se parchează în Sofia sau Budapesta! Ce vorbesc eu, ar trebui să vadă cum se circulă și cum se parchează în Cluj, Timișoara ori chiar Mediaș!
   Înțelegem de aici că primăria nu are nici o vină ...
   Ei bine, primăria de mânuță cu poliția rutieră ar trebui să se trezească și să pună lucrurile la punct: de exemplu, sub pasajul Mihai Bravu, pe podul cu același nume, marcajul pare a fi fost gândit de un copil retardat, traseele fiind aproape imposibil de urmat! 
   Toate pasajele din București, după ce că au costat și au durat incredibil de mult, nu rezolvă decât o singură direcție de mers, restul fiind în aceeași stare de mai `nainte!
   Pasajul de la Casa Scânteii, construit doar pe jumătate, nici măcar nu a fost însoțit de un verde intermitent pentru dreapta, pentru celălalt sens de mers!
   Intrarea cea nouă în stația de metrou de la Șincai este o perfectă trecere de pietoni subterană, dar primăria păstrează la nici 30 de metri distanță trecerea de suprafață, care oprește traficul pe șase (6) benzi de circulație!
   În mod absolut aberant, la ieșirea din pasaje sunt puse semafoare (vezi Lujerului)!
   Primarii, între două reclame electorale avant temps, au grijă să facă parcuri inutile unde vor domni bețivii zonei, însă le fac acolo unde prin tradiție s-a parcat în ultimele zeci de ani: dispărând aceste locuri de parcare, mașinile rămase „în aer” și-au găsit loc pe unde au putut iar străzile și aleile care înainte vreme erau aglomerate, acum au devenit adevărate tuneluri!

   Poliție în trafic? 
   Nu vezi decât dacă trece vreun oficial sau dacă sunt scoși la pândă cu radarul! Altfel ... nimic! Sunt curios câți angajați de la poliția rutieră lucrează în birou și câți pe teren!
A PROPOS DE POLIȚIA RUTIERĂ: AM FOST OPRIT, PE UN BULEVARD LARG ȘI GOL DIN BUCUREȘTI (ERA TRECUT BINE DE MIEZUL NOPȚII) PENTRU CĂ CIRCULAM CU APROXIMATIV 70 km/h. AM ÎNTREBAT AGENTUL, ALTFEL UN TIP AMABIL, DE CE M-A OPRIT PE MINE ȘI NU PE TAXIMETRISTUL CARE MĂ DEPĂȘISE GRĂBIT! MI-A RĂSPUNS CĂ AU ȘI EI ORDINELE LOR ȘI ...
ȘI MI-A DAT NUMAI UN AVERTISMENT!
DE CE? FIRMELE DE TAXI, ALEA CARE POT BLOCA ORAȘUL FĂRĂ CA JANDARMII SĂ SE SIMTĂ ÎNDREPTĂȚIȚI SĂ INTERVINĂ, AU CUMVA ... FIR DIRECT CU CONDUCEREA?
   Verifică poliția rutieră cât timp conduc șoferii de pe utilitare?
   Sau cum conduc?

   Ω

   Regret s-o spun:
AVEM ȘI NOI, CETĂȚENII, PARTEA NOASTRĂ DE VINĂ!
DAR AUTORITĂȚILE SUNT PRINCIPALELE VINOVATE DE HAOSUL ȘI JUNGLA DIN TRAFIC!
   Era să uit: Piedone mai are și acum dreptul să conducă după ce a fost prins în Fenomenul Pitești 2, nu-i așa?
   Dar analfabeții care plăteau luarea permisului la Giurgiu?
   Dar cei care s-au umplut de bani punând în circulație niște arme extrem de periculoase gata în orice clipă să se descarce, ei ce fac? Probabil că dorm bine!

   Concluzia este că până la rezolvarea problemelor mari și grave, filosofice chiar, ar trebui să luăm de ... gât pe cine trebuie și să rezolvăm problemele astea mici, care ne mănâncă sufletul zi de zi!
   

miercuri, 23 octombrie 2019

Tot pe banii noștri? (AUDIO)

   În ultima vreme - este imposibil să nu fi observat - au apărut și au proliferat reclamele de tipul „primăria susține ...” sau „primăria face ...”. Ați băgat de seamă sau nu? Cu siguranță răspunsul este afirmativ! 
   Și cum vorba multă-i sărăcia omului, vin și întreb:
DE CE SE LAUDĂ PRIMĂRIA CU CE FACE?
NU PENTRU ASTA EXISTĂ?
   Avem apoi reclamele „personalizate”, de genul „am promis, am făcut”, de parcă noi l-am ales pe ipochimen ca să nu facă iar el, ipochimenul, ne face vezi Doamne o mare surpriză făcând ceea ce noi nici nu ne gândeam că ar fi trebuit să facă!

   Bineînțeles că ați înțeles că am glumit pe jumătate!
   Cealaltă jumătate, aia serioasă și dureroasă, sună altfel:
DE CE ÎȘI FAC PRIMARII CAMPANIE ELECTORALĂ DE PE ACUM?
PE BANII CUI ÎȘI FAC PRIMARII CAMPANIE ELECTORALĂ DE PE ACUM?

   Ω

   Adică, după ce că Bucureștiul încă mai are străzi de pământ, fără canalizare și apă curentă, primarii pesede ne cheltuiesc banii pentru propria lor campanie electorală? 
S-AR IMPUNE, CRED, O VIZITĂ A CURȚII DE CONTURI ...

NOI, ALEGĂTORII, SPER SĂ AVEM MAI MULTĂ MINTE LA URMĂTOARELE ALEGERI, 
SĂ ÎNȚELEGEM CĂ DRUMUL DE LA PREZENTAREA ȘTIRILOR ȘI PÂNĂ 
LA CONDUCEREA UNUI ORAȘ ESTE FOARTE LUNG ȘI,
 SIGUR NU TRECE PRIN VOLUNTARI!

marți, 22 octombrie 2019

Mutare forțată (AUDIO)

   Cineva, a făcut publică ingerința ministrului cuc în orarul de zbor al Tarom.
   Același cineva, s-a declarat nemulțumită de a fi fost demisă de același ministru cuc pentru că nu a intervenit în orarul de zbor al Tarom.
   Ministrul cuc zice că poate altcineva ...
   Cineva din presă zice că cineva de la pesede a intervenit de fapt și a avut ideea ...
   Cineva s-a dus la DNA.
   Cineva trebuie să ne lămurească cum stă treaba!

   Ei bine, ca să simplificăm, lucrurile se pare că s-au petrecut astfel:
a) șeful pesede Neamț, șeful lui cuc pe linie de partid și membru în comisia de numărare a voturilor la moțiunea de cenzură, a avut o străfulgerare de geniu și și-a spus că dacă aleșii nu ajung la București la timp nu votează, dacă nu votează opoziția nu face acel minim de 233 de voturi, dacă opoziția nu face numărul nu trece moțiunea vii aplauze, pupat toți Piața endependenței, țața veorica pupat șef Neamț în ... Piața endependenței, vii aplauze, etc, etc!
b) șeful pesede Neamț, este pe linie de partid șeful cucului de la transporturi căruia-i transmite sarcina de partid!
c) ministrul cuc, zboară pe deasupra unui cuib de cuci și o vizitează la ceas de seară pe tanti de la Tarom căreia-i cere să facă ceva cu avioanele alea care tocmai acum, pe nepusă masă, ajung la ora anunțată!
d) tanti în discuție, din convingere ori din prostie (timpul o va arăta) nu face nimic și avioanele Tarom-ului, chiar dacă de obicei zboară ca niște cuci, acum ajung la timp.
e) moțiunea se votează, moțiunea trece: aplauze dintr-o direcție, priviri mânioase și dezaprobatoare din cealaltă, a pesede-ului
f) directorul neascultător al Tarom-ului este demis pentru neîndeplinirea sarcinii de serviciu.
g) directorul demis al Tarom-ului dă din casă despre cum i-a cerut cuc-ul să strice cuibul altor păsări.
h) cuc nu recunoaște, ponta care-l cunoaște zice despre el că-i un infractor analfabet.
j) directorul destituit încearcă să pară a avea o aură de erou, de Jeanne d`Arc autohtonă și demisă!

   Și asta-i toată povestea!

   Ω

   Ei bine, este greșit: nu asta-i toată povestea!
   Toată povestea sună așa:
DACĂ NU ERA DEMISĂ, ȘEFA TAROM-ULUI S-AR MAI FI PLÂNS 
DE INGERINȚA cuc-ULEȚULUI DE LA TRANSPORTURI?
   Pentru că nu a deschis gura înainte de asta, părând forțată de demitere!

luni, 21 octombrie 2019

Dezamăgire: ce naivi suntem!

   Am asistat la derapajele guvernelor pesede.
   Am ieșit pe stradă, pe frig sau pe căldură și am susținut statul democratic împotriva adevăratului stat paralel.
   Am luat (unii dintre noi) bătaie.
   Am defilat la Sibiu seară de seară în fața sediului pesede.
   Am riscat chiar și la Alexandria și ne-am arătat dezacordul față de încercările dictatoriale ale pesede.
   Am făcut lobby autohton și am schimbat opiniile unor indeciși în favoarea opoziției.
   Am făcut tot ce ne-a stat nouă în putință pentru a împiedica modificările legilor justiției!
   Am protestat la îndepărtarea LCK și la numirea floarei adina.
   Am fost permanent împotriva încercărilor pesede-ului de a lua statul român pe persoană fizică.
   Am fost oricând gata să răspundem la orice chemare ni s-a părut că ar împiedica șleahta pesedistă să ne încalece pe noi și întreaga țară!
   Am fost ascultători, am fost luptători, am fost susținători: totul împotriva mafiei care încerca să sufoce statul român, adică pe noi!
   Am fost, am suportat o autoritate colectivă, am sperat că opoziția abia așteaptă să vină la putere să îndrepte nedreptățile făcute de pesede!
   Am fost convinși că opoziția nu are alt gând decât binele public, că este gata să se sacrifice pentru binele țării, că este pregătită să facă tot ceea ce nu a făcut pesede-ul, adică tot ceea ce în trei ani de semidictatură pesedistă am și a arătat cu degetul!
   Am ...

   Și acum?
   Și acum ce vedem?
   Și acum la ce asistăm?
   Și acum ce primim?
   Acum, un partid pe care mulți îl credeau tânăr, fără apucături politicianiste, un partid susținut și ridicat din nimic pe o îndreptățită speranță, nu pricepe că orice zi de ceartă în plus în opoziție înseamnă o zi mai puțin în erodarea pesede-ului!
   Acum, avem un partid care se dovedește incapabil să lucreze pentru binele public pentru că se gândește că țara nu are decât să piardă în următoarele trei luni cu țața veorica la guvernare, numai lor să le fie bine!
   Acum ne uităm ca proștii la toți cei care s-au bătut cu pumnul în piept la moțiunea de cenzură, ne uităm și nu pricepem ce s-a întâmplat, cum de s-au schimbat peste noapte!
   Acum vedem cum pentru câteva voturi în plus politicianul care lupta de zor cu pesede-ul o lasă mai moale și își „nuanțează” discursul: zic nuanțează, ca să nu zic popular că o dă la întors ori că o întoarce ca la Ploiești!
   Acum, dintr-o dată, toți acești ticăloși ne arată de ce nu au fost alături de noi în stradă la minus 12 grade! 
   Acum pricepem de ce nici unul dintre ei nu a înghițit gaze în 10 august 2018!
   Acum vedem clar de ce nici un ticălos de pseudo opozant nu cere tragerea la răspundere a celor care și-au făcut mâna pe spatele susținătorilor!
   Acum înțelegem ce înseamnă politica și omul politic!
   Acum ne întrebăm dacă merită un ticălos ca barna dan votul nostru, vot pe care altfel poate l-ar fi avut, în situația în care se gândește nu la
BINELE PATRIEI,
PĂREREA MULȚIMII DE SUSȚINĂTORI
SAU MIILE ȘI MIILE DE VOTANȚI 
care și-au pus încrederea în el/ei ci doar la meschinu-i viitor politic!
   Acum am înțeles de ce conducerea usr-ului a preferat să aibă un candidat fără șansă în loc să sprijine singurul candidat cu șansă din partea opoziției!
   Acum ... abia acum ...

   Ω

   Acum, noi cei mai sus descriși, am priceput că și barna și chichirău și usere-ul nu sunt decât niște OPORTUNIȘTI, niște oportuniști cu nimic mai buni decât oportuniștii pesede-ului, cei care au greșit și nu i-au chemat la guvernare, acolo unde probabil că barna și ai lui, după o matură chibzuință, s-ar fi băgat: nu de alta, dar ca să lupte din interior!
   Acum m-am lămurit: am fost naiv, am crezut că o să luptați pentru mine, pentru noi, în schimb tu barna și voi chichirăilor luptați pentru voi iar de noi vă doare-n ... așa că știi ce usereule?
ACUM INTRAȚI DEGEABA LA GUVERNARE, 
PUȚIȚI A OPORTUNISM ȘI A CURVIE!
MARȘ LÂNGĂ pesede!
   Acum, votul multor oameni dezamăgiți, de pe stradă, l-ați pierdut!
HAI SIKTIR!
    

vineri, 18 octombrie 2019

Calcul rece sau un cal prea mare? (AUDIO)

   Trebuie să recunosc: eu nu am crezut că moțiunea de cenzură va trece! Nu, nu a trecut dintr-un calcul al pesede-ului ci a trecut că așa s-a întâmplat: dacă era un pas calculat, țața veorica era deja plecată și un nou guvern ar fi achitat nota celor trei ani de prostii MADE IN Teleorman, așa că trecerea moțiunii ține mai mult de întâmplare!
   În concluzie, moțiunea a trecut și este bine că s-a întâmplat așa.
   Că participanții uniți la dărâmarea țaței au și idei divergente, iarăși înțeleg.
   Dar de ce nu vrea USR+ să intre la guvernare sau măcar să ajute la formarea unui guvern care să scoată pesede-ul din joc, nu mai înțeleg! Am putea bănui niște lucruri dar nu am putea avea certitudini: USR+ înțelege că nu are oameni pregătiți pentru guvernare și că actuala situație i-a luat prin surprindere susținerea populară fiind mai puternică decât ceea ce au așteptat ei sau USR+ are o viziune atât de clară asupra viitorului îndepărtat, încât noi nici nu bănuim ce văd ei în acest viitor politic românesc! Cert este că Dan Barna pare a-și fi luat gândul de la președinție din moment ce preferă să organizeze țața veorica alegerile ce vin și nu un guvern prieten, chiar fără a face parte din acesta! Pentru că, dacă și-au luat gândul de la Cotroceni (la care de fapt nu au avut nici o șansă de la bun început), ne întrebăm când s-au putut gândi serios la o asemenea variantă: povestea cu locomotiva care trage partidul nu se poate considera valabilă în cazul unor oameni atât de noi și necunocuți în politică, Dan Barna neputând fi locomotivă pentru USR+ din moment ce a făcut numai opoziție și nu a arătat niciodată ce poate cu adevărat!
   Ciudat nu?
   Așadar, de ce a contribuit USR+ la debarcarea guvernului pesede?
   De ce acum nu vor să guverneze și cu atât mai mult, nu vor să sprijine un guvern ne pesede?
   De ce susțin un candidat la președinție fragmentând votanții de dreapta?
   De ce se încrâncenează în problema anticipatelor când tocmai aceasta nu depinde de președinte ci de parlamentul care este încă pesedist?
   De ce nu vrea să participe ACUM la slăbirea (poate) definitivă a pesede-ului?
   De ce au făcut un pas în spate?
   De ce acum ajută pesede-ul încurcând opoziția de dreapta?

   Ω

   Unul dintre răspunsuri și cel mai urât dintre toate este nu că le-ar fi frică de un cal prea mare ci, că fără ca cineva să bănuiască măcar, 
CALUL USR+ ESTE TROIAN!
CHIAR ȘI FĂRĂ ȘTIREA LOR ...
   Așa gândește omul de pe stradă, cel care tare mult își dorește să se înșele!

joi, 17 octombrie 2019

ты говоришь по русски? (AUDIO)

   Aș fi putut scrie/vorbi acest material direct în rusă, ca să fie mai ușor inteligibil anumitor persoane, dar m-am abținut: nu cunosc limba din păcate, deși mi-ar fi plăcut să pot citi poezia și marea literatură rusă în original, așa că revin la limba maternă ...
   Așadar, care este problema noastră astăzi?
   Problema noastră astăzi este ușurința cu care facem jocul unora, ușurința cu care transformăm nemulțumirile firești și cotidiene în ură din cea mai acerbă și susținerea pe care le-o arătăm unora, lăsându-ne influențați fără a face un minim efort de a gândi! Cazul pe care îl aduc în discuție, este al unui așa zis utilizator de Twitter, pe numele lui (sau al lor?) Octav Pelin. Personajul acesta are și un blog dar este extrem de activ și pe rețelele de socializare, inclusiv pe FB. În tot ceea ce publică nu se găsește decât un șir neîntrerupt de jigniri la adresa unor oameni politici români, jigniri și acuzații dintre cele mai murdare dar și ilare în același timp. Cine publică sub acest nume și-a ales cu grijă publicul țintă, format probabil din semidocți convinși de adevărul lor, doritori de a li se da dreptate, impasibili la argumente și imposibili în deslușirea adevărului dintr-o mare de minciuni! 
   Iar acest pseudo personaj nu face altceva decât să le satisfacă nevoia viscerală, atavică, genetică de distrugere a celui care pare un strop mai răsărit, mai inteligent, eventual chiar (jignirea supremă) intelectual! 
   Paradoxal, platforma de socializare îți pune la dispoziție instrumentele cu care să cercetezi singur autenticitatea unei persoane dar pentru asta îți trebuie un minim de inteligență și bun simț: la acest utilizator de exemplu, apare că este înscris în 2009 pe Twitter și că are 76,000 de postări! Adică, în 10 ani (fără libere și sărbători legale) a avut o medie de 7600/an! Adică, 7600/365= 21/zi! Nu pare nimănui dintre cei care se obosesc să fie de acord cu ce se publică deloc curios? Nu este oare ciudat?
   Al doilea lucru simplu de făcut este vizitarea blog-ului atașat entității numite octavpelin: nu există materiale originale, toate sunt articole scrise cu copy/paste și sursa indicată, multe dintre ele fiind luate cu același instrument inteligent de pe platforma sputnik.md (un amănunt, materialele care apar au de multe ori un limbaj ciudat, folosesc o limbă română care nu prea este română)! Dacă nu știți cu ce se ocupă grupul sputnik, vă rog să urmați legătura de mai sus și veți simți brusc respirația rece a maicii Rusia! Entitatea octavpelin face o propagandă rusă de proastă calitate, entitatea copiază articole și altele asemenea și le înghesuie pe unde poate: asta nu deranjează! 
   Dar ce deranjează atunci?
   Deranjează faptul că există persoane dispuse să înghită asemenea prostii, ba chiar mai mult, să le redistribuie, intoxicând și inflamând mediul online românesc (fiți fără grijă, la fel se întâmplă și în alte țări)! 
   Așadar, are Moscova vreun amestec în această propagandă?
   Cu siguranță, DA!
   Cui se adresează această propagandă?
   Evident, nemulțumiților incapabili să verifice ceea ce înghit!
   Are succes?
   Da, într-un mediu limitat.
   Va putea influența viața politico socială românească în viitor?
   Într-o mică măsură, da!
   Face vreun rău?
   Cu siguranță, DA: cei ce urmăresc, citesc, redistribuie materialele publicate de aceste entități (pentru că asta nu este singura) ajung să nu mai gândească cu propria lor minte (nici nu cred că au făcut-o vreodată) și pot deveni oricând o masă de manevră, inclusiv pot fi favorabili unor cedări în fața „fratelui nostru de la răsărit”!

   Ω

   Dacă vă întrebați de ce nu raportez asemenea entități vă pot spune că prefer să existe unele cunoscute decât prin interzicerea lor să mai răsară cine știe câte necunoscute: dacă este închisă pagina octavpelin răsare imediat vasilevenin, așa că ...
   Celor care cred în adevărurile colportate de asemenea entități (majoritatea rusești) le cer un singur lucru: să verifice sursele și adevărul celor spuse acolo! Abia apoi să hotărască dacă aleg să creadă sau nu! 
   Poate nu este rău să putem spune:
Я не говорю по русски!

   

miercuri, 16 octombrie 2019

Cartoful fierbinte (AUDIO)

   Președintele Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze viitorul guvern care va înlocui actuala formulă de la Palatul Victoria - chiar și înaintea anunțului oficial, asta știam.
   Reacția imediată a pesede-ului a fost una simplă, rudimentară chiar, adică a anunțat că va face tot ceea ce trebuie să facă dar nu va vota pentru guvernul Orban ba, mai mult, că parlamentarii pesede nici nu vor fi în sala parlamentului.


AȘADAR, ȘANSELE CA UN GUVERN ORBAN SĂ PRIMEASCĂ VOTUL DE INVESTITURĂ TIND SPRE ZERO!

   Cu asta, parlamentul pesede pare a râde în nas președintelui însă ... însă râd în nas și celor care chiar fără să-l susțină pe președintele Iohannis sunt anti pesede, adunând în felul acesta și mai mulți votanți în tabăra celorlalți! Iar dacă guvernul Orban nu trece, președintele desemnează un alt premier care fie va primi votul de investitură și apele se vor calma până la alegeri, fie va fi respins și va deschide balul privind alegerile anticipate: vom afla câte guverne pot fi respinse fără a apela la mecanismul chemării anticipate la urne - CCR ar trebui deja să se pregătească să ne lumineze în privința textului constituției și a ceea ce vrea el să zică! 

   Ω

   Are viitor guvernul Orban?
   La prima vedere nu pare, mai ales că bonta și ai lui revin cu pași înceți la matca pesedistă de care mai ieri se deziceau cu mâna pe inimă!
   Dar la o a doua vedere?
   Cartoful fierbinte pe care l-a căpătat pesede-ul se cere curățat: acceptă un guvern politic care să pregătească viitoarele alegeri LA TERMEN sau provoacă prin respingeri repetate căderile guvernelor propuse și odată cu ele alegerile anticipate?


ORICE MINUNE ESTE POSIBILĂ IAR ACUM PREVĂD DEPLASAREA 
MANIFESTAȚIILOR POPULARE DE LA PALATUL VICTORIA LA CASA POPORULUI!
SĂ AVEM GRIJĂ, SĂ NU RĂGUȘIM ...

marți, 15 octombrie 2019

Puțină școală ... (AUDIO)


   Nu este rău să știm ce prevede constituția pentru situația în care ne aflăm!
   Așadar:

   „În situația în care o moțiune de cenzură este adoptată (prin votul majorității deputaților şi senatorilor), încrederea acordată executivului se consideră retrasă, iar Guvernul este demis (articolul 113 din Constituție). Odată guvernul demis, Președintele României desemnează un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru (articolul 85 din Constituție).
   Potrivit articolului 103, alineat 1 din Constituție:
„Președintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament. Dacă o astfel de majoritate nu există, președintele consultă partidele reprezentate în Parlament”.
   În termen de zece zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii guvernului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaților şi Senatului (articolul 103, alineat 2 din Constituție).

   Birourile permanente ale celor două camere transmit programul de guvernare şi lista Guvernului tuturor deputaților şi senatorilor, (articolul 86 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților şi Senatului). Birourile permanente stabilesc data ședinței comune a comisiilor permanente şi a ședinței comune a celor două camere, în cadrul cărora vor avea loc audierile miniștrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Ședința comună nu poate fi stabilită la o dată care să depășească 15 zile de la primirea programului şi a listei guvernului (articolul 87 din Regulament). Fiecare candidat pentru funcţia de ministru din lista noului guvern, va fi audiat de către comisiile de specialitate ale celor două camere. Candidații vor primi din partea comisiilor avize consultative (de acceptare sau de respingere) pe care le motivează şi le prezintă premierului desemnat. În situația în care un membru de pe lista noului guvern primește un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate veni cu o nouă propunere sau poate să mențină propunerea inițială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii în comisie.
   După audieri şi acordarea avizelor, se convoacă ședința comună a camerelor la data stabilită, ședință în cadrul căreia premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniștri şi programul de guvernare. Urmează dezbaterile pe marginea programului şi listei cu membrii guvernului. După încheierea dezbaterilor, deputații şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii Guvernului.

Votul este secret, cu bile. 

   Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a Parlamentului, care se semnează de către președintele Camerei Deputaților şi președintele Senatului şi se înaintează de îndată Președintelui României pentru a numi Guvernul.

   Primul-ministru şi membrii Guvernului vor depune individual jurământul în fata Președintelui României.
   Guvernul, precum şi fiecare ministru în parte își exercită mandatul, începând cu data depunerii jurământului.

   În cazul în care Guvernul nu este validat în parlament, președinții celor două camere îl informează de îndată pe Președintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

   Dacă parlamentul respinge două propuneri de formare a executivului în termen de mai puțin de 60 de zile una de cealaltă, Președintele României, după consultarea cu președinții celor două camere și șefii grupurilor parlamentare poate cere dizolvarea parlamentului. Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul mobilizării, în timpul războiului sau în ultimele șase luni de mandat ale Președintelui României.”

   Ω
  Să nu ziceți că nu v-am spus!
   Era să uit: unde dracului este STATUL PARALEL?



luni, 14 octombrie 2019

MEA CULPA (AUDIO)

   Recunosc: m-am înșelat!
   Nici nu știți cât de mult mă bucur că m-am înșelat!
   Faptul că m-am înșelat mă sperie însă: ce știu oare parlamentarii, inclusiv cei pesede, dacă au dat chiar atât de tare cu maimuța de pământ?
   Așa că, după câteva clipe de bucurie, am început să-mi pun întrebări: ce va urma?
   Acum, că pavianul (sau pavianca) s-a dus, ce se va întâmpla în țară? 
   Ce va face un guvern minoritar? 
   Cum vor renunța mulți parlamentari la încă un an de mandat gras riscând să nu mai fie aleși pe baza simplului fapt că au fost pro pesede? 
   Greu, foarte greu ...

   De vineri au început deja consultările.
   Socotelile însă stau cam așa: un guvern tehnic minoritar cu un parlament pesedist ar repeta greșeala guvernului Cioloș: un guvern politic minoritar cu un parlament pesedist este de asemenea sortit eșecului - nu în sensul că ar cădea ci că ar fi legat de mâini și de picioare: un alt guvern pesede pare imposibil acum: un guvern majoritar pare de asemenea imposibil de format! Așadar, care este soluția?

   Pe de altă parte, este clar că victoria asupra pesede-ului și a țații veorica înseamnă sfârșitul adevărat al epocii dragnea dar vine prea repede: Klaus Iohannis a câștigat dar a câștigat prea devreme!
CU CINE SE MAI LUPTĂ ACUM PREȘEDINTELE? 
CU CINE?
   Cu Dan Barna pe care l-ar vrea aliat pentru guvernare?
   Cu diaconu mircea cel cu mâna întinsă, lipsit de orice mijloace și reprezentanți în secțiile de votare?
   Cu cataramă?
   Cu cine se mai poate lupta ACUM Klaus Iohannis?
   Cu bonta nu poate, pentru că acesta are acum alte ținte, așadar cu cine?
   Să rămână să lupte cu umbra sau la oglindă? Mă întreb pentru că asta nu este o luptă adevărată!

   Ω

   O părere (sfat ar fi prea mult) pentru viitorul guvern - populația este extrem de nemulțumită de mai toate problemele din țară, începând cu justiția, cu poliția și cu marea corupție ori drumurile și terminând cu primăriile, cu prețurile absurde care au golit majoritatea buzunarelor umplând numai câteva și golanii de la colțul străzii, ca să nu mai vorbim de rezultatele proaste ale echipei naționale de fotbal!
   ATENȚIE 
   Noul guvern nu va avea nici o clipă de răgaz!
   Noul guvern nu va fi crezut dacă se va ascunde după greaua moștenire! 
   Noul guvern va fi așteptat să producă rezultatele dorite ACUM și nu mâine!
   Noul guvern trebuie să se delimiteze net de pesede și să arate că poate!
   Noul guvern este obligat să funcționeze bine și repede!

ÎN CAZ CONTRAR NU NE MAI RĂMÂNE DECÂT SOLUȚIA REVOLUȚIEI!
ASTA PENTRU CĂ 
MEA CULPA, MEA CULPA 
DAR
VAE VICTIS!

vineri, 11 octombrie 2019

Tristeți provinciale

   Da, vorbesc despre tristețile de provincie socială, economică dar și politică ale României iar în momentele în care o fac nu am aflat încă rezultatul votării moțiunii: de fapt, nu mă interesează pentru că m-am săturat! 
   Adică, dacă se întâmplă să se întâmple, dacă printr-o minune moțiunea a trecut - nu vă ascund faptul că eu nu cred așa ceva - cine va forma noul guvern? Se va putea forma un guvern solid și profesionist care să ducă România până la viitoarele alegeri? Sau va fi necesară respingerea succesivă a două propuneri de prim ministru pentru a declanșa mecanismul alegerilor anticipate? Dar noi, alegătorii obișnuiți, din asta ce câștigăm? Lucrurile sunt încurcate, sunt încurcate rău dincolo de paradoxul posibil de a avea președinte un Iohannis și prim ministru un Orban, sunt atât de al dracului de încurcate încât sufli și-n iaurt și-i dai caimacul la o parte, lucru care te face să descoperi dedesubt alte întrebări și încurcături: orice guvern ar forma opoziția va avea susținere parlamentară? Pentru cât timp? O eventuală înțelegere pentru dărâmarea guvernului va rezista și după acest moment? Un guvern fără susținere parlamentară solidă nu va putea fi trimis la plimbare de pesede tot printr-o acțiune legală - adică printr-o moțiune de cenzură? 
   Ce ne așteaptă?

   Ceea ce mă sperie rău în legătură cu opoziția parlamentară este faptul că n-o văd în stare să formeze un cabinet care să îndeplinească cerințele de mai sus, n-o văd în stare pentru că oamenii de calitate refuză să se amestece în troaca numită politică în timp ce ceilalți nu au suficientă forță, nu impun suficient pentru a ocupa posturile lăsate de d`alde zăroni: să nu uităm, una este să mă numească pe mine la cultură (glumesc, desigur) și alta pe un academician care o viață întreagă s-a ocupat de acest domeniu sub toate aspectele lui! A fost simplă numirea unei tute la muncă sau a unor derbedei la justiție și uite cât tragem de pe urma lor!
   Așadar, nu cred că opoziția are acum oamenii pregătiți pentru preluarea guvernării, ăsta fiind și motivul pentru care USR-ul a făcut pasul în spate înainte de a i se propune participarea! 
   Ce ne așteaptă? 

   În partea stângii, în cazul puțin probabil al pierderii guvernării, mă aștept ca bonta victor și al lui partid să ia cu asalt reduta oltenească a țații veorichii, să o arunce departe de cursa prezidențială și să încerce să reînvie pesede-ul din vremea când pierdea alegerile prezidențiale, sperând ca acum să nu mai apară un nou Colectiv! Dacă actuala conducere pierde accesul la finanțele naționale și la distribuirea funcțiilor în stat, bonta are toate șansele să se întoarcă în pesede călărind pe deșelate calul penal numit dragnea liviu! Și atunci să te ții zilele cuțitelor lungi!
   Ce ne așteaptă?

   Dacă însă moțiunea nu a trecut (așa cum mă aștept), țața veorica va plăti o parte dintre promisiunile făcute, va lăuda 
„unitatea de monolit a partidului care strâns unit în jurul conducătorului iubit”
care a reușit să împiedice pierderea puterii, îi va propune din nou pe nica dan sau plumb toxic europenilor, îi va înjura din nou pe Soros, Iohannis, Orban, Barna, etc și va mai crește cu trei puncte în intențiile de vot ale românilor! Să nu uităm, acoliții de moment vor exploata clipa, deci jaful va fi generalizat pentru că ei știu că dacă parlamentul acesta corupt așteaptă să fie mințit și cumpărat la urne treaba stă altfel! Junele bonta ar crăpa și el cu partiduțul lui care probabil la următoarele parlamentare, în lipsa finanțării, nu va intra în parlament! Lucrurile ar continua așa, fără o finalitate clară, până la următoarele alegeri care ar avea șansa să schimbe structura parlamentului, lucru pentru care nu bag mâna în foc!
   Ce ne așteaptă?

   Ω

   În cazul în care moțiunea nu a trecut, două lucruri trebuie să ne sperie:
   1) țața veorica a fost înregistrată vorbind despre justiție tocmai de către un apropiat - unde s-a putut ajunge cu trădarea și lipsa de încredere este un lucru de speriat!
   2) declarațiile cum că totul se joacă pentru justiție ar trebui să ne dea frisoane: așadar dracnea liviu era un salvat colateral, așadar tot ceea ce am văzut la suprafață a fost doar un strat superficial? Așadar în profunzime sunt multe alte lucruri de făcut? Așadar pentru rezolvarea acestor probleme cu justiția pesede-ul este gata să-i dea liei săpun drept de legiferare? Dar care sunt aceste probleme cu justiția? Care sunt ele și cât sunt de importante, că pe iliescu ion l-au aranjat, nu-l mai judecă nimeni cât este în viață? Asta trebuie să aflăm noi acum, indiferent de rezultatul votului moțiunii:
   CE NE AȘTEAPTĂ!

   P.S. Moțiunea a trecut! Guvernul a căzut! Țața veorica a ieșit din istorie cu un șut în dos și este terminată pentru campania electorală privind Cotroceniul! O ascult cum bate câmpii, o ascult cum chinuiește limba română, o ascult și nu-mi vine să cred că a condus această țară!
NU CREDEAM CĂ ESTE POSIBIL, DAR S-A ÎNTÂMPLAT!
   Și acum ... 
CE NE AȘTEAPTĂ?

joi, 10 octombrie 2019

Nu contează! (AUDIO)

   Turcia vrea să intre cu armata în Siria!
   Iranul nu este de acord!
   USA amenință Turcia cu distrugerea economică dacă face asta!
   Rusia își freacă mulțumită mâinile și se pregătește să „ajute” Turcia, dușman tradițional!
   UE se zbate ca peștele pe uscat încercând să urnească la lucru organismele europene care arată splendid - pe hârtie!
   USA duc un război comercial cu China!
   USA duc un război comercial cu UE!
   USA sunt la un singur pas de repetarea poveștii cu Richard Nixon, botezată probabil de data aceasta українськийворота!
   USA, o țară ruptă politic în două, lovește orbește în toată lumea, prieteni sau dușmani, pentru a apăra sau dărâma președintele care, dincolo de toate nebuniile lui a dus șomajul în USA la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani!
   Avocatul președintelui USA declară că Ucraina e nimic, urmează România - să te ții!
   Băsescu, pentru că nu a învățat să tacă deștept nici după două mandate prezidențiale sare ca ars și-i apărarea unui amic politico economic înainte ca acesta să fie acuzat de ceva: nu, nu este nimic ilegal ca Puiu Popoviciu să fi fost sfătuit de fiul lui Joe Biden!
   Fiul lui Iorgulescu practic a fugit din țară făcând sub nasul autorităților pe mortul în păpușoi!
   Drumurile prea bune, prea ca la țară, comit în România accidente și crime de capul lor!
   Ford va produce la Craiova un SUV hibrid!
   Boris Johnson, acest Trump mai mic dar la fel de energic, se războiește cu toată lumea în dorința de a scoate regatul unit din UE cum ai scoate dopul unei sticle de whisky bun, scoțian: dar Scoția nu vrea să iasă din UE și whisky-ul riscă să se răsufle!
   Franța înțelege că vechile concepte revoluționare de la 1789 sunt depășite și că islamul poate da oricui cu libertatea în cap: se va ține cont de apartenența religioasă la angajare în Franța ca de cea politică în sistemul de stat românesc?
   Germania încearcă să se implice în eforturile de pace din Ucraina dar nu pare a-i merge foarte bine!
   America de Sud fierbe în propria-i sărăcie coruptă!
   Amazon-ul riscă să rămână numai numele unei platforme de comerț on line!

   Ω

   Contează?
   Vă interesează?
   Ne interesează?
NU! 
PE NOI NE INTERESEAZĂ NUMAI ȘI NUMAI SOARTA GUVERNULUI DE LA BUCUREȘTI!
TRECE MOȚIUNEA?
CADE ȚAȚA veorica?
URMEAZĂ SĂ AFLĂM!
   Și cu asta am spus tot!
   Să avem așadar, răbdare ...




miercuri, 9 octombrie 2019

Vând trotuar: rog seriozitate! (AUDIO)

   În zona în care locuiesc, primarul se laudă de zor cu promisiunile promise și respectate: bravo lui, a făcut câteva chestii bune, multe nu prea și unele chiar de Doamne ferește dar ... numai cine nu muncește nu greșește, nu-i așa? Până aici, toate bune și frumoase, marmură pe străzi fără apă curentă și gunoiul cât casa: dacă asta îl mulțumește pe dumnealui și pe alegătorii care în baza promisiunilor electorale s-au lăsat pe mâna lui, cine sunt eu să mă opun?!?
   Dar ... de la o vreme, nu se mai poate circula prin orașul păstorit de domnia sa: a anulat o parte dintre locurile de parcare tradiționale (pe trotuare) și am considerat că a făcut bine, însă nu le-a înlocuit cu nimic! Acum se parchează pe aleile pe care pe vremuri abia intra o cucoană cu mașina: deja de câteva zile multe își cheamă soții să preia automobilul să-l strecoare pe sinuoasele cărări ale orașului cel plin de marmură! Interesant este că dacă unora le-a stricat cheful desființând parcările de pe trotuare, altora le-a închiriat câte o bucată de trotuar, s-o aibă neam de neamul lor, amin! De ce s-a procedat așa, nimeni nu știe! De ce au fost desființate locuri de parcare (repet, nu legale dar tradiționale) fără a fi înlocuite? 
   De ce, de ce, de ce: mai contează?
   Se pare că nu, din moment ce străzile au devenit impracticabile prin sufocare, din moment ce Waze arată roșu aproape toată ziua, din moment ce un drum de zece minute înainte vreme îl faci acum în trei zeci de minute, din moment ce domnul primar, din banii personali - sunt convins, și-a împânzit feuda cu banner-e auto laudative!

   Ω

   Același dom` primar m-a împroprietărit și pe mine cu o bucată de trotuar: mă gândeam să-mi fac o casă de vacanță acolo ori măcar o piscină dar, cum nu am bani, vând jumătate din acel trotuar și cu finanțarea astfel obținută îmi împlinesc visul: dar ce, primarul a făcut altfel?