Să fie oare , o problemă de educaţie ?
Citeam mai zilele trecute , pe un forum , o discuţie purtată de mai mulţi utilizatori ai respectivului site .
Iată în rezumat , întîmplările discutate : într-un cinematograf din nu contează ce oraş românesc , un grup de adolescenţi ( între 14 şi 16 ani ) zgomotoşi , au deranjat permanent spectatorii ; de mai multe ori , diferite persoane le-au atras atenţia , rugîndu-i să înceteze , însă li s-a răspuns " delicat " la adăpostul întunericului din sală ; în final , un spectator sătul de ei , a intervenit şi i-a convins să facă linişte - bineînţeles nu cu duhul blîndeţii ci , de data aceasta cu ceva urecheală !
Din discuţia de pe forum , pornită paşnic , însă continuată cu ton din ce în ce mai ridicat , se desprindeau , evident , două curente , să le spunem pasiv şi activ .
Cei ce clamează nonintervenţia , aduc ca argument , dreptul fiecăruia de a se manifesta cum pofteşte şi , imposibilitatea de a-i educa pe alţii în sensul dorit de noi ; suplimentar , se arată a fi împotriva sistemului mai sus pomenit ( una după ceafă , etc , etc ) .
Ceilalţi , dimpotrivă , cred că dacă cineva greşeşte , este bine să i se spună acest lucru şi în final chiar să i se impună o anumita conduită !
Nouă ni s-a părut că ambele tabere au dreptate dar şi greşesc în anumite privinţe ...
Pe de o parte , nu ştim de ce este cazul să suportăm orice din partea unor ... : nu cumva sub masca nonintervenţiei se ascunde o mare indiferenţă ?
Sau frică ?
Sau un egoism ieşit din comun ?
Este bine să nu intervii , poate , cînd agresorul este înarmat , ori evident mult mai puternic decît tine : însă, atunci cînd poţi face un bine , de ce să nu-l faci ?
Pe de altă parte , a încerca să îndrepţi lucrurile , poate fi o acţiune hazardată : nu este sigur că " dreptatea " impusă este chiar cea corectă , nu se ştie dacă impunerea nu face mai mult rău decît abţinerea ; şi în definitiv şi la urma urmelor , mulţi o merită poate , însă cine ne dă nouă dreptul să le rupem urechile ?
Pe de a treia şi ultimă parte , în situaţia în discuţie : probabil că o sală de acest tip ( cinematograf , concert , sport , etc ) ar trebui să aibă personal capabil să impună codul de conduită necesar în împrejurarea dată .
Oricîte părţi am mai descoperi , un lucru este sigur : ne place sau nu , lumea merge înainte !
Pentru cei mai mulţi dintre noi " pe vremea noastră " era mai bine , mai frumos , mai civilizat ! Chiar era ?
Cu ani şi ani în urmă , bunicii noştri , privindu-ne , s-au întrebat probabil cine le va plăti lor pensiile ....
Asta este , să ne amintim că :
Dacă un client inconştient fumează în staţia de benzină , este bine să intervii şi să-i atragi atenţia ? Sau mai bine pleci şi , fie ce-o fi ?
Aşadar , omul , care este prin definiţie o fiinţă socială , trebuie să înveţe sau să fie invăţat să se poarte în acest mediu : de către cine sau de la cine să înveţe
" arta " aceasta ?
De la părinţi ?
De la şcoală ?
De la părinţi şi de la şcoală ?
Societatea românească nu este interesată de asemenea nimicuri decît în prea puţină măsură : cînd va fi , va fi prea tîrziu ?
Ω
Avea deci dreptate nemuritorul Caţavencu cînd spunea :
" ... din această
dilemă , nu puteţi ieşi !" ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu