În grija statului?
Trebuie să recunosc că nu-mi plăcea pe vremuri, când mă trimitea mama să iau un „kil” de zahăr că trebuia să am bani potriviți, riscând în caz contrar să mă întorc acasă și cu o falsă gumă de mestecat ori cu cine știe ce biscuiți tari ca piatra! Vă mai amintiți timpurile acelea? Probabil că mulți dintre cei ce le-au trăit și-au scos așa ceva din minte dar, cu puțin efort, pot rememora vremurile apuse ...
Apuse?
Chiar apuse?
Păi, să vedem ...
Un prim exemplu simplu, ridicol de comun și la îndemâna oricui: factura de energie electrică! Factura aceasta conține și certificate verzi (?!?!?) dar și tot soiul de energii (?!?!?), însă, cea mai tare chestie este factura abonamentului
RADIO - TV!
Așadar, pot plăti energia electrică consumată fără să achit și cheltuielile cu salariul proastei blonde de la sportul TVR sau al tembelului Icar modern? Nu, nu pot!
Pot plăti „curentul” fără să achit și cheltuielile cu tezaurul folcloric și starea „nației” și alte prostii care reușesc să falimenteze singurele posturi radio-tv din România cu trei surse de venit (abonament, subvenție, reclamă)?
Nu, nu pot!
Pot să mă „dezabonez” de la radio-televiziunea română?
Nu, nu pot!
Așa cum spuneam în http://omulsistrada.blogspot.ro/2014/06/anre-sau-apara-ma-doamne-de-prieteni-ca.html
chiar statul pe care-l plătesc să-mi apere interesele mă fură pe față! Și iată de ce ...
Conform OG nr. 99/2000, este interzisa conditionarea vanzarii catre consumator a unui produs de cumpararea unei cantitati impuse sau de cumpararea concomitenta a unui alt produs sau serviciu.
De asemenea, este interzisa prestarea unui serviciu catre consumator, conditionata de prestarea altui serviciu sau de cumpararea unui produs.
De asemenea, este interzisa plata restului catre consumator sub orice alta forma decat acordarea acestuia in numerar.
Credem insa ca daca exista acordul consumatorului cu privire la acest mod de plata, nimic nu impiedica sa se treaca peste prevederea prohibitiva a legii.
Nu sunt considerate vanzari conditionate si deci NU avem contraventie:
1. vanzarile la un pret global pentru produse sau servicii diferite, care constituie un ansamblu, precum si pentru produse identice preambalate oferite intr-un ambalaj colectiv, cu conditia ca:
a) fiecare produs si fiecare serviciu sa poata fi achizitionat si separat la pretul practicat in cadrul aceleiasi suprafete de vanzare;
b) cumparatorul sa fie informat despre aceasta posibilitate si despre pretul de vanzare aferent produsului sau serviciului;
2. vanzarile de produse in loturi sau ambajale consacrate de uzantele comerciale si de nevoile de consum.
Daca practica vanzarii nu se poate incadra in vreuna din aceste ipoteze de exceptie, fapta este contraventie.
Cine nu crede și are chef să verifice, o poate face aici: odată trecut de limbajul de hârtie abrazivă, cititorul va constata că citește și înțelege exact ceea ce este expus mai sus!
Să revenim însă ... mi se poate vinde o combinație de produse și servicii în același pachet fără să fie contravenție dacă am fost informat (am fost, nu pot spune că nu!) conform punctului b alineatul 1! Dar, căci aici este hiba, conform aceluiași alineat 1, dar la punctul a, se prevede clar obligativitatea vânzătorului de a-mi oferi ȘI separat produsele sau serviciile la vânzare!
Să revenim deci ... pot plăti separat energia electrică de abonamentul radio-tv? Sau invers?
Evident, răspunsul este NU!
Vede asta ANRE?
Vede asta avocatul boborului?
Vede asta guvernul indiferent de culoarea lui?
Nu, nu și din nou nu!
Unde este ANPC-ul? Probabil la coadă să-și plătească factura la curent ...
Însă, nu acesta este singurul loc în care se manifestă contravenția numită vânzare condiționată! Mai este unul în care hoția cu voie de la stat este cu mult mai mare: anume RCA-ul!
În urmă cu vreo două luni, asiguratorii români au hotărât să excepteze de la plata Cărții Verzi tramvaiele și troleibuzele! Asta înseamnă că dacă un troleibuz din București produce un accident de care se face vinovat la (să zicem) Londra, atunci șoferul lui va plăti daunele din propriul buzunar! Similar și pentru tramvaie!
Și cu asta ce-am făcut?
Mai nimic, pentru că în spatele falsei probleme a asigurării unor vehicule ce nu pot părăsi țara prin mijloace proprii, stă o alta mult mai acută și mai imediată: alături de polița RCA sunt obligat să cumpăr Cartea Verde deși nu îmi folosește și nici nu-mi va folosi vreodată! Vreau să am posibilitatea să le cumpăr împreună ca până acum, dar și separat, așa cum spune legea! În plus, tot cum spune legea, doresc să știu cât costă fiecare în parte!
Autoritatea pentru supravegherea asigurărilor a închis ochii la șmecheria acestora în încercarea - reușită de altfel - de a le băga mai mulți bani în buzunar! Acest sistem, face ca asiguratorii din România să aibă o singură sursă de venit (asiguratul) și să nu urmărească niciodată pentru recuperarea daunelor pe cei ce se fac vinovați cu adevărat de producerea lor: ca exemplu, pot spune că acum ceva ani, pe DN 1 circulând, am încasat în parbriz o piatră (criblură) care mi l-a făcut frumos țăndări! Trec peste faptul că inițial asiguratorul a vrut să-l ... repare, și ajung la momentul în care am întrebat dacă vor urmări drumarii care împrăștiau criblură pe drum și o lăsau așa, așteptând ca noi s-o tasăm prin simpla circulație! Răspunsul a fost șocant: „nu, de ce?”!
În aceeași situație a condiționării vă aflați și în cazul asigurării locuinței: Allianz de exemplu, nu va face o asigurare pentru locuință fără a-ți băga pe gât și asigurarea obligatorie (aceea de 20€)! Dar noi, ca vecini buni ce suntem, am hotărât să ne asigurăm „obligatoriu” toți la aceeași firmă, pentru a fi mai simplu pentru toată lumea! Înseamnă că nu pot face asigurare la Allianz, pentru că dubla asigurare a unui bun este infracțiune ...
Vede asta ANRE?
Vede asta avocatul boborului?
Vede asta guvernul indiferent de culoarea lui?
Nu, nu și din nou nu!
Unde este ANPC-ul? Probabil la coadă să-și plătească factura la curent și asigurarea RCA și a sediilor ...
Și toată nebunia asta pornește de la nerespectarea unei ordonanțe de urgență care interzice vânzarea condiționată!
Ω
Cui ne putem adresa cu sorți de izbândă?
Dar avem oare sorți de izbândă?
Este necesar și aici un accident tip Colectiv pentru a se mișca lucrurile?
Sper că nu ...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu