Faceți căutări pe acest blog

marți, 31 martie 2020

Trei abordări


   Europa, după modelul chinezesc, a apucat problema corona-virusului de beregată și o strânge cum poate! Se pare că în China această abordare a dat rezultate, oprind zice-se epidemia după câteva luni de tragedie epidemiologică, cu o pierdere rezonabilă de vieți omenești (dacă se poate numi rezonabilă orice pierdere de vieți omenești, oricât de mică ar fi ea!), dar cu o pierdere economică monumentală, aruncând economia mondială în pragul unei noi crize, net mai periculoasă decât ultima, cea a imobiliarelor americane!
   USA, împotriva sistemului aplicat în China, se confruntă cu o abordare diferită: pe de o parte, președintele Trump trezit dintr-o dată la cruda realitate cere instituirea unor măsuri drastice de izolare iar oamenii politici reprezentând zonele afectate, se opun vehement carantinei de tip sino-european, gândind că este mai importantă economia decât viețile cetățenilor! Să nu uităm că și președintele Trump preconizează repornirea economiei cu demarorul de două mii de miliarde de dolari peste vreo două, trei săptămâni, idee ce pare cel puțin absurdă când o privești din Europa, inclusiv din România!
   Așadar, care abordare este mai potrivită?
   Nu știm în acest moment, vom vedea și istoria va hotărî în locul nostru, dar dacă sub conducerea lui Trump USA va suferi pierderi „rezonabile” între 100.000 și 200.000 de suflete în lupta cu Covid 19, atunci mă bucur mult că trăiesc în Europa: spun asta pentru că „rezonabil” în aceeași frază cu „pierderi de vieți omenești” mă duce cu gândul la soluția finală!
   Sau suntem noi prea mici și prea înapoiați și în realitate circa 200.000 de morți la nivelul unei populații de 325 de milioane ar putea însemna un succes dacă economia nu ar regresa și acționarii și investitorii și-ar vedea liniștiți de treburile lor?
   Zău?
   Așa să fie?
   Păi, la o populația de vreo cinci ori mai mare, cum este cea a Chinei, o pierdere în jur de un milion de suflete ar fi fost de acceptat?
   Cel puțin dacă discutăm statistic ...

   Este greu de vorbit de pe margine, fără informațiile lor, dar din puținul care răzbate până la noi, constatăm că acolo unde s-au impus măsuri severe de izolare (Wuhan) epidemia s-a liniștit iar acolo unde măsurile de izolare au fost laxe (toată Italia) boala a creat o adevărată tragedie umană națională!
   Lucrul se simte foarte bine și pe aici, pe la noi, unde intrarea celor peste 50.000 de pseudo italieni în țară a generat acum, după aproximativ două săptămâni, un vârf al îmbolnăvirilor raportate!
   Însă, la noi și în mai toată Europa economia dă să moară ...

   Care dintre sisteme va fi de mai mare succes?
   Care dintre sisteme va fi mai bun din punct de vedere sanitar, uman, economic?
   Care dintre sisteme va ajuta la o trecere mai ușoară peste criză și tot ceea ce înseamnă ea?

  

   Vom vedea abia în timp ...
   Așa gândește un om ...
   Stai așa!
   Stai că uitam ceva foarte important!
   Am vorbit în titlu despre trei abordări: care este a treia?
   Păi ... a treia abordare este cea a președintelui bielorus, care declară ferm că prostia asta de Covid 19, nefiind fabricată la Moscova, se rezolvă simplu și sigur cu consum MAJORAT de vodkă și de saună: nu-mi este clar la ce trebuie majorat consumul, la vodkă sau la saună? Așadar, a treia abordare este să nu te intereseze și să mergi pe principiul fie ce-o fi, cum o vrea tăicuțu` Putin care poate vorbi și cu Dumnezeu: iată rezultatele conducerii de mână forte, conducere paralelă cu ideea de democrație, conducere regretată de unii dintre concetățenii noștri, care îl admiră pe țarul Vladimir Vladimirovici și ar vrea să-l vadă și pe Iohannis măcar cum învață cocorii să zboare spre viitorul luminos ...
   Așa vede lucrurile un om ... care privește strada!
  

luni, 30 martie 2020

Surse de resurse


   Resursele sunt, așa cum bănuiam, limitate. Acum nu mai contează motivele, nu ne mai interesează că pesede-ul a aruncat pomeni electorale unui electorat sărac cu duhul ca banii țiganii la petreceri de manele, nu ne mai interesează că stocurile de urgență găsite de noul guvern erau 0 (zero), nu ne mai interesează aste lucruri trecute și le lăsăm în grija procurorilor și organelor de anchetă!
   Acum arde lipsa resurselor de tot felul și, în scurtă vreme a celor financiare! Așadar, cât va lua un amărât de muncitor cu salariul minim pe economie dacă va avea norocul să stea acasă, izolat, în șomaj tehnic? Măcar va lua ceva ... dar cât?
   Deci?
   Ce facem?
   De unde resurse?
  
   Cum de unde, de acolo de unde prisosesc: este momentul perfect pentru interzicerea reangajării în paralel cu pensia, este momentul ideal pentru interzicerea cumulului de pensii și, eventual salarii, este momentul splendid pentru punerea CCR-ului în situația de a-și demonstra solidaritatea cu noi, cei care le plătim super pensiile și bietele salarii!
GUVERNUL ACUM TREBUIE SĂ ACȚIONEZE ÎN CRIZA SISTEMULUI
DE PENSII ȘI ÎMPOTRIVA PENSIILOR CUNOSCUTE ÎN GENERAL CA
„NESIMȚITE”!
TOT ACUM, GUVERNUL TREBUIE SĂ ACȚIONEZE ÎN CAZUL SALARIILOR EXORBITANTE 
DIN UNELE INSTITUȚII ALE STATULUI, SALARII MAI MARI DECÂT ALE
PREȘEDINTELUI REPUBLICII!
   Și dacă guvernul cu adevărat vrea,
ESTE CEL MAI BUN MOMENT PENTRU LICHIDAREA
SISTEMULUI NUMIRILOR POLITICE ȘI TRECEREA LA
MERITOCRAȚIE!
   S-a văzut ce înseamnă numirea politică atât la Suceava cât și la Filiași: nici măcar oamenii de pe stradă, cu un minimum de cunoștințe în domeniu nu ar fi așezat în același loc bolnavii și sănătoșii, însă cadre medicale plătite de noi toți cu mii de euro lunar, au putut face așa pentru că sunt NUMITE POLITIC și nu pe merit! Un exemplu bun este Timișoara, unde lupta cu virusul se duce coerent iar rezultatele se văd!  

  

   Iată așadar un moment prielnic pentru împușcarea mai multor iepuri dintr-un singur foc!
   Crede guvernul că s-ar mai opune pe motive politice d`alde alde?
   Sau bonta?
   Ori ciolacu?
   Acum este momentul, acum trebuie arși ei, profitorii și salvată ȚARA, cuvânt scris cu majuscule, acum este momentul ca noi toți să profităm de aceste surse de resurse!
   Așa crede un om, care privește strada ...

vineri, 27 martie 2020

Dar dacă ...?


   Un organism sănătos trăiește bine merci, în armonie cu mediul în care există.
   Un organism bolnav, încearcă să se apere, prin diverse metode.
   Un organism infectat de un microb își trimite armata de anticorpi să lupte cu infecția: lupta este atât de intensă la acest nivel, încât se dezvoltă energie sub forma de căldură degajată care în mod curent este numită FEBRĂ.
   Un organism sănătos nu stă la discuții și fabrică diferiți anticorpi, până ce reușește să omoare agresorul, indiferent cum este numit el: virus, microb, bacterie ...
   Un organism insuficient de sănătos ori slăbit din alte motive încetează lupta, agresorul victorios ajungând până la situația în care reușește să ucidă ținta!
  
UN ORGANISM ȘI UN AGRESOR INDIFERENT DE NUMELE LUI
VOR LUPTA PÂNĂ CE UNUL DINTRE CELE DOUĂ VA IEȘI
VICTORIOS PRIN UCIDEREA CELUILALT:
ȘI ATÂT!

   În ultimii ani, omenirea a fost lovită de boli catastrofale, de tsunami-uri catastrofale, de erupții vulcanice catastrofale, din nou de boli catastrofale, de inundații catastrofale, de incendii catastrofale, de secete catastrofale și acum de un virus de nestăpânit cu efecte catastrofale!
   Privite aceste evenimente cu superficialitate, ne spun nouă, oamenilor, că ceva se schimbă la nivelul planetei întregi, că omenirea se confruntă cu încălzirea globală și altele asemenea: asta dacă privim cu superficialitate!
   Dar dacă privind în profunzime, logica noastră omenească trebuie răsturnată?
   Dar dacă ...?

  

   Dar dacă în realitatea cea dură pe care refuzăm să o vedem și s-o înțelegem, Organismul este Pământul ...?
   Dar dacă virusul ce trebuie distrus pentru binele Organismului Pământ ... este umanitatea?
   Dar dacă virusul ... suntem noi?
   Dar dacă agresorul care trebuie cu orice preț ucis ca să nu ucidă ... suntem noi?
   La asta v-ați gândit?
   Așa se întreabă un om, în timp ce privește strada ...
    

joi, 26 martie 2020

Cultură?

   Am văzut că rRc (radio România cultural) pune la dispoziția doritorilor una sută audio-book-uri, în interpretarea unor mari actori români. Nu puteam rata ocazia și, cum la noi în casă suntem mari devoratori de carte, am pus mâna și am căutat site-ul rRc.
   Și l-am găsit!
   Este acesta, de la adresa
   Frumos, nu?
   Da, frumos ... dar ... dar textul spune astfel:
„Până pe 1 decembrie, când cu toții vom sărbători Centenarul, Radio România Cultural organizează campania 100 de cărți pentru România. La adresa de email radioromaniacultural@gmail.com, elevii sau profesorii de la școlile cu biblioteci care au nevoie de cărți noi, sunt invitați să trimită un scurt mesaj despre cum văd România în anul Centenar. La final, prin tragere la sorți, școala câștigătoare va primi 100 de cărți despre România sau scrise de autori români, de la editurile Humanitas, Litera și Polirom. Participanții trebuie să scrie și câteva cuvinte despre școala lor și sa menționeze adresa acesteia. Câștigătorul va fi tras la sorți și anunțat luni, 3 decembrie, în cadrul emisiunii Espresso.”
   Îmi este greu să citesc un text scris și cu și fără diacritice sau cu greșeli de ortografie, așa că trecem peste aceste probleme cu adevărat culturale și ne întrebăm:
CARE CENTENAR, DOMNILOR?
   Am luat-o razna?
   Sunt personaj într-„Un Yankeu la curtea regelui Arthur”?
   Dacă a trecut așa de repede timpul, este BI-centenar, că centenarul, adică suta, s-a împlinit acum un an și ceva, adică acum vreo 16 luni!
   Păi nu?
   Păi nu, pentru că pagina de start a rRc nu a mai fost schimbată din data de ...
26 noiembrie 2018!
   Exact, de 16 luni nu a mai nimeni pe acolo!
   Că această pagină a fost uitată acolo, inutilă acum ca și atunci, mai putem înțelege dar de ce celelalte pagini, cele ce se vor actuale au un aer atât de prăfuit? De ce par a fi scoase de la gunoi? De ce arată neatrăgător și bătrânicios? Cine i-a învățat pe ei că ocrul se citește bine? Sau alb pe fond ocru? Cine i-a învățat, la ce curs cu nume pompos, că titlurile prăfuite și învechite atrag pe cineva? Exemplu: „Timpul prezent – este un timp bun pentru vorbit cu cei din jur” sau „Dimensiunea științifică a artei – la ce sunt bune virusurile” ori „Portret: Gheorghe Magheru – un general pentru poporul român”!
   Nu, pe bune, noi plătim impozite pentru asta?
   Pentru așa ceva?
   Câți cititori are acest site?
   Câți ascultători are rRc?
   Cine mai pierde timpul să citească sau să asculte o lucrare cu un asemenea titlu?
   Chiar este cineva interesat de audiența acestor mâncători de bani?
   Chiar folosește cuiva acest post de posturi?

   Este evident că statul român a fost și este căpușat până la exsanguinare, este evident că așa nu se mai poate, este evident că este necesară o curățenie bună!
   O poate face guvernul Orban?
   Poate scăpa de acești atârnători ai banului public?
   Dacă respectivii au contracte „beton” și nu pot fi dați afară, puneți-i să-și asculte creațiile:
VOR PLECA SINGURI!

  

   Ce face rRc nu este cultură, rRc mimează actul de cultură, rRc îndepărtează tineretul de fenomenul cultural, aruncându-l în brațele subculturii!
   Minunat este nu să îi căutați pe cei care sunt de nivelul vostru ci să coborâți voi la nivelul lor și să creșteți împreună:
ASTA DACĂ PUTEȚI!
   Așa vede lucrurile un om, care privește strada!


miercuri, 25 martie 2020

Educație vizuală


   Mă uit și eu la TV, ca tot omul plictisit și sătul de stat în casă.
   Mă uit și văd cum autoritățile iau măsuri și greutăți în lupta cu ...
   Da, măsuri și greutăți pentru că este evident că nimeni nu face o treabă serioasă, o treabă de care să fie mândru, ci mai toată lumea se face că face așteptând să treacă timpul și să fugă acasă, să scape de obligații și să se poarte așa cum dictează conștiința de timp liber! Cu mici excepții printre cadrele medicale, ceilalți par a ne da exemple dintre cele mai negative!
   Explic îndată ... văd un reportaj despre acțiunea poliției în cursul nopții, poliție care plină de vigilență oprește mașinile aflate în circulație: foarte bine, nu-i așa?
   Da, foarte bine dar majoritatea polițiștilor stau cu masca SUB NAS!
SĂ ÎNȚELEG CĂ CEL CARE LE-A ORDONAT
NU I-A INSTRUIT CUM SĂ POARTE MASCA?
   Pentru că, după ce o viață întreagă te-ai amuzat la bancuri cu polițiști, nu poți să nu bagi de seamă că ele, bancurile, ar putea avea un sâmbure de adevăr!
   Pe lângă bieții agenți de poliție care cer pensii speciale și vârste de pensionare cât mai ... minore însă nu înțeleg cum se poartă un rahat de mască din cârpă, stau la loc de cinste reprezentanți ai autorităților locale care se afișează în același mod!
   Știu, vă pare un moft, un nimic, o glumă proastă dar nu este atâta timp cât majoritatea concetățenilor noștri nu prea se omoară cu cititul și nici cu înțelesul unui text citit – vezi statisticile privitoare la analfabetismul funcțional și altele asemenea, drept care mă aștept ca mulți dintre români să se ia după ce văd la cei pe care-i consideră cu o pregătire superioară lor și nu după textele docte care-i învață cum să se spele pe mâini ori cum să poarte amărâta mască de protecție!

  

   Nu, nu este prea mult să avem grijă cum apărem și ce exemplu dăm pentru că educația se face în noul context cultural românesc în primul rând vizual! Sau, pe scurt,
EXPLICAȚI-LE DRACULUI CUM SE POARTĂ MASCA AIA!
   Nu le spuneți și de ce, nu este nevoie, ci doar cum s-o poarte: măcar în public!
   Așa gândește un om ... care privește strada!

marți, 24 martie 2020

N-am auzit ...


   Mai mulți „antreprenori” – un termen nou însemnând același lucru cu denumirile mai vechi și ieșite din modă – mai mulți antreprenori așadar, se plâng că statul îi lasă de izbeliște și că se va alege praful de afacerile lor: se plâng și îi cred că așa este! Ei cer statului, adică nouă tuturor, un gest de solidaritate, un gest care să-i salveze atât pe ei cât și pe angajații lor: eu unul, îi înțeleg!
   În special cei din domeniul baruri/restaurante sunt într-o situație dificilă, urmați îndeaproape de hotelieri și în scurtă vreme de cei din industria spectacolului.
   Pare a fi de rău și-mi pare rău!

   Dar ... nu am auzit până acum, nu spun că nu sunt, dar nu am auzit eu, de nici unul dintre patronii din domeniile mai sus pomenite să dea de la ei zece porții de mâncare unui spital sau să hrănească din buzunarul lor cinci bătrâni blocați în case de vârstă și boală, nu am auzit să doneze ceva cuiva! Singurii de care am auzit să fi făcut ceva sunt moldoveanul cu metrul de autostradă care a fost și de data asta deștept și mult hulitul Gigi Becali! Primul, pe nume Mandachi, posesor de hotel, a înțeles că în următoarea perioadă nu va avea clienți și și-a pus spațiul de cazare la dispoziția autorităților pentru cazarea izolaților pe motiv de covid iar al doilea, spre surpriza noastră, a renunțat la o parte din profit și, în loc să trimită oamenii acasă așteptând 75% din salariu pomană de la stat i-a pus, unde s-a putut, să facă măști, halate și alte lucruri utile în vremurile astea, bașca oarece donații în bani! Jos pălăria, toată admirația pentru ei și cei câțiva asemenea lor de care poate nu am auzit!
   În rest?
   Pentru cei care își arată solidaritatea cerând?
   Pentru cei care se plâng că nu au rezerve și trăiesc din rulaj, când milioane de oameni din țara asta trăiesc din rulaj, adică de la o leafă la alta?
   Pentru patronii bogați de afaceri sărace?
   Pentru patronii de restaurante care au angajați cu contract de două ore pe zi dar care lucrează douăsprezece?
   Pentru bieții patroni cu datorii către salariați și mașini de sute de mii de €?
   Pentru toți aceștia, trebuie să manifestăm solidaritate?
   Dacă nu ... nu!
   Dacă da, în ce proporție?

   Este evident că statul român nu are resurse, nu are pentru că de obicei este prost condus dar și pentru că abia am ieșit din paranghelia pesedistă, din acea veșnică pomană cu bani publici împrumutați pe care ar trebui să-i și returnăm: în această situație, chiar este corectă distribuirea resurselor în mod egal? Chiar este normal să asigurăm viitorul tuturor, fie ei hoți fie ei cinstiți? Chiar trebuie să cred că patronul unui club de noapte care vinde vinul spumant de 15 lei de la Cora drept șampanie de o mie de lei unor îmbogățiți și/sau țepari nu are rezerve?
   Pe cuvânt că este necesară o minimă pudoare în distribuirea ajutoarelor!
   Statul nu trebuie să pună pe picior de egalitate patronul oneros de club tip Colectiv cu amărâtul din fabrică!
   Statul român nu are voie să ne privească pe toți cu aceiași ochi!
   Statul român trebuie să echilibreze veniturile și ajutoarele ținând cont de realitatea de pe stradă și nu numai de cea din hârtii!
   Statul român ar trebui să verifice prin ANAF câți dintre cei care se plâng în aceste momente au pe piață case cu chirie de exemplu: iar ăsta este doar un exemplu!

   Sper ca guvernul să aibă suficientă minte încât să-i ajute pe cei care nu se pot ajuta singuri, pe cei care trăiesc cu adevărat din leafă și de la leafă la leafă!

  

   Cât despre antreprenori, cei care se califică pentru ajutoare să le primească și, împreună cu ceilalți, să se bucure nu de banii luați de la stat ci de banii pe care statul nu li-i mai ia, adică de niște scutiri de taxe și impozite care să le permită să-și pună afacerile în conservare pentru lunile următoare!
   P.S. GIGI BECALI, un personaj de care am râs de fiecare dată când am avut prilejul, din calcul politic, din prostie sau pur și simplu din bunătate adevărată a dat tuturor afaceriștilor din România o palmă!
   O palmă răsunătoare!  
   Tocmai el, „ciobanul”, a găsit cum să ajute în aceste momente grele pentru toată lumea, găsind modalitatea de a fi solidar cu noi toți:
MAREA MAJORITATE A CELORLALȚI SE SIMT
SOLIDARI CU NOI NUMAI ACUM, CÂND CER!
   Adică, să fim solidari când au ei nevoie!
   Să fim?
   Așa se întreabă un om, care privește strada ...

luni, 23 martie 2020

Nota, vă rog!


   Ce este va trece!
   Ce va trece va intra în poveste!
   Ce va intra în poveste, trebuie ca pe lângă latura istorico/eroico/dramatică să aibă și una educativă și moralizatoare iar aceasta va fi cu siguranță, așa cum am învățat în toate legendele și poveștile, nota de plată!

   Așadar, pentru tot ce se întâmplă acum, cine plătește?
   Nu mă interesează cine va plăti în cazul în care China a scăpat un virus „la liber”, nu mă interesează pentru că ori mă cert cu China ori dau marțienii în judecată, tot aia e! Așadar, cine este de vină în Italia că epidemia a luat o asemenea amploare? Dar cine este vinovat că măsurile sunt luate cu o lentoare dezarmantă? Și cine este vinovat că în cazul în care opt din zece purtători ai virusului sunt asimptomatici autoritățile testează în primul rând „bieții” oameni politici? Cine plătește lipsa de reacție în prima fază? Cine plătește că modificarea codului penal privind înăsprirea pedepselor pentru eventuala răspândire a bolii nu sunt însoțite și de proceduri care să prevadă judecarea și condamnarea vinovaților în regim de urgență, ei/ele ajungând la proces poate prin 2021 sau 2022? Ehe, să trăim până atunci!

   Președintele Iohannis, având încă în față niște ani de mandat urmați probabil de o frumoasă carieră în politica europeană într-un loc călduț, bine plătit și lipsit de responsabilități reale, a acceptat un guvern orban împănat cu gângavi și împiedicați, majoritatea lor aflați în imposibilitatea de a transmite o idee coerentă: asemenea oameni vor fi capabili să ia măsuri drastice împotriva răspândirii bolii? Primul ministru pare a nu se amesteca, pare de fapt a nu exista, locul lui putând fi luat oricând de Cercel sau Arafat, oameni mult mai prezenți și mai implicați în criză. Pesedistul ciolacu transmite de undeva, dintr-o izolare necunoscută că el ar fi fost mai drastic în măsuri dar opoziția lui politică îl împiedică să ne explice cum ar fi făcut asta, ceea ce ne duce cu gândul la bănicioiu, pintea și ultima pe listă cu voia dumneavoastră, he he, țața veorica!

   Mă tem că nu avem oamenii potriviți pentru acest moment!
   Mă tem că aparatul de stat a fost prea multă vreme căpușat cu analfabeți numiți politic!
   Mă tem că oamenii de calitate au fugit unde au văzut cu ochii!
   Mă tem că inutilii lipitori de afișe și aplaudaci la comandă vor da acum examenul impotenței lor intelectualo profesionale!
   Mă tem că noi vom plăti!
   Mă tem că numai noi vom plăti!

  

   Așadar, sunt suficiente măsurile luate până acum? Nu ar trebui închise parcurile? Nu ar trebui limitate deplasările și în timpul zilei? Nu ar trebui chemați rezerviștii pentru impunerea unei carantine generalizate în România?
   Mai contează acum capitalul politic?

   Republica romană avea în constituție (nu se numea așa dar acest rol juca!), pentru momentele în care patria era în pericol, un instrument numit DICTATURĂ! Era numit un DICTATOR pentru un termen fix (de șase luni), timp în care acesta avea dreptul să facă orice, absolut orice:
LA SFÂRȘITUL CELOR ȘASE LUNI, REDEVENEA UN CETĂȚEAN OBIȘNUIT
ȘI ERA TRAS LA RĂSPUNDERE PENAL PENTRU CEEA CE FĂCUSE GREȘIT
SAU DACĂ GENERASE PAGUBE STATULUI ORI CETĂȚENILOR!
   Republica accepta nedorita dictatură pentru că prima salvarea statului! 
   Ar fi potrivit astăzi un asemenea mod de conducere pentru perioada de epidemie?
   Asta se întreabă un om, care privește strada ...

vineri, 20 martie 2020

Utopie neesențială


    Așa cum a venit tot așa va și trece epidemia pandemică de coronavirus, covid-19 sau cum îi mai spune ori cum se va numi boala oficial: dacă mă întrebați pe mine, parcă suna mai frumos „gripă spaniolă” decât chestia asta cu iz de șpan dar, cum pe mine nu mă întreabă nimeni ...
   Cum spuneam, a venit și se va duce. Dacă va deveni o chestie sezonieră, într-un an doi ne vom obișnui la fel cum ne-am obișnuit și cu HIV și cu diferite ciume la animale, să nu mai pomenesc de boala vacii nebune așadar, nu asta este problema cea mare ci, ce va lăsa în urmă!
   Din punct de vedere medical, presupun că sistemul farmaceutic va descoperi un vaccin și un tratament, ambele eficiente, cu care noi ne vom pune la adăpost iar el, sistemul farmaceutic își va încânta acționarii!
   Un cercetător oarecare va descoperi mecanismul bolii și va fi premiat cu Nobel și alte distincții, gesturi ce-i vor aduce o notorietate de moment și în cont sume derizorii prin comparație cu cele încasate din dividende de acționarii firmelor farmaceutice ce vor aplica rezultatele studiilor premiatului!
   Numărul de decese relativ redus raportat la numărul populației în acest moment nu ne va lovi dureros decât pe prea puțini dintre noi!
   Viața își va reintra puțin câte puțin în normal!
   Dar viața, după pandemie, va mai fi la fel?
   Viața economică întreruptă de la normalul ei, își va mai reveni?
   Da, știu că își va reveni, dar va ocupa aceleași coordonate?
   Fi-va ea la fel ca înainte?
   Vor rezista toate firmele acestui șoc?
   Acum, nu este un moment potrivit pentru companii să treacă la curățenie?
   Să se reevalueze?
   Să se curețe de ce nu le trebuie?
   Să „uite” să recheme din suspendare chiar pe toată lumea?

   Nu cumva este și momentul în care noi toți putem reevalua ceea ce ne înconjoară?
   Iată că putem trăi fără fotbal dar fără pâine nu: iar un fotbalist oarecare poate cumpăra mii de lucrători ai pământului!
   Nu este oare un moment perfect, un dar căzut din cer, un cadou neașteptat?
   Nu este momentul în care putem trage linie între ce este esențial și ce este neesențial?
   Cam așa ar trebui ...

   Economia pare destul de ușor de oprit, să vedem cât de greu va fi de pornit, în plus, chiar dacă un restaurant închis nu pare mare lucru și angajații de acolo au familie și copii!

   Așadar, după toată nebunia asta, după ce am văzut că mărirea salariilor în sănătate fără investiții în tehnică și medicamente a fost o prostie monumentală, astăzi când unii dintre noi înțeleg că era bine dacă aveam ACUM banii aruncați cu dezinvoltură de pesede în pomeni electorale, astăzi când vedem cu surprindere că nu avem strictul necesar în caz de urgență și personalul medical lucrează fără o minimă protecție, astăzi deci nu ar trebui să tragem linie și să aruncăm la gunoi lucrurile neesențiale? Lucrurile lipsite de o valoare reală? Lucrurile lipsite de interes dar importante prin „modă”? Nu am trăi mai bine dacă am arunca la coșul de gunoi prostiile „fashion”? Dar dacă am plăti sportivii cu sume normale și nu exorbitante? Dacă diferențele de bani s-ar duce în cercetare și într-o singură generație pe planeta Pământ s-ar trăi mai bine? Dacă nu am mai lăsa un analfabet care transpiră să câștige de mii de ori mai bine decât cercetătorul care va descoperi tratamentul pentru covid-19? Dacă am renunța măcar parțial la nenorocirea numită „articol de unică folosință”? Dacă ... dacă ... dacă ...

  

   Știu, totul este utopie!
   Atunci când totul va trece, vom reveni la viețile noastre stridente, la nevoia de a schimba pantofii și îmbrăcămintea la fiecare trei luni (sau mai des), la nimicurile fără valoare de genul cântăreților de o melodie și un sezon, vom adula din nou analfabeții transpirați și-i vom plăti Dumnezeiește, vom uita din nou de geniile care „se distrează” în laboratoare pentru ca nouă să ne fie bine, vom menține la putere personaje periculoase de genul Trump sau Putin, ne vom minuna de poluarea produsă de China și vom produce din ce în ce mai mult gunoi!
   Asta vom face ...
   Atât și nimic altceva ...
   Până ce va sosi o boală, un tsunami, un cutremur, un incendiu global, o inundație catastrofală, o erupție a majorității vulcanilor în același timp ...
   Iar atunci vom simți că ne pare rău, că nu suntem pregătiți, că puteam mai bine și, în sinea noastră ne vom ruga fiecare Domnului, fiecare Dumnezeului său, fiecare pe limba sa, să ne păsuiască, să ne mai dea timp, promițând că vom fi atenți și cuminți și ascultători ...
ȘI DOMNUL NE VA ASCULTA RUGA!
DAR DACĂ NU NE-O VA ASCULTA?
   Asta se întreabă un om, de pe stradă ...

joi, 19 martie 2020

Pseudo fake


   Sunt mulți cei care umplu spațiul public cu informații absurde, tendențioase și false.
   Dacă stau să mă gândesc bine, cei care fac asta pot fi încadrați într-una dintre categoriile următoare:
1.      Vor să fie/pară interesanți
2.      Vor să pară informați
3.      Vor să pară cu un pas înaintea altora
4.      Vor să influențeze alte persoane: de la politică până la obiceiurile de consum
5.      Vor să atragă atenția asupra lor
6.      Vor să discrediteze pe cineva
7.      Sunt răuvoitori
8.      Execută un ordin de serviciu sau
9.      SUNT PROȘTI! Pur și simplu sunt PROȘTI!
   Câteva dintre aceste tipuri sunt vizibile oricăruia dintre noi, oricât de mult am încerca să ne ferim! Iată și câteva exemple ...
     1.      Persoane cunoscute care preiau postările catastrofico-cataclismice ale altora și le distribuie chiar dacă nu prea cred ce scrie acolo! Pentru genul ăsta de postare, românul are o vorbă, anume că „se bagă în seamă”: cred că este vorba despre un impuls de moment, necontrolat și poate scuzabil, mai ales că nu el/ea este sursa ci un alt cunoscut care a preluat-o de la un alt cunoscut, etc, etc.
     2.      Persoane care vânează știri dubioase și neverificabile dar care sunt convinse că așa par informați, eventual din surse oculte care nu au altă treabă decât să le raporteze lor ce va să se întâmple poimâine!
     3.      Persoane capabile de orice pentru satisfacția de a-ți putea zice măcar o singură dată: „ți-am spus eu?” Sunt pereche bună cu cei de la punctul 2, însă mai agresivi!
     4.      Acum intrăm în zona lucrurilor serioase: pseudo informații despre criza iminentă de chimen boabe când toată lumea știe, nu-i așa, că ceaiul de chimen te ferește de coronavirus! Întâmplător sau nu, respectivul are pe mai multe platforme de vânzare on line o cantitate frumoasă de chimen, la un preț și el frumos! Înlocuiți chimen cu alcool medicinal sau drojdie de bere sau mai știu eu ce trăznaie și veți avea tabloul clar al acestui personaj!
     5.      Nevoia de atenție îi face pe unii să inunde piața cu prostii, pe principiul că dacă spui multe, s-o nimeri ceva! Sunt foarte periculoși tocmai pentru că nu au nici un fel de filtru și împrăștie orice prostie cred că i-ar face mai vizibili, mai interesanți!
     6.      Discreditarea unor persoane, de regulă politice, este ultimul sport la modă în România: întrebarea tendențioasă „de ce nu declară președintele starea de urgență?” a fost înlocuită într-o clipă cu „de ce declară președintele starea de urgență?”, pusă pe un ton la fel de tendențios! Libertatea cu orice preț este bună, dar autocenzura este și ea bună! Internetul este plin de conturi (probabil fake) care există numai pentru a redistribui postările unor „corifei” ai falsei informații!
     7.      Aceștia sunt cei care, orice s-ar întâmpla, le pute! Ei sunt cei care dacă ar fi la putere, ei sunt cei care întotdeauna ar face altfel, ei sunt cei care întotdeauna știu mai bine DUPĂ ce s-a petrecut un eveniment! Ei sunt convinși că ÎNAINTE ERA MAI BINE! Ehe, dacă trăia ceaușescu ... avea toată lumea servici și casă și bilete la mare prin sindicat, uitând însă să-ți povestească la ce cozi se stătea, cum s-a suferit de frig și de foame, cum era cu două ore de televiziune pe zi, cum se depășea planul la cultul personalității și mai ales, câte femei au murit încercând cu disperare să scape de o sarcină nedorită!
     8.      Sunt angajați și trebuie să mănânce orice pentru că așa zice fișa postului ca să poată mânca o pâine! Ăștia de regulă sunt prezenți în televiziuni și constați fără efort cum personajul ridicol care face rubrica horoscop se pricepe și la medicină și la politică externă și la zboruri spațiale! Aici îi găsim pe cei care fac spume la ordin, au nasul maron la ordin, fac sluj la ordin și întotdeauna au convingeri la ordin! Nu vă mirați dacă își înjură și propriii părinți: așa este ordinul! A propos de ordin: îi mai găsești angajați pe la oficine de propagandă de regulă rusă, înjurând tot ce este contra maicii Rusii ...
    9.      1.      Multă vreme am crezut că cei mai mulți fac asta din reavoință, eu cel puțin am fost convins că oamenii au minte dar sunt răuvoitori cu un motiv dar ... exceptându-i pe cei care procedează astfel cu scopul obținerii unor foloase, toți ceilalți sunt de o prostie crasă și inimaginabilă! dacă mă gândesc bine ... și cei care își câștigă pâinea aruncând astfel de prostii în spațiul public sunt la fel de proști, reușind să-și închidă singuri ușile unei mari părți a societății românești, izolându-se de fapt împreună cu grupul de imbecili asemeni lor cu care s-au înconjurat, fără posibilitatea unei salvări ulterioare!


   Nu sunt ei singurii, nu se limitează aici prostia și reaua voință, indolența și autosuficiența: totul este să vedem ce trebuie să facem pentru a ne feri să le cădem în plasă, să le facem jocul, să-i popularizăm, iar pentru asta lucrurile sunt simple:
a)      Dacă vi se spune ceva voalat, fără finalitate și sunteți lăsați să completați din propria inspirație, fugiți ca de dracu`: „ehe, pe vremuri, sindicatul ...”, iar dumneavoastră puteți completa cu ce vă convine – ne scotea la muncă voluntară, ne dădea bilete la meci, de punea la sortat cartofi, ne trimitea la mare cu bani puțini, etc, etc.
b)      „Astăzi, ăștia vor să facă vaccinul obligatoriu, să bage 5G și să ne fure, mă înțelegi dumneata ...”: nu-ți va spune că este atât de tâmpit încât din cauza formei apropiate confundă un substantiv cu un verb, dar îți va lăsa de înțeles că vaccinarea este împotriva umanității și că internetul din generația 5 este cel mai mare rău posibil deși nici nu știe la ce poate fi folosit! Iar dumneata, poți continua după acele puncte, puncte cu orice poftești: nu te va contrazice niciodată!
c)      „Mi-a spus mie un cunoscut, prieten, vecin” sau „un grup de cercetători” sau „suntem anunțați că” sau „pe surse ...”: niciodată o asemenea știre nu are o sursă sigură, certă, nimeni nu își arogă responsabilitatea celor spuse acolo! Exemplu: se scumpesc alimentele, se raționalizează aerul, se închide Bucureștiul, vor fi împușcați românii de peste 70 de ani pentru că nu mai sunt bani de pensii! Asta cu pensiile este o chestie cu efect imediat: cum se anunță la un anumit post TV că nu se dau pensiile, cum intră toți bătrânii în trepidație ...
-          Ai auzit, se taie pensiile!
-          Da? Eu am auzit că nu se mai dau deloc! Dar nici unul dintre ei, când vine poștașul, nu își mai amintește cine i-a speriat și se uită la același post veninos!
d)      Propagandă fățișă pentru o putere străină, de regulă din răsărit, acolo unde curge lapte și miere dacă ar fi să ascultăm ce ne spune satelitul din Moldova sau chiar de aici, din România: atenție sporită, cei de aici sunt mult mai versați decât vă închipuiți iar știrea falsă, propagandistică și cu dedesubturi nebănuite le este prima natură!

   În concluzie: vreți să fiți interesanți?
   Furnizați material original, puneți mânuța și scrieți ce vă trece VOUĂ prin cap și nu prostiile ce le trec altora!
   Nu îi imitați pe alții, nu sunteți maimuțe!
   Încercați să înțelegeți momentul și contextul și spuneți-vă părerea PERSONALĂ și argumentată despre el!
   Verificați credibilitatea unei surse nu după cât de mult vă place ce vă spune ci văzând dacă respectiva știre se regăsește și în altă parte!
   Nu puneți poze cu muieri goale dacă printre prietenii de pe T, FB, In, TT sau alte rețele aveți și doamne: reciproca este valabilă, nu faceți abuz de emoticoane!
   Nu redistribuiți prostii pentru simplul motiv că vin de la „șefu`”!

  

   Încercați să nu deveniți agenții distribuitori ai nimănui, spuneți-vă părerea personală, neformată de alții care speră să le faceți jocul sau tăceți din gură:
NU ESTE NICIODATĂ PREA TÂRZIU
SĂ ÎNVEȚI SĂ TACI DEȘTEPT!
   Așa crede un om, de pe stradă ...
   P.S. Așa nu câștigați nimic? Dar spunând prostii care provoacă jena și râsul, ce altceva decât un ridicol infinit câștigați?
   
  

miercuri, 18 martie 2020

Mate


   Recunosc cu oarecare jenă că îmi este rușine: mi-a plăcut matematica!
   Într-un procent rezonabil, pot spune că într-adevăr mi-a plăcut și că dacă școala românească ar proceda diferit la predare și testare, mai mulți copii ar spune așa, ca mine!
   Așadar, mi-a plăcut matematica și am și păstrat unele cunoștințe peste ani!
   Nu mi-au folosit nici integralele simple, nici cele curbilinii, dar de multe ori am înțeles că matematica este singurul limbaj capabil să descrie lumea și fenomenele care o populează!
   Am înțeles că matematica nu poate fi mințită ori înșelată, am înțeles că în matematică, știință exactă prin excelență, nu merge cu jumătăți de adevăruri, nu merge cu pipăieli, nu merge cu „poate”: este corect sau nu! Și atât!

   Acum, vă rog să fiți puțin atenți: ce se întâmplă dacă fiecare bolnav îmbolnăvește la rândul lui pe alții după formula x=c2, unde c este o constantă, adică un număr oarecare și se consideră că fiecare dă boala unui număr egal cu pătratul numărului de bolnavi, pe principiul că dacă sunt mai mulți bolnavi, boala se răspândește mai repede! Atunci rezultatul ar fi:
-          pentru c=1,  1
-          pentru c=2,  4
-          pentru c=3,  9
-          pentru c=4, 16
-          pentru c=5, 25.
   Aceste cifre, ar genera un grafic care s-ar ridica abrupt în fața noastră, abrupt ca un perete de netrecut!
   Dacă doriți să calculăm altfel, mai blând, o putem face gândind că fiecare bolnav îmbolnăvește doar câte alte două persoane și atunci am avea funcția x=c*2, c fiind din nou o constantă, deci un număr oarecare:
-          pentru c=1,  2
-          pentru c=2,  4
-          pentru c=3,  6
-          pentru c=4,  8
-          pentru c=5, 10.
   În fața ochilor ni se ridică, la început mai puțin abrupt, același grafic exploziv, același perete de netrecut!

   Dacă nu v-am plictisit, continuăm ...
   Dacă am un bolnav și el îmbolnăvește numai doi oameni, aceștia vor continua șirul îmbolnăvind fiecare câte doi, deci patru! Dacă acești patru vor îmbolnăvi la rândul lor ...
   Ați înțeles ideea: este imposibil ca rata îmbolnăvirilor să urmeze datele publicate de autorități! Nu se poate! În special acum, în faza de început a epidemiei, când mulți încă nu respectă regulile de bun simț împotriva extinderii bolii, când încă nu sunt definitivate anchetele epidemiologice, este imposibil ca acesta să fie numărul REAL de îmbolnăviri!
   Minima mea demonstrație matematică este rudimentară și nu are pretenția corectitudinii absolute dar vă dă posibilitatea să vizualizați corect modul în care se desfășoară matematic ritmul îmbolnăvirilor: este imposibil ca într-o zi să am 30 de noi cazuri și în următoarea 8! Ar fi posibil dacă ne-am afla în perioada în care se află acum China, adică pe trecute, în nici un caz când epidemia s-a declanșat!  
   Undeva așadar, este o greșeală: o greșeală mare!
   Dar unde?

  

   După părerea mea, autoritățile nu ne mint cu bună știință ci sunt păcălite administrativ: nu sunt raportate corect îmbolnăvirile, nu întotdeauna este recunoscută boala ca atare și este confundată cu altceva, poate cu gripa obișnuită, nu toți medicii sunt pregătiți să o recunoască fără analize de specialitate, așa că statisticile noastre sunt eronate din motive ... obiective!
   Să sperăm că nu la fel stau lucrurile și în cazul deceselor!
   Matematica nu minte, nu înșală și nu se lasă păcălită, deci să nu ne îmbătăm cu apă chioară!
   Așa gândește un om, de pe stradă ...
  



marți, 17 martie 2020

De plictiseală


   Pizza Guseppe în loc de GIuseppe ...
   Salam Sibiu în loc de DE Sibiu ...
   Salată beuf sau câteodată biof în loc de „DE bœuf” ...
   Șuncă Praga în loc de șuncă DE Praga ...
   Și multe, multe altele ...
   Oare ce ascunde această prescurtare, această modificare a numelor tradiționale?
   De ce un lanț de magazine organizează „Săptămâna italiană” la care toată marfa poartă inscripția italiaMo și nu așa cum te-ai aștepta, italiano?
   Să vă spun un secret: ceea ce mulți dintre noi consideră a fi frișcă, produsul acela la tub adică, nu are nici o legătură cu frișca adevărată! Îi rog pe cei surprinși să lase mirarea de moment de o parte și să guste frișcă adevărată, făcută din smântână: ei? Este o diferență? Da ... mare ... chiar dacă nu vă place acum, o să vă placă și n-o să mai vreți mizeria aia falsă de la spray, soră bună cu crema de ghete!

   Statul român acceptă toate aceste glumițe mincinoase, părând convins că sunt simple greșeli și nu modalități de a ocoli cerințele originalului: dacă pe un pachet cu numele unui celebru producător de parmigiano reggiano scrie italiaMo, respectivul producător nu are nici în clin și nici în mânecă cu brânza din interior, fabricată în (probabil) Bulgaria de un (probabil) Ivan Țvetcov, însă magazinul cere un preț similar cu cel cerut de fabricantul italian! Din aceeași categorie mai era pe piață – era, pentru că nu am mai văzut în ultima vreme, un pseudo parmezan ras, prezentat sub numele de „brânză `talienească” – o răsătură care din nou nu avea legătură cu originalul sau, mai exact, avea legătură numai și numai prin prisma prețului!

   Așadar, autoritățile noastre, care ar trebui să ne protejeze, par legate la ochi, noi înghițind toate mizeriile fabricate după rețete inventate din lăcomie și ... cam atât: românu-i prost, papă orice că tot nu știe țăranu` ce înghite că-i mâncător de mămăligă și băutor de țuică! A propos de țuică ... multor concetățeni li se pare de bon ton să bea cine știe ce băuturi exotice, cu nume străine și etichete lucioase dar, din orgoliu prostesc sau lipsă de minte, în era informației, nici unul dintre ei nu verifică pe NET cât costă în realitate un asemenea produs! Nici unul nu vrea să vadă că o sticlă de Johnie Walker de 12 ani costă cel puțin 30 $ în duty free oriunde în lume, numai la noi costă sub 50 de lei! Adică nu doar că suntem păcăliți dar ne și place să fim păcăliți!
   Dintr-un simplu orgoliu prostesc?
   Așa se pare ...

   În concluzie, statul lasă niște comercianți și producători lacomi să ne bage pe gât toate mizeriile posibile, el statul rămânând să lupte mai târziu cu toate bolile induse de consumul acestor falsuri nenorocite prin intermediul unui sistem medical tarat și el de aceleași anomalii pe care le are și comerțul!
   Cui folosește?

  

   La peste 30 de ani de la revoluție, comerțul românesc este la fel de sălbatic ca la începuturile lui din anii `90, cu deosebirea că acum „buticarii” autohtoni au fost înlocuiți de lanțuri străine de magazine, care nu mai fac aste prostii pe genunchi și la plesneală ci după planuri gândite de departamente bine plătite, cu reclamă TV și alte cele! Vă dați seama ce s-au amuzat producătorii și comercianții noștri când a fost campania aceea cu calități diferite în țări diferite? Înțelegeți cât de tare au râs când tocmai ei sunt cei care așa, ca între români, din patriotism, ne fură și ne îmbolnăvesc cu bună știință?
ADICĂ ȘI EI ȘI STRĂINII,
FĂRĂ CONCURENȚĂ,
ÎN BUNĂ ÎNȚELEGERE!
   Așa își închipuie un om, de pe stradă!