Să luăm puțintel la puricat aceste hârtiuțe!
Pe prima pagină a facturii, găsim după partea administrativă ceva interesant, mai exact, aflăm ce și de ce avem de plată, prezentat acest ceva într-un mod absurd și inutil, adică defalcând factura cu și fără TVA, adunând și scăzând poziții, totul spre bucuria pensionarilor cu vederea ageră. În afara costului total al facturii, se găsește o singură informație interesantă, anume consumul de energie electrică: 91 kWh în cazul de față.
Cu gândul la aceiași pensionari zglobii, trecem la următoarea pagină a facturii și numai privind-o simțim nevoia să sunăm un doctor gen ponta sau oprea, să ne descurce! Sau măcar unul Tobă de carte!
Dar ce găsim aici de-i așa de speriat?
Să o luăm la rând așadar!
1 Energie activă monom cu rezervare JT total
2 Energie activă facturată anterior
3 Energie activă monom cu rezervare JT factură curentă (3=1+2)
4 Energie activă monom cu rezervare JT factură curentă
5 Energie activă monom cu rezervare JT pt opc factura curenta
6 Rezervare factură curentă
7 Contribuție pentru cogenerare factură curentă
8 Certificate verzi factură curentă
9 Acciza factură curentă
10 Taxa radio
11 Taxa tv
12 Dobânzi penalizatoare la facturile existente la sold
13 Total energie activă
14 Total de plată factură curentă loc consum
15 Total de plată factură curentă loc consum cu TVA
16 Energie activă facturată în perioada similară a anului precedent.
Am înșirat toate informațiile, pentru că vă rog să observați niște lucruri care mie mi se par foarte interesante: cu toate că respectivul „loc de consum” este nelocuit de mai mult de patru (4) luni, în continuare apare un consum „estimat” de 91 Kw și, cu toate că mi se dau toate informațiile care nu mă interesează , nu mi se spune ...
CÂT COSTĂ UN KW!
Ei bine, nu: deși în magazin găsesc prețul produsului și alături îmi scrie cât înseamnă asta pe Kg, furnizorul de energie electrică nu găsește cu cale să mă informeze care este prețul unitar al energiei pe care îmi cere să o plătesc!
Vin apoi, alte întrebări: dacă mi se explică faptul că:
„Rezervarea reprezinta astfel costurile pe care agentii economici din sector le suporta pentru a dispune de energie electrica Faptul ca printr-o apasare de buton putem beneficia de energie electrica la orice ora din zi sau din noapte presupune niste costuri, indiferent daca consumam energie sau nu. Altfel spus este vorba de un serviciu pe care furnizorul de energie electrica se angajeaza sa-l ofere consumatorului si care trebuie platit.”,
atunci de ce nu sunt lăsat să-mi „rezerv” consumul de energie la un alt producător/distribuitor? Pentru că eu înțeleg de aici, că fiind consumatorul final, întregul lanț de producție și distribuție îmi pune în brațe ABSOLUT TOATE COSTURILE, indiferent care ar fi acestea și indiferent dacă ele provin din decizii greșite sau nu!
Eu, consumatorul final, trebuie să plătesc lanțul de mai sus ca un semn de recunoștință, sau ce?
Vin apoi alte nelămuriri: la punctele 1,4,5 și 6, nu ni se vorbește decât despre rezervări! Am impresia că Cernavodă stă cu ochii pe mine și mă așteaptă să aprind un bec:
1 Energie activă monom cu rezervare JT total
4 Energie activă monom cu rezervare JT factură curentă
5 Energie activă monom cu rezervare JT pt opc factura curenta
6 Rezervare factură curentă!
Se urmărește un aspect stufos și inutil, sau pur și simplu factura a fost gândită pentru imbecilizarea consumatorului?
Dar, nu vă bucurați, nu este totul, pentru că urmează ...
7 Contribuție pentru cogenerare factură curentă
8 Certificate verzi factură curentă!
Punctul 7, este de un ridicol absolut, și iată de ce: într-o termocentrală, se produce abur, cu ajutorul aburului sunt învârtite turbine, turbinele sunt legate la generatoare care la rândul lor produc energie electrică pe care o varsă în sistem! Știu că este prezentat foarte simplist sistemul, dar nu ne trebuie mai mult în acest moment!
Buuun, v-ați prins care-i schema?
Se produce abur ... ei bine, acest abur, după folosirea lui în rotirea turbinelor, este un material rezidual, material pe care producătorii de energie se chinuiesc să-l răcească, să-l condenseze și apoi să-l refolosească DUPĂ CE L-AU ADUS ÎN STARE LICHIDĂ, pentru a relua procesul.
Cine nu crede, să privească imaginea de mai jos, imagine familiară celor mai mulți dintre noi și care reprezintă un „turnuri de răcire” sau „schimbătoare de căldură”, destinate tocmai activității mai sus pomenite:
Clar până aici?
Cred că da ...
Însă, iată ce ni se spune:
„Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, în scopul creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie, pe piața de energie din România. Prin contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă se pot crea resursele financiare necesare aplicării schemei de sprijin de tip bonus.”
Adică, pentru că în procesul de răcire a aburului, a acestui produs secundar în procesul de producere a energiei electrice, îl treci prin niște serpentine (în boilere) și mai încălzești apă pe care o vinzi consumatorului final sub formă de apă caldă menajeră sau gigacalorie, așadar pentru că refolosești ceva ce altfel ai arunca, eu stat am hotărât să-ți dau o primă!
Pardon, primă nu se mai poartă în era managementului, așa că îți dau un, ați ghicit, un BONUS, adică:
„Schemă de sprijin de tip bonus – schema de sprijin în care producătorul de energie electrică şi energie termică în cogenerare primeşte, pentru fiecare unitate de energie electrică produsă în condiţii de eficienţă înaltă şi care este destinată consumului intern, o sumă fixă de bani (lei/kWh), denumită bonus.”
Acum, să vorbim serios: de ce trebuie să-l premiez pe producătorul de mobilă care în loc să arunce talașul și rumegușul, le brichetează și le vinde pentru foc? Sau le transformă în panouri de PAL?
Urmând acest fir (i)logic, ar trebui premiați și țăranii care-și îngrașă pământul cu gunoi de grajd, nu credeți?
Nu vă bucurați, n-am terminat:
8 Certificate verzi factură curentă.
Ce înseamnă certificatele verzi? Hai să vedem:
„Statul roman sprijina investitorii in energie verde (regenerabila) prin intermediul certificatelor verzi si prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. In prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un numar de certificate verzi.”
Să nu ne lăsăm păcăliți de logoreea legiuitorului plătit de producătorii de energie electrică: este aceeași poveste ca și cu cogenerarea, adică un producător este recompensat că produce energie electrică! Ceea ce uită legiuitorul să ne spună, este că respectivul producător, după ce a investit, vinde această energie și își recuperează investiția! De ce trebuie el recompensat separat? Produce electricitate și o varsă gratuit în sistemul național? Face vreo faptă bună și miloasă, alta decât accea ce se cheamă profit maxim?
Cred că cineva, cu acronim pe post de nume, ar trebui să ia la puricat modul în care s-a ajuns la actualul sistem de jaf prin factura de electricitate și prin monopolul pe care îl au în special distribuitorii „strategici”, cei cărora statul are grijă să le umple buzunarele luând de la noi cât poate de mult!
Nu ar fi rău, dacă domnul Tăriceanu, între două schimbări de permis, ar trece pe la DNA să explice cum s-a făcut privatizarea sistemului energetic național și de ce este (de fapt) energia electrică atât de scumpă!
Nu ne mai legăm de faimoasele puncte
10 Taxa radio
11 Taxa tv
pentru că știm că aici dăm bani pentru bâlbâiții din tvR și rR și ne este clar că pe lângă modul în care suntem păcăliți clipă de clipă, bâlbâiții ăștia măcar ne mai amuză cu prostiile lor din când în când!
Ω
Știu că a fost mult, știu că a fost lung, dar marea problemă aici nu este costul imediat, ci efectul costului asupra cetățeanului: în loc să ne livreze energie electrică cât mai ieftină - pentru că slavă Domnului, s-ar putea - și să încurajeze astfel încălzirea electrică a apei și a caselor, conducătorii noștri ne obligă să creștem presiune pe hidrocarburi!
Adică, ne obligă să folosim într-un mod total lipsit de eficiență o resursă finită și din ce în ce mai rară!
Așadar, în concluzie:
PENTRU CĂ SUNTEM OBLIGAȚI SĂ PLĂTIM PENTRU O AȘA ZISĂ EFICIENȚĂ,
ARDEM ÎN MOD INEFICIENT CEEA CE AR PUTEA FI FOLOSIT CU
EFICIENȚĂ MAXIMĂ!
Hai că nici dracu` nu-i mai înțelege!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu