Faceți căutări pe acest blog

marți, 28 septembrie 2021

Fără importanță?

   Luați cu toate prostiile de zi cu zi, cu congrese și cu președinți, ne complacem în situația de a fi cetățenii unei țări periferice, cu interese periferice și cu preocupări periferice. Așadar, lăsând la o parte mofturile trecătoare ale unor simpli politicieni (oameni nu le pot spune), să ridicăm privirea din pământul strămoșesc cu care am fost dăruiți și blestemați și să privim mai sus, undeva unde la prima vedere ne aflăm în plin SF! Deci, dacă acum citiți sau ascultați aceste cuvinte, lucrul este posibil datorită internetului, internet cu care ne-am obișnuit rapid și pe care-l considerăm de multe ori necesar și obligatoriu fără a înțelege exact ce se află în spatele lui. Adevărat, așa este dar internetul nostru cel de toate zilele, internetul de FB sau T ori mai știu eu ce alte programe sunt folosite astăzi, internetul fără de care telefoanele mobile ar fi niște mofturi și TV o prostie limitată, internetul acesta dară ne vine din ... spațiu! Da, ne vine de sus! Totul trece prin sateliți, totul se mișcă cu viteză uluitoare, totul este pe orbită iar noi, de multe ori, nici nu ne mai gândim că lumea de azi și viața de azi este tributară sateliților aflați de fapt ... în spațiu! Da, spațiul cosmic, chiar la nivel coborât ca astăzi, a devenit un loc râvnit, aglomerat și mai ales periculos: cine crede că războiul rece s-a încheiat în urmă cu decenii prin strângerea de mână Reagan Gorbaciov, se înșeală: războiul rece pare a se fi încins din nou, de data aceasta miza lui fiind spațiul cosmic, acolo unde se găsesc și resurse și poziții pentru un atac devastator! Prin resurse înțeleg potențialul satelitului nostru numit Luna dar și al asteroizilor care par plini de metale rare. Cât despre poziții de luptă în spațiu, nu trebuie să mai gândim grobian și simplist cum că pământul poate fi bombardat din spațiu pentru că nu mai este nevoie: astăzi, este suficient controlul sateliților și întreruperea funcționării lor ducând la întreruperea internetului, ceea ce ar face ca întreaga lume să se oprească, să se blocheze burse, corespondență, lucru online, etc, etc! Așadar? Cum facem, mai este nevoie să bombardezi USA sau Rusia dacă le poți opri oricând comunicațiile de orice tip?

   Știu că povestea spusă până acum miroase a SF deși sunt convins că nu este așa, dar deși astfel pare unora, nu trebuie să uităm ultimele întâmplări din domeniu: în Rusia programul spațial se desfășoară în continuare în secret, în USA programul spațial de stat (NASA) cam lasă locul în mod democratic programelor particulare și, aproape pe nevăzute, un nou jucător își cere dreptul de a participa la Noua Cursă Spațială – da, China este pe cale să se afirme ca o nouă superputere spațială, plănuind expediții pe Lună și poate chiar mai departe! În momentul acesta avem două superputeri spațiale de stat și mai mulți jucători privați iar balanța pare a înclina în favoarea programelor spațiale de stat: dacă ne amintim cât timp și resurse au consumat rușii și americanii în anii de început ai luptei spațiale pentru a obține ceea ce astăzi programele private par a realiza în interval de luni, atunci înțelegem că lucrurile nu stau deloc așa și că SpaceX sau Virgin Galactic ori Blue Origin pot fi adversari de temut în noul război rece și spațial!

   Locul nostru aici? Locul nostru este acela al spectatorului NEavizat, noi fiind ocupați cu lumea politică românească, inutilă și mojică, hrăpăreață și mincinoasă, needucată și fanfaroană, mult prea ocupați să râdem de ei, pentru a ne putea permite să trăim în viitorul în care unii deja au ajuns. Din păcate, minciunele de tipul ARCA nu ajută ideea de cercetare spațială, nu ajută pe nimeni ci chiar descurajează eventualii interesați în domeniu, deși un satelit românesc geostaționar folosit pentru comunicații pe teritoriul național ar îmbunătăți și ar ieftini extrem de mult tot ceea ce este legat astăzi de internet în România, ajutând la dezvoltarea viitoare a țării.

   Am înțeles că nu putem participa la această nouă cursă, am înțeles că suntem condamnați să stăm pe margine dar poate reușim să ne rupem de prostiile cotidiene și măcar să privim și să înțelegem ceea ce se întâmplă acum în jurul nostru: nu știm ce ne rezervă viitorul, poate ne va ajuta la un moment dat să profităm de cunoștințele acumulate acum.

   Ω

   În concluzie? Deși la prima vedere cele spuse aici sunt din domeniul SF, realitatea este că din nou am rămas în urmă cu ani sau zeci de ani, că suntem din nou depășiți de realitățile lumii contemporane și de preocupările ei, că vrem sau nu, unii trăiesc în viitorul spre care noi nici măcar nu ne gândim să tindem!

   Putem fi atenți la alții?

   Putem învăța de la ei?

   Putem măcar teoretiza?

   Cu siguranță, DA!

   Ce va fi în viitor? Încă nu știe nimeni și orice răspuns dat acum ar fi utopic, distopic sau pur și simplu demn de un SF de proastă calitate: ce ne mai rămâne? Ne mai rămâne să sperăm dar pentru asta trebuie să căscăm ochii și să ne facem lecțiile chiar dacă vorbim despre spațiu! Așa crede un om, de pe stradă ...

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu