Faceți căutări pe acest blog

joi, 2 septembrie 2021

Să ne păzim căciula!

   Vrem sau nu, trebuie să recunoaștem că cel care a spus despre cineva că-și fură singur căciula (adică face treaba prost, în bătaie de joc) nu a avut o părere prea bună despre prezumtivul hoț. Cel puțin așa mi se pare mie, cum că vorba asta ar fi despre un nesimțit, prost și leneș pe deasupra! Dar, ce ne facem când furatul căciulii este politică de stat? Pentru că ne plângem de modul în care merg treburile în România, să vedem cine mai are căciulă, cine nu mai are și cine are două! Așadar ...

   Se construiește mult, haotic și prost: cine are dreptul și obligația de a controla șantierele, proiectele și în final casele? Da, inspecția de stat în construcții: scrie undeva ce se întâmplă dacă nu-și fac treaba? Nu, nu scrie, așa că nu și-o fac!

   Prețul energiei a crescut exploziv, prețurile tuturor produselor au crescut exploziv, aceeași marfă se găsește la același preț în nenumărate magazine iar înțelegerea dintre comercianți sau furnizori este evidentă! Cine trebuie să verifice? Consiliul concurenței? Foarte bine și, dacă n-o face, îi trage cineva la răspundere? Zice legea ceva despre asta? Nu, așa că nu-și fac treaba ... din diverse motive!

   Au loc accidente de circulație: cine răspunde din partea poliției rutiere de acele sectoare de drum? Nimeni! Dar dacă ar răspunde cineva, legea ar fi din nou neterminată, adică nu s-ar prevedea nici o sancțiune în caz de accident, morți, etc!

   O instituție publică trebuie să răspundă la petiția cetățeanului în termen de n zile: este obligatoriu să o facă dar ... dar din nou nu există nici o sancțiune dacă nu o face!

   Primăriile trebuie să asigure starea bună a drumurilor, ridicatul gunoiului, liniștea și siguranța cetățenilor: și dacă nu face nimic din toate astea? Cetățeanul ce poate face? Nimic, pentru că primăria, conform legii, nu poate fi trasă la răspundere! Poate prin dare în judecată dar știm cu toții că asta nu rezolvă nimic!

   Un judecător plătit cu multe mii de € pe lună eliberează un bărbat care a fost acuzat pe nedrept de violarea unei „curve” (între ghilimele!) de opt ani, considerând că raportul sexual a fost nu doar consimțit ci și plătit: și asta se cheamă dreptate!

   Un fost, și actual primar dar și posibil viitor pușcăriaș a dat într-o singură zi cinci examene de conducere și le-a luat pe toate cinci având dreptul să conducă de la scuter până la avion de vânătoare: cei care i-au făcut cadou permisele poate au plătit, dar lui nu i s-a ridicat nici unul dintre acestea! Iar cetățenii îl votează, că-i băiat bun!

   Un medic, plătit și el cu mult prea mulți bani, te trimite la propria lui farmacie de unde să-ți cumperi cele necesare pentru a face oarece analize la firma lui de analize pentru ca în final să te cheme la cabinetul lui particular: îi interzice legea așa ceva? N-ai să vezi!

   Exemplele sunt multe, aș spune nenumărate, și din teama de a deveni plictisitor mă opresc aici!

  

   Cum vi se pare acum povestea cu furatul căciulii?

   Când vedem că în comerț se constituie adevărate monopoluri și tăcem din gură, ne furăm singuri căciula?

   Când vedem că primăriile mână în mână cu dezvoltatorii imobiliari ar muta și morții din gropi ca să mai ridice un bloc și tăcem din gură, ne furăm singuri căciula?

   Când vedem că instituțiile statului, supraaglomerate de funcționari nu răspund cererii noastre și tăcem din gură, ne furăm singuri căciula?

   Când în fața poliției rutiere stăm cuminți și acceptăm abuzuri, ne furăm singuri căciula?

   Da, în toate situațiile de mai sus, noi suntem prostul satului, ăla care acceptă lucrul făcut prost, în bătaie de joc, scump și gata defect! Noi suntem prostul satului care acceptă să plătească fără să primească ceea ce a plătit!

VA FI BĂTAIE PE LOCURILE DE MUNCĂ DE LA STAT ATÂTA

TIMP CÂT NU VOR EXISTA LEGI CU FINALITATE, LEGI CARE

SĂ AIBĂ ȘI NORME DE APLICARE ȘI DE COERCIȚIE PENTRU

VINOVAȚII DE NEÎNDEPLINIREA SARCINILOR DE SERVICIU

AȘA CUM SE CERE!

   Până atunci însă, vom plăti o armată de funcționari care ne ajută zi de zi să ne furăm singuri căciula! Așa crede un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu