Faceți căutări pe acest blog

luni, 7 martie 2022

Ras-Putin

   Ce am învățat noi din acest nou război european?

   Păi ... păi am învățat că pentru majoritatea așa zișilor oameni de televiziune vorba nu face doi bani și că orice rahat, oricât de urât mirositor care le iese din gură este bun și de dat pe post, proștilor care eventual ascultă și/sau privesc! Atâtea inepții ca acum nici la olimpiadă nu mi-a fost dat să aud! A propos, știați că orice vehicul vopsit în verde este militar și dacă este militar este tanc? Dacă nu, aflați odată cu mine de la TV! Apoi, mulțimea de specialiști și specialiste, mulțimea de reporteri de teren care întreabă niște bieți copii traumatizați ce le-au spus taților rămași să lupte, idioata aceea care la intrarea în România întâmpină refugiații cu „va fi ochei, va fi ochei” că bine este de rușine! Sunt mult prea mulți cei care ar merita niște șuturi undeva pe principiul că așa poate le vine mintea la cap!

   Dincolo de monumentalele prostii de limbă și comportament, dincolo de prețiozitatea exprimării goale (gâdea e campion) vine suferința unor amărâți, suferință care ne-a cam tocit simțurile, suferință de care într-un timp oarecare cetățeanul mediu, român sau de aiurea, se va plictisi. Asta este marea problemă și cred că pe asta mizează și conducerea rusă: nimeni nu se așteaptă ca opinia publică internațională să accepte la nesfârșit prețuri mai mari, ajutor dezinteresat dat altora, pericol de război la frontiere! Iar atunci când simțămintele noastre vor fi fost suficient de tocite, un ziar de două parale va veni cu bomba: niște refugiați ucraineni au furat, au violat, au accidentat sau mai știu eu ce – nici măcar nu va trebui să fie adevărat! Acel moment va fi începutul sfârșitului simpatiei fără margini de până acum! De ce? Pentru că nu suntem educați, pentru că trăim din sentimente în sentimente, pentru că nu putem înțelege drama în profunzimea ei ci doar în ceaiul fierbinte de moment! Acel moment va fi sfârșitul nașterii unei națiuni, naștere la care asistăm practic neputincioși astăzi!

   Pentru că am vorbit de educație, vă rog să nu vă închipuiți că spațiul exsovietic este mult mai răsărit! Și acolo educația are lacune și urmărește niște interese de stat: cel mai bun exemplu sunt cuvintele „fascist” și „nazist”, cuvinte care în toată lumea asta largă au conotație istorică, în spațiul exsovietic par a fi cea mai tare și mai scabroasă insultă la adresa unei persoane sau unui grup de persoane! Rușii îi acuză pe ucraineni că sunt fasciști și naziști, ucrainenii urlă la soldații ruși „fasciștilor”! Oricât am căutat, nu am găsit o traducere a acestor termeni în limba română modernă, pur și simplu nu-i poți traduce decât în litera dar nu și în spiritul lor! Au o încărcătură subtilă, venită din vreo 70 de ani de educație sovietică, încărcătură care nouă, cei care nu am făcut școala rusească, ne scapă!

  

   Așadar? Ce ne așteaptă? Ce va urma? Nimeni nu știe, nici un pseudo specialist nu ne poate spune ca mama omida ce ne pregătește viitorul ... dar, posibilitățile sunt numărate:

-          Putin este înlocuit și noua conducere rusă își cere scuze și se retrage (scenariul este cel mai puțin plauzibil)

-          Rusia se mulțumește pe moment cu estul și sudul Ucrainei, urmând ca viitorul să decidă

-          Rusia decide să termine cu visurile europene aici în est și ocupă Moldova (Transnistria este cu arma la picior) și Georgia odată cu bucăți mari din Ucraina

-          Rusia și Occidentul cad la înțelegere și pentru a avea pace rup Ucraina în două (scenariu foarte plauzibil)

-          Nimeni nu se înțelege cu nimeni și ajungem la un război generalizat între civilizațiile orientală și occidentală, între economiile și industriile lor (improbabil)!

   În oricare dintre scenarii, sancțiunile economice își vor pierde încet încet efectul, statul rus fiind cu siguranță dispus să devalorizeze și mai mult rubla și să coboare și mai mult nivelul de trai al cetățenilor în efortul de susținere a unui război altfel fratricid și inutil! Și NU, nu vă faceți iluzii: Crimeea este și va rămâne rusească iar dacă mâine Navalnâi îi ia locul acestui Ras-Putin modern, în câteva luni va gândi și el la fel, pentru binele și gloria și strălucirea Maicii Rusii! Așa crede un om ... de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu