Faceți căutări pe acest blog

joi, 11 februarie 2016

Cică - mai bine mai târziu ...

   ... decât niciodată!


   Aflăm, nu cu bucurie, că un personaj abject, un instrument al regimului lui Dej, a ajuns să plătească cu propria-i libertate „binele” făcut dușmanilor statului și poporului român, ca și celui sovietic măi tovarăși!
   Este bine că totuși s-a întâmplat, chiar dacă instrumentul respectiv este astăzi în vârstă de 90 de ani și este posibil să nu facă deosebirea între azil și pușcărie: dacă ar fi cu mintea atât de limpede precum pare (deși nu cred) pedeapsa și-ar atinge cu adevărat scopul: cu toate că 20 de ani pentru 12 morți dovediți ...
   Și uite cum mă gândesc iarăși la „Chilia`n port” și la întârzierea sentinței cu aproape 25 de ani!
   Chiar dacă din motive umanitare președintele republicii îl va amnistia - lucru de așteptat la vârsta aceasta - latura educativă a pedepsei sperăm să funcționeze: totuși mă îndoiesc că zisul condamnat odată ce va schimba poziția față de gratii va considera că-și merită pedeapsa și nu că este o victimă, el, care și-a făcut datoria și a executat ordinele primite ...

   Ducă-se pe pustii sau la Rahova, pentru că a venit vremea să continuăm învățarea limbii române prin exemple, iar astăzi de ocupăm de cuvântul țigănie!

ȚIGĂNÍE țigănii, s. f.
1. Totalitatea țiganilor care trăiesc în aceeași colectivitate; mulțime de țigani, țigănime.
2. P. ext. Așezare, parte a unei localități locuită de țigani.
3. Fig. Faptă, comportare urâtă; târguială excesivă. ♦ Gălăgie, hărmălaie, scandal. – Țigan + suf. -ie.    

   Precum vedem, DEX-ul, pe care nu-l putem acuza de rasism, dă o definiție exactă a termenului, definiție care, în mod normal nu ar avea nevoie de alte explicații. Însă, dacă cineva nu este lămurit, pentru o mai bună înțelegere se poate documenta din acest articol interesant, articol cu largi exemple lingvistice, în special în ceea ce privește expresiile folosite în limba română curentă și înțelesul lor exact! 
   

   Ω

   Ori, mai bine zis,
DACĂ TE BAGI ÎN TROACĂ TE MĂNÂNCĂ PORCII!
SAU PĂUNII!!
CU STRADIVARIUS CU TOT!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu