Faceți căutări pe acest blog

joi, 7 octombrie 2021

Analfabeți, indolenți, profitori

   Așa cum toată lumea a prezis, guvernul câțu a căzut. De ce președintele și camarila lui formată din câți, rareși și alții asemenea lor nu a înțeles ce se va întâmpla nu putem explica decât prin înălțimea turnului de fildeș în care trăiesc: acum, că turnul de fildeș este palatul Cotroceni sau poziția de europarlamentar ori de demnitar, ne este indiferent!

   Așadar, previzibil, guvernul a căzut: și nu doar că s-a împiedicat, ci a căzut cu un scor istoric! Ce putem învăța noi de aici? Putem învăța că ...

   Partidul care ni i-a dat pe dragnea și dăncilă a prins momentul în care să facă pe salvatorul națiunii, un fel de rezervă care intră în prelungiri pentru că antrenorul vrea să tragă de timp dar dă și gol! Partidul de pseudo stânga are în frunte acum un om, un om nu un om politic, dar acest om este suficient de șmecher încât să profite de prostiile celorlalți și să ceară singurul lucru care i-ar avantaja pe el și pe rechinii pesediști, anume alegerile anticipate care, odată câștigate, le-ar da accesul la circa 30 de miliarde de euro! Grija pentru cetățeni? Ea este nulă!

   Cu puțină atenție putem învăța că barna dan nu are legătură cu politica nici cât baba cu mitraliera: a criticat de zor guvernul în care miniștrii USR au fost parte, fără a face vreo distincție între ei și restul. Domnul barna dan a jucat o carte proastă și așa cum era de așteptat – pentru că nu știe jocul – a pierdut: criticile aduse propriului guvern, sentimentul de retragere într-un moment dificil pentru România în disprețul cetățenilor dar mai ales frecatul de extremiștii de la haur poate duce la pierderea unei bune părți a electoratului și simpatizanților – piața politică românească este foarte volatilă! Grija pentru cetățeni? Ea este nulă!

   Partidul liberal iohannis, a mers pe mâna președintelui inoculat fiind cu veșnicia poziției, a mers pe mâna tătucului iohannis și a pierdut riscând să piardă totul! Acest grupuscul în care se agită acel rareș despre care nimeni nu reușește să spună de ce este un personaj atât de important și-a închipuit că sunt suficiente orgoliile și satisfacerea lor, gândind ca un jucător prost de șah care nu-și închipuie și mișcările adversarului! Banda aceasta și-a semnat condamnarea la moarte politică, merge ferm și sigur pe cărarea deschisă de țărăniști și pedele! Grija pentru cetățeni? Ea este nulă!

   Partidul liberal orban și ne-iohannis, a refuzat conducerea părintească a președintelui preferând o cale ce pare foarte democratică cel puțin la prima vedere! Întrebarea care rămâne și pe mine personal chiar mă frământă este însă una la prima vedere lipsită de importanță: ce s-a întâmplat între cei doi, orban și iohannis, atât de grav încât orgoliile depășesc interesul național și de partid? Ce are iohannis atât de important de plătit încât este gata să dea cu piciorul unei țări întregi numai și numai pentru plăcerea de a-l îndepărta pe orban? Vom afla vreodată? Probabil ... din păcate, pasul făcut de liberalii de conjunctură la congres a dus partidul liberal la un pas de dezmembrare și zic din păcate pentru că abia reușise să se coaguleze: din păcate, coagularea nu a fost în jurul ideologiei ci în jurul momentului prielnic de a se găsi la putere și de a împărți banii publici! Grija pentru cetățeni? Ea este nulă!

   Extrema dreaptă românească cu apariție recentă și rădăcini fragile în ideologia Căpitanului profită cât poate – este și normal să fie așa – de bâlbele partidelor mai mari și câștigă simpatii și susținere în rândul celor asemenea lor, în rândul celor analfabeți politic și economic dar care, în buna tradiție de factură recentă se pricep la toate! Este îngrijorător faptul că un asemenea partid, o organizație cu o ideologie însușită, cu idei puține și greșite câștigă susținere, este îngrijorător dar, totodată este și o bună demonstrație a nivelului cultural politico economic la care se află alegătorul român! Partidul acesta nu are nimic de spus, folosește protocronismul ca armă propagandistică și se lasă susținut de biserica ortodoxă: în mod ciudat, pe toți aceștia, aceștia care de fapt luptă în folos propriu împotriva intereselor naționale, îi plătim de la buget ... Grija pentru cetățeni? Ea este nulă!

   Maghiarii din România par în acest moment cei mai patrioți oameni politici de pe aici: ei sunt singurii care au atras de multă vreme atenția asupra pericolului scindării penele și a modului absurd în care aripa iohannis a condus guvernul! Îmi pare rău să o spun, dar cred că la următoarele alegeri vor avea votanți și dintre români! Grija pentru cetățeni? Ea este aproape nulă dar mai mare pentru comunitatea maghiară decât a partidelor românești pentru români!

   Președintele iohannis, ultimul pe această listă ce nu se dorește completă, se poartă ca un copil răzgâiat care are totul și chiar mai mult! A plâns un mandat întreg după „guvernul lui” acuzând pesedeul de toxicitate iar acum, când în sfârșit a avut „guvernul lui” a dat cu el de pământ până l-a făcut bucăți! Dacă și-a închipuit măcar o clipă că în „guvernul lui” PM va fi Angela Merkel și miniștri cei din guvernul federal, atunci din nou s-a înșelat! La fel cum s-a înșelat și în legătură cu soarta guvernului pus în fața moțiunii, la fel cum s-a înșelat și în privința răbdării usere, la fel cum s-a înșelat și așteptând bâlbâiala și neputința pesedeului! Vedem așadar că președintele nostru ales cu sufletul și-a pus în minte să colecționeze premii cu nume sonore dar fără valoare, să schieze, să joace golf și, în mod special, să se înșele! Spun asta pentru că iohannis s-a băgat acolo unde nu-i fierbe oala, iohannis s-a dus la congrese politice, iohannis a susținut fățiș partide și oameni politici deși sarcina lui constituțională este aceea de a fi arbitru imparțial! Așadar, președintele din nou s-a ... înșelat! Grija pentru cetățeni? Ea este nulă!

  

   Analfabeți, indolenți și profitori ... să mai explicăm de ce? Este de fapt simplu: toți acești așa ziși oameni politici nu au o cultură politică și istorică! Îmi este indiferent că un oarecare este un bun contabil, el nu va face altceva decât să socotească foarte corect, dar politica nu asta înseamnă! Nu mă interesează că un altul este un foarte bun inginer: din nou o spun, lipsa educației politico istorice este drumul sigur spre dezastru, un drum presărat poate cu diplome obținute pentru că le trebuiau și nu pentru că le meritau! Exemplele imediate și doveditoare ale analfabetismului politico istoric sunt comode: „guvernul lui”, al președintelui, în situația în care prețul energiei crește exploziv, găsește cu cale să subvenționze facturile cetățenilor la energie! Multora li se pare un lucru bun dar cine știe cât de cât ce s-a petrecut în trecut nu gândește așa: gestul este unul politic și electoral, făcut tot pe spatele contribuabilului corect care se va vedea obligat din nou să suporte puturoșii! Într-o situație de criză, în `29 mai exact, atunci când toată lumea s-a blocat – chiar și economia sovietică, de comandă a avut probleme – singura țară care a ieșit rapid și fără greutate din criză a fost UK! De ce? pentru că atunci când toți politicienii ajutau populația într-un fel sau altul, guvernul englez a redus dramatic ... taxele și impozitele! Oamenii au avut mai mulți bani și au cumpărat mai mult iar firmele scăpate de grija dărilor împovărătoare nu au mai concediat angajați, viața și-a văzut mai departe de ale ei! Dacă ne amintim bine, UK a avut mari probleme după război, atunci când economia engleză era în genunchi: de ce? Pentru că guvernul laburist a înțeles greșit starea economiei și s-a trezit invidiind economia sovietică din timpul războiului, apucându-se de naționalizări – a început cu calea ferată! Economia s-a prăbușit, să prăbușit pentru că ceea ce admirau nu cunoșteau: economia URSS de război a fost formidabilă dar cu ajutorul american în primul rând! Nu au știut atunci cantitatea uriașă de bunuri și tehnologie pompată de americani – dar și de ei, de UK – în URSS în timpul războiului! Cum și-a revenit UK? În mod ciudat, chiar absurd, sub mâna de fier a unui guvern conservator, deci de dreapta, guvernul Doamnei de Fier Margaret Thatcher, guvern care a luat economia de la cei mulți și nepricepuți (adică de la stat) și a dat înapoi celor care știau și puteau (adică particularilor)! Este adevărat că Margaret Thatcher a fost nepopulară un timp, însă în final toată lumea i-a recunoscut meritele: a mărit taxele pe bunurile de lux și le-a redus pe bunurile de larg consum și de nevoie imediată. A închis ce nu era profitabil și a susținut ceea ce merita susținut, nu a dat pomeni și a cerut tuturor să muncească nu pentru țară ci pentru ei și familiile lor! Rezultatul? UK a reușit imposibilul și s-a redresat în doar câțiva ani iar Doamna de Fier a devenit cavaler al Ordinului Britanic, pair al regatului și membru al camerei lorzilor!

   Iată așadar că exemple există, iată că au mai trecut și alții prin așa ceva, iată că au mai existat crize energetice: de ce trebuie să inventeze acum câțu apa caldă, roata și oala de noapte? De ce nu învață de la alții? Nu învață pentru că sunt contabili și ingineri, poate foarte buni, dar sunt simultan analfabeți politico istorici!

   Indolenți? Cu siguranță sunt indolenți și indiferenți dacă ei se bat pe un rahat de funcții dar și pe bani în momentul în care covid-ul ne suflă în ceafă mai ceva ca Rusia care și-a făcut obiceiul de a ne survola teritoriul și de a-și pregăti viitoarele acțiuni hibride: a propos, dacă mâine Putin hotărăște că Transnistria este teritoriu rus, noi ce o să facem? O să ne ascundem în spatele alianței cu speranța că altcineva va lupta și va muri pentru noi? Să fim serioși, de ce ar muri alții pentru noi? Probabil indolența noastră proverbială ne face să sperăm asta!

   Profitori? Cu siguranță în politica actuală românească găsim în primul rând profitori, oameni care ne cer votul și cărora noi le dăm acceptul să se îmbogățească pe spatele nostru. Unde te uiți, de la primarii care schimbă bordurile proaspăt schimbate și până la miniștrii care-și numesc amantele și copiii în consilii de administrație, toți sunt niște profitori, toți în frunte cu omul care a avut pentru câteva zile „guvernul lui”!

   Următorul pas al președintelui și fracțiunii câțu va fi să arunce vina pe cineva: pe usr, pe haur, pe pesede, pe Orban, pe oricine dar numai pe ei nu! Din păcate, nici unul nu pricepe că există un singur instrument care te ține la putere, nu există decât un singur mod de a păstra guvernarea, nu există decât o singură modalitate de a putea conduce fără griji și acesta se numește prosperitate! Dar nu prosperitatea lor ci prosperitatea tuturor! Dacă cetățenii României ar fi prosperi și mulțumiți nu ar mai exista haur și șoșoacă, nici ciolacu ori dăncilă iar UDMR ar fi o organizație mai aproape de un ONG decât de un partid politic!

   Putem visa la așa ceva? Nu, pentru că suntem conduși de analfabeți, indolenți și profitori pe care, bineînțeles, chiar noi i-am ales ... și care este grija lor pentru cetățeni? Ea este nulă! Așa crede un om, de pe stradă ...

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu