Faceți căutări pe acest blog

marți, 26 octombrie 2021

Câinii și frunzele

   Nu de multe ori pot spune că nu pricep anumite lucruri simple dar, acum mi s-a întâmplat! Vă rog să ascultați problema mea și să-mi explicați și mie despre ce este vorba și cum trebuie să înțeleg cele ce urmează ... așadar ...

   Să presupunem că eu sau dumneata sau Gigi ori Lenuța, oricare dintre noi, are un atelier, o fabrică, o firmă! În această firmă, avem angajați fie un inginer care proiectează blocuri sau instalații, fie un măcelar care porționează carne, fie un zugrav care văruiește case, un tâmplar care bate cuie, un mecanic care repară mașini ori un instalator care desfundă closete: ați prins ideea, este? Este! Dar, dumneata sau eu, ca angajator, ce facem? Îi punem pe angajații noștri la muncă plătindu-le salariile așa cum ne-am înțeles în contract, nu? Sau în loc de asta facem încă o firmă, paralelă cu prima, firmă în care angajez un inginer sau un măcelar, un zugrav, un tâmplar, un mecanic sau un instalator cărora le dau salarii numai pentru că i-am angajat și cărora le dau spre execuție lucrările primei firme plătind-le acum firmei paralele separat, pe lucrare, la prețuri supraevaluate? Cum ați proceda dumneavoastră vă întreb? Sunt convins că firma din primul exemplu ar fi singura pe care o aveți, a doua apărând numai și numai dacă vreți să plimbați bani, să-i spălați, să furați la taxe și impozite ori dacă aveți de gând să oferiți niște sinecuri! Este? Este!    

   Ei bine, am urmărit un reportaj proTV, unul care din greșeală probabil iese din normalul anost și prostesc al postului, iar reportajul spunea cam așa – eu o scurtez pe cât se poate, nu vreau să vă plicisesc: fosta direcție spații verzi a primăriei generale (care nu se numea așa dar căreia îi spun eu astfel ca să ne fie clar despre cine este vorba) care se ocupa de întreținerea parcurilor din București și care era plătită pentru asta, a fost transformată de firea și consiliul ei general în administrator al spațiilor verzi bucureștene – nu știm ce face, poate numără firele de iarbă! – iar în paralel a fost înființată o companie municipală (Doamne ce pompos și inutil sună!) cu un aparat birocratic respectabil, cu personal muncitor și cu salarii – așa cum zice chiar directorul companiei plătit din bani publici cu 12.000 de lei pe lună – „mari ca în administrație”! Ceea ce nu știți dumneavoastră, este faptul că această pompos numită companie municipală care ar trebui să taie frunze la câini, are un fond baban de salarii dar nu lucrează în parcurile bucureștene pe care aceeași firea i-a dat monopol decât dacă îi cere primăria generală și face acest lucru la un preț de peste cinci ori mai mare decât concurența de la privat care nu are monopol și nici măcar acces în parcurile primăriei generale! Adică, pentru că nici eu nu am înțeles, reiau: firea și ai ei au creat o firmă paralelă cu prima, cu un fond de salarii de circa un milion de euro pe an, firmă ai cărei angajați își iau banii fie că fac ceva, fie că nu fac nimic, această firmă având cu siguranță și CA și tot ce trebuie!

IAR ÎN ULTIMA VREME, DIN CAUZA PREȚURILOR GIGANTICE,

PRIMĂRIA GENERALĂ A PREFERAT SĂ LASE

PARCURILE NEÎNTREȚINUTE!

   Culmea este că acum, oalele i se sparg actualului primar în cap – deși la modul în care comunică cu oamenii nu pare o tragedie – iar companiile municipale par la fel de ușor de desființat ca și secția specială pentru justiție ori pensiile speciale!

  

   Dumneavoastră ați înțeles acum cum funcționează primăria generală și cum se ține în pâine clientela politică? Ați înțeles de ce nici bunul Dumnezeu nu ar putea schimba ceva în primărie singur? Ați înțeles de ce este inutil votul nostru dacă primarul ales nu are și un consiliu general care să-l ajute sau un alt mecanism? Ați înțeles de ce Bucureștiul are nevoie urgentă de o reorganizare administrativă pentru a deveni guvernabil?

   Dacă nu ați înțeles, lucrurile nu se vor mișca spre bine niciodată!

   Dacă ați înțeles ce hoții se petrec, spuneți vă rog ce credeți, ce se poate face, cum pot fi schimbate lucrurile pentru a schimba soarta orașului devenit victima dezvoltatorilor oneroși, a primarilor flămânzi și a funcționarilor indiferenți! Așa vă întreabă un om, de pe stradă ...

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu