Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 decembrie 2021

Război sau pace?

    O analiză ...

   Oamenii specializați în diferite chestii dar fără calificare, oameni care se autointitulează politologi sau experți militari, unii mai analiști decât alții, au descoperit în ultimele săptămâni problemele din estul României. Au descoperit este un fel de a spune pentru că acest nedorit conflict le-a fost dezvăluit de titlurile bombastice ale ziarelor de scandal, titluri care sună de obicei terifiant:

Război la granițele României!

   Ei bine, toți acești super experți, au început să ne bombardeze cu analize furate de pe internet, analize pe care le mai schimbă pe ici pe colo cu un limbaj cât mai doct cu putință! Vom vedea ce au dumnealor de spus cu adevărat abia când conflictul se va încheia într-un fel sau altul, adică în momentul în care se va putea face inventarul poveștii ăsteia urâte.

   Este evident că toți specialiștii văd ACUM și înțeleg ACUM ceea ce era de văzut și de înțeles de acum câteva luni.

   Este evident că toți specialiștii văd și discută problema Ucrainei.

   Este evident că toți specialiștii au privit întâlnirea audio/video Rusia – USA ca pe o normalitate!

   Este evident că de fapt lucrurile stau altfel, adică ... adică în timpul întâlnirii Ru – USA privind Ucraina a lipsit tocmai Ucraina!

   Să fim înțeleși, cei doi mari au discutat între ei problema cuiva care n-a fost de față, acest al treilea personaj fiind în situația neplăcută de a pierde o bună și productivă bucată din teritoriu fără a fi întrebat și el ce părere are tocmai pentru că nu acest al treilea personaj este de fapt problema, el fiind mai mult pretextul! Asta ar fi o primă observație, de la care ajungem pas cu pas la ceea ce este cu adevărat important în spatele poveștii: problema aici nu este Ucraina, problema este Rusia! În anii de când la putere se află noul țar, economia Rusiei a fost distribuită oligarhilor prieteni puterii: se pare că întreaga putere economică rusă, putere care numai mică nu este, se află acum în mâinile unor personaje care o administrează arbitrar în numele unui șef suprem. Acești noi stăpâni ai vechii Rusii bagă în buzunarul propriu cât pot și, sub oblăduirea statului și a puterii fac ce vor atâta timp cât își achită contribuția către tătucul popoarelor și către ai lui. Acest lucru, la fel ca și în România anilor `90, atunci când a fost falimentat de exemplu (cu bună știință) Bancorexul și au fost înstrăinate pe gratis intreprinderi cu piețe și producție de bună calitate (vezi IMGB), a dus la o totală lipsă a concurenței. Lipsa concurenței a dus la lipsa eficienței. Lipsa eficienței a dus la scăderea exporturilor și la creșterea importurilor de produse industriale care înglobează tehnologie înaltă. Astfel, Rusia a rămas un exportator de materii prime, în special de energie și de armament cu care se laudă și pe care îl laudă exact înaintea unor conflicte. A propos, aceste evenimente nu prea se leagă, scăderea exporturilor în lipsa unei tehnologii care să facă față produselor occidentale ne face să ne întrebăm ce tehnologie este folosită la super armamentul super tehnologizat! Enfin ...

   Așadar, în acest moment, Rusia a folosit deja arma sa cea mai puternică: energia! Gazprom, a jonglat cu producția și exportul de gaze favorizând și încurajând specula cu prețul gazelor. Este evident că același Gazprom nu vrea să revină la cantitatea de gaze exportată decât prin noua conductă Nord Stream 2, care ar aproviziona direct Germania dar ... surpriză! Germania nu vrea deschiderea conductei până ce problemele din răsărit nu se lămuresc!

 

În acest context trebuie să privim noi propunerea americană

legată de micro centralele nucleare care ne-ar ajuta să scăpăm

de semidependența de gazul rusesc!

 

   Toată această jonglerie, toată această agitație, toate aceste amenințări de prost gust, nu au nici o legătură de fapt cu Ucraina, totul are legătură cu Rusia, a cărei economie aflată în genunchi pare a nu mai avea ce pune pe masa cetățenilor, adică politica rusă de tip „Tătucul popoarelor” și „Părintele luminat” de origine țaristă și dusă la un superlativ mortal în timpul URSS își arată din nou roadele și, așa cum a dus la extincția URSS-ului, așa face și cu noua veche Rusie! Cu mecanismele economice nu te joci, mai devreme sau mai târziu, dacă nu le respecți, vor sfârși prin a da cu tine de pământ! Pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat în cea mai bogată și mai întinsă țară din lume, țară care este pe primul loc mondial la zăcămintele de petrol, gaze, diamante, metale rare, neferoase, bauxită, lemn, etc, etc, trebuie obligatoriu să facem o pauză și o paralelă: putem pune una lângă alta acest gigant exagerat de bogat care este Rusia și pata aceea minusculă de pe hartă care este Israelul! Rusia, cu istoria ei neîntreruptă de circa o mie de ani, în permanentă expansiune, stăpână peste aproape jumătate din bogățiile lumii, cu un teritoriu vast și divers moare de foame în vreme ce Israelul, renăscut în 1948 după două mii de ani de rătăcire, așezat în pustiu, înconjurat de dușmani, având și pe teritoriul național dușmani declarați, aflat aproape permanent în război, nu doar că nu moare de foame dar mai și face export de produse agricole plus tehnologie și produse industriale plus armament în situația în care resursele naturale ale statului tind spre zero! Înțelegeți acum care este diferența? Israelul a lăsat economia liberă, concurența liberă, democrația cât s-a putut de liberă în vreme ce Rusia a avut permanent conducători care au știut mai bine decât piața ... ce vrea piața!

   În concluzie, acum Rusia este de fapt noul om bolnav al Europei și al lumii, cererile conducerii ruse încercând să creeze iluzia unei false puteri și a unor false nevoi:

-          crearea unui cordon sanitar rus în jurul propriului teritoriu va izola și mai puternic pravoslavnica Rusie de restul lumii!

-          neamestecul occidental în fostele republici sovietice ar satisface orgoliile de moment ale Rusiei și ale rușilor și ar crea iluzia unei piețe comune în care s-ar vinde și s-ar cumpăra fix asta, orgoliile adică, restul mărfurilor absentând de la apel!

-          izolaționismul politico economic va sufoca și mai puternic urmașii URSS care nu doresc nici o schimbare și care luptă pentru păstrarea vechiului sistem!

-          practic, Rusia se plânge că NATO a constituit o nouă cortină în jurul granițelor ei, lucru complet adevărat, așa că dorește asigurările NATO cum că nu se va extinde NICIODATĂ în alte state din fostul bloc sovietic, adică nici în Ucraina nici în Georgia, Rusia continuându-și însă politica de dominație și determinare a viitorului altor popoare și, dacă ne gândim la războaiele de după căderea URSS, cele din Georgia, Osetia, Ucraina, ocuparea Crimeei, susținerea Transnistriei, nenumăratele puncte nevralgice populate cu rusofoni rusofili, ingerințele din Macedonia și Muntenegru, mușchii arătați în Siria și „frăția” de complezență cu dușmanul tradițional Turcia înțelegem că fosta Uniune Sovietică nu a încetat să existe, cel puțin la nivel ideologic! Nimeni nu vrea să înțeleagă la Moscova că Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, fosta Yugoslavie, România și chiar Bulgaria se tem de o revenire a fratelui mai mare de la răsărit? Da, am spus fosta Yugoslavie pentru că acum, din nevoie, Serbia joacă orbește cartea panslavismului, acțiune de care probabil se va dezice imediat ce occidentul îi va deschide cât de puțin ușa ...

-          și de fapt Rusia aplică lecția învățată de toți esticii, anume teama de schimbare, teamă care îi ține și ne ține încă în urma celorlalte națiuni europene: România a trăit într-un regim comunist timp de circa 42 de ani iar Rusia cam 70 de ani! Gândiți-vă numai în ce mod văd astăzi lucrurile românii după ce au trecut deja 31 de ani de la revoluție și închipuiți-vă ce-o fi în mintea rușilor după 70 de ani!

   Așadar, vrem sau nu vrem, problema nu este Ucraina ci Rusia! Ruperea Ucrainei de Rusia și interesul arătat de ucraineni occidentului a fost pretextul ideal pentru actuala conducere rusă de a ascunde problemele interne curente, cum ar fi inflația, sărăcia, piața goală, lipsa de informație și dizidența sub falsa problemă ucraineană: sistemul este comun tuturor regimurilor de mână forte care au obiceiul de a cere populației să fie vigilentă și să-și apere patria cam cum a-i cere unui pușcăriaș să-și apere cu arma-n mână închisoarea!

  

   Toate acestea ne lasă de înțeles că demonstrația de forță a Rusiei are drept scop nu câștiguri în Ucraina (deși ele ar fi bine venite și spectaculos exploatate de propagandă) cât câștigul de timp și izolarea politică de restul lumii: asta ar permite Moscovei să nu mai fie nevoită să joace teatrul ieftin al justiției aplicate disidenților și să treacă direct la metodele sovietice ale gulagului ridicat spre binele poporului! Însă, se pare că și occidentul a priceput dedesubturile întregii afaceri, drept care nici o clipă USA ca reprezentant al NATO nu a amenințat militar ci numai și numai economic! Este bine și pentru diplomație, este bine și pentru populația Rusiei, este bine și pentru restul lumii: amenințarea cu un război nu ar face altceva decât să ducă la escaladarea conflictului, amenințarea cu acțiuni economico financiare lasă timp de gândire bogaților care sunt deja atât de obscen de bogați încât poate țarul actual nici nu le mai este necesar și care, în cazul aplicării sancțiunilor pomenite s-ar putea trezi peste noapte înapoi săraci!

   Cum se va termina? Cine știe, rămâne de văzut!

   Vă spuneți că Putin este tare și are susținerea rușilor? Așa credeți? Se poate ...

   Dar să nu uităm că omul simplu, de pe stradă, întotdeauna s-a mirat cât de ușor a căzut câte un sistem totalitar care părea extrem de solid!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu