Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 februarie 2022

Sportul mincinos

   Și s-a mai terminat o ediție a JO, de data asta de iarnă ... să ne gândim bine ce am văzut și să ne întrebăm cât de corect a fost! Așadar ... mai toate fostele republici ex sovietice sunt reprezentate în problele de patinaj artistic de ruși și rusoaice! Să nu uităm și nemții/nemțoaicele, francezii/franțuzoaicele etc cu nume rusești! Trebuia să vă reamintesc cum, imediat după revoluție, o oarecare româncă Alina (săritoare parcă în înălțime) a plecat iute iute în Germania unde a devenit peste noapte nemțoaica Galina! De fapt, să ne gândim bine cât adevăr este în rezultatele falsificate cu bună știință de federații naționale care în loc să crească talente de la copii și juniori cumpără performanță gata făcută de alții! Cui folosește minciuna asta, ce se mai află dincolo de orgoliul de moment? Nu cumva ar trebui să fie și un strop de rușine? Multe federații sportive consideră normal acest lucru, cumpărarea de rezultate adică, lucru ce poate fi numit un dopaj al clasamentului pe medalii! S-a văzut încă odată că sistemul cumpărării de performanță aduce beneficii șnapanilor care cumpără și poate și celor ce se lasă cumpărați, țara care dă banii însă nu se alege decât cu performanță pe hârtie: pe primul loc pe medalii a fost Norvegia, surclasând Rusia, USA, Canada, etc! Tot acolo sus a fost și Olanda! Și, să mă ierte Dumnezeu dacă greșesc, nici una dintre țărișoarele astea nu au adus străini care să le „repereze onoarea” sportivă! Nici gând, țărișoarele astea mult mai puțin populate decât România au băgat bani în sportul popular, un bun exemplu fiind numărul de patinoare pentru patinaj viteză din Olanda (90) față de USA (6)! Nici Finlanda nu a stat rău, ba dacă mă uit la turneul de hochei unde a câștigat învingând tot ce i-a ieșit în cale, stă chiar bine: este normal să aibă rezultate dacă la o populație de patru milioane de suflete Finlanda are peste 290 de patinoare de hochei acoperite! Germania, a vrut neapărat rezultate la bob: a cumpărat bobeuri de la altă țări? Nici gând, a implicat sponsorii, astfel încât BMW a construit nu numai un super simulator pentru bob, simulator în care poate fi încărcat orice circuit din lume, ci a mai folosit și propriul tunel aerodinamic pentru testarea boburilor pe care, mă iertați, le cam produce! Bani aruncați? Nici gând, rezultatele obținute din aceste teste sunt cu siguranță folosite în aerodinamica mașinilor construite, ducându-le cu un pas mai departe de concurență!

   Avem exemple multe: sportul de performanță nu se bazează pe o Halep ci pe mii de fetițe care practică sportul, sportul popular din care se aleg cele câteva sportive de performanță! Nu putem fabrica un Hagi, este imposibil, dar putem avea mii și mii de copii care să joace fotbal sau să practice alte sporturi la nivel de amatori, din care să extragem cei câțiva care vor deveni profesioniști de nivelul lui Hagi! Trebuie să înțelegem că atâta timp cât sportul va fi un lux vom avea o popualație bolnavă, nu vom avea sport de performanță și rezultate internaționale și nu, nu îmi vorbiți despre cât de bine era când România avea rezultate la gimnastică pentru că acele rezultate au fost obținute cu niște sacrificii inumane! Copilele care au luat pe vremuri medalii pentru gimnastica românească au fost in integrum victimele sistemului care le-a folosit și le-a aruncat cât colo când nu le-a mai folosit: întrebați-vă dacă ați lăsa un copil să mănânce un ou și o frunză de salată pe zi ca să se mențină în greutatea perfectă! Întrebați-vă cât de normal este să faci sport de performanță dar să nu faci nici un pic de școală astfel încât viitorul campioanelor să fie la ... circ! Întrebați-vă dacă pentru copiii dumneavoastră ați vrea o astfel de viață și un astfel de viitor! Rusoaica Valieva, patinatoarea, nu vă faceți iluzii, nu este o hoață, ea este o victimă a antrenorului/antrenoarei, a federației ruse de patinaj, a sistemului politic care își face propagandă prin sport prezentând o fațadă mincinoasă țării în care populația este dispusă să sacrifice un copil pentru minciuna performanței și superiorității neamului și Maicii Rusii! Da, da, Valieva este victima și nu hoața! În aceeași situație au fost și sportivii români: Teodora Ungureanu, cea care la Montreal a fost practic egala Nadiei, cea pe care mulți specialiști o vedeau mai bună decât Nadia, a mâncat ani de zile o pâine la circ, singurul loc în care se putea pune în valoare! Vine apoi minciuna vârstelor: cum de li se pare normal unora să pună să concureze una lângă alta o țăndărică de 15 ani ca Valieva și o concurentă de 25 de ani sau mai mult, una care este deja femeie, cum se pot gândi șefii sportului mondial că cele două au aceeași dinamică, același centru de greutate, etc, etc! De ce nu se modifică limita minimă de vârstă? Știți că în jocurile antice exista o singură regulă în împărțirea atleților? Tinerii nu puteau concura cu maturii: nu ar trebui să ne gândim și astăzi la ceva similar?

   În general în sportul mondial se practică vânzarea – cumpărarea de oameni și performanțe, o face și România (la rugby de exemplu) dar, cine ce câștigă din asta? Nimeni, mai puțin niște șefi de federații care probabil iau și prime pentru rezultatele de pe hârtie!

  

   Țările nordice ne-au dat un exemplu din care dacă vrem, putem învăța câte ceva! Alături de „România educată” nu și-ar avea locul și „România sportivă și sănătoasă”? Ba da, sigur că și-ar avea locul: cu condiția să nu cadă și România asta pe mâna președintelui iohannis, bineînțeles! Așa crede un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu