Faceți căutări pe acest blog

joi, 21 februarie 2013

Entr'acte - Sînt Flămînzii sătui ?


  1907

 

   S-au scurs peste o sută de ani (mai exact 106) , din momentul izbucnirii ultimei mari răscoale ţărăneşti europene !
   La 21 februarie 1907 , în satul Flămînzi din judeţul Botoşani , ţăranii sătui de anii de foamete , au pus mîna pe furci şi topoare , în încercarea disperată de a-şi face dreptate singuri ! Că n-au reuşit , este clar : oriunde în lumea asta , orice stat se va apăra cu îndîrjire în faţa unor mulţimi dezorganizate dar , va sta să se gîndească de două ori în faţa unei mîini de oameni cu program . Iar amărîţii , muritori de foame , nici nu ştiau ce-i ăla , dar să mai şi aibă un unul după care să se ghideze ! Aşa că , în nebunia lor , au tăbărît asupra oricui şi orice le-a ieşit în cale : numai în felul acesta l-au transformat în "erou" pe sublocotenentul Ion Antonescu , care a apărat Galaţiul folosind artileria – enfin , şi junele general Buonaparte a folosit-o în plin Paris şi a ajuns departe !
   Clar , foamea şi disperarea i-au împins pe nişte amărîţi să-şi ia lumea-n cap !
   Clar , din nou , statul şi-a făcut datoria , apărînd instituţiile şi organizarea momentului !
   Clar iarăşi , istoricii unor periode diferite au văzut evenimentele diferit : dacă pentru unii a fost o răscoală antisemită , pentru alţii a fost una antimoşierească , iar pentru prietenii lu’ Iliescu , ţăranii s-au răsculat numai şi numai pentru a permite ceferiştilor din Paşcani să le dea drumul din vagoane ! Lăsînd însă toate aceste prostiuţe în acelaşi loc în care am pus şi teoria marinarilor agitatori debarcaţi de pe crucişătorul Potemkin , să ne întrebăm cu multă seriozitate altceva : în afară de subiect de studiu pentru lumea civilizată şi de cîteva mii de morţi (între 500 şi 10 000 , funcţie de sursă) , ce altceva a mai făcut răscoala ?
   Cine şi ce a învăţat din evenimentele anului 1907 ? Ne-am pricopsit cu cîteva lucrări grafice , cu un pamflet caragialesc , cu un roman la lectura obligatorie şi cu o ecranizare (foarte bună) a acestuia !
   Şi atît ? Da , atît !
   Ţăranul român este la fel de incult şi de sălbatic ca acum 50 , 100 sau o mie de ani !
   Autorităţile române sînt la fel de nepăsătoare la durerile propriilor cetăţeni !
   În continuare , în ţara noastră iubită , nici o problemă necronicizată nu prezintă interes , iar odată devenită cronică nu mai merită atacată , fiindcă tot ne-am obişnuit cu ea !
   Aşadar , cui a folosit ? Nimănui !
   În Germania , o asemenea mişcare populară ar fi dus la un cutremur social , ar fi schimbat legi şi structura administrativă a statului !
   La noi însă ? În sfîrşit , ireparabile fugite tempus … 

  Ω

   Dumnezeu să-i ierte !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu