Faceți căutări pe acest blog

luni, 25 februarie 2013

Richard III

  

   Escrocherie horticolă şi electrică


    De cîte flori este nevoie pentru a se face primăvară ?
    Dar de cîte becuri electrice pentru a se face lumină ?

   Că o fi olandeză , că o fi chinezească ori tailandeză , idee nu avem , dar că este o înşelătorie în toată regula , ne-am lămurit !
   Chiar şi pentru cine nu cunoaşte fenomenul sau nu-l interesează , este evident că periodic magazinele noastre , de specialitate sau nu , sînt invadate de unele tipuri de plante : acum cîţiva ani , nu găseai un bonsai nici să dai cu tunu’ , acum este plin pînă la refuz de nişte cioate astfel botezate ; aşa cum iarna înaintea sărbătorilor se umplu toate pieţele cu brazi , aşa s-au umplut acum toate magazinele – de la Ikea la dughenele de cartier – cu "bonsai" şi cu orhidee !
   Să ne înţelegem , nu vorbim despre plantele de sezon , cumpărate pentru a fi puse în grădină sau jardiniere (petunii , muşcate , etc) ci despre o inflaţie de plante fără legătură cu vremea la care ne aflăm !
   Pînă aici , putem spune că nu este nici o problemă şi , sigur , n-am greşi , însă problema se găseşte în altă parte : respectivele plăntuţe , sînt doar nişte falsuri , un pic mai sus (pe scara evoluţiei) decît plantele artificiale ! Adică : se ia o creangă de ficus retusa , se pregăteşte pentru înrădăcinare (se blagosloveşte din belşug cu agent pentru înrădăcinare) , se leagă cu sîrmă pentru a i se da o formă cît mai contorsionată (!?!?!) , i se grefează cîţiva lăstari tineri (şi ei ajutaţi din plin cu hormoni şi alte chestii) , iar după cîteva luni , cu eticheta pompoasă BONSAI FICUS RETUSA GINSENG sînt scoşi pe piaţă , inclusiv pe cea românescă ! Faptul că acest tip de ficus există numai în marketing , e o chestie ; faptul că dimensiunea aşa zisului bonsai contrazice chiar noţiunea de bonsai este o altă chestie ; însă faptul că plăntuţele respective vin îngrozitor de dopate şi nu rezistă mai mult de cîteva luni (poate un an) este o cu totul altă treabă şi , îmi pare că asta miroase a înşelătorie !
   De ce protecţia consumatorului nu consideră necesar să intervină în asemenea situaţii , nu pricepem : asemănător se petrec lucrurile cu becurile economice – încercaţi , vă rugăm , să obţineţi un certificat de garanţie pentru un asemenea bec (valorînd € 10) şi ve-ţi avea un şoc ! Nici un magazin , oricît de mare (aşadar nu comercianţii din pieţe) nu vă va acorda garanţie , îndreptîndu-vă către … producător ! Vi se pare normal ? Dar să nu ni se acorde garanţie pentru un produs costînd € 150 – 200 , este normal ? Credem că nu , însă protecţia consumatorului – în special în Bucureşti – este inabordabilă : să înţelegem din asta că respectiva instituţie este doar un loc de platit clientela politică ? Probabil că da , motiv pentru care , piaţa este acum inundată de … orhidee ! Şi doamne , la ce preţuri !
   Dacă , pentru cine a văzut bonsai la mama lor , măcar în China , unde sînt prezentaţi europenilor sub numele de peoni , cei vînduţi la noi ar mai avea ceva de spus , atunci orhideele , pentru cei ce au călătorit în Asia , sînt doar nişte buruieni de la marginea drumului şi atît ! În mod evident , pe piaţa românească se scurg nişte surplusuri de mărfuri nevandabile sau greu vandabile ! Sîntem curioşi ce întreprinzători sino – olandezi fac avere din crengi şi lăstari dopaţi , pe o piaţă exagerat de permeabilă şi permisivă ?
   Iar după invazia de orhidee , ce va urma ?
   Avem şi noi un producător care să le exporte … porcului şi … nevestei romului ? Sau măcar ciuboţica cucului ?
   Dacă nu , ar trebui să avem ; dacă da , să-l ajutăm !

   Lăsînd gluma de o parte , cine se ocupă cu pasiune de bonsai , ştie că aceste plăntuţe încîntătoare cer multă muncă , multă atenţie , foarte multă grijă şi chiar dragoste : aceşti oameni minunaţi şi plăntuţele lor încîntătoare , au aflat că un exemplar se obţine în ani de muncă răbdătoare şi că un exemplar care pe piaţă se vinde cu € 150 – 200 ar trebui să coste (pentru vîrsta lui) multe mii ! Ori , dacă este vîndut atît de ieftin este ceva … putred !

   În încheiere : nu vă aşteptaţi ca un bec pe al cărui ambalaj scrie 8000 - 10000 de ore de funcţionare să vă ţină mai mult de două poate trei sute de ore , dar nici ca un bonsai de peste € 5000 luat cu 200 sau mai puţin , să reziste peste 7 – 8 luni : dacă aveţi noroc , poate un an !
   De ce ?
   Pentru că asta-i piaţa noastră , pe care se poate vinde orice , la orice preţ , la orice calitate , cu etichete în limba română cu font de 2 , piaţă pe care nu se găsesc nereguli ca la englezi , francezi , danezi , etc , etc !
   Să nu uităm , în încheiere , temă pentru acasă - traduceţi şi explicaţi replica :
A HORSE , A HORSE , MY KINGDOM FOR A HORSE !

  Ω  

   Sper că v-aţi prins de ce …

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu