Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 20 februarie 2013

Entr'acte - unchiul Oscar


   Trecut-au anii ...
 

   Aşa că revin premiile Oscar !
   Să lăsăm pentru cîteva clipe acea realizare mauvais gout zisă politică , să uităm de filmul prea lung oferit de iubiţii noştri conducători şi , să ne aruncăm ochii , privirile şi părerile asupra candidaţilor de anul acesta !
   Ca să nu intrăm prea abrupt , putem face o scurtă istorie a anilor trecuţi , asta ca să vă daţi seama că nici acum nu vom ghici cîştigătorii !
 
   Acum doi ani , a cîştigat Discursul regelui  – un film bun , bine jucat , previzibil şi pentru cine nu cunoştea evenimentele istorice : dacă am fi avut drept de vot , probabil că l-am fi irosit pe 127 de ore ( tragic , eroic , uman , dătător de speranţă , după un caz real , pe nedrept uitat ) .
   Iar dacă Toy Story 3 nu ne-a dat pe spate , Inception da : Leonardo di Caprio ar fi fost actorul nostru preferat , însă merge şi Colin Firth . 

   Buun , anul trecut , cine a cîştigat ?
   Vă mai amintiţi ?
   Greu , nu-i aşa ?
   Păi , a cîştigat ( chiar aşa , cîştigat ) The artist , care a dat prin grădină şi premiul pentru cel mai bun actor ! Am spus cîştigat pentru că de fapt anul a fost slab , iar Artistul nu a luat premiul pentru cel mai bun film , ci pentru cel mai bun dintr-o selecţie din care nu aveai ce alege : vă mai amintiţi mare lucru ? Hugo , Calul de lemn , Miezul nopţii în Paris , Moneyball , care ar fi meritat ? Cu siguranţă , nici unul ! Că cel mai bun film străin a fost ales pe motive politice , înţelegem , dar de ce la animaţie au ales unul care sperie copiii , nu mai putem pricepe !
   Anul a fost de fapt salvat de Meryl Streep în a ei Doamnă de fier ! 

   Iar anul acesta , ce avem ?

   Avem cîteva filme cu adevărat bune şi nominalizate , avem altele lansate prea devreme şi deja uitate ( Jocurile foamei ) , mai avem şi reţete sigure dar plicticoase , avem filme străine foarte bune şi din nou nu avem nici un film românesc !
   De unde ne-a apărut nouă ideea asta fixă , marota asta cu filmul românesc la Oscar , nu ştiu , dar ca mai toate ideile fixe , nu ne face bine . Să recapitulăm : După dealuri , un film greu de înţeles pentru străinii de România şi , care ar fi trebuit însoţit nu doar de traducere ci şi de explicaţii , un film bine lucrat şi bine jucat , însă prea “ de-al nostru “ , nu poate face faţă lui Kon Tiki sau încurcaturii regale , mult mai liniare , mai fără probleme şi mai uşor de priceput ( mai ales cînd aplică reţeta Hollywood 1965 ) . Deci anul ăsta , facem pauză ! Iar pentru NO , no !
   Lăsăm locul liber pentru Amour !

   Iar acum , dacă ne-am liniştit cu ai noştri , îi putem judeca pe ceilalţi …

   Steven Spielberg , din păcate , recidivează şi , după calul de şah de mai an , revine cu o poveste ce merge la sigur în USA : Abe Lincoln ! Iubit deopotrivă de albi şi de negri , marele Abe pare a fi reţeta sigură pentru un succes : că filmul are o poveste cu linie sovietică , nu contează ; că filmul denaturează ( din nou ) unele personaje istorice , nu contează ; că filmul prelungeşte minciuna conform căreia motivul războiului ar fi fost sclavia , iar nu contează ! Dar ce contează ? Cum ce contează ? Contează că dacă anul trecut , căluţul de război care din trăpaş pur sînge a ajuns gloabă la plug , n-a prea impresionat , anul acesta , marele Lincoln ar trebui să cîştige , măcar ca o îndatorire patriotică și de box-office !
   Noi nu l-am vota ( patriotism românesc , normal ) !
   A propos de Spielberg : de revăzut 1941 – merită !
 
   Dar am vota oricînd pentru Argo sau pentru Fiarele sudului sălbatic , l-am vota pe Denzel   Washington ( excepţional beţiv ) , dar şi pe Daniel Day Lewis , pe Christoph Waltz ( genial dr. Schultz ) şi , deşi nu au fost nominalizaţi , am vota în bloc perechea Helen Mirren - Anthony Hopkins ( doar de o sperietură ) ! Iar dacă dezlănţuitul Django este doar o glumă semnată Tarantino , asta nu înseamnă că Leonardo di Caprio nu face din nou un rol mare – a propos de Tarantino , ne este dor de Pulp fiction , Kill Bill , Reservoir dogs şi altele asemenea …
   Și am mai vota - în special - cu Imposibilul !
   Totuși , găndind la rece , deși lucrat și jucat atît de bine încît în unele momente pare documentar , parcă Zero dark thirty este puțin cam dur !
   Și , a propos de documentar și duritate : sperăm ca rebela Vrăjitoare de război să fie vazut la categoria lui ! 

Dar mai presus de toate şi de toţi , am vota-o fără reserve pe Quvenzhane Wallis : fără drăgălăşenia de Shirley Temple cerută de obicei copiilor , puştoaica ne-a topit de tot ! Este Curajoasă !

 

   Ω

 

   Aţi înţeles , sperăm , că dacă am apreciat noi un film acesta nu va primi nici un premiu (cel mult pentru cea mai bună cafea făcută în timpul filmărilor) !
   Să aşteptăm însă , noaptea este aproape !
   Nu-i aşa ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu