Faceți căutări pe acest blog

joi, 5 septembrie 2013

La început era Cuvîntul şi Cuvîntul era cu Dumnezeu şi Cuvîntul era Dumnezeu (IOAN 1.1)

   Prostia și diplomele cumpărate lovesc din nou !


   Cuvîntul , așa cum ne învață și Sfînta Scriptură , are o putere ieșită din comun ; o putere cu care nu este bine să te joci ; o putere care (ca orice altă putere) poate fi benefică sau malefică ; în sfîrșit , o putere suficient de mare , încît atunci cînd nu o stăpînești , să-ți facă rău chiar ție , persoanei ce încearcă să o manipuleze !
   Să traducem rapid ce avem a spune ...

   În limitele foarte strîmte ale minților devorate și devoratoare de „reiting”, orice prostie pusă într-o emisiune este bine venită ! Iar dacă respectiva este „știre” și mai are și niște vorbe pe lîngă ea , nu-i supărare , că oricum se adresează retardaților !
   Retardații , adică noi , cei hrăniți cu măruță și mircea radu , cu suleiman și cu magnificul , cu fotbal și cu gg bee , n-ar trebui să pricepem nimic ci , doar să privim extaziați un ecran în timp ce ne curg bale din gură ! Într-adevăr , spre asta ne îndreptăm , însă pînă atunci , pînă ne înecăm cu propriile secreții , să spunem din nou de ce nu sînt bune diplomele cumpărate și studiile falsificate !
   În primul rînd , nu-s bune pentru că îmbogățesc nemeritat niște pungași costici și vărzari ori alții ca ei .
   În al doilea rînd , nu sînt bune pentru că ne dau impresia , senzația , ulterior certitudinea , că orice ne-ar ieși din gură vine de la Sfîntul Duh .
   În al treilea rînd , nu sînt bune pentru că nu le merităm fără muncă !
   În al patrulea rînd nu „e” bune pentru că aduc ministru la învățămînt , un personaj sinistru care face „draft”-uri și se declară mulțumit cu promovabilitatea la examenul de bacalaureat .

   Exemplele sînt multe , așa că ne limităm la ceva foarte scurt și la obiect : cînd se naște un copil , numele îi este ales de părinți și (eventual) de nași , niciodată numele nu va fi ales de vecini (decît dacă recunosc paternitatea , iar atunci se cheamă tot părinți) . 
   Problema adusă în discuție astăzi , este un reportaj difuzat (cum altfel ?) cu repetiție pe un CANAL tv național și autohton , reportaj făcut în județul Cluj , care nu ne vorbește despre provincia românească TRANSILVANIA (copilul român , botezat de români) ci , despre fosta provincie maghiară Erdely (copilul român , botezat de vecini) ; zice DEX-ul că :

Ardéal, (Ardel), s.n. – Numele regiunii intracarpatice din România (mai puțin Banat, Crișana și Maramureș); Transilvania: „Merem la Ardel, peste deal, în Lăpuș” (Ieud, 1987); „La gură ești ca paharu, / Nu mai vezi în tot Ardealul” (Papahagi 1925: 219; Desești). – 1. Din magh. Erdély „ținutul de dincolo de pădure„, din erdö „pădure” și elv „locul aflat peste, dincolo de ceva” (Humfalvy 1870); La fel Hasdeu, Onciu, Iorga, Drăganu, Iordan, DER: „Ardeal este din punct de vedere etimologic maghiarul Erdély, care vine la rândul său din erdö „silva”. Numele curat românesc, înainte de a primi termenul maghiar, cată să fi fost Codru, pe care ungurii, așezându-se în Pannonia, îl tălmăcesc prin Erdély, iar românii s-au mulțumit a împrumuta traducerea” (Hasdeu). 2. Din rad. i.-e. *ard „deal, înălțime”. În rom. ar proveni din lat. arduus „înalt”. Ardeal este o traducere maghiară a top. Rom. Ardal sau Ardel: „Rădăcina termenului Erdély, adică erdö, nu este consemnat în dicționarele etimologice maghiare și deci este o calchiere a top. rom. Ardeal” (Rizea).

   Lipsa de adevărată educație , îi face pe niște fals alfabetizați să-i tîmpească și mai mult pe alții chiar mai puțin educați decît ei , făcînd astfel jocurile ... altora !
   Priviți și ascultați cu atenție acest reportaj și , surpriză ! O să auziți vorbindu-se mult ungurește , o să auziți vorbindu-se despre provincia românească (?) Ardeal și , la minutul 2:20 , pentru cîteva secunde bune , pe ecran o să vedeți tronînd (foarte bine desfășurat , călcat și aranjat - tocmai pentru a fi cît mai vizibil și a transmite cu maximum de potențial mesajul ascuns) drapelul maghiar ! Nu mai amintim aici și de momentul (1:45) cu palinka , să nu creadă cititorii noștri că ... de aia auzim ungurește !

   Concluziile vin și ele pe scurt : ori reportajul acesta a fost realizat cu rea voință , încercînd promovarea ideii „Ardealul provincie ungurească” , ori a fost făcut cu prostie ; MULTĂ ! Cu siguranță , un post TV atît de „patriot” nu ar produce un gunoi de asemenea factură , un post care plînge la orice colț de mila oricui , a scăpat pur și simplu din vedere dedesubturile reportajului amintit !
   Și atunci ce mai rămîne ?
   Mai rămîne doar varianta că ar fi fost făcut din prostie !
   DIN PROSTIE ?

   Ω

   Igen , din prostie !

   P.S. Se spune că o imagine face cît o mie de cuvinte (asta nu mai vine din cărțile sfinte , ci de la utilizatorii și admiratorii artelor grafice) și , chiar pare adevărat ! Asta mă face să mă întreb , așa , de final , cum v-am obișnuit :

ÎNTÎMPLĂTOR ARATĂ CUM ARATĂ ÎNSEMNUL APROAPE „OFICIAL” AL PROTESTATARILOR ÎN CAZUL ROȘIA MONTANĂ ? 
 
 
 
 
   Nu la înscris în sine ne referim , ci la combinația de culori !
  IGEN ?
  MEGVAN ?
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu