Faceți căutări pe acest blog

vineri, 5 aprilie 2013

Partidul e-n toate !


   Aristocraţie sau vătafocraţie ?

 


   România astăzi , se află într-o situaţie cel puţin ciudată : deşi este recunoscută de toţi partenerii ei ca fiind un stat democratic , realitatea faptică diferă de realitatea declarativă !
   Dacă în urmă cu puţin mai mult de 20 de ani , ţara era condusă pe bază de merite de partid , de către o birocraţie partinică , astăzi este condusă pe bază de merite de partid , de către o birocraţie partinică !
   Am folosit « copy/paste » ?
   Nu !
   Dar atunci , sînt cele două identice ?
   Sau nu sînt ?
  Să ne verificăm afirmaţiile !
   Aşadar …

   Pînă în ’89 , conducerea statului român se afla în mîinile PCR ! Lăsînd de o parte povestea conform căreia familia Ceauşescu s-a făcut vinovată de toate relele din ţară , să ne amintim ori să aflăm , că în realitate totul – dar absolut totul – era controlat şi condus de partidul comunist : alegerile erau doar de formă , moneda avea o valoare artificială , economia centralizată executa comenzile aşa cum putea , învăţamîntul şi sănătatea erau cenuşăresele sistemului , cercetarea să nu mai vorbim , din ţară nu se putea pleca , stagiul militar era obligatoriu iar distracţia se rezuma la cîteva posturi TV străine (ruşi , bulgari , sîrbi , unguri , după posibilităţile tehnice şi geografice) , fotbal cînd şi cînd , băutură şi încercarea disperată de a nu face copii (mă rog , de a se încheia … fără copii) !
   Cine a instrumentat şi condus totul (la cererea celui mai iubit etc , etc ,etc …) ? Aparatul de partid şi de stat , care , în frunte cu conducătorul , cu geniul Carpaţilor …. Bun , chiar şi cei mai tineri au prins ideea !
   Această grupare , "strîns unită" în jurul tovarăşului , se bucura de fapt de toate privilegiile imaginabile în acele vremuri : un televizor color , alături un video , blugi pentru odrasle , whisky , Kent (parcă nu mai existau alte ţigări pe lume) , case pentru ei şi copiii lor , Dacia 1300 (pe comandă) sau chiar aprobare pentru ARO şi benzină cîtă pofteau , mobilă (nu din PAL) , acces la medicină şi medicamente ceva mai bune şi , cel mai important , la PAPA ! Da , la mîncare ! Aici , unde toată lumea făcea foamea , aici unde s-a ajuns la nostalgia sarmalelor din parizer şi a fripturii din adidaşi (copite de porc) , aici unde ne băteam pe calculatoare (căpăţîni de porc) şi pe fraţii Petreuş (pungi cu doi pui , împreună sub 500 g) , ei bine aici , ei aveau MÎNCARE !
   EI , aleşii , puteau pătrunde în această lume de vis dacă parcurgeau traseul şcolilor de partid (culminînd cu Ştefan Gheorghiu după anii '60 sau cu Moskva pînă atunci) şi executau totul întocmai şi la timp sau dacă aveau … pile : adică , pe cineva sus şi tare în sistem – atunci primeau funcţii din ce în ce mai înalte , pe măsură ce învăţau arta pupincurismului , a descurcatului , a servitului , a coloanei fracturate în faţa superiorilor şi a celei băţoase în faţa … supuşilor ! Bineînţeles că sînt multe , chiar foarte multe de spus , însă este suficient pentru a avea o bază de discuţii !  

   Dar astăzi , cum stau lucrurile ?  
   Păi … păi destul de asemănător : conucerea este exercitată tot de un grup restrîns de membri de partid , cu deosebirea că astăzi ni se prezintă iluzia pluripartitismului : că este doar o iluzie şi noi o credem realitate nu este vina lor , ci a noastră ! Economia , în continuare execută la comandă cererile centrului , doar că acum nu ni se mai vorbeşte despre frăţia cu URSS , despre SovRom-uri ori despre realizarea planului cincinal , ci despre directivele UE ! Birocraţia de partid şi de stat este aceeaşi , cu aceleaşi privilegii ! Au doar o grijă în plus : să fie mereu de acord cu cine este sau cu cine va fi mai tare , ori , ca să nu greşească , cu toată lumea – faptul că astăzi eşti la socialişti , mîine la conservatori şi poimîine la naţionaliştii lui Vadim este absolut normal ! Da , normal : asta arată că avea dreptate nenea Iancu cînd spunea (acum mai mult de o sută de ani) "ca tot românul , imparţial" !
   Iar dacă pentru ei nu s-a schimbat nimic , pentru noi ce s-a schimbat oare ?
   Tot nimic !
   Avem libertatea de mişcare , dar nu avem bani pentru ea , aşa că plecăm la muncă sau murim de foame acasă !
   Avem distracţie la TV : numai prostii , emisiuni pentru retardaţi , despre viaţa "vedetelor" fiecărui post TV în parte , filme reluate de mai multe ori şi chiar mai des decît "Porţile albastre ale oraşului" şi ... FOTBAL ! Cît mai mult fotbal ! Fotbal ca atare , scandaluri din fotbal , nunţi din fotbal , divorţuri din fotbal , totul din fotbal : a ajuns fotbalul să înlocuiască orice , adică a devenit un surogat !
 
   Acum statul ne dă mîncare – calitatea ei este cel puţin îndoielnică !
   Acum statul ne dă – cum spuneam – distracţie !
   Acum statul ne dă blugi – nu mai trebuie să se obosească familia Băsescu să ne îmbrace !
   Acum statul ne dă diplome – şi fără învăţătură , că se ştie doar în popor "că cartea multă prosteşte"  .
   Acum statul ne dă "vidio" , că nu mai poate nici dom Mitică să care ca în tinereţe !
   Acum statul ne dă aceeaşi sănătate ca pe vremuri , doar că ei nu se mai duc la Elias ci la Viena ! Cum spunea o vorbă veche :
ÎNAINTE VREME ERA EXPLOATAREA OMULUI DE CĂTRE OM !
ACUM ESTE INVERS !

   Să revenim deci : ce s-a schimbat în urma revoluţiei din ’89 ?
   Serios vorbind , s-a schimbat ceva ? În afara apelativului tovarăş , obligatoriu la şedinţe şi a spoielii zisă libertate , s-a schimbat ceva ?
   Nu este în continuare statul român cel mai mare mincinos ?
   Ba da !
   Nu este în continuare statul român inamicul public nr. unu ?
   Ba da !
   Nu este în continuare statul român în rînd cu cele africane în vînzarea resurselor naturale ( de la lemn la hidrocarburi ) ca materii prime ?
   Ba da !
   Nu este în continuare el , statul român un spoliator şi un împilator al cetăţeanului ?
   Ba da !
   Nu este în continuare statul român pus în slujba unui grup de interese , în totalul dispreţ al contribuabilului ?
   Ba da !

   Şi atunci , ce s-a schimbat ?
   Nimic !
   Absolut nimic !
   Nici măcar cultul personalităţii !
   Nimeni nu-l trage la răspundere pe tov. Iliescu pentru morţii revoluţiei sau ai mineriadelor , nimeni nu îl trage la răspundere pe tov. Ponta pentru furtul intelectual , justiţia nu-i numără casele căpitanului Băsescu şi nici nu este interesată de modul şi preţul la care au fost obţinute ! Sau ale deţinutului Năstase multe case !

   Dar astea sînt nimicuri : avem aici doar cîţiva pungaşi mai vizibili , care au produs statului – şi nouă deci – o oarecare pagubă ! Marea problemă sînt furturile constante şi din ce în ce mai consistente ale celorlalţi , ale sistemului : de la simpli angajaţi în primării de ţară şi pînă la miniştri ori parlamentari ! Cu toţii ne fură şi nu le mai ajunge : în ţară nu mai sînt bani de investiţii – România este în criză cînd toată lumea a ieşit – deşi pe vremea lui Boc s-au făcut economii drastice , nu mai sînt bani pentru mărirea salariilor , nu mai sînt bani pentru mărirea pensiilor , nu mai sînt bani pentru nimic din ce s-a promis înainte de alegeri !
   Nu mai sînt bani ?
   Ba , parcă am mai găsit pe fundul sacului puţin pentru a ne satisface clientela politică , pentru a sătura haita care n-a mai fost la putere de opt ani şi este înfometată , pentru a ne ghiftui susţinătorii necondiţionaţi , pentru a rîde în nasul contribuabilului !

   Mai sînt bani doar pentru a transforma toată ţara într-un caz social fără ieşire !
   Şi atunci , ce s-a schimbat ? Nu-i adevărat că acum este … invers ?
 
   Aşadar , cu ce ne-am ales ?
   Ca de obicei , răspunsul este foarte simplu : cu o aristocraţie provenită din vătafii plutocraţiei şi care , nu are nici o legătură cu MERITOCRAȚIA !
 
   Cine nu a înţeles , să-şi întrebe senatorul sau deputatul care-l reprezintă !
   Dacă este mai la îndemînă , merge întrebat şi primarul ! 

  

   Aşadar , măi dragă , s-a schimbat ceva ?
  Hai , înscrieţi-vă la cuvînt pentru ordinea de zi !




   ... mama voastră de bandiţi !

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu