Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 1 mai 2013

Entr'acte - Efemerul unei sute de ani de experiență și talent

   Talentul nu cunoaște vîrsta : adevărat !

   Am revăzut , cu plăcere , o piesă considerată grea (?!?) , o piesă la care "nu te rîzi" ba chiar ar trebui să ... te plîngi !
   Și vorbim aici , despre "Moartea unui comis voiajor" : piesa în sine , nu este dificilă , subiectul însă este sensibil și dureros !
   Dar nu despre piesă vrem să vorbim , ci despre efemerul artei teatrale : spectacolul are o distribuție foarte bună , în care excelează - cum ne-a obișnuit pînă acum - cuplul  Mariana Mihuț - Victor Rebengiuc ! Am realizat , că ceea ce s-a petrecut pe scenă , ar trebui păstrat și pentru cei ce vor veni , că ar fi păcat , chiar mare păcat , dacă nu am păstra și pentru nenorocoșii ce se vor naște cînd ei nu vor mai fi , prestația datorată unei experiențe scenice comune de peste 100 de ani !
   "Moromeții" , chiar dacă este o capodoperă (pur românească , deci greu de înțeles pentru neromâni) , înseamnă prea puțin pentru ce încă mai poate da un talent adevărat !
   "Medalia de onoare" , la fel !
  

   Cei doi , a căror vîrstă decența ne cere să o trecem sub tăcere , ne dau o lecție despre ce trebuie să cerem actorului pur sînge : fără scălîmbăieli , fără glumițe cu înțelesuri ... înțelegeți , doar cu textul piesei și atît , sînt în stare să te facă să nu-ți dai seama cînd trece timpul ! Și culmea , mai au și o dicție perfectă , încît nu pierzi nici un cuvînt !
   Felicitări teatrului Bulandra , care știe să profite (în sensul bun) de acest cuplu !
   Cu egoismul caracteristic spectatorului amator de calitate , le dorim celor doi să mai joace încă mulți ani de acum încolo !
   Așadar , le urăm mulți ani pe scenă acestor tineri eterni !



   Cu stimă și admirație , de Ziua Muncii , celor ce știu ce este munca și o și fac excelent !

  Ω

   Ca de obicei , nu mă rabdă firea mea cea nesuferită și , în încheiere , îmi permit să pun o întrebare , în mod public , întrebare la care aștept - și sigur nu sînt singurul - un răspuns clar : în zilele lui decembrie 1989 , Victor Rebengiuc a apărut la TVR  cu un sul de hîrtie igienică , vă mai amintiți ?

   Întrebare : ce s-a întîmplat de n-a fost folosită - HÎRTIA - de către cei cărora le era destinată ?
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu