Faceți căutări pe acest blog

marți, 26 noiembrie 2013

Closetu' din fundu' curții !

   A fost odată , ca niciodată ,
   Că de n-ar fi ,
   Nici nu s-ar povesti !


   A fost o palmă de loc rămasă fără stăpân ! Și cum se temea să stea așa , s-a gândit palma de loc să-și aleagă un stăpân nou : pe cel de la răsărit sau pe cel de la apus ?
   Ăla de la răsărit , mai fusese : se îmbăta , scuipa când vorbea , înjura , mai și fura ... în sfârșit , nu fusese un stăpân bun !
   Cel de la apus ? Să fie cel de la apus ? Păi ăsta , venit și el de departe , a promis că o să aibă grijă , că el știe cum să facă să fie bine și toate locurile mulțumite ... ce să mai vorbim vorbe deșarte : a promis marea cu sarea și cerul cu luna și cu stelele , așa că palma de loc l-a ales ca nou stăpân !
   Ce zicem noi stăpân ?
   Nu ca stăpân s-a prezentat el , ci ca prieten mai mare și sfătuitor !
   Un singur lucru a uitat să-i spună noul „prieten” acestui loc abia intrat în gospodăria lui : faptul că l-a luat , așa degeaba , numai și numai pentru că-i trebuia un closet în fundul curții - și locul cel nou părea a se potrivi perfect !
   Palmei de loc , nu i-a convenit să se c..e toți în ea , dar o bucățică , una care era obișnuita cu gustul și mirosul , a zis să mai încerce , că poate pe viitor boieru' o face pe altcineva closet și pe el - pe loc adică - l-o ridica la rang de magazie !
   Și uite așa , timpul trecea , boierul își făcea bucata lui de gospodărie tot mai frumoasă și mai frumoasă , muncitorii însă nu-i lăsa la WC-ul din casă ci îi trimitea tot la closetul din fundul curții !
   Povestea noastră se poate încheia aici - sperăm că nu - sau poate avea un final anapoda : unul dintre lucrători , tot venind la closet , l-a recunoscut ! Era un vechi și bun prieten , unul cu care lucrătorul nostru se mai ajutase și altă dată ! Și atunci , vechiul prieten - ajuns un foarte mare și foarte tare loc în lumea asta - mirat de poziția de closet a bătrânului său amic , i-a spus cam așa :
   - Auzi tu ? Eu m-am gândit că olicum tlebuie să vin mai des pe aici cu tleabă , că am niște chestii de vânzale , așa că să știi că n-o să intlu pe poalta din față ci o să vin pe aici , pe la tine ! Mai stăm de volbă , îți mai vînd și ție ceva , mai cumpăl poate de la tine oalece - văd că aici la closet , unele chestii clesc flumos - și poate și boielul ăla male cale ți se tot c..ă în cap își schimbă pălelea și se poaltă altfel ! Ce zici ?
   - Da , zise palma de loc , să încercăm , că nici mie nu-mi place , dar nu s-o supăra boierul ?
   Și uite așa , s-ar putea ca palma de loc să nu mai vrea să fie closetul din fundul curții !
   Numai ea poate alege , numai ea poate hotărî , bazându-se pe sprijinul și prietenia unui loc ce s-a dovedit și altă dată de mare ajutor !

    Ω

   Aflăm în ultimul moment , că boierul din poveste , cere tuturor locurilor din gospodăria lui , supunere și loialitate !

   Doamne , doamne , ce-ar mai merita boier bruxel ăsta să-i trântim ușa peste degete când vine la closet !
   Și să nu avem pentru el nici hârtie - nici măcar din aia ruptă pătrățele , din gazete și înfiptă-n cui !

   Poate se linge pe degete , că noi ne-am săturat de gustul de c...t ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu