Faceți căutări pe acest blog

luni, 25 noiembrie 2013

Curajul de a te teme !

   Un popor de eroi și de viteji ?

   De cînd e lumea și pămîntul , omul , funcție de vîrsta avută , s-a temut de cîte ceva : în copilărie de întuneric , de Bau Bau sau să nu plece mama ; în adolescență , teama cea mare este să nu rîdă prietenii de noi , să fim la modă și - dacă este posibil - să nu plece Lenuța sau Gigel ; la maturitate , lucrurile se complică puțin , așa că mulți trăiesc cu teama că Steaua nu ia campionatul , că nu vor reuși să-și cumpere o mașină mai mare și mai nemțească decît a vecinului și , nu i-ar deranja prea tare dacă Lenuța sau Gigel ar pleca (măcar puțin) ; după maturitate , povestea din nou se simplifică , temerile fiind de fapt două : să nu întîrzie pensia și să nu ne lase iliescu ! Pardon , domnul Iliescu !
   Ați înțeles foarte bine ce vrem să spunem și , pînă la urmă , aceste frici sînt firești : fiecare vîrstă cu fricile-i specifice !
   Începe să fie o problemă această teamă , doar în momentul în care cineva sau ceva începe să o exploateze - bineînțeles - în interes propriu ! Așa cum unui copil îi poți cere să fie cuminte amenințîndu-l că vine ... Bau Bau , la fel poți proceda și cu părinții lui ! Dar , pentru că ai de-a face cu persoane mature , Bau Baul trebuie să ia alte forme , mai subtile și mai rezistente în timp , forme care să-l sperie și să-l țină ascultător pe om , oricît de mult ar crește . Din păcate , ca toți strămoșii și urmașii lui , omul se dezvoltă , se obișnuiește cu sperietoarea și trebuie căutat un nivel superior de frică : acest tirbușon al fricilor așezate una peste alta poate fi periculos , pentru că la un moment dat persoana supusă fricii constante nu mai reacționează , obișnuindu-se cu starea de permanentă teamă !
   Și atunci , ce este de făcut ? Această întrebare și-au pus-o niște domni , dar și niște tovarăși , și-au pus-o capete încoronate , președinți și dictatori , minți luminate sau întunecate și , RĂSPUNSUL nu l-a găsit nimeni ! Nu a găsit nimeni răspunsul în întregul lui , ci , unii norocoși au descoperit fragmente pe care au încercat să le exploateze ! De multe ori , răspunsul subiecților , din diverse motive , a fost dezamăgitor  (cei mai în vîrstă își amintesc cu siguranță momentele în care propaganda românească încerca să-i sperie cu venirea americanilor , cînd ei de fapt îi așteptau să apară) ! 
   Ei bine doamnelor și domnilor , sau tovarăși și tovarășe , ori cum doriți dumneavoastră : nivelul superior al fricii este lipsa ei !
   Omul , nu mai este intoxicat cu propagandă (mincinoasă sau nu) , cu acte eroice și cu succese în muncă pentru că toate astea l-au tocit : omul , este virusat cu elemente ale antifricii , cu elemente care - crede el - îi plac și-l fac să se simtă bine , cu elemente de control pe care - în lipsa unei alternative - le consideră unicele posibile !
   Exemple : x factor , dansez pentru tine , academia (de gătit) lui horia , etc , etc ! Peste toate mizeriile astea , se așterne un strat gros dintr-un sos de fotbal , se condimentează cu câteva iubite de jucători și rețeta - foarte simplă - este gata !
   Iar noi , mulțumiți că nu ne mai este frică , înghițim totul cu polonicul ; posturile TV , câștigă din reclame , așa că sunt mulțumite ; CNA-ul nu vede n-aude , este deci mulțumit , Academia Română trece în coloana „CORECT” toate prostiile și invențiile lingvistice care apar - dar are liniște - și este mulțumită ; guvernul este liniștit pentru că ne știe atenți la duelul dintre supa de MAZĂRE

și vocea unei june pretendente la statutul de LOREDANA

și este mulțumit și el !
   Toți suntem încântați : nu ne mai este frică ! 

                                 De nimic !
   Ω
   Să fie oare , BINE ?



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu