Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 16 decembrie 2015

Miorița: privilegiul de a sta între baltagul legii și legea baltagului

   Poporul este norodul, iară nu tagma jefuitorilor!


   Să o luăm pe îndelete și pe rând: în ultima vreme, în România se petrec lucruri ciudate și neînchipuite cu câtva timp în urmă! Adică, într-o țară care acum puțin mai mult de o sută de ani era numărul unu la crescut animale, o lege absurdă și răuvoitoare vrea să distrugă modul de viață (și nu numai) al celor care mai trăiesc încă astfel!
   Așadar, legea vânătorii (vom folosi numele prescurtat) intră cu pușca și bocancii de firmă în ograda și stânele ciobanilor, părând a dori să facă ordine într-un domeniu de activitate ordonat și organizat în ultimele (cel puțin) trei mii de ani! Să priviți legea doar prin prisma ilarității problemei inventarierii câinilor ar fi o greșeală, pentru că actul acesta, sub hohotul de râs iscat de prostia numărării câinilor ascunde un atac la un bun național și la patrimonial național!
   De ce?
   Pentru că, grija bruscă pentru vânat - se știe că vânatul este sportul săracului, practicat de toți amărâții din România! - maschează interese economice: limitarea numărului de câini, va obligă ciobanii să-și limiteze numărul de oi, iar asta va duce imediat la scăderea drastică a producției de lână și lapte și la dispariția aproape totală a micii producții de manufactură și produse tradiționale! Vor dispărea din pieţe mai toți producătorii „sibieni” cu care ne-am învățat și care fac concurență marilor fabricanți de iaurt pe care nu scrie iaurt, de smântână care seamănă izbitor cu ceea ce știam noi că se cheamă iaurt și de brânză cu gust de cretă - să nu mai vorbim despre laptele de consum, obţinut direct din ... lapte praf! Asta ar fi prima realizare, pentru că micșorarea cantității de lapte ar duce la micșorarea cantității de produse și la creșterea explozivă a prețurilor acestora, adică, în final, ieșirea lor voluntară de pe piață!
   Vine apoi obligația adăpostirii oilor în saivane și hrănirea lor într-un mod legiferat peste iarnă: inițiatorii legii s-au substituit tradiției  populare milenare, cea care știe bine la ce „Sânt`” se pleacă cu oile și la care se revine! Aceeași tradiție i-a învățat pe oamenii locului cum să crească animalele, câți câini să țină la turmă, cum să le mulgă și când să le tundă, de câți măgari au nevoie și, chiar dacă acum Ghiță ciobanul are tabletă și conexiune la internet, fără să știe că-i zice așa, tot în transhumanță pleacă primăvara și tot din transhumanță se întoarce târziu toamna! 
   A propos de transhumanță: dacă o turmă cu trei câini coboară de la munte spre șes, ce face cu doi dintre câini?
   Îi omoară? Pe rând?
   Îi trimite acasă „par avion”?
   Și ce câine trebuie să păstreze? Se dă examen?

   Lăsând gluma de o parte, împuținarea câinilor ciobănești va ridica o problemă majoră și în fața celor ce se zbat de ani de zile să legifereze rasele tradiționale de câini de turmă (mioritic, carpatin și, mai nou, bucovinean): numai un imbecil de ales își poate închipui că un cioban ține pe lângă stână o ciurdă de câini doar de dragul câinilor și nu din nevoia de pază și conducere a turmei! Doar un idiot de ales a putut crede că ciobanul are la stână mai mulți câini decât are economic nevoie, numai un prostovan ori un răuvoitor a putut crede că ciobanii țin câini de dragul câinilor și că seamănă cu leșinatele de dragul maidanezilor din orașe sau cu vreo Brigitte Bardot!
   Îngrozitor ...

   Și, în acest fel, facem trecerea spre minunații noștri parlamentari și aflăm cu satisfacție că și-au votat pensii speciale!
   Bravo lor!  
   Chiar mă bucur!
   Ce nu mă bucură, este altceva: o țață parlamentar, ne-a explicat nevoia acestor pensii prin faptul că perioada petrecută în parlament nu se consideră vechime! Așa o fi, dar tanti cu brațul ridicat a votat probabil și legea pensiilor, lege din care a dispărut noțiunea de „vechime în muncă”, fiind înlocuită de cea de „stagiu de cotizare”! Așadar, bieții noștri aleși și-ar putea plăti singuri singurei contribuția la pensie, în cuantumul dorit de dumnealor, fără a împovăra și mai mult sistemul: probabil că celor ce le-a fost clar că femeile pot munci liniștite până la 65 de ani în fabrică, nu le-a fost clar cum să-și achite cu mâna proprie cotizația la pensii de stat!
   Spuneam că mă bucură hotărârea lor de a-și aproba pensii speciale în acest cuantum ... și iată de ce: acum, sunt circa 700 de foști parlamentari în situația de a primi acești bani; de la anul, vor fi cel puțin o mie; luând o medie de 5000/om/lună, un calcul sumar spune că
1000 pensionari speciali X 5000 lei lunar X 12 luni pe an = 60.000.000 lei,
adică
60.000.000 împărțit la 4,5 lei la € = 13.333.333,33 €!
   Pentru asta mă bucur, pentru că nu iau de la gura copiilor sau a bolnavilor decât puțin peste 13 milioane de euro pe an: ar fi putut chiar mai mult, nu-i așa?

   Și pentru că „aleșii” s-au folosit din plin de privilegiul poziției lor (nu vă lăsați amăgiți, liberalii au ieșit din sală în semn de protest ȘTIIND CĂ LEGEA VA TRECE dar fără gândul de a refuza banii nemeritați!) și omul obișnuit primește ceva!
   Ce primește?
   Simplu și deja așteptat, primește facturi mai mari: supravegherea financiară, cea în care DNA-ul încă n-a intrat, consideră firească explozia prețurilor asigurărilor RCA, consideră normală obligația plătirii cărții verzi pentru cine nu scoate maşina din țară, crede că lăcomia pe buzunarul altuia este un lucru bun și închide ochii la hoțiile din așa zisa industrie a asigurărilor!

   Este de-a dreptul revoltător faptul că un organism pus să supravegheze financiar asiguratorii, un organism plătit de noi să ne apere împotriva spolierii datorate lăcomiei unor firme și indivizi fără scrupule, este deci revoltător că tocmai un asemenea organism nu ne apară în nici un fel, ba chiar protejează interesele veșnic flămânzilor asiguratori în fața îmbuibaților consumatori români!
   Așteptăm cu nerăbdare noua serie de scriitori de pușcărie proveniți din rândul ASF: vor avea mult de scris ... începând cu declarația!

   Ω

   Că tot vorbeam despre Miorița ... măcar dacă ar apărea vreun Radu Gyr!





  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu