Faceți căutări pe acest blog

luni, 23 octombrie 2017

Despre autoeducare

   Vorbeam mai zilele trecute de nevoia acută de a fi educați sau de a ne autoeduca. Bineînțeles că a învăța să scrii pe pereți „M...E 1923” sau „SĂ MOARĂ STEAUA” este o formă de educație, deși nu cea mai dorită ... 
   Așadar, este nevoie de o educație civico socială în România modernă? Să vedem ce ar însemna asta ... 
   Nu spune nimeni că nu trebuie să știi ce s-a întâmplat cu Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul, nu este nimeni (sper) nebun să ceară scoaterea din manualele de istorie a dacilor sau al Donariului de la Biertan, dar să înveți în școală numai așa ceva, este absurd astăzi! 
   Școala ar trebui ca la cursurile de religie să arate copiilor ce este religia, de câte feluri este ea, cum a apărut, prin ce se deosebesc sau se aseamănă religii sau secte între ele și nu îndoctrinare ortodoxă!
   Școala ar trebui să se axeze mai mult pe felul în care s-a trăit în vremea lui Brâncoveanu și nu pe anii între care a domnit!
   Școala trebuie să ne arate clar unde și când s-a greșit chiar din dorința de a face bine (pacea de la Buftea, poate?) și nu așa zisa vitejie, etc, etc, etc!
   Școala ar trebui ca pe lângă 2+2 să ne învețe cum stă treaba cu % și ce înseamnă ele atât în cazul unui împrumut bancar, cât și în cel puțin nefericita exprimare a neputinciosului comentator proTV: „cutare și cutare au dat împreună un procent de 107 goluri”!
   Școala trebuie să educe copiii să învețe CE să învețe și CUM să învețe!
   Școala trebuie să învețe copiii să accepte lucrul bun și să respingă prostia!
   Școala trebuie să fie imparțială și să explice tuturor „proștilor” ce este aceea constituție, ce este un curent politic, ce vrea comunismul diferit de socialism și de ce se luptă ele cu liberalismul sau creștin democrația!
   Școala trebuie să dea fiecărui copil posibilitatea să aleagă, să aleagă religios sau politic la fel cum îi dă șansa de a alege pașii de urmat în propriu-i viitor: unii vor să devină medici, alții pușcăriași (cele două nu se exclud!), așa că trebuie să le pună la dispoziție informații conforme cu epoca în care trăim și direcția în care vor să meargă! 
   Dacă un copil vrea să se facă instalator, de ce trebuie să-i predăm integrale? 
   Dacă un copil vrea să se facă fotbalist, de ce trebuie să-l îndopăm cu chimie organică?
   Dacă un copil vrea să rămână și să exploateze cele zece hectare ale familiei, de ce îl îndopăm cu fizică cuantică?

   Din păcate, avem astăzi de a face cu mai multe generații suprapuse și analfabete, chiar dacă în sinea lor se consideră a fi cele mai „jmechere” din ce a văzut România: aceștia sunt cetățenii care nu știu nimic din convingerea că știu tot, ei sunt cei convinși că zgomotul înseamnă distracție și că societatea te judecă numai și numai după mașină. Nu ar trebui începută munca aceea titanică ce ar întoarce din nou societatea românească la originile moralității? Pentru că a te închina nu înseamnă că ești cu adevărat creștin, a fi creștin nu este similar cu a fi credincios practicant, iar a fi credincios practicant nu înseamnă și a înțelege sfintele scripturi!
   Așișderea în cazul partidelor politice: a te numi socialist nu este același lucru cu a duce o politică socialistă și socială, a fi socialist nu înseamnă neapărat susținerea puturoșilor în detrimentul muncitorilor, așa ca la noi! 

   Este clar că societatea românească și-a pierdut busola, iar puterea actuală nu este interesată s-o ajute să și-o găsească pentru că ar dispărea de pe scena politică: din această cauză cu gura spun una și cu mâna fac alta, din această cauză încearcă să-și aservească justiția, din această cauză fac front comun în jurul hoților și se erijează în judecători refuzând justiției dreptul de a-și face datoria! 
   Vrea actuala opoziție să câștige viitoarele alegeri?
   Atunci, fuguța la munca de jos: mergeți și explicați oamenilor nu ce vreți ci ce înseamnă ceea ce vreți! 
   Spuneți-le nu că pesedeii-s hoți (știu și ei asta) ci cum arată normalitatea unei țări fără hoți! 
   Vorbiți și pereților, arătați că existați, zbateți-vă să respirați și învățați-i pe cei mulți și neșcoliți abc-ul politicii și bunului simț politic!
   Faceți acest efort astăzi și mâine nu se va mai vorbi de nevoia suplimentării locurilor în penitenciare! 
   Faceți acest efort astăzi și mâine nu vor mai exista fabricile de cartoane numite diplome care câștigă astăzi bani grei gâdilând orgoliul unor analfabeți!
   Faceți acest efort astăzi și mâine România nu va mai fi cimitirul de mașini al Europei!
   Faceți acest efort astăzi și mâine nepoții voștri vor trăi mai bine!
   Nu faceți acest efort astăzi și mâine pesedeul nici măcar așa, de formă, ca astăzi, nu vă va mai băga în seamă și în parlament!
   Marș la munca cu oamenii, marș la treabă și nu la somn timp de patru ani!

   Ω

   Îmi place Pleșu!
   Îmi place Liiceanu!
   Merge și Patapievici!
   Chiar și Cărtărescu!
   Dar ...
   Dar ce înțelege votantul din Huși, Zimnicea sau Cuca Măcăii din discuțiile intelectuale, docte și cu adevărat inteligente ale domniilor lor?
   Nimic, nimic nu va înțelege, li se vor părea numai prețioase și lipsite de substanța lui „o să creștem pensiile și salariile și o să micșorăm săptămâna de lucru - TRĂIASCĂ LENEA” și-i vor băga`n p...a măsii pe toți și vor vota din nou pesede-ul!
   De ce? Pentru că pe pesedei îi înțeleg: ăsta este nivelul, altul nu ai de unde să iei!
ESTE DE DATORIA OPOZIȚIEI SĂ EDUCE ALEGĂTORII!
ESTE DE DATORIA OPOZIȚIEI SĂ EXPLICE ALEGĂTORILOR CUM STĂ TREABA CU LEGILE ȘI POLITICA ȘI RESPONSABILITĂȚILE!
ESTE DE DATORIA OPOZIȚIEI SĂ PREGĂTEASCĂ TERENUL PE CARE VREA SĂ LUPTE LA VIITOARELE ALEGERI!
   Dacă opoziția vrea mai mult decât locul călduț din parlamentul de astăzi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu