Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 25 octombrie 2017

Nevoia, un simplu reflex?

   Mâncăm roșii peste iarnă: foarte bine!
   Mâncăm castraveți așișderea!
   Și struguri!
   Și salată!
   Și ridichi!
   Și ceapă verde!
   Și ne plângem că n-au gust!
   Chiar așa, ce chestie, nu mai au legumele gust!!!
   Cred că ar trebui să ne amintim că sezonalitatea are și ea un cuvânt greu de spus: este motivul pentru care colindele de Crăciun nu au farmec în mijlocul verii și nici sarmalele nu prea merg la peste 40 de grade!
   Așadar, acum că s-a încheiat anotimpul strugurilor (sau este pe sfârșite) a venit vremea gutuilor, a merelor, perelor, a murăturilor și nicidecum a brânzei proaspete: suntem organizați genetic să respectăm anotimpurile, suntem crescuți cu respectul pentru curgerea timpului și corpul nostru este învățat cu fructele și legumele specifice ritmului fiecărui moment al anului! 
   Cumpărați un copăcel autohton în ghiveci și plantați-l acum în grădină: până în primăvară nu veți ști ce se întâmplă cu el, până în primăvară când ceea ce pare o uscătură va exploda într-un verde splendid și se va dezvolta frumos toată vara și o parte din toamnă, moment după care se va duce la odihnă, la somnul necesar și binemeritat de peste iarnă! 
   De ce? Pentru că așa este el „construit” de mama natură pentru zona asta în care trăim noi!
   În loc să-l plantați în aer liber și să-l lăsați peste iarnă în frig, țineți ghiveciul în casă, la căldură și îngrijiți-l cu drag, adică udați-l, puneți-i fertilizant, țineți-l la lumină ... va muri până-n sărbători! 
   De ce? Pentru că nu a fost făcut de mama natură să funcționeze non stop, ca o plantă tropicală, așadar are nevoie de „odihna” periodică de peste iarnă!

   La fel este construit și organismul uman, la fel suntem „fabricați” și noi, la fel trebuie să ne purtăm și să ne hrănim și noi: fiecare anotimp cu ale lui, cultivate sau crescute când și unde trebuie - atunci vor avea și gust și fi-va și vremea lor (mănâncă cineva șorici de porc în august?)

   Nebunia numită globalizare, nevoia deja bolnavă de profit, disperarea de a te făli cu orice preț, deșteptăciunea comercianților de a crea falsa nevoie, toate astea au dus la răsturnarea unor obiceiuri alimentare și nu numai: ținem pseudo sărbători importate, transformăm vechile obiceiuri în prilejuri de câștiguri pentru magazine, uităm cine suntem și cum trebuie să trăim, Zăroni de Mehedinți încurajează producătorii să scoată pe piață tomate autohtone până-n 17 decembrie cel puțin - și le dă și primă pentru asta! - dar carnea și legumele nu mai au gust! Suntem nebuni, chiar ne închipuim că putem păcăli natura? Este normal să nu aibă gust, pentru că nu este vremea lor, este normal să nu aibă gust, pentru că sunt sintetice! 

   Ω

   Unde vom ajunge?
   Este simplu de spus: vom ajunge acolo unde toată mâncarea va avea aceeași lipsă de gust putându-i adăuga ce aromă dorești (bineînțeles, sintetică): și nepoții noștri vor considera normală o salată de gutui cu gust de salată de roșii sau castraveți murați cu aromă de porc la grătar!
   Asta vrem? Chiar ne folosește așa ceva? Din dorința prostească de a pune roșii pe masa de Crăciun nu noi câștigăm ci comerciantul veros care în înfrățire tacită cu producătorul viclean ne furnizează niște produse sintetice cu aspect de roșii, fără gust de roșii, fără iz de roșii, dar cu cine știe ce compoziție de mi-e și frică să mă gândesc!
   Lipsa educației de duce în această direcție!
   În caz contrar, roșiile s-ar strica în magazine dincolo de vremea lor: nu este cazul nostru, suntem prea ... educați!
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu