Faceți căutări pe acest blog

vineri, 1 martie 2019

M-am liniștit!

   După ce zilele trecute acuzam proTV-ul pentru prostia monumentală de lunea seara, m-am liniștit: prostia nu este una original românească ci este o șmecherie turcească! Adică, nu niște pseudo scenariști români au furat en gros din „Contele de Monte Cristo”, ci niște turci au muncit pentru asta cu mulți ani în urmă, ai noștri, creativi nevoie mare, mulțumindu-se cu traducerea prostiei și plasarea ei într-un context pseudo românesc! 
   Așadar, putem fi liniștiți: ai noștri nu reușesc nici măcar imitațiile astea de telenovele, cu atât mai puțin ceva original!

   Lăsând la o parte gluma, să ne întrebăm serios de ce este nevoie să se cumpere drepturile de ecranizare pentru o poveste care a mai fost pe programele românești (zic unii că la kanal D prin 2009) și nu se caută idei originale? Nu, proTV-ul și alții asemenea nu trebuie să se plângă de public atunci când dau câte un rateu îngrozitor cu producții sinistre și de neurmărit, trebuie să cerceteze cine a aprobat, cui i-a plăcut și în final cine a aprobat zisa sinistră producție: marea majoritate a producțiilor românești de televiziune aleg calea cea mai comodă, adică imită situații din telenovele străine, dar nu încearcă să vină cu ceva original, preferă de fapt să plagieze și nu se simt în stare să scoată capul din melodramaticul borcan cu dulceață de prostii orientale sau sud americane!
   Chiar să nu existe un om/grup capabil să scrie un scenariu original, inovator și ne telenovelistic?
   Filmele românești premiate spun că există, dar televiziunile noastre care au mania transformării oricui în pseudo vedetă preferă să lucreze cu ce au în ogradă: un exemplu bun și comod este Loredana Groza, pe care după ce postul a înlocuit-o în „vedetism” cu Andra, nu mai este văzută pe nicăieri, nu mai are spectacole mamut, nu o mai corectează pe Maria Tănase, nu se mai „reinventează” la fiecare șase luni și, foarte important, nu mai este Lori, „adulata publicului”! Așa cum postul a creat o falsă vedetă în persoana Loredanei Groza, tot așa postul vrea să credem că inepțiile și inepții pe care ni-i bagă pe gât sunt super, mega, extra (ekstra?) vedete, când, în realitate, ne oferă idei jalnice, jocuri jalnice, actori jalnici, totul ambalat pentru publicul la fel de inept care a fost pregătit imediat după `89 să înghită povești jalnice, spuse jalnic, jucate jalnic!
PRODUCȚIILE DE TIPUL MISTERELE PARISULUI, MONSTRUL GALBEN, GĂINA VERDE,
PRODUCȚII DESTINATE ÎN URMĂ CU O SUTĂ DE ANI SERVITOARELOR ȘI ORDONANȚELOR,
AU FOST TRANSFORMATE ÎNTR-UN FENOMEN CE SE DOREȘTE ȘI VA DEVENI UNUL CULTURAL!
   Și pentru asta, sub nasul neatent al CNA-ului, serviciile de marketing pedalează tare pe promovarea rahatului de luni seara: un site îmi vorbește despre „serialul fenomen” când nici nu s-a terminat episodul pilot, alții sunt îngroziți că serialul ar putea să aibă mai puțin de două sezoane, actorașii care în teatru nu știu dacă ar duce tava sunt invitați în exces pe la diferite emisiuni și prostovanii educați să înghită orice kkt stau cu gura căscată gata să-l pape, convinși „că ca” serialul ăsta ceva mai diștept nu să iegzistă!

   Dacă asta este libertatea pentru care s-a murit acum treizeci de ani, eu mă lipsesc: de multe ori, nu aduni nici două ore de program interesant pe zi!

   Trăgând linie, postul nu lucrează decât cu ce are prin curtea din spate, cumpără drepturi și atât, pune să joace actori de mâna a ... nici nu mai știu câta, cheltuiește după prostul gust al unui director oarecare îndrumat de cine știe ce firmă de consultanță a unui alt director și, cheltuind cu producția, cere bani mulți pe publicitate! Firmele îi plătesc, că nu au ce face: dar nu-i aduc de acasă, ci îi bagă în prețul final al produselor. Iar prețul final al produselor este plătit de ... da, tot de către noi, pentru că ăsta este circuitul banilor în natura media!
   În concluzie, cine mai spune „nu-ți convine, schimbă canalul!”, să tacă din gură, pentru că indirect tot noi toți plătim prostiile de pe toate canalele de televiziune, cu deosebirea că nu le plătim direct ci indirect!

   Ω

   
   Chiar este mai ieftin să arunci banii pe rahaturi și să nu faci ceva bun cu oameni buni și actori buni?
   De ce nu este bine să lucrezi numai cu ce ai prin bătătură?
   Chiar, de ce nu merită să lucrezi cu ce ai?
   Răspunsul este simplu, pentru că dispare concurența, pentru că te plafonezi ... dar mai bine ar fi cu un exemplu: vă mai amintiți că la începuturi, în Las Fierbinți au apărut HORAȚIU MĂLĂIELE și MAIA MORGENSTEIN
   Vă mai amintiți ce roluri făceau?
   Ce recitaluri dădeau la fiecare apariție?
   Au dispărut, costau prea mult ... lasă că-i mai bine cu ăștia de acum, ăștia pe care i-am învățat pe de rost, ăștia care nu au mai adus nimic nou de ani de zile!
ADICĂ NI SE SERVEȘTE UN KKT, IAR UNII DINTRE NOI SUNT ÎNCÂNTAȚI!
POFTĂ BUNĂ!
ȘI NICI MĂCAR KKT-UL NU MAI ESTE ORIGINAL ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu