Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 17 iunie 2020

Un proto Manole albastru


   În buna tradiție românească, nici un document, nici un act nu consemnează oficial acțiunea acelui proto Manole care, căutându-și-o pe soața Ana cea zidită a scobit la Corbii de Piatră bisericuța în vremea în care credința nu se măsura în arginți ci în rugăciuni și fapte bune și se potcovea puricele cu 99 de ocale de fier și tot sărea de 99 de stânjeni! Nu știm dară cine și când a făcut acest act, posibil de penitență, dar știm că în vremea lui Neagoe Basarab, cel cu Curtea de Argeș și cu învățăturile către fiul său Teodosie cel năpăstuit de vremuri grele cu turcii într-o coastă și pretendenții Vlad Călugărul ori Radu de la Afumați în cealaltă, aici se re-înființa o sfântă mănăstire, semn sigur că ea ființase și mai `nainte vreme.    
   Feliul în care iaste lucrată, biserică sală cu două altare adică, o asemuiește bisericilor bizantine închinate către două hramuri și mai ales celor cappadociene de sec X și nicidecum nu avuta ea vreodată un altar ortodox și unul papistășesc așa cum prostie mare spuseră unii oamini făr` de minte. Alături, se află trapeza, sala de mese adică, o scobitură ca o raclă colțuroasă și neapărată nici de arșiță și nici de ger, loc în care tradiția spune că ținea vodă Neagoe din neamul întâilor Basarabi scaun de judecată, așadar înțelegem noi că pe vremea aceea justiția se făcea liber și deschis, la vedere, iară nu prin cămări dosnice cum astăzi pare a fi obiceiul! Iară pentru că am ajuns la facerea de dreptate, să mai zăbovim o clipită și să mai spunem  că-n vremurile `celea, iute te scurta vodă de-un cap de se`ntâmpla să te afle vinovat și că altă cale de atac decât numa` fuga peste munți în ungurime nu se afla!
   Nici zugrăveala sfântului loc nu este de lepădat, fiind acesta pictat – iară nu se știe de cine – într-un curat stil ortodox de învățătură grecească, de la Bizanț adică, ceea ce înseamnă că mare putință se află a fi fost pictat sfântul loc când încă mai iera Constantinopolul la mare fală, adecă `nainte de mai zile 29, văleat 1453 de la nașterea Mântuitorului!
   Eh, de`așa vremi se`nvredniciră cronicarii și rapsozii, veacul nostru ni-l umplură saltimbancii și irozii și danielii ori teodosii de Tomis și falsa credință a catedralelor ce neamul nostru niciodată nu a ridicat și a facerii de cruce în fața clădirii și nu a lui Dumnezău ...
   Iaste cel sfânt schit rădicat frumos, pe o coastă de deal, supt un părete dă piatră la vreo treij dă metri d`ăștia noi `nălțime și fo cinzeci lățime.
   Iaste cel sfânt schit astăzi loc dă vizitare și de minunare nu atât dă zilele grele ce fost-au odată, cât dă credința ce avură înaintașii, ce stătură în sfânta monastire goi, flămânzi și însetați, fără de lemne că d`alde sobe or vetre nu s-or găsiră și numa pă credința lor, făr` de aur ori odăjdii scumpe ce nu avură ci doară să rugară:
VEȘNICA LOR POMENIRE!
   Iară dacă ieși din sfânta monastire și mai faci doară câțiva pași în sus, tot pă mâna stângă afli în clipe doar câteva o căsuță, o căsuță albastră, o casuță rădicată din paiantă nu din chirpici, lipită pe ici pe colo, o casuță țărănească, cu prispă, sală și doauă odăi. Și`ntrânsa vei găsi și leagănul de legănat copiii și locul de lucrat preșuri și haine și toate cele de trebuință pe la gospodăria omului gospodar ce o ridicat-o. Și spun hâtiile primăriei că iaste ea, căsuța, cam de la 1868 văleat dară musai că-i mai bătrână și asta se știe din poveștile locului și ale oamenilor ce o au în grijă că stăpâna de acu` a casei se știe acolo din neam în neam de când o fost cu osteneală ridicată acum ani 150 și mai bine! Iară stăpâna ce ține iaca și`acum casa și nici n-ar da-o, spune povești cui vreo s-o asculte și te învață și te povățuiește dară frumos, nu a ceartă ori a obligație. Iară curtea căsuței albastre musai că-i raiul pe pământ, că-i verde toată și-i cu câțiva pomișori pe rod iară așa, într-o parte, nici n-are gard că nu-i trebe, că are un părete dă stâncă `nalt tot să fie la fo zece metri d`ăștia noi: și pus-a acolo Dumnezeu Bunul ori necuratul că învățații ce cercetară locul mai acu` vreo câțiva ani nimica nu mai ziseră, puse așadar cineva acolo un urieș ce stă culcat și i se vede parcă un picior și`un ochi ori o ureche! Ei, știți bine boieri dumneavoastră și iubite boieroaice că ochiul vede el singur ce vrea să vadă și mintea crede că așa vrea Domnul iară nu cum se zice astăzi c-ar fi pareidolie, așa că dacă oți călca domniile voastre prin satul Corbi din comuna argeșeană Jgheaburi, musai o`ți vedea ce vă va arăta soțul gazdei și mai multe și singuri o`ți găsi cu cuviință de a găsi!
   Iară de dus, duceți-vă fără grijă, ca bani niminea nu v-o cere, numa` să vă duceți, să vadă oamenii curtea plină, că parcă numa` din bucurie ori trăi dumnealor! Dar, dacă v-o lăsa sufletul să uitați acolo câțiva lei, siguri veți fi că și coconii domniilor voastre și încă și coconii lor vor mai putea să vadă căsuța albastră și uriașul și cascada dacă n-o fi secetă prea mare!

  

   Iată dară, dacă vreți să bucurați sufletul gazdelor de tot felul dar și sufletul domniilor voastre, duceți-vă odată la sfânta monastire care`a fost și la căsuța albastră care este, lăsați câțiva bănuți, gândiți-vă cine a avut mai mare credință – amărâții ceia din vechime cu foamea și frigul lor ori danielul de astăzi cu aurul și limuzinele lui – și închipuiți-vă că ați mai răscumpărat ceva păcate din multele pe care cu siguranță, noi toți în lumea modernă le avem!
   Așa să vă ajute Dumnezeu vă urează un om, de pe stradă!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu