Faceți căutări pe acest blog

joi, 11 iunie 2020

Visul american trage să moară?

   Să săpăm puțin prin contemporaneitate ...
   Un nume
   Cel mai probabil numele de Antifa a fost asociat în anii 1920 şi 1930 cu mişcarea din Germania contra fasciştilor europeni. Renaşterea mişcării pare a fi avut loc în anii 80' în SUA, unde s-a evidențiat prin conflictele cu neonaziștii de la concertele punk. Mişcarea a fost în mare parte inactivă până la ascensiunea la putere a lui Donald Trump.
   Niște idei
   Neo-nazism, fascism, supremaţia albilor, rasism şi homofobie: acestea sunt noțiunile dușman pentru Antifa. Organizația este împărțită în multe grupuri cu ideologie diferită. Provin din medii sociale şi politice diferite, fiind însă uniți prin opoziţia faţă de fascism şi atitudinea lor anti-guvernamentală.
   Ce-i deosebește de alții
   Antifa folosește tactici anarhiste: se îmbracă în negru şi poartă măşti şi căşti de protecţie, glugile sunt nelipsite.
   Președintele Donald Trump a dat vina pe stânga radicală pentru degenerarea protestelor în acte de violență. Duminică, a anunțat că va cere ca mișcarea antifascistă Antifa să fie declarată organizație teroristă:
„Statele Unite vor trece Antifa în categoria organizaţiilor teroriste”
a scris pe Twitter Donald Trump. El a atribuit acestei mişcări şi altor „extremişti radicali” excesele care au făcut ca manifestaţiile antirasism, iniţial paşnice, să degenereze în violență și anarhie.
   În replică, procurorul general al SUA, William Barr, a informat într-un comunicat că FBI a primit misiunea de a-i identifica pe instigatorii la dezordine:
„Violenţa organizată şi condusă de Antifa şi alte grupuri
similare ţine de terorismul intern şi va fi tratată ca atare”
a spus el.
   Cum se prezintă lumii
   Există un prototip al manifestanților de tip AntiFa: haine negre cu glugă, măști de hokey sau măști Anonymous, cagulă, ochelari de schi sau de soare negri, căști de motocicliști, fulare negre, mănuși; mulți sunt înarmați cu bâte, spray-uri cu piper, lanțuri – da, sunt foarte viteji, mai ales când atacă vitrinele fără apărare!
   Pare clar că fac parte din grupuri organizate și antrenate.
   Organizația are chiar și un drapel, o variantă a grupurilor anti-fasciste mai vechi din Europa, cu imaginea celor două steaguri: roșu (comunist) și negru (anarhist).
   Ideologia
   AntiFa se dorește a fi o mișcare opusă fascismului, introducând în practică un set de practici, care s-au dezvoltat de la începutul secolului XX (antifascismul italian), ca un răspuns de confruntare a grupurilor fasciste.
   AntiFa combină mișcările de stângă radicală cu politica anarhistă și respinge rasismul, sexismul, homofobia, și islamofobia. Cu alte cuvinte, AntiFa devine componenta de opoziție directă și violentă la elementele țintite de campaniile cunoscute de multă vreme ca poliție a limbajului, înglobate în confruntarea ideologică numită corectitudinea politică, adică un fel de braț înarmat al acestora!
   Apare însă o problemă neanticipată: protestatarii care se reclamă din ideologia și mișcarea antifasciste reintroduc în societatea contemporană procedee și metode aplicate tocmai de grupările de forță care au consolidat puterea politică a partidului nazist din Germania anilor '30 și a partidului lui Mussolini în Italia după primul război mondial. Numai culoarea îmbrăcăminții îi deosebește pe susținătorii AntiFa, care poartă negru, de batalioanele de asalt (Sturmabteilung SA) germane, care purtau uniforme brune: în rest, noii teroriști urbani  au ales și ei bătaia, distrugerea și intimidarea ca argumente ale discursului politic.
   Cum se manifestă
   În ziua instalării președintelui Trump la Casa Albă, televiziunile au arătat aspecte de la protestele care aveau loc la mică distanță. Până aici, nimic neobișnuit: ciudat a fost că unii  protestatari nu erau grupuri care manifestau cu pancarte ci, erau majoritatea îmbrăcați în negru, aveau fețele acoperite și erau vizibil concentrați pe acțiunile de distrugere și vandalizare.
   În continuare, protestatarii de tip nou, care-și spun black bloc și care fac parte din organizația AntiFa (nume derivat de la termenul de antifascist) au fost din nou văzuți în acțiune la protestele universitare, mai ales cele de la universitatea Berkeley din California și la mitingurile pro-Trump, a căror desfășurare au oprit-o prin violență.
   Mai înainte, grupuri de demonstranți black bloc au protestat la întrunirile internaționale ținute pentru promovarea economiei globale și tot BB s-a manifestat violent la întrunirile care sancționau companiile comerciale „vinovate" de încălcarea drepturilor salariaților lor: Starbucks, Old Navy, GAP, Adidas, Urban Outfitters, etc.
   Toate manifestările AntiFa sunt violente, sunt axate pe distrugere și intimidare prin violență, urmăresc lărgirea faliilor existente în societatea americană și probabil, sub masca Anonymus își vor propaga cât de curând ideile și în Europa.
   Baza istorică a mișcării
   Spre deosebire de originalele antifasciste din Italia, Germania sau Spania secolului XX - multe sprijinite direct de Comintern și de conducători politici sovietici ca Leon Troțchi - grupările de tip AntiFa înțeleg prin fascist acel adversar politic care se opune noului liberalism american, cunoscut și sub numele de progresism sau statism: conducătorii lor folosesc nediferențiat termenele de nazist și fascist, în disprețul total al culturii politice, fascismul italian și nazismul german sunt pentru ei ideologii de dreapta, deși istoria lor își are originea direct în socialismul celor două țări.
   Cu cine se luptă
   Principalul lor dușman este liberalismul clasic care avea ca piloni principali: crezul în libertatea socială generală, libertatea inițiativei economice (liberalism economic), piața liberă și neîncorsetată de reglementări guvernamentale, reducerea la maximum a dimensiunilor și puterii guvernului, scăderea taxelor, statul de drept și drepturile civile.
   Pentru cine luptă
   Principalele principii politice susținute de noua mișcare sunt cele enunțate de neoliberalismul american, neoliberalism care dincolo de numele-i pompos este o variantă a socialismului și care a căpătat o pondere mare în rândurile politicienilor democrați.
   Neoliberalismul american militează pentru: un rol dominant al statului (așa zisul statism), pentru reglementări stricte ale economiei (capitalism controlat de stat), pentru controlul guvernamental în toate domeniile societății, pentru politica statului asistențial și declară că  sprijină justiția socială, multiculturalismul, acțiunea afirmativă, corectitudinea politică, avorturile și căsătoriile homosexuale.
   Multe dintre conceptele neoliberale americane derivă din curentul filozofic al marxismului cultural, importat în USA de intelectualii refugiați din Germania și Austria.
   În mod constant stânga neoliberală sancționează cu epitetele fascist, rasist, sexist, clasist, homofob pe oricine se opune ideilor ei. Din acest punct de vedere, numele de AntiFa al acestor organizații este mai corect tradus nu ca antifasciste ci ca anti anti neoliberale, adică lupta împotriva celor ce se opun neoliberalismului.
   Ce au reușit
   Organizații ca AntiFa contribuie la escaladarea violenței până la nivele record. În mediile universitare și urbane, intimidarea, amenințarea și atacul înlocuiesc dezbaterea și dialogul: nici nu trebuie ca masa de manevră care participă mascată la distrugeri să înțeleagă ideologia care teoretizează mișcarea, este nevoie exact ca în cazul fasciștilor și al comuniștilor, să-și facă datoria: roadele le vor culege probabil alții!
   Cu ce mijloace
   Lista donatorilor care finanțează grupările AntiFa cuprinde: Federația Profesorilor din Detroit și din California, Fundația Ford, Voluntarii pentru Acțiunea Afirmativă, Consiliul Central al Muncii din San Francisco, Universitatea din Bowling Green – aceștia sunt câțiva dintre cei care susțin financiar promotorii neoterorismului politic.


   Așadar ...
   Dacă vom fi raționali, vom înțelege ușor că nu ei sunt vinovați sau că nu este numai vina lor. Este evident că sunt manipulați, la fel cum au fost manipulate și batalioanele SA ori SS! Motivele pentru care a putut apărea o asemenea mișcare și o asemenea ideologie nu au nici o legătură cu huliganii de pe străzi și nici măcar cu cei ce-i conduc din umbră!
   De vină este politica TRIBALĂ a ultimelor decenii, deturnarea democrației către o afacere de grup, lărgirea necontrolată a faliei care separă bogații și săracii și polarizarea din ce în ce mai accentuată a bogăției mondiale, adică din ce în ce mai puțini oameni stăpînesc din ce în ce mai mult din avuția omenirii. Ceea ce se întâmplă în România la scară mică este un rezumat a ceea ce se întâmplă pe plan mondial la un nivel mult mai ridicat!
   Perioada de izolare impusă de covid-19 a ajutat la limpezirea gândurilor: oamenii au priceput că fotbalul nu este esențial traiului, au înțeles că un sportiv oarecare a devenit mai mult decât bogat în timp ce ei, cei care-i alimentează bogăția pot muri oricând de foame.   
   Oamenii au înțeles că au devenit simple unelte.
   Oamenii au înțeles că politicienii nu lucrează pentru ei ci pentru tribul sau clanul căruia-i aparțin.
   Oamenii au înțeles că au scăpat din mână păsărica succesului și bunăstării și acum nu mai au în nimeni încredere!
   Acestea sunt parțial motivele pentru care prinde și are susținere o mișcare grotescă cum este AntiFa și campaniile anti 5G sau alte bazaconii:
NOI, OAMENII, NU PRICEPEM UN LUCRU:
INCULTURA ȘI LIPSA NOASTRĂ DE EDUCAȚIE NE-AU ADUS AICI,
NU POLICIENII!
   Noi, oamenii obișnuiți, am pierdut partida în momentul în care am acceptat ca fotbalul să ia locul școlii, când am acceptat să ne distrăm cu teo și țiganii ei maneliști ori cu urmașii ei de pe toate posturile, când am acceptat să credem că este suficientă și necesară școala vieții, când am acceptat să ne lăsăm copiii educați de influenceri și blogeri de rahat, când am acceptat să nu votăm și să nu ne intereseze!

  

   Este necesară mișcarea AntiFa?
   Unii vor spune NU dar eu spun DA!
   Este posibil să fie unul dintre ultimele prilejuri ale societății umane de a scăpa de realitatea SF-urilor catastrofico politice:
DACĂ NU NE TREZIM, SLUJITOAREA ȘI
POVESTEA EI NE PÂNDESC DE DUPĂ COLȚ!
   Așa crede un om, de pe stradă ...


  
  

  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu