Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 iulie 2021

Despre pepeni, patriotism și alte prostii

   În ultima vreme, în ultimii ani adică, societatea românească s-a pervertit: îi place cum sună Eminescu când vorbește mânios despre boierii care vara stau prin „Alpii cu frunțile de gheață” dar, în același timp, procedează și ei la fel. Cei ce nu pot, nu-și permit, nu vor – adică cei mai mulți – își arată potența prin cumpărături. Nu este nevoie să vă spun eu ce fel de cumpărături însă, pentru bunul mers al discuției o voi face: românul și-a pierdut bunul obicei de a mânca și bea sezonier, acum românul vrea roșii iarna și portocale vara! Să fie oare rău? Nu, nu neapărat ... daaaar ...

   Pentru că întotdeauna există un dar, iată-l și pe cel legat de patriotismul nostru alimentar care nu depășește punctul de maxim al burții: avem deja de vreo două luni pepeni pe piață. Acum, fac o paranteză și spun că școala a reușit minunea de a scoate oameni alfabetizați și complet imbecili: întreba prin mai, poate începutul lui iunie o mândră dacă este adevărat că pepenii din comerț sunt românești! Am ajuns să nu știm când se coc fructele autohtone? Se pare că da ... Dar să revenim: de ceva vreme suntem inundați cu pepeni veniți din Grecia ori din altă țară ceva mai caldă. Nu este rău pentru noi, pentru comercianți, pentru transportatori ... dar producătorii autohtoni de pepeni, ce fac? Ei cui își vând marfa când aceasta va fi coaptă pe la sfârșitul lui iulie sau chiar august? Și cu ce preț vor putea vinde din moment ce monopolul este deja creat? La fel s-a întâmplat cu roșiile, cu merele, cu perele, cu fasolea și cu multe alte produse agricole autohtone. Nu este cazul să vorbim aici de înapoierea românului care teoretic vinde grâu și importă aluat și făină, deși cred eu că aici se plimbă doar niște hârtii aducătoare de scutire de TVA! Ce facem apoi cu perpetua pestă porcină românească venită din Africa? Întreb pentru că pe 24.06.2021 mai erau active ... 96 de focare, ceea ce ne împinge să cumpărăm carne import Spania sau mai știu eu ce nebunii, produsul românesc fiind măcar parțial interzis pieței!

   Aici se bat cap în cap mai multe lucruri: agricultorii noștri, pe care statul român nu-i ajută că nu are voie, se luptă cu agricultorii străini pe care statele lor, deși nu au voie, au găsit soluția de a-i ajuta. Apoi, statul nostru are grijă să impună toate interdicțiile dictate de UE dar nu pare a se agita să și rezolve problemele care au dus la interdicții. Statul român care suntem de fapt noi, este împănat cu sinecuri iar omul muncitor își ia câmpii! Statul român, nu a avut grijă să existe o bancă agricolă cu capital majoritar românesc, orientată în special pe producătorul autohton. Același stat român nu ajută agricultorii să se asocieze și, nu în ultimul rând, iubitul nostru stat român, dă licențe de import cu ochii închiși, îmbogățind importatorii arabi de cele mai multe ori, îmbogățind magazinele de retail și sărăcind producătorul autohton până la disperare și dispariție! Suntem mereu în criză de bani, suntem mereu nemulțumiți financiar dar nimeni, niciodată nu a spus lucrurilor pe nume: în România nu sunt salariile mici, în România sunt prețurile mari! În urmă cu ceva vreme am cumpărat cerise, cireșe pentru toată lumea, de la Paris: erau mai ieftine decât la București! De ce s-a ajuns la absurditatea de a avea prețuri fără nici o legătură cu piața, cu calitatea, cu venitul? De ce statul român protejează importatorii, de ce statul român protejează țiganii care spală banii din curve și droguri prin imobiliare, de ce statul român intervine când trebuie să câștige cineva dar niciodată pentru câștigul întregii societăți? Bănuim, dar nu știm cu siguranță! Statul român, căpușat de sinecuri, nu își poate reveni, iar intervențiile CCR peste capul parlamentului în orice problemă, nu fac decât să agraveze situația!

  

   Suntem așadar vânduți importatorilor, suntem în situația de a regreta vechiul COMTIM, distrus cu bună știință pentru a asigura importurile de carne la prețuri oneroase, suntem buni să mâncăm mere din Chile sau Polonia și nu ne interesează că Voineștiul crapă de foame: dar suntem patrioți și ne mândrim cu un mic tricolor agățat pe mașina second hand, gunoi luat de bun din Germania!

HALAL PETRIOTISM! NU NE MAI VEDEM INTERESUL, NU MAI DISTINGEM BINELE DE RĂU DAR ...

SUNTEM PATRIOȚI ȘI AL DRACULUI DE CREDINCIOȘI:

PÂNĂ VOM AFLA CĂ ȘI CEARA DIN LUMÂNĂRI ESTE IMPORTATĂ ...

    Mulți dintre concetățenii noștri, împinși de stat, se mândresc cu o falsă bunăstare dar nici nu știu gustul fructelor de sezon, al căpșunilor primăvara, al merelor toamna și al gutuilor în pragul iernii: de fapt, nici nu știu ce pierd făcând bradul de Crăciun în mijlocul verii! Așa crede un om, de pe stradă ...  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu