Faceți căutări pe acest blog

vineri, 12 octombrie 2012

A fi , sau ...


   Poveste sau ştiinţă ?

 

   Să fim sinceri : habar nu avem dacă este reală sau nu povestea asta cu încălzirea globală ! Adică , este doar o poveste sau chiar este ştiinţă ?
   În şcoală , unii dintre noi au învăţat că pămîntul se comportă ca un organism viu , că are un ritm al său , că de la foarte fierbinte la începuturi a ajuns la foarte rece , în sfîrşit , a trecut prin toate cele ! Acum , privind istoric lucrurile , înţelegem că în urmă cu vreo 4000 de ani Egiptul a fost lovit de o secetă ce a durat cîteva decenii , fenomen ce a produs pe lîngă alte nenorociri şi un inter regnum încheiat cu schimbarea dinastiei domnitoare ; dar mai ştim şi că în urmă cu cîteva sute de ani clima Europei era mult mai rece , lucru demonstrat pînă şi de hainele păstrate din epocă .
   Ei bine , clima s-a schimbat , s-a încălzit , gheţarii rămaşi de la ultima glaciaţiune se topesc încet , încet iar noi ne confruntăm cu o mare problemă : această încalzire este normală ? Dacă da , asta este , ne obişnuim şi ne vedem de treabă ; daca nu , ce este de făcut ?
   În prima situaţie , am spune că prin a ne vedea de treabă înţelegem să ne strîngem gunoiul , să nu folosim mai multe resurse decît ne trebuie , să ne dezvoltăm adică natural şi normal . Dacă lucrurile stau aşa , atunci nu mai avem ce discuta , toata lumea la muncă !
   Dar dacă a doua variantă este cea reală , atunci e jale ! Jale mare ! Înseamnă că am distrus echilibrul fragil al planetei , că sîntem vinovaţi de producerea unui fenomen probabil ireversibil , că ne autodistrugem : aşadar , ce-i de făcut ?
   Chiar aşa , ce-i de făcut ?
   În primul rînd , gata cu dat cu capul de pereţi ; greşeala s-a produs , chiar ireparabilă fiind , să vedem ce mai putem salva :
  • reducem consumurile
  • recuperăm şi refolosim cît mai mult posibil
  • ne educăm să întreţinem şi să administrăm cît mai bine ce ne-a mai rămas
  • stopăm pe cît posibil poluarea şi o permitem doar acolo unde este strict necesară şi în interesul comun
  • echilibrăm consumurile pe glob
  • căutăm noi surse de energie
  • încurajăm folosirea energiilor regenerabile
   La o primă vedere astea ar fi nişte măsuri imediate şi de bun simţ , măsuri pe care ar trebui să le vedem deja ca activate : sau nu ?
   Ei bine , răspunsul corect pare a fi nu : asemenea măsuri au fost propuse în cadrul acordului de la Kyoto , acord pe care un mare poluator ca România l-a semnat , în schimb ţări ca SUA nu ! Ce inseamnă asta oare ? Să fie americanii nebuni ? Ei şi alţii ca ei să fie cu adevărat insensibili la nevoile mondiale ? Nu işi dau seama că ne vom scufunda împreună ? Şi colac peste pupăză , acum s-a pornit şi China : nu este suficient că a devenit prima uzină a lumii , mai are şi pretenţia să consume în consecinţă , aşa că s-a pus pe cumpărat şi ars petrol !
   A propos , ştiţi ce norme de poluare sînt impuse în China şi SUA ? Nu ştie nimeni , pentru că nu există ! Dar cine poate impune acestor coloşi sa-şi reducă industriile în numele binelui public ? Iar reacţia coloşilor industriali ai lumii dă de gîndit : cu siguranţă nu sînt nebuni , ci sînt chiar foarte sănătoşi şi se amuză pe seama profeţilor incălzirii globale ! Iar profeţii aceştia par a fi de două feluri : unii convinşi şi alţii plătiţi !
   Prima categorie este formată din persoane de bună credintă , convinse de justeţea cauzei lor , gata de a o impune şi celor din jur : este o lecţie cunoscută , sînt grupurile dispuse să salveze gratuit balenele , puricii sau lumea la orice oră ! În general nu sînt foarte simpatizaţi pentru ca au obiceiul să-i salveze şi pe cei ce nu se vor salvaţi ori n-au nevoie !
   A doua categorie este mult mai subtilă : aici se regăsesc cei a căror convingere este hotarită de zerourile din coada unor sume : şi ei sînt gata să salveze lumea , dar nu gratuit ! Pentru un onorariu mulţumitor pot demonstra oricînd că încălzirea globală este o prostie ! Nici ei nu sînt foarte agreaţi , însă şi-au creat un fals statut de " ştiu tot " şi se impun uşor în faţa credulilor . Clar este că se vor pune în slujba cauzei mai bănoase . Pentru că cei ce profită de pe urma ameninţării incălzirii globale nu vor să renunţe la acest instrument , întotdeauna vor exista angajatori !
   Încălzirea globală pare a fi o sculă ieftină şi uşor de folosit : seamănă cu dispariţia felinelor mari - biologii au stabilit în urma unor cercetări laborioase că orice am face acestea vor dispărea relativ rapid de pe faţa pămîntului - pe care unii deja incearcă să le salveze . Dar ştiţi ce înseamnă relativ rapid în termeni biologici ? Circa 250.000 de ani !
   Să revenim însă la incălzirea globală ca unealtă : se vede clar că această sculă este potrivită doar cu mîinile puternice , nu poate fi folosită de oricine . România de exemplu , nu trebuie sa fie convinsă de efectul de seră produs de emisiile unui combinat chimic ce alimentează cu materie primă jumătate sau mai mult din industria de mase plastice a ţării : în consecinţă , se retehnologizează sau îşi montează nişte super filtre sau se închide ! Indiferent de soluţia aleasă , un puternic utilizator al incălzirii gobale va avea de cîştigat : utilajele se produc la el , filtrele aşişderea iar închiderea i-ar permite să exporte un surplus de producţie ; şi chiar dacă nu se închide , în urma modernizării impuse produsele combinatului devin atît de scumpe încît nu mai pot concura cu nimeni pe piaţă !
   Asta ar fi situaţia la prima vedere , însa lucrurile se complică în momentul în care intră în scenă un actor la fel de bătrîn ca omenirea : lăcomia ! Să nu credeţi că lăcomia arată hidos : este dar nu arată ! Lăcomia se prezintă mai întotdeauna foarte elegant îmbracată , se exprimă în grafice explicative şi vorbeşte în termeni care deşi par proaspat inventaţi au pretenţia de a fi scoşi din evanghelii , cu care de altfel sînt de o vîrstă ! Astfel , lăcomia nu recunoaşte niciodata că este ... lacomă , nu , nici gind : ea MAXIMIZEAZĂ profitul ! Cum face asta ? Simplu , EXTERNALIZEAZĂ producţia ! În momentul în care asemenea termeni intervin în discuţie , toata lumea se înclină : trebuie să maximizăm profitul ! De ce ? Să gindim la fel de cinic cum gîndesc eleganţii reprezentanţi ai lăcomiei : persoane şi companii ( adică tot nişte oameni ) foarte bogate , fabulos de bogate , vor să devină ... cum? Răspuns corect , bravo : şi mai bogate ! Nu le ajunge ce şi cît au , le trebuie şi mai mult ! Vor şi mai mult ! Şi atunci , o culme a cinismului , ţie , muncitorului autohton îţi cer să fii de acord cu ei , să-i înţelegi că trebuie să cîştige mai mult , să fii convins că este bine să-ţi pierzi locul de muncă pentru că treaba ta poate fi facută foarte bine într-o ţară cu nume exotic , natură luxuriantă şi legislaţie ce permite exploatarea copiilor ! Şi tu , muncitorul autohton te-ai hotarît să le ceri socoteală ? Bineînţeles că nu , tu eşti recunoscător ca au mutat o industrie poluantă : felicitări , poţi crăpa de foame într-un mediu curat ! Dar cum ţi-ai închipuit că mută fabrica în China pentru că acolo un muncitor calificat este plătit cu cel mult 50$ pe lună ? Nici gînd , ei s-au gîndit la tine ! Chiar crezi ca şi-au mutat afacerea cu hainuţe de copii în Asia de sud est pentru că acolo folosesc adulţi de 6-7-8 ani pe care-i plătesc cu 10-15$ pe lună ? Cum poţi crede aşa ceva ? Au mutat fabricile acolo doar ca să le dea o şansă să cîştige un ban şi să nu moară de foame ! Acum ai inţeles , da ?

   Tot domniile lor au hotarît că războiul nu este bun ( un lucru absolut lăudabil ) ; războiul clasic de fapt este un prea mare consumator de resurse şi trebuieşte înlocuit cu ceva mai puţin crud şi de mai mare efect , o altă unealtă în mîna celor mari , aplicabilă celor mici : " drepturile omului " !

   Dacă un stat nu este … cuminte , deşi nu mai poluează , importă ce trebuie , nu mai exportă nimic şi tot mai poate greşi citeodată ( o declaratie nefericită de exemplu ) : atunci cei mari , printr-o organizaţie neguvernamentală , vor descoperi grave incălcări ale drepturilor omului ! Şi astfel ajungem în situaţia absurdă ca un deţinut sa aibă norma de hrană mai mare decît un militar sau un bolnav internat : asa reuşim să cheltuim mai mult cu un cîine ridicat de hingheri decît cu un amarît de copil dintr-un orfelinat .

   Tot din aceste cauze artificiale , în scurta vreme invalizii vor ajunge sa fie urîţi de masa mare a populaţiei : săracii de ei nu sînt vinovaţi , însa alţii se zbat în locul lor ; prima dată au fost invalizi , dar cuiva nu i-a plăcut denumirea şi au devenit handicapaţi ; nici asta n-a mai plăcut după ce termenul a căpătat o conotaţie peiorativă  ; aşa că acum sînt persoane cu dizabilitaţi sau cu nevoi speciale ! Ne pare rău pentru ei , pentru ce au îndurat şi pentru tot : dar de ce au mai multe drepturi decît ceilalţi cetaţeni ? Cît costă toate înlesnirile , toate rampele , toate toaletele şi toate celelalte facilitaţi ce li se adresează şi cum se împacă astea cu încalzirea globală ? Şi mai sînt şi oameni politici care fără a realiza ridicolul situaţiei , se mîndresc cu ologii noştri care sînt mai nu ştiu cum decît ai altora ! Doamne fereşte de aşa mîndrie !

   Cum se împacă incălzirea globală cu incurajarea de a consuma cît mai mult şi indiferent de consecinţe ?
   De ce nu sîntem educaţi să folosim un bun pentru cît mai mult timp ?
   Şi de ce un bun care înca funcţioneaza foarte bine trebuie înlocuit cu un altul doar pentru că ... a apărut un altul ?
   Să revenim însă : încălzirea globală , drepturile omului , drepturile animalelor , drepturile gîndacilor de bucătărie , balenelor , caprelor , al ierbii şi ale mai cui doriţi dumneavoastră ne lasă impresia că sînt doar nişte scule economico politice , folosite de cei puternici în relaţiile cu cei mai slabi decît ei : cei mari şi tari au dreptul de a hotarî cum stă treaba .

   În China se incalcă drepturile omului ? Vi se pare !
   China poluează cît jumătate de lume ? Nu este adevărat , v-a minţit cine v-a spus !
   SUA poluează ? Greşit , SUA nu a poluat niciodată !
   Japonia vînează balene şi delfini , delicatese în restaurantele nipone ? Cîtă rea voinţa , face cercetare ştiinţifică !

   Şi exemplele vor continua !

 

   Ω

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu