Faceți căutări pe acest blog

marți, 23 octombrie 2012

Calabrese sau ca la Breaza ?


Ca două picături de apă !

 

   Să fie vreo diferenţă între cele două ?
   Să fie vreo asemănare ?

   Calabrese vrea sa zică din Calabria , adică din vîrful cizmei , pentru “ tifosi “ ( deci pentru microbişti ) din şpiţ !
   Ca la Breaza în schimb , este un dans ( joc ) popular , specific zonei prahovene Breaza : numele pare a fi slav şi înseamnă ceva cu mesteceni . Localitatea a avut oarece importanţă economică în special cît timp a fost punct de vamă : odată cu mutarea acesteia la Predeal şi-a pierdut mult din importanţă , rămînînd cu … aerul foarte bun .
   Pînă aici nici o asemănare , exceptînd sonoritatea : aşa să fie ?
   Păi să vedem ce le-ar putea apropia : în Calabria , provincie săracă a Italiei ( putem spune vai de mama lor , că abia îşi duc zilele ! ) , venitul mediu NET pe cap de locuitor este pe la 1200 € în timp ce in judeţul Prahova , unul dintre judeţele bogate ale României , sare cu puţin peste 300 € ; ca o paranteză fie spus , dacă din statistică scoatem zona oraşului Ploieşti atunci venitul probabil mai scade cu circa 50 € .
   Să fie asta o asemănare ? Bineinţeles că nu ! În timp ce în Italia bieţii locuitori au ajuns să plătească 1,9 € pentru un litru de benzină ( ori se ştie că fraţii noştri stau pe enorme depozite de hidrocarburi ) , norocoşii brezeni nu cheltuiesc pentru acelaşi litru decît 1,37 € ! Ciudat din moment ce România , ştim bine , n-a avut niciodată şi nici acum nu are resurse petroliere ! Dar fără divagaţii de la subiect , să vedem ce ne spune un calcul primitiv : un calabrez cumpară 1200/1,9 = ~ 630 litri benzină , iar la Breaza se pot lua 300/1.37 = ~ 220 litri ! Am greşit undeva ? Refacem calculul şi … surpriză : este corect !
   Vom aplica acelaşi calcul simplist şi primitiv şi altor produse şi servicii din cele două zone ale Uniunii !
   La carne de exemplu , îi lăsăm pe italieni cu mult in urmă : la Breaza pulpa de vită este 6-7 € pe cînd la ei ajunge la 9 € ! Acum le-am făcut-o ! Să vedem aşadar : 1200/9 = ~ 133 Kg şi 300/6 = 50 kg ; ce chestie , nici aici nu stăm mai bine !
   La fructe şi legume însă , îi facem bucăţi , noi sîntem grînarul Europei , noi putem hrăni o lume , putem face şi export , avem cel mai bun pămînt , că nici nu trebuie să semeni şi tot răsare , hai să vedem dar : fructele şi legumele la ei se învîrt în jurul preţului de 1€/1kg , la unele produse mai puţin , iar seara la spartul tîrgului ( cînd se strîng tarabele ) coboară la 0,5€ ! La noi mai este nevoie să spunem ce preţuri au ?
   În materie de servicii , credem sau nu , dar iar nu semănăm : sînt punctuali în orarele de transport , în restaurant nu te uită nimeni la masă , autoritaţile se arată amabile şi de ajutor la nevoie ! Ce este cu adevărat mai scump la ei decît la noi ar fi transportul local , însă şi ăsta doar pare mai scump , nu este cu adevarat !

   Bine , bine şi atunci ce rost mai are discuţia generată de titlu din moment ce nu există nici o asemănare ?
   Ba are rost , pentru că asemănarea există : acolo i se spune N’Dragheta , aici i se spune STAT ! În timp ce la ei această organizaţie criminală , soră bună cu Mafia de dincolo de strîmtoarea Messina , percepe taxe de protecţie , se substituie autorităţilor coordonînd economia aşa cum are interes şi chef , la noi chiar autorităţile sînt Mafia ! Guvernul plînge de mila consumatorilor obligaţi să plătească preţuri inumane pentru combustibili ; tot guvernul ameninţa “ benzinarii “ cu controale ; din nou guvernul promite să verifice cum de se ajunge la pompă la preţuri atît de mari ! Însă , tiptil , tiptil , acelaşi guvern mai baga nişte taxe in benzină , mai măreşte nişte accize , astfel că , din preţul plătit de consumator , benzinarul injurat de toată lumea ia cam 30 % , restul revenind statului ! Ne intrebăm , pe bună dreptate :
-         de ce sînt consideraţi combustibilii produse de lux ?
-         de ce amarîţii de români , cu venituri sub nivelul unui ajutor de şomaj în Europa occidentală plătesc accize la acelaşi nivel cu vesticii ?
-         de ce guvernele României au inghiţit şi inghit orice cerere a UE fără a încerca să uşureze situaţia cetăţeanului propriu ?
-         de ce am aderat la UE ştiind că sîntem nepregătiţi şi că vom suporta foarte greu acest lucru ?
-         de ce s-a vîndut totul , astfel ca statul să nu mai aibă nici o pîrghie de reglare şi control ? Dacă răspunsul dă ca exemplu funcţionarea economiei în occident , atunci este greşit , pentru că acolo piaţa s-a creat în sute de ani iar la noi încă mai miroase a nou !

   Numai în România ardeiul gras costă 3€/1kg !
   Numai în România piaţa este plină de lămîi din … Argentina , cu 2€/1kg , şi de cartofi frantuzeşti cu 1€/kg !  

   Se spune în popor că ce ştie tot satul , nu ştie bărbatul : aşa să fie ?
   Să nu ştie autorităţile că o mînă de arabi învîrte tot comerţul românesc cu vegetale ?
   Să nu ştie autorităţile că preţurile sînt umflate şi de zeci de ori ?
   Să nu ştie autorităţile ce şmecherii se fac cu aşa zişii intermediari ?
   Chiar să nu ştie ?
   Şi iată unde ne asemănăm cu fraţii noştri italieni : la Mafie ! Diferenţa stă în faptul că la ei mafia este o organizaţie criminală , împotriva căreia luptă autorităţile legitime , iar la noi mafia este chiar statul ce ar trebui să ne apere !
   
   Nimeni nu a luat nici o măsură , omul obişnuit mîrîie şi plăteşte , nişte bugetari , îşi mai ridică oarece vile şi toată lumea este mulţumită !
   Atunci cînd o firmă şi-a " trăit traiul şi şi-a mîncat mălaiul " este pur şi simplu abandonată : a învîrtit afaceri de milione de € avînd un capital social de cîteva milioane ( de lei vechi , bineînţeles ) şi sediul într-o baracă nenorocită sau pur şi simplu într-un loc viran în care nu a existat niciodată nici o construcţie , iar autorităţile române , ale noastre , plătite de noi , ridică neputincioase din umeri !
   Autorităţile n-au nici o vină , pur şi simplu nu au ştiut !
   Autorităţile îndreptăţite să controleze au ştiut ?
   Au controlat ?
   De ce nu plăteşte nimeni niciodată aceste greşeli ?
   De ce totul este trecut sub tăcere ?
   De ce se muşamalizează totul ?
   De ce ?
   Pentru ca aşa lucrează orice organizaţie criminală din lume , pentru că ei sînt plătiţi să facă ceva şi mituiţi să nu facă acel ceva ! Şi nu-l fac , protejîndu-se unii pe alţii , înfruptîndu-se cu toţii din munca celor suficient de proşti încît să fie cinstiţi !
   Pînă şi hulitul importator arab , este cu adevărat vinovat sau la rîndul său este o victimă şi o unealtă a autorităţilor ?

   Cine nu crede ca aşa lucrează statul român împotriva propriilor cetăţeni este invitat să-şi amintească penibila discuţie pe marginea aşa zisului " cod de bune practici " dintre producători şi marile magazine : vai ce le-am mai plîns de milă bieţilor producători autohtoni care din cauza preţurilor mai mici nu puteau pătrunde pe piaţă ! Chiar şi acum ne dau lacrimile cînd ne gîndim ! Da , săracii de ei , nu puteau pătrunde că aveau preţuri prea mici şi stricau socotelile pieţei : ei bine , acum că au intrat , ce diferenţe observăm ? Cine ne spune ? Foarte bine , acesta este răspunsul corect : au crescut preţurile ! De ce ? Simplu : a fost secetă sau a plouat în exces , a bătut vîntul sau nu , de vină ar mai putea fi greaua moştenire sau bicicliştii ! Chiar nu contează motivul , preţurile vor creşte continuu , deloc aberant , adăugînd întotdeauna valorii corecte taxa de protecţie sau cum i-o spune N'Dragheta românească ! 
   Asemănarea este , cu adevărat foarte mare , merge pînă la identitate : dacă tot e joc popular , ne joacă în picioare de ne omoară!
   Într-o ţară în care nu contează niciodată ce faci cu adevărat ci ceea ce laşi de inţeles că ai face , autorităţile se comportă normal : primul ministru îşi fabrică doctorate şi masterate , dar ne dă lecţii de onestitate , miniştrii ascultă smeriţi indicaţii preţioase , electroniştii conduc agricultura şi blondele construiesc locuinţe ! Toate guvernele au avut şi au bubele lor , interesul general este o vorbă goală , " popor , patriotism " şi altele asemenea sună fals , sună găunos , aşadar .... 
 
   Toţi pe buze-avînd virtute, iar în ei monedă calpă,
 Chintesenţă de mizerii de la creştet până-n talpă.
Şi deasupra tuturora, oastea să şi-o recunoască,
Îşi aruncă pocitura bulbucaţii ochi de broască...
 
   Să fi murit El ? Să fi fost un vizionar ? Sau un prooroc ? Nu , nici gînd : nu s-a schimbat mare lucru la nici un nivel al societăţii româneşti , drept care credem că mafia aici a fost inventată , nu în Italia !
 
   O ultimă întrebare se impune : este adevărat că cine-i orb , surd şi nu vorbeşte , o mie de ani traieşte ?

   Şi că de la întîi ianuarie 2013 creşte iarăşi acciza ( deci şi preţul ) la combustibili ? 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu