Faceți căutări pe acest blog

marți, 16 octombrie 2012

... a nu fi !

   Aceasta-i întrebarea !

  Ei bine , încercînd să lăsam deoparte prejudecăţile tipice fiinţei umane , să privim povestea în ansamblu :

 
în urma unor studii , făcute de unii oameni de meserie , evoluția temperaturilor în ultimii 15 ani ar trasa graficul de mai sus . Trecînd peste textul scris in engleză și nu în română , să încercăm să întelegem ce vrea să spună : adică în '97 am avut puțin peste 14 grade C ca dupa 15 ani sa avem puțin peste 14 grade Celsius ? Și în 2000 temperatura a fost chiar mai scăzută , după un maximum în '98 ?
   Hai să vedem și o pagină bine cotată în lume și dedicată acestei probleme ! Așadar , zice Wikipedia : 

" Încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii. Fenomene de încălzire globală au existat dintotdeauna în istoria Pământului, ele fiind asociate cu fenomenul cosmic de maximum solar, acestea alternând cu mici glaciațiuni terestre asociate cu fenomenul de minimum solar.[1]
Temperatura medie a aerului în apropierea suprafeței Pământului a crescut în ultimul secol cu 0,74 ±0,18 °C.[2] "


  În ultimul secol așadar , temperatura a crescut cu 0.74 +/- 0.18 grade C ? Să facem un calcul : 0.74 - 0.18 = 0.56 sau 0.74 + 0.18 = 0.96 ; cele două rezultate înseamnă că în decurs de un secol temperatura a crescut ( poate ! ) cu un grad , ori ( din nou poate ! ) cu doar jumătate de grad !  Dar de unde această diferență enormă de jumătate de grad ?
   Poate din precizia instrumentelor cu care s-a făcut măsurarea și citirea temperaturilor în ultimul secol ? Poate din evoluția modului de citire ?
   Poate din lipsa de omogenitate a instrumentelor și procedurilor folosite pe tot globul ? 
   Astăzi , instrumentele științifice sînt verificate și etalonate ( bănuim )  la intervale precise de timp : acum 100 de ani cum se proceda ? Dar în țări cu guverne axate doar pe îmbogățirea clientelei de partid , dacă prin absurd șef la metrologie nu este un amic politic , se fac verificările întocmai și la timp ?
   Ni se pare cam nesigură modalitatea în care au fost strînse datele : ce spunem noi nesigură , de-a dreptul ridicolă dacă nu chiar periculoasă ! Pentru că , măsurătorile făcute cum am vorbit mai sus , au început în perioade diferite în locuri diferite și instrumente diferite ! Pentru perioadele în care nu s-au făcut măsurători se folosesc datele obținute în mod indirect prin studierea unor obiecte influențate de climă : gheața din calote sau ghețari , creșterea copacilor și a plantelor , solul , etc , etc ! Cît de sigure sînt aceste rezultate ? Păi , dacă măsurătorile de acum un secol nu ne par foarte sigure și exacte , atunci ne putem baza pe niște aproximări privind clima de acum 1000 de ani ? Și chiar luînd de bune aceste aproximative aproximări , aproximate de diverse persoane și instituții ale căror intenții reale nu le cunoaștem , între anul 1000 și anul 2000 , cu toate oscilațiile climaterice înregistrate , diferența este de circa ... jumătate de grad !
   Graficul acesta ne spune în mod indiscutabil că ce am învățat la școală rămîne valabil : și pămîntul are o viață a sa , chiar dacă evoluția acestui tip de așa zisă viață este extrem de lentă și , cu excepția manifestărilor distructive , insesizabilă !
   Acest lucru este clar oricui a învățat despre el : reacția multor plătitori de impozite , care refuză să gîndească cu propria minte și sînt mulțumiți cu ce le spun alții dovedește că de fapt ... n-au prea învățat ! Iar acest lucru , iată , astăzi se simte !
   Cum se simte ? Păi , și aici răspunsul este foarte ușor de dat :
  • se simte în prețul carburanților
  • se simte în prețul mașinilor ( euro XXX )
  • se simte în tipul mașinilor comercializate
  • se simte în taxele pe poluare
  • se simte în taxele plătite de industrie
   Astea sînt doar cțteva , și nu le înșirăm pe toate pentru că ar fi prea mult și greu de stăpînit ; așadar :
  • carburanții sînt suprataxați , fiind poluanți - bineințeles că prețul umflat îl suportă consumatorul final
  • mașinariile de toate tipurile sînt din ce în ce mai scumpe în scopul de a deveni cît mai nepoluante - mașinile euro 2 deja nu mai erau simțite în trafic ( comparați cu Dacia 1300 ) , însă s-a ajuns la euro 5 și se continuă
  • în SUA a fost o adevarată nebunie a mașinilor cît mai " eco " - un producător japonez a profitat din plin și le-a oferit autoturismul mult visat , un hibrid super/extra/nemaipomenit ; doar că respectivul hibrid , în afara etichetei verzi de eco se dovedește un mai mare consumator ( și poluator ) decît o mașina clasică cu aceiași parametri
  • și pentru că nu era suficient , au venit producatorii cu găselnița mașinilor verzi 100 % - chiar așa să fie ? Hai să vedem cît de verde este o mașină verde ( electrică ) : producerea ei nu este verde , acumulatorii nu sînt verzi , anvelopele ar fi verzi doar dacă am merge pe roți de cașcaval , etc , etc ! Și atunci de ce este verde ? Pentru că funcționează cu curent electric ! Zău ? Și curentul electric cum este obținut ? Cît din Hidro , cît din Termo și Atomo și cît eolian ? De fapt mașinile astea electrice nu sint deloc verzi , dimpotrivă , însă încearcă să lanseze o nouă modă , o modă la care vor adera suficienți salvatori ai balenelor și pădurilor tropicale !
  • nu sint suficiente taxele pe combustibili , deși s-a emis aforismul " cine poluează plătește " , nu contează - se mai plătește o taxă de primă înmatriculare ( tot taxă de poluare ) , astfel încît dacă vrei o mașina doar ca să te uiți la ea , tot vei plăti taxe de poluare ca unul care o folosește pe a lui zilnic !
   Așadar , în contextul numit globalizare , guvernanții au găsit o nouă motivație de a ne taxa indirect , deținătorii de terenuri petroliere ne taxează direct , industriașii nu se lasă mai prejos și ne execută băgîndu-ne diverse mofturi pe gît , iar statele ... ei bine statele , mai presus de guverne , își demonstrează interesul și grija pentru om , procedînd , natural , împotriva lui : este secetă în ( să zicem ) Gabon , înseamnă că va veni o criza a apei , deci la București aceasta se scumpește ! În schimb , semnalul de alarmă privind defrișarea pădurii amazoniene n-a dus la stoparea defrișărilor din România ! Ciudat ...
 
   Eticheta ECO , este deja o bătaie de joc : dacă vrei un produs prost , cumpără unul pe care scrie ECO ; dacă vrei un produs sintetic , cumpără unul pe care scrie ... ECO ; dacă vrei un produs mai scump , cumpără unul pe care scrie ECO ; dacă vrei un produs cu costuri de întreținere mai ridicate , cumpără unul ... ECO !
   Am ajuns în situația ridicolă de a purta blănuri ECOLOGICE  ( așadar petrol ) pentru a apăra drepturile animalelor sacrificate tradițional pentru așa ceva , drepturi pe care ele nu le-au cerut niciodată : ca dovadă , cînd ne întîlnim , în loc să facem un seminar pe această temă , ori fug ori sînt agresive și sar să ne muște !
   Am văzut în magazine mobilier din ratan ECOLOGIC : acest ratan , este o vegetală nenorocită de prin Asia , un fel de răchită , și bineînțeles că dacă-i spunea răchita nici un c.r de proaspăt îmbogățit nu s-ar fi așezat ! Da , dar îi spune ratan , sună exotic și atunci merge : iar dacă îi mai lipim și prostia cu ECOLOGIC  - atunci deci  este cool , deci este super , deci este extra , iar pentru periferie este deci mishto chiar dacă ratanul ECO este din plastic , adicătelea ... din petrol !
  
   Avînd în fața ochilor doar aceste cîteva exemple , cîți dintre noi ne mai întrebăm dacă încălzirea globală este știință sau poveste ? Mai putem crede , ne mai putem încrede ? Ne-am gîndit vreodată ( probabil ca nu ) ce chinez își freacă mîinile cu satisfacție văzînd ce a generat ideea lui ? Această simplă idee s-a dovedit inițial o unealtă care bine folosită s-a transformat într-o armă îngrozitoare : arma aceasta nu este folosită de un agresor străin ci de propriile noastre guverne neputincioase , aflate permanent în pragul falimentului către care ne tîrăsc și pe noi ; pe noi , cei ce plătim toate prostiile ce le trec prin cap !
   Avem acces , permanent , la toate datele care ne spun că sîntem mințiți ordinar , că sîntem crunt exploatați , că ni se interzice dreptul de a ne dezvolta doar pe baza unor presupuneri pseudoștiințifice : și noi ce facem ? Ne ținem de literatură și de alte prostii ! 
 
A propos de literatură:
 
" Mais , ou sont les naiges d'antan ? "
Ballade des dames des temps jadis , Francois Villon , ~ 1461 
 
 
 
Cum adică ... circa 1461 ? De ce se întreaba unde-s zăpezile de odinioară în 1461 ? Ce , încălzirea globală se manifesta și atunci ?
Da , dar atunci n-a avut nimeni interesul s-o inventeze !
 
 
 
În sfîrșit , la sfîrșit , îmi mai pun o întrebare : oare , restul e tăcere ?







              Ω




















 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu