Faceți căutări pe acest blog

marți, 9 octombrie 2012

O samă de cuvinte *

   Unde vei găsi cuvîntul ce exprimă adevărul ?

   Tare mult aş vrea să înţeleg tot , dar oricît m-aş zbate , nu pot : sînt o samă de cuvine şi expresii cărora nu le prind tîlcul ! Adicătelea , îl prind eu , dar nu ştiu dacă îl apuc cum şi de unde trebuie ! Şi cum bine ştim , vorba lungă-i sărăcia omului , să trecem la treabă !

Cînd eram copii , spuneam : cine zice ăla este ! Vă mai amintiți ?
Aveți grijă : cum vorbiți ăia sînteți - nu vă lăsați confundați !

   Vom lăsa onoarea deschiderii balului celor mai eleganţi drumeţi : ies în faţă pasionaţii de grătare ! Ei sînt eterni , au fost aici dintotdeauna şi aici vor rămîne ; nimic nu-i descurajează ; nimic nu-i învinge ; nimic nu bate un grătar bine încins , în sunet de copii minunaţi , guţi plîngăcioşi sau sa-la-mi sto-ia-ni ! Echipaţi elegant , în maieu , pantaloni scurţi ( bermude - de ce s-or chema aşa ? ) şi papuci din plastic , încinşi cu lanţuri și brăţări de aur ( !?! ) , această categorie din ce în ce mai răspîndită , nu işi permite să bea sau să mănînce : ei sau ele servesc !
  • Ieri am servit doi mici
  • Hai să servim o bere
  • Serviţi o ţuică ? 
  • Mai serviţi ?
  • Și după ce servim , ne simtem bine ! Normal ...
   Altfel , ar fi lipsită de eleganţă răpirea din serai , s-ar face de rîs şi asta nu e cul ! Intrebaţi-i cine cui serveşte şi vă ve-ţi trezi brusc în plin manual de zootehnie !

   După 22/12/1989 , au intrat în limba română o mulţime de vorbe noi , unele cu rost , altele fără ; unele pentru că nu existau , altele pentru că păreau a suna bine . Aşadar , cum între necesitate şi prostie nu este decît un pas , unii l-au făcut rapid şi cu încîntare ! Tocmai de aceea avem cuvinte şi expresii înghiţite cu polonicul , greşit traduse şi greşit folosite , pătrunse cele mai multe într-un anumit mediu de activitate , să zicem cel al multinaţionalelor : de fapt nu sînt neapărat multinaţionale ( sau nu numai ) dar unora li se pare că dă bine un tip de păsărească ....

   Aţi observat că ei/ele nu văd filme ci vizionează ?
   Că nu citesc ci lecturează ?
   Că nu au ci posedă ?
   Ei nu se odihnesc , ei se relaxează !
   Ei nu cumpară , ei achiziţionează ! 
   Cînd oare în loc de a mînca vor ingurgita ? Şi se vor .... Şi ....
   Aceştia sînt cei ce fac eforturi de a se detaşa de colegi/prieteni/concetăţeni printr-un fals nivel cultural !
   Aceştia sînt cei ce ne cer să aplicăm pentru o poziţie fiindcă un produs a fost deja discauntat şi giobul celor de la ofis care au miting cu staful este să targheteze implementarea vaucerelor cu reitingul lucului cel mai superior ! Le puteți așeza în orice ordine : ie custobizabile !
   Aceștia sînt cei ce își demonstrează superioritatea educației emițînd la fiecare 10 secunde cîte un ie ochei !
   Aceștia vor arbora mereu cel mai cul , super , mega , haitop telefon sperînd că înlocuiește educația și bunul simț ! Chiar dacă de multe ori nici nu știu să-l folosească ! Iar răspunsul este NU : telefonul nu inlocuieşte nimic , este doar un obiect !

   Alţi utilizatori de expresii ciudate sînt tehnicienii din diverse domenii : dacă ne gîndim bine , chiar le dăm dreptate , probabil le este mai uşor să comunice astfel decît să traducă majoritatea termenilor tehnici . Iar aici exemplele sînt cu duiumul , folosindu-se atît termenii ca atare , cît şi prescurtări din cele mai ciudate ori amîndouă : HDD , LAN , DLNA , click , faimosul mouse , PC , laptop , hidramat , macro ( nu peştele ) , etc , etc , etc . Este clar că cei mai mulţi ştiu cu ce se mănîncă chestiile astea şi atîta timp cît sînt termeni de specialitate folosiţi de cei ce ne fac nouă lucrurile să funcţioneze nu avem mare lucru să le reproşăm ! Oricum , multe dintre ele sînt pentru noi într-o limbă străină ! Şi în plus , sînt multe care alături de hard , soft şi altele au intrat în limbajul comun , înţelese fiind de toată lumea : net , SMS , MMS ....  

   Recunoaşteţi că auziţi în mod frecvent astfel de exprimări bizare , aşa încit un cîntecel nevinovat ca acesta este binevenit şi ne ajută să trecem lin la o altă categorie : aceea a inventatorilor de limbă română ! Ei de fapt nici nu ştiu ce fac , habar n-au că inventează ceva existent : ei se comportă ca indivizii care se tatuează pentru a-şi dovedi apartenenţa la un anumit grup , cu deosebirea ca acţiunea lor este mai subtilă dar şi mai puerilă . Exemplele sînt multe , genul ăsta de exprimare ( mai ales în scris ) fiind numit odată limbaj MIRC : nu se scrie nimic cu majusculă , nu se folosesc semne de punctuaţie în afara punctelor de suspensie care au rolul de a separa între ele frazele sau propoziţiile ( nu ideile ) , se elimină pe cît posibil vocalele din scriere , rafinamentul suprem fiind folosirea lui k pe post de ca , că , ce , ci şi a combinaţiilor tz pentru ţ şi sh pentru ş , etc , etc . Un text scris de o asemenea persoană este de o " inteligenţă " ieşită din comun şi solicită la maximum posibilitaţile intelectuale ale unui neiniţiat : knd plm sn ! Cred că ştiu ce înseamnă : Coandă pălmuia şine ! Bineinţeles că nu asta înseamnă , şi noi toţi ştim bine ce vrea să spună înşiruirea de litere , însă cel ce se exprimă astfel în scris este convins că a inventat un sistem ocult de comunicare , accesibil numai inteligenţelor superioare şi iniţiate ! Într-un timp credeam că este apanajul unor puşti duşi de vitejismele vîrstei , însă am descoperit ca puştii de ieri au crescut şi la sistem n-au renunţat : să le fie de bine ! Ştiţi de ce punctele de suspensie nu separă idei ? pt k n snt ...

   Următorii pe lista noastră ce nu se vrea a fi completă , sînt oamenii care deşi nu folosesc această ciudățenie anticomunicare reuşesc cu cuvinte comune să ne zăpăcească ! Exemplele sînt multe , unele chiar hilare : " vînd adidaşi pentru copii cu beculeţe " ( deci cineva vinde incălţăminte sport pentru copii electrici ) , ori " ... pat pentru copil de lemn " ( copiii DE lemn au nevoie de odihnă ? ) .
   Aproape de ei , tot în zona comerţului , am văzut într-un magazin cu nume luat din transportul în comun şi destinat micilor comercianţi o etichetă care m-a lăsat cu gura căscată : " ruladă cu glazură de caca " ! Pe cuvînt : " cu glazura de CACA " ! Sîntem curioşi : cumpără cineva ? Şi dacă da , manîncă cineva ? Iar in altul , la raionul lenjerie , tronează un mare anunț : sutien damă - ăsta banuim cum și ce este , însă , cum o fi sutienul mascul ?

   Un capitol aparte îl reprezintă presa , traducătorii şi oamenii politici ! Astea-s domeniile de vîrf : aici " ora doişpe " e regină ( de ce nu şi ora doi ? ) la mare luptă cu cacofoniile de tot felul , cacofonii care apar încă cu toată folosirea jenantă a combinaţiei " ca şi " . Şi pentru că veni vorba , am înţelege dacă s-ar folosi " ca şi " pentru evitarea unei situaţii de KK ( vă place ? ) , cu toate că soluţia este primitivă , însă cei ce au devenit modele pentru copiii noştri " bagă mare " din orice poziţie : ca şi masină , ca şi birou , ca şi om , o sa facă ca şi , etc , etc . Exceptînd cîţiva ( CTP de exemplu ) , restul îşi cam bat joc de noi CA ŞI cum n-am conta !
   În presa audio/video un loc aparte îl au ştiriştii , care citesc orice prostie li se pune în faţă ! Sînt buni , chiar foarte buni ! Însă oricît se zbat ei , nu reuşesc nici măcar să se apropie de prezentarea rubricii sport : indiferent de program , rubrica fotbal - scuze , sport - este vîrful prostiei ! Nu există semne de punctuaţie , personajul ce ne mitraliază cu inepţii de pe " sticlă " face cîte o scurtă pauză ( ca un horcăit ) doar cînd se sufocă şi imediat continuă cu Gigi şi cu Steaua : calitatea şi conţinutul " comentariilor " sînt de .... cacofonie ! Ca să nu mai spunem că a avea posesia , a verticaliza , a piticiza au devenit manifestări curente ale inteligenţei cornelodinoistoiliodumitresciene ! După asemenea comentarii , simt probabil că s-au rupt !
   Iar la categoria oameni politici , jalea este şi mai mare : un munte este mai înalt CA altul , niciodată DECÎT ; evenimentele se petrec UNDEVA la ora
( probabil în locul cîndva ) . Summum de jignire lingvistică nu ne aduce primarul care este ( el este plin de-un farmec sfînt , ce nu-l mai pot pricepe - și nici nu mai încerc) ci un specimen mult mai tînăr , proaspăt ales " edil " in Bucureşti : nu că frăţiorul mai mare ar face gaură în cer la Dinamo , însă el , Muk cel mic , este total ! Şi nu numai pentru prostiile şi locurile comune pe care ni le înşiră de parcă am fi minore plătite să cădem ... în extaz , ci şi pentru seriozitatea şi convingerea cu care debitează respectivele platitudini : sincer nu-l credem ... mai slab pregătit , noi sîntem convinşi că se preface ! Dar se preface foarte bine !
   Traducătorii sînt vai şi amar : ciţiva işi fac treaba onest şi sînt de lăudat , însă majoritatea folosesc Google translate şi sînt convinşi că stăpînesc o limbă străină , cînd ei săracii au probleme şi cu româna maternă ! Într-un film de razboi , american bineînţeles , am aflat că se mai trimit cinci " trupe " pentru a ajuta un ... " privat " : asta pentru că privatul era " înjurat " ! Cît despre omniprezentul " patetic " nu mai merită să vorbim , ca de altfel nici despre "a fii" , ori parinţii care au mai mulţi "fi" ; în schimb am vrea sa aflăm de la asemenea traducători ce înseamnă bilion şi catralion ( întîlnite în traducerea unor documentare ştiinţifice ) , de ce are pămîntul forță de gravitate - viitoarele mame suferă de gravitație ?
   De multe ori un film este tradus fără ca traducatorul să-l vadă , astfel încît o dramă devine uşor comedie nu doar prin greşeli de traducere şi dezacorduri flagrante ci şi prin dialogul dintre personaje ( el ii spune ei : iubitul meu ) !
   Nici alţi " traducători " nu se dezmint , luînd exemplu de la cei cu filmele : am recitit , chiar cu plăcere , după mulţi ani " Trei intr-o barcă " a lui Jerome K. Jerome , apărută în colecţia Adevărul ; desi foloseşte tot traducerea lui Leon Leviţchi , redactorul de carte a simţit nevoia să mai modernizeze cărticica , umblînd pe ici pe colo , realizînd citeva schimbări . Din păcate , schimbările nu aduc nimic bun , dimpotrivă , iar cine a citit ediţia din 1957 ilustrată de ( mă inşel oare ? ) Eugen Taru nu se poate declara decît nemulţumit !
   Domeniul este prea vast aşa că ne oprim aici !

   Paradoxal , cu cît urci în ierarhia partidelor surprizele se înmulţesc : dar cum pînă la Dumnezeu te manîncă sfinţii , pînă la primul ministru ascultaţi-i pe miniştri ! Acum 30 de ani nu luau bacalaureatul sau reuşeau asta cu o notă jenant de mică , pentru ca astăzi să nu mai fie loc de doctori şi master-i : asta se cheamă evoluţie ? Dacă da , sîntem pe treapta cea mai de jos a bunului simţ !

   În sfîrşit , o penultimă categorie ( lista nu este completă şi nici nu poate fi ) este compusă din cei ce înghit diferite cuvinte şi expresii însemnînd ... ceva destul de ambiguu , pe care însă ni le îndeasă şi nouă pe gît pe nemestecate , numai şi numai pentru că ei cred că este modern sau folosit în occident şi/sau SUA ! Aceştia sînt conducătorii , factorii de decizie , oamenii importanţi , cei pentru care nu contează demnitatea naţională , obiceiurile pămîntului , cutumele de mii de ani !
   Ei bine nu , toate astea nu fac doi bani ! Dar ce contează pentru domniile lor ?
   IQ-ul comunitar ( aşa se chema , nu ? ) contează !
   Aderarea ? Da , contează !
   Armonizarea legislaţiei ? Şi asta !
   Integrarea ? Mai e vorbă ?
   Directiva UE ? Asta e deja o chestie sfînta !
   Ei sînt cei ce au tradus greşit directiva despre vînzarea brînzei produsă tradiţional , vă mai amintiţi ? 
   Ei bine , ne place sau nu , aceşti termeni ne-au fost fluturaţi ani de zile pe la nas , fără a ni se spune ce înseamnă , folosiţi fiind de funcţionari ai statului ( adică de angajaţii noştri ) ce ni-i prezentau ca pe sfintele moaşte ! Sperăm că ei ştiau ce înseamnă , pentru că acum ne-am lămurit şi noi : ne-am alipit de bună voie şi nesiliţi de nimeni unui organism similar URSS-ului !

   Îngrijorătoare este şi tendinţa de a renunţa la formele tradiţionale și corecte de exprimare şi de înlocuire a lor cu mahalagisme : nu-i dai ceva băiatului ci la băiat sau la/lu'  băiatu' , nu-i spui fetei ci ii spui la fată sau lu' fata ; nu îi dai Mariei ci lu' Maria . Aceste mahalagisme au prins teren şi se extind rapid în vorbire sau mahalagiii au prins teren şi se extind ? Pentru că am observat că este absolut corect și normal să ai de-a face cu Doamna Neli sau cu Domnul Dan : iar Doamna Neli , cînd era adolescentă evident se numea Nellÿ - din fericire , astea se văd dacă respectivii scriu , acţiune rar întîlnită într-un anumit mediu cultural ... !
 
   Şi pe scurt , un ultim grup , redus numeric dar foarte periculos , poate cel mai periculos : vorbim despre cei ce iau hotărîri în numele nostru al tuturor , care ne angajează pe noi toţi fie că ne place fie că nu !
   Aceştia sînt cei ce-au hotărît că în România a avut loc un ....
HOLOCÁUST, holocausturi, s.n.
1. (În antichitate) Jertfă adusă zeilor, în care animalul sacrificat era ars în întregime. ** Fig. Ofrandă, sacrificiu.
2. Ucidere (prin ardere) a unui foarte mare număr de oameni. [Pr.: -ca-ust. - Var.: olocáust s.n.] - Din fr. holocauste.




Sursa : DEX '98  
   Ia să vedem noi ce vrea să zică treaba asta :
  • la punctul unu nu ştim ce să spunem , poate şi strămoşii noştri au practicat astfel de ritualuri , dar din ce ne spun autorii antici erau mai pragmatici - sacrificau oamenii şi mîncau vitele !
  • la punctul doi apar probleme : cine au fost cei ucişi prin ardere ? Şi încă într-un număr mare ! Chiar dacă vine din franceză , noi ne-am ars de prea multe ori cu verii noştri , aşa că mai bine cercetăm cu ochii proprii . Aşadar , la cine se referă ? Nu ştim ! În altă parte , neoficial , i se dă sensul de genocid : am început să înţelegem - un număr mare de oameni a fost sacrificat prin ardere totală unui zeu ! Daca e aşa , e rău ! În alt loc , cu mai mult aplomb , se ia animalul de coarne şi ni se dă cu el în cap : Holocaust ( scris neapărat cu majusculă ) egal exterminarea evreilor în lagărele germane în timpul celui de-al doilea război mondial ! Ups , se împute treaba , adică devine delicată ! Să vedem dacă înţelegem : masacrarea chinezilor de către trupele japoneze la Nanjing a fost Holocaust ? nici gînd ; dar Armenia 1915 ? ce prostie , sigur nu a fost nimic ; nici gluma din pădurea Katyn n-a fost Holocaust ; dacă nici la Ip şi la Trăsnea n-a fost ... ei bine , n-a fost ; bănuiesc că nici trimiterea ţiganilor la Bug nu îndeplineşte toate condiţiile ; nici gulagul sovietic n-a .... am inţeles , n-a fost ! Înseamnă că termenul este foarte specializat , atît de specializat încît se aplică numai şi numai evreilor ! Este proprietatea lor ! Ciudat , foarte ciudat : nu că este proprietatea lor , cu asta sîntem obişnuiţi deja , dar nu ştim nici un termen specific pentru uciderea americanilor , sau englezilor sau burkina-fasoilor ! Dar domniile voastre ştiţi ? Sigur că nu , pentru că holocaust cu sensul de ucidere în masă a evreilor este o invenţie a cuiva cu nume terminat în stein , berg , man ori blum ! Să recunoaştem , a fost un deştept : o lume întreagă crede că al doilea război mondial a fost purtat doar pentru lichidarea evreilor şi în consecinţă , acum acea lume trebuie sa se simtă vinovată pentru asta : şi se simte ! Dar mai ales trebuie să platească !
   Acum , că ne-am lămurit ce înseamnă , să revenim la problema noastră : un om politic român , un om de bine , a recunoscut ca în România a avut loc un .... holocaust ! Nu neagă nimeni că au fost acţiuni antisemite ( unde n-au fost ? ) , au fost şi morţi , dar dacă a avut loc un genocid atunci acesta s-a petrecut împotriva ţiganilor !
   Dupa cîteva luni de obligativitate a purtării stelei galbene , evreii din România au fost descurajaţi să o mai expună ! Stiţi cine era mare vedetă pe scena de comedie şi la radio in epocă , in România ? Cuplul Stroe şi Vasilache , în care Stroe era evreu . Ştiu domniile voastre că în plin razboi , spre stupefacţia aliatului german , in Bucureşti funcţiona bine merci un teatru evreiesc ( Baraşeum mai exact ) ?
   Oficialul român a lăcrimat poate cu gîndul la evreii deportaţi de unguri din Transilvania ! Asta ar explica oarecum emoţia domniei sale dar nu şi ştampila aplicată ţării întregi !
   Şi iar îţi vin in minte cîntece nevinovate !
   Ei au fost foarte , chiar foarte destepţi , transformînd o slăbiciune într-o virtute şi deşi războiul s-a terminat de peste 60 de ani noi toţi trebuie să fim in continuare vinovaţi ! Cine a hotarît asta , de ce şi cînd nu mai contează : unul dintre aleşii noştri şi-a spus că noi toţi trebuie să ne simţim la fel de vinovaţi cum ar trebui să se simtă şi nemţii ( chiar este normal ca un cetăţean german să fie vinovat pentru acţiunile bunicilor lui ? ) ! La fel a procedat un coleg al domniei sale acceptînd cererea ţiganilor de a fi numiţi rromi ! Că evreii au preluat sistemul german de propagandă , că se poartă nazist în teritoriile arabe , că recurg la un genocid cultural cînd hotărăsc care muzică este bună de ascultat şi care este nocivă , că din victime au devenit agresori , nu mai interesează pe nimeni !
   Că cel mai mare asasin din istorie , cel care şi-a lichidat cu mare plăcere milioane de concetăţeni trimiţîndu-i în Siberia doar la banuiala că nu asculă ce trebuie , nu este un criminal în serie , iaraşi nu mai interesează pe nimeni !
   Dintr-o dată România si românii sînt marii criminali : şi iată cum cineva a hotarît că limba română are nevoie de un nou cuvint , care să exprime ... adevărul !

   Aşadar , revenind la problemele noastre lingvistice , observăm că unele cuvinte sînt trebuincioase limbii , altele din contră , chiar dăunătoare ! Cine poate şi trebuie să hotărască asta ? Sa nu spuneţi Academia Română , pentru că madam academia în loc să încerce să impună respectarea normelor lingvistice , alege calea cea mai uşoară şi mai comodă şi acceptă orice prostie doar pentru că un incult crede ca aşa se spune ( vezi ... dubletele ) !

  

   Un singur răspuns satisface întrebările puse : educaţia şi bunul simţ!

   Răspunsul ăsta o fi oare politically correct ?

    Ω

* Toate expresiile , cuvintele , vorbele și prostiile aduse în discuție sînt reale : nici una nu a fost inventată pentru a figura în aceste notițe !

 
     
 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu