Faceți căutări pe acest blog

vineri, 5 octombrie 2012

De la α la Ω

   Demnitate și lașitate rimează ?

   Întrebarea de mai sus pare o prostie ! Poate chiar este , însă pîna să ne hotărăm că e așa , să facem niște verificări absolut necesare !
   Să vedem dară cît și ce adevăr descoperim : din punct de vedere poetic , cele două rimează fără probleme , adică merg de minune la sfîrșitul unor versuri împerecheate . Știți domniile voastre cum vine treaba asta , cu rima , că se regăsește și la cintece !
   Exemple : 






                                                    “ Abia atingi covorul moale,
                                                      Mătasa sună sub picior,
                                                      Şi de la creştet pân-în poale
                                                      Pluteşti ca visul de uşor. “
 
   Cînd se prezintă așa , se cheamă POEZIE !
   Cînd însă se prezintă așa se cheamă text și este musai pus pe muzică ( nu discutăm aici calitatea muzicii ) !
   Bineînțteles că exemplele pot fi date în continuare : să mai vedem/ascultăm unul : 

                                                     ” Iubire, bibelou de porţelan,
                                                      Obiect cu existenţa efemeră,
                                                      Te regăsesc pe-aceeaşi etajeră
                                                      Pe care te-am lăsat acum un an...”
  
   S-a prins toată lumea , da ? Asta a fost poezie , iar asta se cheama text , adică este pus pe muzică ! Hai , că nu e greu !
   Greul abia acum incepe :
                                                    ” Iliescu apare ,
                                                      Soarele răsare ! ”

   Pentru că nu are nici măcar patru versuri ca să-i putem spune catren , nu pare a se încadra la poezie ; dar nici cîntată n-a fost
( deci nu este text muzical ) ; atunci , ce o fi chestia asta ? Să facă oare parte din folclorul copiilor ? Să intre la categoria ” Povești și doine , ghicitori , eresuri ” ?
   Ei bine , nu : textul de mai sus face parte din categoria folclor urban , subcategoria scandări politice ! La fel se poate încadra și 

                                                    ” Noi de'aicea nu plecăm ,
                                                      Nu plecăm acasă .........” !

   Va rugăm să observați caracterul pur declarativ al textelor de mai sus : ” scandanții ” , ” scandatorii ” , ” scandalagiii ” , nefăcînd altceva decît să ne aducă la cunoștință diverse probleme de interes public - astronomie , întîlniri ratate , etc !
   Unele opere literare din genul discutat , au caracter imperativ , făcînd direct și hotărît apel la bunăvoința ” adrisantului ” :

                                                    ” Ieși afară
                                                      Javră ordinară ! ”

   Licența poetică ( nici măcar o javră EXTRA-ordinară n-ar putea ieși înăuntru ) întărește , adaugă forță mesajului transmis !
   În aceeași subcategorie regăsim și incercări cu tentă modernistă , lucrate în vers alb :

                                                    ” Noi nu ne vindem țara ! ”


   Care ” noi ” , în text nu se spune - poate IMGB-ul care făcea ordine - așa că de partea cu vînzarea s-au ocupat alții ; inclusiv de vînzarea IMGB-ului !
 
   Iar dacă pînă acum ne-am lămurit că cele două merg de minune împreună pe plan poetico - muzical , să vedem dacă ar mai rima în vreun domeniu !
   De exemplu , în planul afacerilor : merg împreună lașitate și demnitate ? Păi , nu prea merg : dacă te-a mirosit partenerul de afaceri că ești fricos - să zicem , doar temător - te are la mînă și te execută cu prima ocazie . Și nu te execută cu duhul blîndeții , ci chiar te arde de nu te vezi ! Asta ar fi situația în mediul economic : însă în celelalte ( politic , diplomatic , chiar și sportiv ) stau lucrurile altfel ? Nici gînd , dacă o dată ai dat dovadă de lașitate ești terminat !
   Da , așa se trăiește în lumea asta mare : de la relația dintre două covrigării și pînă la ” prietenia ” și ” frăția între popoare ” , totul funcționează pe baza concurenței ; nu există nici un domeniu în activitatea de pe întreg pămîntul să nu se supună acestei reguli
( plantele se luptă pentru un loc mai însorit și mai umed , piramida trofică este formată din straturi succesive de prădători avînd în vărf acea ființă minunată numită OM , pînă și partenerul de viață este ales tot în urma unui concurs ) !
   Cei puternici prosperă , cei slabi suferă și speră să fie mîncați cît mai tîrziu ... Asta-i viața !
   Ne-am lămurit , credem , cît de important este să faci pe dr..ul în 1+1+1+1 ca să nu fii privit ca ultima găină - nu că prima ar fi mai curajoasă , dar așa e vorba !  
   Dacă ai fost mirosit că suferi de boala numită slăbiciune , trebuiește urgent să demonstrezi că a fost o greșeală : în caz contrar vei avea de suferit și de tras în beneficiul altora și , foarte important , nu te amăgi că atunci cînd n-o să mai poți o să te ajute cineva ! În acel moment vei încasa un șpiț undeva , în amuzamentul privitorilor !
   Vi se pare un scenariu de periferie , nu-i așa ? Surpriză , nu este : cînd Grecia veșnic socialistă în tendințe s-a trezit prea departe de dușmanul care de 150 de ani rîvnește la o ieșire la Mediterana , toți creditorii ei și-au amintit de datorii ! Crede cineva că de vină este criza ? Vă amăgiți ; criza a fost doar pretextul : dacă URSS-ul ar fi existat încă în formatul clasic nimeni n-ar fi vorbit despre Elada decît ca despre o destinație de vacanță și , cei care astăzi îi execută s-ar fi grăbit să le dea bani ! Deși mama democrației a mai refuzat să-și platească nota !
   Din aceleași rațiuni au susținut Yugoslavia și atunci cînd n-a mai fost necesară au aruncat-o la coș ! 
   Acum însă , fac greșeala de a le cere grecilor returnarea datoriilor într-o formă lipsită de eleganță : de ce ? Pentru că fosta URSS , acum într-o nouă prezentare , a reușit să le adoarmă bănuielile , iar creditorii occidentali se pare că nu știu proverbul ” ce naște din pisică șoareci mănîncă ” !
   Așadar , într-un scurt și insuficient rezumat : zeci de ani , Grecia ortodoxă a mimat slăbiciunea ( nici nu i-a fost greu ) și a jonglat între dictaturi și guverne de stînga , amenințînd subtil dar niciodată direct spus cu apropierea de cel mai întins stat ortodox . Cum occidentul considera această apropiere cel puțin nesănătoasă , a avut grijă să aplice un tratament preventiv : iar ceea ce inițial doar s-a mimat s-a transformat în ipohondrie , frații noștri greci fiind convinși că sînt bolnavi și că singurul tratament constă în neplata sistematică a impozitelor , statul la stat dimineața și munca în propria afacere după amiaza , 14 salarii lunare în 12 luni - erau plătiți după calendarul lunar probabil , etc , etc . 
   Dar în timp ce își șantaja astfel aliații occidentali , spre deosebire de Turcia , a dat dovadă de slăbiciune și acum i-a venit rîndul să plătească ! Și va plăti !
   Ce a început ca o comedie de Aristofan riscă să se incheie ca o dramă de Sofocle !

   Ne-am lungit cam mult și am deviat de la subiect ? Nicidecum : subiectul este , normal , tot România !
   Țara noastră , prin mult prea scumpii noștri reprezentanți , a avut de ales : ne vindem ori nu ? Dacă da , cui și pe cît ? Dacă nu , nu ! Aleșii noștri au hotărît că da , că trebuie să ne vindem : o fi fost alegerea corectă ? Și au mai hotărît și pe cît ne vindem : pe nimic sau aproape pe nimic ! Eternii nemulțumiți vor spune că nu este adevărat , că ne-am vîndut scump și că de fapt nici nu ne-am vîndut : noi ne-am ... aliat , noi ne-am ... integrat ! Chiar mai crede cineva minciuna asta ? Alianță între lup și oaie ? Între șoim și găină
( uite-o din nou în discuție ) ? Între leu și antilopă ? Ca să crezi asta , trebuie să fii orb , prost sau amîndouă !
   România a greșit arătîndu-se slabă și acum plătește : să fie prea tîrziu pentru un gest de demnitate ? Poate nu !
 
   Varianta demnă : înființați o companie de stat pentru exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagră ; trimiteți acasă orice firmă ce nu se vrea angajată ci stăpînă ; cîștigați bani și investiți-i în infra și suprastructură , în sănătate și învățămînt ; reporniți combinatele chimice consumatoare de gaze naturale și faceți angajări ; începeți producția de mase plastice și altele asemenea și exportați ( normele europene de poluare sînt pentru mutarea producției în China nu pentru bunăstarea noastră ) ; nu vă mai interesați de spațiul Schengen ( vine el singur la Mahomed ) sau de € ; o alianță cu bulgarii ( sîntem cam de același nivel nu-i așa ? ) privind exploatarea , prelucrarea ( ar merita prelucrarea în comun , România are o mare capacitate nefolosită - sau avea , mă rog ) și comercializarea produselor în comun ar da celor două țări un statut de superioritate în regiune ; și foarte important : nu-l băgați pe foc !
   Să profităm de această șansă nesperată de a avea marfa căutată de toată lumea , iar cu banii cîștigati repede și relativ ușor dezvoltați țara încercînd reducerea distanței de occidentul la care visăm cu toții ! 
   În această situație , evoluția comportamentului așa zișilor noștri ” parteneri egali ” din UE ar fi probabil următoarea :
  1. neîncredere
  2. rîs ( nervos )
  3. stupoare
  4. supărare
  5. declarații sforăitoare
  6. cei mici vor aștepta reacțiile celor mari pentru a hotărî calea de urmat
   Și apoi ? Și apoi , neoficial , oameni de afaceri străini vor începe să tatoneze piața energetică , chimică și petrochimică oferită de cele două oi negre . După un timp relativ scurt , francezul holandez se va gîndi de două ori înainte de a ordona expulzarea domnilor țigani către BULROM , olandezul sadea te va întreba dacă accepți ca spațiul Shengen să se integreze în spațiul BULROM și dacă o publicație maghiară minoră va aminti din greșeală de Trianon va fi închisă de guvernul de la Budapesta fără ca Bucureștiul s-o mai ceară , etc , etc . Și bineînțeles , Budapest și Bucharest nu vor mai fi niciodată , dar NICIODATĂ confundate ! Ăsta este momentul în care autoritățile ar trebui să înceapă exploatarea aurului de la Roșia Montană , folosind o altă tehnologie ( mai scumpă ) în locul celei rudimentare dar ieftine propusă acum !
   În doar cîțiva ani , o populație sănătoasă , bine hrănită și foarte bine educată n-ar mai sta cu mîna întinsă cerînd guvernului ci ar începe să producă singură ! Este o șansă , o șansă mare : o putem fructifica !
   Banii investiți s-ar întoarce înzecit !
   Știm că pare o glumă , însă la fel păreau și statele din Golf în urmă cu 50 de ani : și cînd prin 70 și ceva s-au supărat au dat peste cap o lume întreagă !
   Indiferent cine , fiind la putere , va hotărî și va aplica un asemenea program va rămîne sigur în cărțile de istorie , va merita recunoștința eternă a patriei dar ... dar nu-și va îmbogăți clienții politici , o vreme va fi privit strîmb de partenerii străini , în țară va avea un timp o opoziție turbată , poate va fi chiar ținta acțiunilor GreenWar iar în final nimeni nu va spune ” ce băiat deștept , să-i mulțumim ! ” ci ” ehe , dacă eram eu în locul lui ... ” !
   Da , așa ar fi , dar ar merita !
   Doamne , Doamne , și încă ce-ar mai merita !!!
 
Varianta lașă : trebuie să spunem că ceea ce urmează aici , este varianta pe care ne așteptăm să o adopte și aplice orice guvern român . Nu avem bani , nu avem tehnologie , nu avem oameni , nu avem chef , tratatele la care sîntem parte ne ... , și ne .... , și iarași ne .... , așa că ... , și cum spuneam ... , în marea familie europeană ... , ” cu familia mea de la pașopt ” ; nu sînt demn de ce urmează , n-am puterea și nici talentul să sintetizez jaful într-o forma accesibilă oricui : este nevoie de nenea Iancu Caragiale - ce capodoperă ar ieși !
   Care ar fi acum comportamentul ” egalilor ” noștri ? Credem că următorul :
  1. nici o grijă , vor semna
  2. n-au vrut decît atît ?
  3. dar te-ai tocmit , da ?
  4. noi cît cîștigăm ?
  5. vor drept de muncă ? Discutăm altă dată , acum avem niște probleme !
  6. de ce țiganii încă nu au fost expulzați ?
     
   Nu așa se vor petrece lucrurile ? Cine crede altfel , un pas în față : ce ciudat , ați rămas toți pe loc .... 
   Ei bine DA , statul român va da drept de exploatare unor companii străine care vor achita periodic o sumă modestă pe post de redevență : cetățeanul român va plăti tot mai mult pe gaze importate din Rusia pentru că cele ieftine din Marea Neagră vor pleca în occident ( săracii , trebuiesc ajutați ) , în continuare nu vom avea drumuri , școli , sănătate însa tot în continuare vom exporta borfași și vom fi confundați în mod voit cu anumiți minoritari ! Și toate astea pentru ce ? Pentru că SUA mai promite niște avioane vechi ? Pentru că Franța promite să mărească producția la Dacia ? Pentru că Nokia promite să se întoarcă ? Probabil că astea ar fi niște promisiuni venite la pachet cu acelea de a susține guvernul aflat la putere ! Plus eventualele cîștiguri ” particulare ” ce vă par enorme dar care față de cît se poate cîștiga cu adevărat nu sînt nici măcar frimituri !
  
 
   Merită să îmbogățiți o națiune ? A voastră ?
 
   Sau niște străini și ceva clientelă politică ce mîine poate pleca la dușmanul ce i-a promis mai mult ?
 
Iar ca încheiere : nu uitați că orice s-ar întîmpla , ce-l ce vă va judeca mai aspru este tot baza piramidei , acela ce bate străzile doar ca un simplu

Ω

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu